Voorintekenen & preview: De wet op internet, editie 2010

cover-de-wet-op-internet-editie-2010.pngHet schiet aardig op met editie 2010 van mijn boek De wet op internet. Alle hoofdstukken zijn geheel gereviseerd en geactualiseerd, er zijn meer dan 350 eindnoten met bronnen toegevoegd en vrijwel alle feedback van iedereen is doorgevoerd.

Vanaf nu is de voorintekening geopend. Het boek gaat 29,95 kosten (iets duurder dan editie 2008, ik weet het) maar iedereen die vΓ³Γ³r 1 september12 september een bestelling doorgeeft, betaalt slechts 22,50 (25% korting dus) per stuk en bovendien geen verzendkosten.

Voorintekenen doe je door mij te mailen en door te geven hoe veel exemplaren je wilt, waar ze heen moeten en wat er op de eventuele factuur moet. Een reactie hieronder over je voorintekening zou leuk zijn maar hoeft niet.

Wie eerst wil bladeren, kan dat doen met deze gratis en vrije preview van hoofdstuk twee.

En wie leuke acties, promotie-ideeΓ«n of andere suggesties heeft, kan ze hieronder of in de mail kwijt.

Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

Update: voorintekening verlengd omdat boek pas 12 september in druk beschikbaar is.

Arnoud

29 reacties

 1. Ik heb maar even de 2008 editie erbijgehaald en de twee hoofdstukken met elkaar vergeleken. Inderdaad, je hebt er eindnoten bijgezet. Nou interesseren die noten mij niet zoveel (100% leek) maar wat mij opvalt is dat de tekst nauwelijks is veranderd. Je hebt een bestaand paragraafje omgewerkt tot een subhoofdstuk “smaad en laster” en een wat lang subhoofdstuk opgedeelt in tweeen. Natuurlijk: never change a winning team – de tekst was goed en als je in andere hoofdstukken de actualiteit hebt verbeterd, is het zeker de moeite waard als je het boek nog niet hebt.

  Maar ergens lijkt dit meer op de tweejaarlijkse refresh die ze op automodellen doen – nieuw frontje, nieuwe achterlichten en andere kleur textiel in het interieur en roepen dat het de nieuwe versie is. De meeste mensen zullen hun auto niet inruilen (kan dat trouwens voor boeken ook?), maar nieuwe klanten krijgen de nieuwe “smoel” op hun auto.

  Ik had gehoopt op wat meer toevoegingen aan de tekst, je gephotoshopte afbeelding suggereert dat je boekje drie keer zo dik is geworden. Als ik de resultaten van hoofdstuk 2 extrapoleer, dan zal dat niet kloppen…

 2. Verwachtte je nu echt dat ik een nieuw boek zou schrijven? Het heet niet voor niets editie 2010 van het boek uit 2008. Noem mij ??n uitgever die editie 2 geheel anders laat zijn dan editie 1.

  De tekst is geactualiseerd en ge?pdate waar nodig. Hoofdstuk 2 is een inleidend hoofdstuk en daarom is de hoofdtekst in grote lijnen hetzelfde. Maar als je goed kijkt, dan zie je een hoop herschrijvingen, correcties en dergelijke.

 3. @Arnoud, misschien moet je dan je “reclame” aanpassen en een hoofdstuk laten zien dat meer op de schop genomen is? Ik gok dat een hoofdstuk 7 “Eerlijk zullen we alles delen”, 10 “Voorwaardelijk webgebruik” of 12 “Digitaal zakendoen” wel flink zijn bijgewerkt – dat is tenslotte waar de afgelopen twee jaar lekker over gevochten is πŸ™‚ Nou snap ik ook wel als je die hoofdstukken (die duidelijk de waarde van je boek tonen) niet online gaat zetten.

  En natuurlijk had ik geen nieuw boek verwacht, maar de veranderingen zijn mij wat te klein. Ik ben nu al benieuwd naar de 2012 versie πŸ™‚ Want je beseft dat je nu een traditie hebt gezet voor jezelf, toch?

 4. Hoofdstuk 2 is al af, hoofdstuk 7 en verder nog niet. Dus dat is geen goeie “reclame”. Verder is hoofdstuk 2 een inleidend hoofdstuk, dat vind ik belangrijk bij “reclame” voor een nieuw boek.

  Weet je wat: ik lever jou er eentje met inruilgarantie – als het boek je te weinig waarde oplevert, krijg je je aankoopsprijs terug.

 5. Wel Klaas, mag ik daar als vormgever wat getallen tegenover zetten ;-)?

  DWOI uit 2008: Chars: 234.081, Lines: 1.427, Words: 37.088 DWOI uit 2010: Chars: 479.716, Lines: 2.319,* Words: 79.024 (*stand: 9aug10 = nog niet alle wijzigingen verwerkt.)

  Als je van het aantal ‘lines’ die 350 (370 schat ik;)) voetnoten aftrekt, hou je nog altijd 500 nieuwe regels over. En dan moet je bedenken dat zo’n programma alleen een HR een line noemt. Dus alle nieuwe bijzinnen, nieuwe voorbeelden, nieuwe wetgeving, moet je berekenen aan het verschil in aantal Words per doc, minus de voetnoten (die zo’n 27.000 woorden zullen innemen ;-)) Kom ik al gauw aan 15.000 extra woorden.

  Maar ……dan missen we nog alle woorden, zinnen, alinea’s die ik, namens Arnoud, gewist heb, en vervangen door andere tekst…

  Selecteer ik de broodtekst, ex voetnoten, ex inhoudsopgave, ex kadertjes (veel, v??l kadertjes, OH die kadertjes! Schrik van de zetter !;-)) en laat ik daar diff op los, u weet wel: http://en.wikipedia.org/wiki/Diff dan krijg ik daar alleen al een melding van 941 differences πŸ˜‰

  Nee Klaas, had je maar gelijk! Dan was het allang klaar geweest en hadden Arnoud en ik (en vele proeflezers en corrigerenden) lekker elke dag aan de BBQ of het zwembad gezeten πŸ˜‰ πŸ˜‰

  Maar, zonder gekheid, het is een compleet nieuw boek. Uiteraard hangt alles aan dezelfde kapstok, de nederlandse wet (die telkens verandert) en de hedendaagse internetpraktijk (die zich telkens ontwikkelt.) De voetnoten vond ik als leek vaak erg interessant. Je treft er “hele gewone mensen” in aan, die je kent van Twitter – maar die klaarblijkelijk ooit een zaak hebben gehad over een -bijvoorbeeld- al of niet lasterlijk blogstukje. Voorbeelden die je in zekere zin zelf ook kunnen hadden overkomen.

  Enfin, een fijne dag!

 6. Ik heb hoofdstuk twee gelezen, en ik wil je bij deze een compliment doen. Informatief en goed geschreven. Chapeau!

  Tijdens het lezen bedacht ik me dat je van elk hoofdstuk eigenlijk een boek op zich zou kunnen schrijven, door los te gaan met uitleg van de wetsartikelen en beschrijvingen van praktijkcases en jurisprudentie. Zo’n boek zou ik zeker willen lezen.

  Dus mocht je binnenkort weer vier weken vakantie hebben…. πŸ˜‰

 7. Dankje Klaas :-)!!

  ik bedacht me trouwens dat ik een foutje heb gemaakt… Niet 500 nieuwe r?gels, maar 500 nieuwe alinea’s.. πŸ˜‰ Want de HR die het programma als “Line” telt, staat aan het eind van de alinea – ik had punten moeten tellen als ik nieuwe regels had willen tellen πŸ˜‰

  Enfin.

  Oh, die handtekening, @Tim, die kunnen we erin drukken Arnoud ;-)!

  (Geintje hoor πŸ˜‰

 8. Besteed je ook aandacht aan overheidsinformatie en de kwaliteit van de digitale transacties en communicatie tussen overheden en de burgers op Internet?

  Hier heeft iedereen in Nederland tenslotte mee te maken. Aandachtspunten zijn bijvoorbeeld betrouwbaarheid, transparantie, authenticiteit, openbaarheid, (tijdige) beschikbaarheid, vormvereisten voor aanvragen en besluiten, bewaring van gegevens over (soms zeer) lange termijn en het op tijd vernietigen van gegevens waarvan het bewaarbelang is verstreken etc.

  Via verschillende vormen van ‘dienstverlening’ gaat steeds meer digitaal. En intern zijn de diverse overheden met grote interne veranderingen bezig die grote gevolgen hebben voor de manier van gegevensverwerking en – beheer. Daar heeft iedereen in Nederland tenslotte ook mee te maken.

  Hiervoor bestaat ook speciale wetgeving, te denken valt aan de Archiefwet 1995, het Archiefbesluit 1995, en de Archiefregeling.

 9. Ik bedoelde reactie #7. Arnoud presenteerde een wettelijk recht – namelijk een uitprobeerperiode bij online bestellen – als een speciaal aanbod waarmee hij zich onderscheidt van andere leveranciers – en dat mag niet :P.

 10. @Math1985: mijn aanbod gaat verder dan het wettelijk recht tot retourneren uit de wet koop op afstand, want ik heb er geen tijdslimiet in gestopt. Daarmee onderscheid ik me dus wel degelijk.

  Verder is goed te verdedigen dat deze blogpost geen aanbod tot overeenkomst op afstand is, omdat een blog met mailadres geen “systeem voor verkoop of dienstverlening op afstand [is waarbij] tot en met het sluiten van de overeenkomst uitsluitend gebruik wordt gemaakt van ??n of meer technieken voor communicatie op afstand”. Een blogpost met “mail me even” is geen systeem zoals een webshop.

 11. Met het eerste deel ben ik het met je eens, maar het tweede deel kan ik niet volgen. Je bedoelt dat je verkoop via mail geen systeem is? Want er wordt duidelijk ’tot en met het sluiten van de overeenkomst uitsluitend gebruik gemaakt van ??n of meer technieken voor communicatie op afstand’.

 12. Zoals al eerder voorgesteld als promo-actie: stuur alle (grote) rechtswinkels er eentje toe. Dan heb bereik je per rechtswinkel al zo’n 50 ge?nteresseerde studenten, waardoor je meteen de mond-op-mond-reclame opstart.

  (Klein eigenbelang moet ik eerlijkheidshalve wel vermelden: ik ben ook actief bij een van die grotere rechtswinkels…)

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.