Zit uw creditcard nog in uw portemonnee?

Als u een creditcard heeft, dan moet u namelijk elke dag even controleren hoe het daarmee staat:

4.2 De Card-houder dient minimaal één keer per dag te controleren of de Card nog in zijn of haar bezit is en dient tevens de informatie van [de maatschappij] – waaronder ook het rekeningoverzicht – terstond te controleren.

Dat blijkt uit de algemene voorwaarden (overigens in Ieniemienieletters) die voor VISA, Mastercard en enkele andere bedrijven gelden.

Op zich is het natuurlijk een goed idee om regelmatig te controleren of er geen misbruik van je kaart wordt gemaakt, maar om dat nu als contractsvoorwaarde op te nemen gaat misschien een beetje ver. Zeker nu in de voorwaarden rond misbruik en diefstal staat:

6.1 Als de Card-houder een redelijk vermoeden van misbruik van de Card, de pincode en/of overige gepersonaliseerde veiligheidskenmerken heeft, bijvoorbeeld uit het rekeningoverzicht, dient de Card-houder dit zo spoedig mogelijk telefonisch aan ICS te melden.

en iets daaronder

Uitsluitend indien de Card-houder frauduleus heeft gehandeld of sprake is van opzet of grove nalatigheid aan de zijde van de Card-houder, draagt de Card-houder alle verliezen als gevolg van verlies, diefstal of misbruik … Van grove nalatigheid is in ieder geval sprake indien de Card-houder één of meer verplichtingen uit hoofde van de artikelen 4, 5.1 en 6.1 niet is nagekomen.

En ja, dat leest u goed: u bent aansprakelijk voor alle onterechte afboekingen die u had kunnen voorkomen als u elke dag uw creditcard-statement zou hebben gecontroleerd.

Nu valt er misschien nog wel een mouw aan te passen omdat je onterechte afboekingen kunt laten storneren (deze voorwaarden hebben het zelfs over “13 maanden na de valutadatum” terwijl ik dacht dat het één maand was). Maar toch denk ik dat het in het algemeen wat te kort door de bocht is om te zeggen “als u niet elke dag uw afboekingen controleert, verliest u elk recht van claimen”.

Arnoud

8 reacties

 1. Een kennis van mij had een creditcard van een grote Nederlandse bank. Dit is jaren geleden toen de PIN-code op creditcards nog niet bestond. Hij ging tennissen en dieven maakten het lockertje open, haalden de creditcard uit de portemonnee en legden alles terug. Kennis merkte hier niets van totdat enkele dagen later de creditcard-lasten werden afgeschreven en hij 3000 euro in de min stond.

  De bank bracht de volledige schade in rekening en wilde geen concessies doen, omdat hij niet had gemerkt dat de kaart weg was.

  In zijn woede heeft hij toen alle afschrijvingen gecontroleerd; veel dure electronica maar ook een tankstation. Die had een videoband en dus was het kenteken bekend. Helaas hield het daar op want de Rotterdamse politie geeft geen prioriteit aan dit soort zaken.

  Een creditcard is een handig, maar gevaarlijk ding. Let er goed op.

 2. creditcard statements kan je maar ??n keer per maand controleren, normaal gesproken. De 1 maand storneertermijn geldt voor automatische incasso, creditcard maatschappijen kunnen natuurlijk ruimere termijnen stellen.

 3. Net nog maar even gecheckt; ze zit er nog.

  (Gisteren een treinkaartje online besteld met zonder kaart, want ik weet ik het nummer uit m’n hoofd. Handig, maar je post deed me wel realiseren dat, indien de kaart intussen gestolen en misbruikt was, ik niet zo sterk zou staan…)

 4. elke dag je rekeningoverzicht controleren? ik heb in mei, ja afgelopen jaar, m’n kaart opgezegd. ik heb nooit binnen een maand m’n overzicht gehad. toegang tot een internet site? echt niet.

 5. Kleine lettertjes? Dat klinkt heel leuk dan: weet je nog?

  Hangen er niet ook nog voorwaarden aan het storneren n??st de 13 maanden termijn, waarbij het bij een geval van diefstal, z?nder het op tijd opgemerkt te hebben ook niet mag, naast de vraag of in het geval van storneren de winkel waar geshopt is met gestolen credit-card de pineut is.

 6. In http://zoeken.rechtspraak.nl/detailpage.aspx?ljn=BV7468 gaat het om een bankpas in plaats van een creditcard, maar de bank brengt daar een soortgelijke voorwaarde naar voren. De rechter lult daar in zijn vonnis een beetje omheen, maar legt de gedupeerde consument wel een veel hogere zorgvuldigheidsplicht op dan de bank. Waar de bank wordt verweten niet te hebben gecontroleerd of degene die de pas aan de balie toonde wel de houder was, wordt de consument verweten de pas in een jaszak te hebben gestopt.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.