De kwijtgeraakte opzegmail

Bij webhostingtalk.nl las ik over een webhostingbedrijf dat eiste dat je per e-mail je mededeling van opzegging moest doen. Dat roept natuurlijk de vraag op: wat nou als het bedrijf vervolgens meldt de mail niet gehad te hebben? Heb je dan opgezegd of niet?

Opzeggen van een overeenkomst kan normaal op elke manier (brief, fax, mail, sms, rooksignalen) zolang je er maar voor zorgt dat de wederpartij je mededeling van opzegging ontvangt. Veel bedrijven nemen in hun algemene voorwaarden regels op over hoe zij die opzegging willen hebben, en dan ben je als wederpartij verplicht die methode te gebruiken. Bij contracten met consumenten geldt daarbij wel de beperking dat men niet méér mag eisen dan een aangetekende brief, maar bij contracten tussen bedrijven onderling mag zo’n beetje elk ritueel worden voorgeschreven.

Als een bedrijf een bepaalde opzegmanier voorschrijft, en die manier blijkt een bepaald risico te hebben dat het bericht niet aankomt, dan zou ik zeggen dat dat bedrijf daarvan de gevolgen moet dragen. Het alternatief zou namelijk zijn dat het bedrijf gewoon achterover kan leunen en claimen dat ze nooit wat gehad hebben (“sorry uw rooksignalen hebben wij nooit gezien, het was wat bewolkt hier”). Dat lijkt mij in strijd met de redelijkheid en billijkheid.

Wel moet je als wederpartij kunnen bewijzen dat je de mail verzonden hebt. Bewaar dus altijd kopieën van dergelijke mails, en cc ze als het even kan naar een extern adres (bv. je administrateur). Dat is een eenvoudige manier om wat extra bewijs te genereren.

Arnoud

18 reacties

 1. Een lastig punt blijft altijd dat, en dat is mijn ervaring, opzegmailtjes, klachtenmailtjes etc., perongeluk of niet, nooit ontvangen worden. In de afgelopen 3 maanden al 2x meegemaakt. Toevallig werden deze mailtjes nooit ontvangen en pas na bellen of nogmaals mailen en dreigen krijg je dan reactie.

  Ik heb het idee dat bedrijven erg laks omgaan met deze mailtjes/brieven, en blijft bellen en/of aangetekend versturen toch de beste optie.

 2. Veel bedrijven nemen in hun algemene voorwaarden regels op over hoe zij die opzegging willen hebben, en dan ben je als wederpartij verplicht die methode te gebruiken.

  Maar wat nou als jij als consument een “zwaardere” methode gebruikt? Het bedrijf zegt: ‘stuur maar een mailtje of spreek de voicemail in.’ maar jij kiest ervoor om een (aangetekende) brief te sturen. Heb je je dan niet aan de regels omtrent de opzegging gehouden?

 3. Da’s een goeie, Tim. Ik denk dat ze dat inderdaad kunnen zeggen. Maar als jij dan hard kunt maken dat hun methode voor jou onredelijk is, dan heb je een goeie kans om daar ‘doorheen’ te kunnen prikken.

  Als ik een online systeem heb gebouwd met profielen met een grote knop “Profiel verwijderen”, dan is het best redelijk als ik vraag of je daarop wil drukken om je profiel te verwijderen. Als jij dan aangetekende post gaat sturen, zadel je mij nodeloos op met extra handelingen terwijl de normale weg betrouwbaar en simpel is. Ik denk dat je daar geen aanspraak op moet kunnen maken.

  Zou mijn methode niet werken, bv. je krijgt maar geen bevestigingsmails of er komt constant een foutmelding, dan zou een brief of telefoontje wel moeten kunnen.

 4. Indien het een bedrijfsmail systeem betreft dan kun je door middel van de logfiles meestal ook nog aantonen dat de mail ontvangen is door de ontvangende partij veelal mail.bedrijfnaam.nl/com.

  In dat geval zit je ongeveer in de aangetekend post modus. Kijk hij is bij jullie afgeleverd en jullie bedrijf/mailserver heeft er voor getekend. Dat hij vervolgens achter een buro/in spambox is gevallen is jullie probleem.

  Toch?

 5. Maar wat als er iemand anders namens mij een opzeg-mailtje stuurt en het bedrijf dus mijn domein opzegt. Vervolgens gaat die andere persoon mijn domein doodleuk registreren en ben ik mijn domein kwijt en zal het mij veel moeite kosten om deze terug te krijgen. (En dan spreek ik nog niet eens over de kosten die dan volgen, die ik uiteindelijk misschien vergoed krijg, maar ondertussen wel moet voorschieten.) Een mooi voorbeels is de controverse over sex.com die door iemand gekaapt werd en jarenlang in handen bleef van de verkeerde eigenaar. Hoe populair is domeinkapen eigenlijk?

  Overigens, het maakt natuurlijk ook verschil of een consument of een bedrijf het hosting contract aangaat. Als je als bedrijf accoord gaat met deze voorwarden dan kun je later niet klagen dat dit onredelijk is. Je hebt het immers afgesproken in het contract. Voor consumenten is het makkelijker om te klagen over onredelijke voorwaarden in een contract.

 6. @5: Je kunt ook namens iemand anders een opzegbrief sturen. “Beste gemeente, hierbij zeg ik per direct de standplaats voor mijn frietkraam op de markt op. Met vriendelijke groet, Kroket van Ed.” Drie dagen later belt Patat van Ad de gemeente om te vragen of die plek toevallig vrij is. Is dat in de praktijk een probleem? Het is natuurlijk heel vervelend voor Ed, dat hij zoveel moeite zal moeten doen om zijn marktplek terug te krijgen, maar Ad heeft heel wat uit te leggen zodat die uiteindelijk aan het korste eind trekt. Dus zal deze die brief waarschijnlijk niet sturen. Idem met valse opzegmailtjes. (En een goede provider stuurt sowieso een bevestiging naar het adres dat bij hen bekend is.)

  Zou er een markt zijn voor “aangetekende emails”, waarbij je voor een klein bedrag (zeg tien cent) zeker een bevestiging krijgt dat de email is aangekomen (lees: niet onderweg door een spamfilter ondeschept is)? Zal wat medewerking van providers vergen, maar scheelt uiteindelijk een hoop geld.

 7. @6: Er zijn vele dienstverleners die met “aangetekende email” of “leesgarantie” werken. Vrijwel allemaal komen hun oplossingen erop neer dat de mail op hun server staat en de ontvanger daar moet inloggen om een kopie te krijgen. En over het algemeen is daar weinig tot geen belangstelling voor.

  Ik vraag me dus regelmatig af of dit wel een echt probleem is. Bij een goedlopend bedrijf zullen ook opzeggingen per gewone e-mail netjes afgehandeld worden. Bij malafide bedrijven kunnen ook aangetekende brieven kwijtraken (of gewoon niet beantwoord worden).

 8. Je kunt natuurlijk ook je emails voorzien van een digitale handtekening. Meestal gaan die ook wel goed maar in het verleden heb ik wel eens gewerkt bij een bedrijf waarbij de mailserver bij binnenkomende berichten even een regel toevoegde dat deze gechecked was op virussen. Handig voor de gebruiker maar een dergelijke, kleine wijziging maakt meteen de handtekening weer ongeldig, omdat het tussen verzending en ontvangst is gewijzigd… Overigens, mensen met een Yahoo of Hotmail account konden om dezelfde reden geen ondertekende bestanden ontvangen omdat Hotmail en Yahoo een advertentie toevoegde aan de email. Het is dan ook een probleem als mail providers en servers binnenkomende emails ietsje wijzigen om wat voor reden dan ook…

  Het probleem is alleen als iemand de host van een ander gaat opzeggen via email. Deze iusmentis.com zou je misschien kunnen opheffen door naar bhosted daar een verzoek voor in te dienen. Of beter, een verzoek indienen om de site naar een andere registrar te sturen. Het is een .com domein dus je zou hem naar een buitenlandse registrar laten overschrijven om zo moeilijker te maken dat Arnoud hem weer terug kan krijgen. Nu zul je vast nog enkele andere truken moeten doem om te voorkomen dat Arnoud te vroeg gewaarschuwd wordt over de wijziging. Want als Arnoud de volgende dag al meteen zijn domein terug opeist dan heb je weinig kans om de site over te nemen. Daarnaast maak je zo een jurist boos die zich in Internet-zaken heeft gespecialiseerd. Lijkt mij geen slimme actie. 😉

 9. Heel toevallig heb ik momenteel met iets vergelijkbaars te maken, namelijk een containerreinigingsbedrijf wat op geen enkele manier op te zeggen is.

  Op post wordt niet gereageerd, telefonisch opzeggen mag niet volgens AV, en aangetekend versturen weiger ik principieel (kost bijna meer dan de dienst kost).

  Wel blijft het bedrijf rekeningen sturen voor niet geleverde diensten. Wat kan je hier tegen doen als consument?

 10. Als je denkt dat je genoeg bewijs hebt dat je hebt opgezegd, dan gooi je de rekeningen weg want die zijn onverschuldigd verstuurd. Op zeker moment krijg je een incassobureau langs, die toon je dan het bewijs dat je hebt opgezegd. Als het goed is, houden ze dan op. In het ergste geval moet je met je bewijs naar de (kanton)rechter.

 11. Okay, even voor detective gespeeld. Via Google is er een container reinigings bedrijf te vinden met hun algemene voorwaarden. Het lijkt erop dat dit bedrijf ook heel moeilijk doet met opzeggingen wat hier goed is na te lezen. Mogelijk kun je zelf ook van abonnementenopzeggen.nl gebruik maken om nogmaals op te zeggen. Wel opvallend is dat BDR stilzwijgend het contract verlengt en ik weet niet of dat tegenwoordig nog mag. Mogelijk staan er nog veel meer juridische onjuistheden in hun AV. Ik mis ook nog eens een KvK nummer. Ze zijn dus al een beetje twijfelachtig. Geen idee of zij het bedrijf zijn waar Mark in post 9 over heeft, maar het is wel opvallend dat er op Internet al zo veel klachten over zijn. Tros Radar, iemand? Even een koude douche regelen voor dit reinigings-bedrijf? 🙂

 12. @Mark, dan is de link abonnementenopzeggen.nl/…/BDR_containerreiniging/ die ik al noemde zeker interessant voor jou. Bij de KvK staan ze overigens wel ingeschreven. Zowel een bedrijf als een stichting. Het heeft overigens weinig met IT te maken, behalve dan dat we allemaal wel graag een schone prullebak willen hebben. Bij TROS Radar wordt het bedrijf regelmatig genoemd in het forum en er is zelfs een uitzending geweest over de slechte diensten van dit bedrijf. Alleen was die uitzending al in 2005 uitgezonden. Misschien moeten ze nogmaals bij Radar genoemd worden? Ik wil ook even wijzen op deze link die een stuk recenter is. En als je verder zoekt op dit bedrijf zul je nog veel meer berichten vinden over hun slechte reputatie. Mijn idee is dat ze vooral mensen proberen te overbluffen om te betalen. Ik zou zeggen, verzamel die gegevens en doe die bij het bewijs van opzegging zodat het bij een rechter niet alleen duidelijk is dat je hebt opgezegd, maar ook waarom…

  -> Arnoud, wat denk jij overigens over de algemene voorwaarden van BDR? Zijn die wel in overeenstemming met de regels of zijn ze zo incorrect dat iedereen gewoon hun contract op kan zeggen zonder te wachten op het einde van hun abonnement?

  @Iedereen, als je een bedrijf inhuurt, wees dan zo verstandig om eerst op het Internet te kijken naar de reputatie van het bedrijf. Met Google en een beetje slim zoeken zou dit een half uurtje tijd kosten maar je weet dan wel of je met een betrouwbaar bedrijf in zee gaat. Het kostte mij nog geen 5 minuten om de informatie in post 11 te vinden en nog eens 10 minuten voor deze post. En het kan best veel geld schelen, 15 minuten werk. 😉

 13. @8:

  Je kunt natuurlijk ook je emails voorzien van een digitale handtekening
  Dat heeft natuurlijk alleen maar zin als de ontvanger die ook controleert én weet hoe een ongeldige handtekening te interpreteren (zoals je zelf al aangeeft is de kans dat een geldige handtekening door het wijzigen van de body van de email ongeldig wordt aanwezig). Bovendien moet deze zich ook de vraag stellen: áls iemand er belang bij heeft zich als jou voor te doen, hoe weet ik dan zeker dat deze persoon niet in jouw computer heeft ingebroken (en dus je private key heeft bemachtigd).

  Met andere woorden: een bevestigings-email — naar een adres waarmee een account was aangemaakt — is een heel verstandig idee als je denkt dat er een kans is dat derden misbruik van je opzeggen-per-email (of -per-brief, want daar gaat het net zo voor op) kunnen maken.

 14. @Wim dank voor alle links, maar die kende ik zelf al. De reden dat ik de comment postte was dat ik aardig wat overeenkomsten zag. Een bedrijf kan gewoon zeggen dat mail en post niet aankomt. Dat is de macht die een bedrijf blijkbaar heeft.

 15. Dat laatse lijkt me niet, want Arnoud zegt in zijn blogpost:

  Als een bedrijf een bepaalde opzegmanier voorschrijft, en die manier blijkt een bepaald risico te hebben dat het bericht niet aankomt, dan zou ik zeggen dat dat bedrijf daarvan de gevolgen moet dragen.

 16. @Mark, jij kent de links misschien al maar er zijn best veel anderen die problemen hebben met BDR. Als zij hier komen, hebben ook zij meer informatie over dit bedrijf.

  @Martijn, Outlook en Outlook express controleren digitale handtekeningen automatisch en als er ook maar iets mis is met de handtekening dan krijg je deze niet meteen te zien maar moet je een waarschuwing wegklikken. Ook andere mailapplicaties hebben ingebouwde functionaliteit voor digitaal ondertekende emails. Maar zoals gezegd, een enkel teken aanpassen in de body van de email en het bericht wordt ongeldig. De techniek bestaat al erg lang maar is tegenwoordig achterhaald doordat er tussen afzender en ontvanger te vaak kleine wijzigingen aangebracht kunnen worden die de handtekening ongeldig maken. Er is alleen geen goed alternatief. Betreffende leesbevestigingen ben je altijd afhankelijk van de ontvanger. Die moet instellen dat leesbevestigingen teruggestuurd kunnen worden. Mooier zou het zijn om een website te hebben waar je eerst moet inloggen en na uitschrijven krijg je vervolgens een email ter bevestiging van je opzegging plus de mogelijkheid om aan te geven deze toch weer ongedaan te maken. (Of om de opzegging te bevestigen via een bevestigings-pagina.)

  Verder, als een opzegging per normale post niet aankomt dan kun je daar de ontvanger niet verantwoordelijk houden als je zelf niet kunt aantonen dat je ook daadwerkelijk de opzegging hebt verzonden. Je kunt het wel proberen en hopen dat de rechter je grote blauwe ogen gelooft. Als de rechter enige reden tot twijfel heeft of als de ontvanger hier twijfel over kan veroorzaken (bijvoormeeld omdat je regelmatig betalingen te laat doet of zo) dan heb je pech. Maar als je kunt aantonen dat je de brief op de post hebt gedaan dan helpt dat natuurlijk enorm. En dan vraag ik mij af of het voldoende kan zijn om de gehele procedure van verzenden gewoon te filmen met een digitale camera. Film de film, hoe je deze in een envelop doet, laat de brief en het adres duidelijk in beeld zien en film ook hoe je deze in de rode brievenbus gooit. Dan kun je aantonen dat je deze hebt verzonden en moet het bedrijf maar aantonen dat ze het niet hebben ontvangen. En de postbedrijven zijn erg betrouwbaar als het om post gaat, inclusief de reguliere post.

 17. Ter info een korte reactie op je reactie van 14 juni:

  Een .com kan je niet zomaar verhuizen. bHosted.nl wil altijd een bewijs dat je de daadwerkelijke eigenaar bent van het domein, meestal door de opzegging via het controle paneel te laten lopen. Daar moet je voor inloggen. De benodigde EPP key wordt alleen verstuurd naar het administratieve contact uit de whois gegevens van de .com domein.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.