Schrijven over het auteursrecht

drukpers-printing-press.pngEigenlijk moet ik eens een boek maken over de toekomst van het auteursrecht, maar dat wil nog niet helemaal uit de vingers komen, schreef ik vorige week. Maar die vingers blijven jeuken, dus ik zal er gewoon mee moeten beginnen denk ik.

Alleen: hoe zal ik dat nu eens aanpakken? Mezelf een paar weken opsluiten om zo een mooi manuscript te produceren zie ik niet zo zitten. Ik zou jullie er graag bij betrekken, er lezen hier genoeg mensen mee met slimme ideeën, nieuwe invalshoeken, kennis van relevante artikelen enzovoorts.

Een wiki gaat ’t alleen niet worden, ik ben bang dat ik dan te veel bezig ben met politieagentje spelen (afgaande op hoe het bij Wikipedia gaat). Plus, het is niet meer echt ‘mijn’ boek als er 100+ mensen aan meeschrijven, toch?

Een blog ligt dan voor de hand, maar is dat wel een geschikt middel om research voor een boek en discussie over hoofdstukken te doen?

Update (10:26) ik ontdek net Co-ment.net, wat volgens mij precies is wat ik zoek: ik kan schrijven en iedereen kan commentariëren. Wat denken jullie, gaat dat werken?

Arnoud

26 reacties

 1. Pas maar op. In het algemeen vinden schrijvers het heel vervelend als mensen idee?n aanreiken. Stel je voor je had een bepaald (geniaal) idee zelf al in min of meer uitgewerkte vorm. En dan komt iemand aan met datzelfde idee. Het zal dan altijd lijken alsof je het idee hebt overgenomen.

 2. Zou daar juist de openheid van zo’n blog, forum, wiki of whatever niet tegen moeten helpen? Het staat dan gepubliceerd met datum, dus ik kan er niet meer omheen dat iemand anders er dan eerst mee kwam. Ik kan er dan op voortborduren mits ik bronvermelding doe.

  Het dwingt me wel om mijn eigen idee?n zo snel mogelijk online te zetten, maar dat was toch al de bedoeling.

 3. Wil je perse het boek alleen schrijven? Heeft een boek dat over de toekomst gaat niet juist meer waarde als de visie weergeeft van meerdere mensen? Maar misschien is het een idee om eerst een artikel te schrijven! Het artikel en de reacties kan dan later worden uitgewerkt tot een boek.

 4. Dat lijkt me bijzonder leuk, een boek over de toekomst van het auteursrecht. Als je wilt kun je eens contact opnemen met Erwin Blom.Hij heeft zijn ‘Handboek communities – de kracht van sociale netwerken’ ook geschreven op een manier zoals jij wilt. Ik meen dat hij o.a. Google docs heeft gebruikt. Je kunt Erwin onder andere vinden op http://www.erwinblom.nl/ Veel plezier en succes met schrijven Arnoud.

 5. Je kunt ook kijken naar http://completewaveguide.com/ voor ideeen. Op zich is het een wiki zoals wikipedia. Het is pas gepubliceerd nadat de hoofdlijnen af waren. Sommige pagina’s zoals de hoofdpagina zijn beveiligd. Het geheel is CC-BY-SA, een pdf en papieren versie zijn te koop.

  En ik denk dat politieagentje spelen alleen nodig is bij wikipedia omdat ze zo hoog in google staan. Dat trekt bepaade personen aan die hun eigen mening belangrijker vinden. Als het jouw boek is, ben jij degene die bepaald wat erin komt. Dat is bij Wikipedia ook niet het geval.

 6. Waarom zeg je “kan geen NPOV worden verwacht” als je het niet belangrijk vindt of ik NPOV ga schrijven?

  Ik vraag me af of NPOV uberhaupt wel kan bij analyses van de toekomst van bepaalde wetgeving. Het lijkt me inherent aan toekomstanalyse dat je keuzes maakt die door je eigen POV zijn ingegeven.

 7. @Piet/14 /16

  Lawyers.nl is alles voor juristen. Een publicatie, communicatie, collaboratie, pr systeem en beyond. Elke jurist kan een inlogcode krijgen en meteen beginnen met bloggen. Bij mij melden, of bij een andere jurist die ingeschreven is. Lawyers.nl biedt de functionaliteiten om zo’n project als van Arnoud vorm te geven. NPOV, POV, is aan de redactie van het desbetreffende onderwerp. Zuiver politieke onderwerpen kapen mag. Indien nodig zal tegenspraak dat van wetenschap onderscheiden. Denkend aan het auteursrecht zijn er verschillende toekomstbeelden. Van three strikes out tot feitelijke afschaffing. Door BREIN heeft dat laatste mijn voorkeur.

 8. @jdk: ok, als lawyers.nl zoiets is als blogspot.com had ik het bij het verkeerde eind. Jouw (fictieve?) link deed me (blijkbaar ten onrechte) denken aan een soort encyclopedie-achtige insteek.

  @Arnoud: ik heb al 2x aangegeven wat ik bedoel: een niet-NPOV artikel hoort niet op een wel-NPOV site. Ik reageerde op de suggestie van jdk, is toch duidelijk? Verder geef je zelf ook toe dat je niet een NPOV behandeling in gedachten hebt, en dat hoeft ook helemaal niet (vrijheid van meningsuiting etc.), dus waar heb je het over? Zolang je het maar niet op Wikipedia of iets dergelijks zet, maar dat was je niet van plan.

 9. @Piet

  Lawyers.nl is niet zoiets als blogspot.com, kan wel op die manier gebruikt worden. Lawyers pretendeert niks overigens, behalve de beste te zijn. De voorgestelde link kan ook lawyers.nl/toekomstaw zijn of elke andere url die gewenst is. Een alias is thans reeds aangemaakt. En Piet @ 21, zal aan een betere tekst voor de frontpage werken.

 10. Ik zou de voorkeur geven aan een Wiki boven Co-ment. Het gaat er meer om hoe open of besloten je wilt werken. Een wiki is ook makkelijk besloten te maken. Je laat dan alleen mensen toe die zich daarvoor opgeven en die jij gekwalificeerd vindt. Maak je de zaak publiek dan zul je altijd het risico van veel tijd voor moderatie inbouwen.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.