Een nummerbord op Youtube

nummerborden.pngEen lezer vroeg me:

Ik heb een camera in de auto waarmee ik opvallende verkeerssituaties vastleg. De opvallendste situaties deel ik via Youtube. Mag dat? De gefilmde bestuurders zijn niet (herkenbaar) in beeld, maar de kentekens wel. Ik weet dat ze bij Wegmisbruikers (SBS6) alle kentekens wel onleesbaar maken, maar dat gaat altijd om mensen die bekeurd worden.

De camera zit trouwens geklemd tussen de hoofdsteun en de bijrijdersstoel, maar ik overweeg nu een nieuwe camera te kopen die ik met een zuignap aan de voorruit kan hangen. Maakt dat nog uit?

Elk opzettelijk filmen of fotograferen van personen met een aangebrachte camera in de openbare ruimte is verboden, tenzij dit vooraf duidelijk is aangekondigd (art. 441b Wetboek van Strafrecht). De wetgever bedoelde hiermee “elke vorm van min of meer permanent installeren” van de camera. Het lijkt mij dat het klemmen tussen de hoofdstoel of met een zuignap aan de voorruit ophangen daar niet onder valt, maar met een schroef aan het dak vastmaken zeker wel.

Artikel 441b verbiedt je om met zo’n camera personen te filmen, dat wil zeggen opnames te maken waarbij mensen herkenbaar in beeld komen. Als je erop let dat dit niet gebeurt, en in ieder geval bij beelden de mensen onherkenbaar maakt, dan moet dit geen probleem zijn.

Ik zou echter toch adviseren om ook kentekens onherkenbaar te maken. Dat doet Wegmisbruikers vanwege de privacywetgeving: via kentekens zijn mensen alsnog te herkennen, en op grond van de Wet Bescherming Persoonsgegevens moet je die gegevens dan onherkenbaar maken. Die regel geldt niet alleen voor verdachten maar ook (juist?) voor gewone mensen die ineens in beeld komen.

Arnoud<br/> Foto afkomstig van Worldlicenseplates.com.

10 reacties

 1. Ik vind het toch vreemd dat sommige mensen gewoon herkenbaar in beeld komen bij programma???s als wegmisbruikers. Als iemand bezwaar maakt dat hij in beeld komt, mag iemand dan nog wel herkenbaar op tv komen? Soms zeggen mensen gewoon: ???rot op met die camera???. Dat lijkt mij toch een geldig bezwaar. En toch komen deze mensen soms herkenbaar in beeld.

 2. Heeft mij ook altijd erg verbaasd. In veel gevallen zie je dat die mensen afgeblokt zijn, maar soms ook niet. Ik heb begrepen dat er achteraf gevraagd wordt om toestemming, dus misschien dat dat het verklaart.

  Wel vind ik dat die agenten behulpzamer moeten zijn: als iemand zegt “weg met die camera” moeten ze niet zeggen “die filmen ons terwijl wij ons werk doen” maar de camera 10 meter achteruit laten gaan.

 3. Ik snap niet zo goed wat het probleem is van een herkenbaar nummerbord op een foto of film. Als ik hier naar buiten loop, zie ik tientallen zo niet honderden nummerborden. Dat is geen probleem, maar zodra ik er een foto van maak en ergens publiceer, is het een inbreuk op de privacy?

  Gevoelsmatig klopt het niet; want het fotograferen of filmen van zo’n nummerplaat is toch niet meer dan het vastleggen van een openbare situatie? Ik snap dat wanneer iemand een verkeersovertreding/strafbaar feit pleegt, het misschien een ander verhaal is.

  Ik probeer dus ‘de geest van/het idee achter’ die wet te snappen 😛

 4. Volgens een strikte lezing van de Wet Bescherming Persoonsgegeven is een nummerbord een persoonsgegeven. Het nummer is namelijk te herleiden tot de eigenaar van de auto. Dat niet iedereen in dat register kan, is daarbij irrelevant. Op grond van de WBP heb je dan toestemming nodig van de betrokkene (de eigenaar) om zijn nummerbord in een bestand te stoppen.

  Daarnaast is er nog het algemene privacyrecht: door de foto te publiceren onthul je iets over die eigenaar dat hij misschien niet wereldwijd bekend wilde laten worden. Je neemt een obscuur feit en zet daar de schijnwerpers op.

 5. @Pelle; er hoeft niet altijd sprake te zijn van strafbare feiten voor dat je iets wil verbergen of beter gezegd niet voor IEDEREEN zichtbaar te hebben. Voor de hand liggend is de overspelige man in een rozebuurt. Die heeft er vast geen moeite mee dat een vreemde hem daar ziet maar dat zijn/haar partner hem daar ziet is misschien pijnlijker.

  Ook veranderden opvattingen met de tijd. Als je 10 jaar geleden fotos bij een moskee had genomen van alle kentekens dan denk ik dat je alleen als “vreemd” werd gezien. Ik denk dat als je dat nu doet dat er wat mensen ongemakkelijk worden. Staan die kentekens dan op internet dan kan zoiets in de loop van de jaren dus in eens een andere waarde krijgen.

  Als je in je tienerjaren een voorbijganger “mooned” dan wil je daar 10 jaar later liever niet bij een sollicitatie gesprek aan herinnert worden (en 20 of 30 jaar later is het waarschijnlijk weer grappig).

  Toen ik klein was reden veel mensen met een slok-op rond. Nu is toch wel de gangbare mening dat dit “not-done” is.

  En hoe gaat dat straks met mensen die roken? Het is nu helemaal nog niet erg als je buurman je ziet roken maar wat als je verzekering of werkgever daar straks op gaat selecteren?

  Samengevat; het feit dat ik het nu niet erg vind wil niet zeggen dat het zo blijft en deze wetgeving biedt je de keuze zelf de afweging te maken. De vraagsteller neemt met zijn acties een deel van die keuze weg. Het is immers ZIJN (of haar) interpretatie van asociaal gedrag en niet (per definitie) de juridische.

 6. Hoe kan een kenteken een persoonsgegeven zijn, als het prima mogelijk is dat heel iemand anders de auto bestuurt? Vandaag (nou ja, volgens de klok alweer gisteren) nog heeft iemand anders mijn auto bestuurd. Ik zat moe van een enerverend weekend half slapend op de passagiersstoel, maar laten we dat buiten beschouwing laten.

  Ik maak regelmatig verkeersfoto’s en meestal laat ik de kentekens ongeschonden. Voor een recente foto heb ik wel die moeite genomen, maar dat is om het netjes te doen voor mij als onervaren beeldbewerker toch al snel 10 minuten werk. Het is toch makkelijker de foto direct vanaf m’n camera te uploaden, en daarbij alleen te verkleinen. Van videobeelden zou ik niet eens w?ten hoe je die bewerkt.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.