Rechteninformatie in lettertypes: wat moet ik ermee?

boek-zend-framework-beginning.pngEen lezer vroeg me:

Ik ben systeembeheerder en bouw veel applicaties met het Zend Framework. Bij de PDF-component zit echter een probleem. Deze component weigert lettertypes (fonts) in een PDF te embedden als er in de metadata van het font “embeddable=false” staat. Dit zou in verband met de auteurswet zijn. Maar is zo’n tekstje metadata dan ook een kopieerbeveiliging?

Nee, die tekst is geen kopieerbeveiliging want de tekst voorkomt niet dat er iets wordt gekopieerd. Dat is ook niet het doel van zulke metadata.

Dergelijke indicatoren staan bekend als “elektronische informatie betreffende het beheer van rechten”. Zulke informatie mag je niet verwijderen als je daarmee “weet of redelijkerwijs behoort te weten dat je zodoende aanzet tot inbreuk op het auteursrecht” (artikel 29b Auteurswet).

Opmerkelijk genoeg zie ik nergens een verbod richting aanbieders van software waarmee rechteninformatie verwijderd kan worden uit werken. Het gaat alleen om het verwijderen van rechteninformatie zelf of het verspreiden van werken waar je die informatie uit gesloopt hebt. Je mag dus geen copyrightvermeldingen, watermerken met “(C) 2010” of tellertjes die het aantal keer gebruiken van een werk bijhouden, verwijderen.

Het lijkt me nogal een gat in de wet, maar ik zie dus geen verbod om die Zendframeworkcomponent aan te passen zodat ‘ie elk font embedt, of de rechteninformatie in het font dat nu toestaat of niet.

Het is wel verboden om fonts aan te passen om die rechteninformatie te wissen. Ook blijft het na zo’n aanpassing aan de Zendframeworkcomponent natuurlijk verboden om fonts te embedden (en in embedded vorm te verspreiden) wanneer daar geen geldige licentie voor is.

Arnoud<br/> Foto: Beginning Zend Framework door Armando Padilla, Apress 2009.

6 reacties

 1. Dus, als ik het goed begrijp: De systeembeheerder mag het Zend framework aanpassen(*) zodat het de embeddable flag negeert, maar gebruikers van het systeem mogen het systeem dan niet zonder meer gebruiken om niet-embeddable fonts te embedden. Voordat ze dat doen moeten ze eerst controleren dat ze een licentie hebben om het font te embedden.

  Het lijkt me wel zo netjes als de systeembeheerder het Zend-framework zodanig aanpast dat het bij niet-embeddable fonts nog steeds een waarschuwing geeft. Dan weten gebruikers wanneer ze hun licenties moeten controleren.

  Is het niet mogelijk om de gebruikers een verzameling vrij verspreidbare fonts te geven? Als bepaalde font-makers hun werk zo nodig willen copyrighten, dan is mijn eerste instinct: boycotten die fonts!

  (*) Ik heb ff gecheckt, en Zend is free software (BSD licentie).

 2. Het lijkt me nogal een gat in de wet, maar ik zie dus geen verbod om die Zendframeworkcomponent aan te passen zodat ???ie elk font embedt, of de rechteninformatie in het font dat nu toestaat of niet.

  Je stelt je wel open voor een rechtszaak van de distributeurs van fonts die je daar mogelijk van een onrechtmatige daad zullen beschuldigen zeker als de betreffende software vaak ingezet wordt om fonts zonder licentie te embedden.

 3. Dat lijkt me een lastig verhaal want de wet laat dit ‘gat’ wel expliciet open. Bij artikel 29a (omzeilen kopieerbeveiliging) is er een artikel dat zegt dat beveiligingsomzeilsoftware op zichzelf onrechtmatig is, bij artikel 29b niet. Het zou dan raar zijn om dat alsnog maatschappelijk onzorgvuldig te vinden.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.