Een contract opzeggen bij te veel kleurenprints, mag dat?

color-kleur-print.pngWat een merkwaardige rechtszaak. Een hardwareleverancier had de opdracht gewonnen om aan een stichting printers te leveren met een onderhoudscontract. De stichting bleek veel meer in kleur te printen dan de leveranchier had verwacht, dus die zegt het contract op. Maar daar komt hij – blijkens het vonnis – niet mee weg. Zoals ITenRecht het zegt, de leverancier wringt zich in duizenden bochten om van het contract af te komen, waarbij allerlei beëindigingsgronden door elkaar heen worden gebruikt.

Het belangrijkste argument voor de leverancier was dwaling. Als je een overeenkomst sluit en daarbij ergens van uitgaat dat onjuist blijkt te zijn, dan kun je soms de overeenkomst vernietigen (art. 6:228 BW). Wel moet er dan sprake zijn van een mededeling van de klant waar de leverancier op af mocht gaan, of op een zwijgen van de klant terwijl die juist iets had moeten zeggen.

De rechter noemt het feit dat de klant meer in kleur print dan de leverancier verwacht, terecht echter het normale ondernemersrisico. Anders gezegd: moet je maar niet dezelfde prijs voor kleur noemen als voor zwartwit.

Verder is er nog de algemene regel dat je als opdrachtnemer mag opzeggen vanwege gewichtige redenen (art. 7:408 BW). Een vertrouwensbreuk zou zo’n reden kunnen zijn, net zoals het feit dat de opdrachtnemer ineens aan de andere kant van het land gaat zitten. Dat je verlies maakt is écht geen gewichtige reden.

Alles bij elkaar komt het dus neer op niet meer dan “ik maak verlies, ik wil niet meer verder” en daar maakt de rechter terecht gehakt van. Contract is contract, en deze leverancier krijgt dan ook 7000 euro schadevergoeding voor de kiezen.

Arnoud

13 reacties

 1. En als hij gecertificeerd heeft mag hij nog uitkijken dat hij dat ook noiet kwijt raakt. Standaard ISO eisen stellen namelijk dat je goed moet kijken wat je klant van je verwacht alvorens je een levering/contract accepteert.

  Tenzij hij natuurlijk inmiddels zijn interne processen heeft aangepast en heeft geregeld dat in de toekomst klanten wel worden gevraagd naar de te verwachten verhouding kleur vs zwart.

 2. Nou ja, is dus een dure maar leerzame les geweest voor deze leverancier… Maar ik vraag mij toch af… Ik heb thuis een kleuren-laserprinter en daar gaan vier soorten toners in. Bij elkaar kosten die toners net zoveel als die gehele printer mij heeft gekost! (Zo’n 400 Euro.) Maar toch doe ik behoorlijk lang voordat ik weer toners mag vervangen (10.000 pagina’s minimaal) dus ik vind de prijs behoorlijk meevallen. Aangezien de toners allemaal ongeveer even duur zijn lijkt het mij dat bij kleuren-afdrukken het verbruik meer verdeeld wordt over de diverse toners. De kleurentoners overlappen elkaar vrijwel niet dus het verschil tussen een grijstinten-afdruk en een kleurenafdruk lijken mij redelijk gelijk te lopen. (Nou ja, de overlap zorgt wel voor een iets hoger verbruik.) Ik vraag mij dan ook af of kleuren-afdrukken ook daadwerkelijk veel duurder zijn dan zwart/wit afdrukken. Ik vind het dan ook allemaal erg duur wat er in het vonnis werd genoemd. Het lijkt mij gewoon dat het hier gaat om een hardware-leverancier die graag wat meer wil verdienen met een lucratiever contract. Als ik dan bedenk dat ik mijn printer in 2008 heb gekocht voor nog geen 400 Euro en sindsdien de toners drie keer heb vervangen vind ik dat die stichting sowieso al erg duur uit is. En ja, ik heb een HP 3600 kleuren-laserjet met netwerk-aansluiting. Echt een koopje dus!

 3. Het punt is waarschijnlijk dat een gemiddelde kleurenprint niet 90% kleurdekking heeft, maar veel minder. “Letter/A4-size color printers and MFPs can have average page coverages in the 7 to 15% range (depending on the application and mix between color and black-and-white documents).” http://static.compusa.com/html/printeryieldguide.html

  Als de leverancier door een interne miscommunicatie zijn prijs daarop heeft gebasseerd… en de stichting dan vervolgens hard aan de slag gaat met het uitprinten van paginagrote fotos (zoals zij van te voren hebben aangegeven) dan verbruiken ze 6-13x zoveel toners als verwacht. Tsja, eigen schuld.

 4. @wim: bij normaal gebruik klopt hetgeen wat jij zegt, alleen dan heb je een dekking van zo’n 5%. In dit geval gaat het om erg veel pagina’s met een dekking van maar liefst 90%. En in kleur heb je al snel dat er juist veel overlap is en er dus meerdere kleuren van de toner op dezelfde plek komen. Jouw thuissituatie kan je dus totaal niet vergelijken met het gebruik zoals hierboven wordt geschetst.

 5. @Wim de toner en inkt die meestal bij de printer wordt geleverd als je hem koopt zijn nooit helemaal vol (beide soorten zijn nooit helemaal vol) er staat altijd een aantal milliliters of en toner staat de gram erop als ik het nog goed weet.

 6. @We are Borg, Mijn HP color laserjet 3500 kostte me €400 en de toner is ook zo rond de €110. De vier toners bij elkaar zijn dus duurder dan mijn printer. Kwaliteit ervan is best goed, dus ik vind het allemaal een beetje prijzig. Maar goed, deze stichting heeft kennelijk een betere printer met grotere of mooiere toners. Met 10.000 prints per maand zou ik iedere maand €440 kwijt zijn aan toners. (Oh, ja. Ik betaal BTW, en de stichting hoeft dat niet.) Ik haal nog geen 10.000 prints per jaar dus voor mij is dit een lekker zuinige printer.

  Voorheen had ik inktjet-printers en die waren kwalitatief beter bij het afdrukken van foto’s maar de cartridges daarvoor werden wel erg duur omdat ze meestal niet zoveel pagina’s meegingen. Resultaat was dat ik eigenlijk iedere maand of twee maanden wel nieuwe cartridges nodig had. (En ze waren altijd op het verkeerde moment leeg.)

 7. Bij kleuren prints heb je juist heel veel overlap, er is zeker geen limiet dat je met de combinatie van CMYK maar tot 100% op het papier kan plakken. Het is juist heel gebruikelijk om meer dan 100% op papier te zetten voor een mooie dekking. Zie b.v. deze midnight blue, cmyk(100%, 100%, 0%, 80%) daar zit je al op 280%

 8. @Erik, akkoord maar dan ben je vaak foto’s aan het afdrukken en niet b.v. lesmateriaal. Het gaat hier om een educatieve stichting die dus eigen lesmateriaal afdrukt. Maar wat voor dekkingsgraad zal lesmateriaal nu hebben? Veel lappen tekst in ieder geval, met misschien een licht tintje als achtergrond. Een paar foto’s erbij die dan weer wel voor een hogere dekking zorgem maar mogelijk ook grote vlakken met een egale kleur. Stel dat ze een boekwerkje afdrukken met een kleurige voorpagina’s, 3 pagina’s met alleen tekst en 2 pagina’s met tekst en wat kleurige opmaak. Dus 1×300% + 3×10% + 2×50% = 430% over 6 pagina’s. Dan zit je nog ruim onder die 90% dekking… Maar goed, mijn eigen ervaring: ik druk regelmatig mijn eigen CGI plaatjes af om in te schatten hoe ze eruit komen te zien als ik ze laat afdrukken. Omdat ik nu al tot twee keer een foto-album heb laten maken van mijn eigen plaatjes vind ik het wel handig dat ik alvast de afdruk-kwaliteit kan inschatten. Veel afdrukken zijn het nou ook weer niet, want ik produceer nog geen 100 plaatjes per jaar. Maar naast mijn CGI-plaatjes die dus op A4 worden afgedrukt, druk ik ook regelmatig digitale foto’s af voor familieleden. En dat aantal loopt al redelijk snel op. Dit zijn dus afdrukken met een vrij hoge dekkingsgraad. Verder maak ik regelmatig fotokopieen en druk ik allerlei documentatie af voor eigen gebruik en brieven e.d. maar die hebben allemaal een relatief lage dekkingsgraad. En ik vind het allemaal enorm goedkoop! Zeker in vergelijking met de deskjets die ik voorheen heb gehad.

  Een dekkingsgraad bij CMYK zal niet hoger oplopen dan 400% want dan heb je een zwarte pagina. Ik denk dat zelfs een dekking van 300% al erg hoog zal zijn. Sowieso is een gelijke dekking van CMY al aardig grijs en kun je dat net zo goed vervangen door dezelfde dekking met K. Scheelt weer twee dekkingen.

 9. @Wim: wat probeer je nu duidelijk te maken? Dat die 90% niet juist is? Volgens mij wordt door geen van de betrokkenen gezegd dat die dekkingsgraad niet juist zou zijn, dus dan kunnen we er wel vanuit gaan dat dat klopt. Overigens wordt niet gezegd dat alle prints die dekkingsgraad hebben, maar dat er wel erg veel prints zijn die dat wel hebben.

  En je hebt het over 10.000 print, terwijl HP in de specificaties aangeeft dat je met de toners slechts 3000 prints kunt maken waarbij een vrij voorzichtige dekkingsgraad wordt gehanteerd. Zoals Lepelaar hierboven zegt zal je normaal gesproken op max 15% komen, ik zit iets te voorzichtig met mijn 5%. Stel dat je een voorzichtige schatting zou maken van een gemiddelde dekking van 50%, dan verbruik je dus grofweg 3 keer zoveel toner wat dan uitkomt op slechts 1000 prints. Een iets andere berekening dus 🙂

  En wat me opviel, jij zegt dat je drie keer de toner hebt vervangen, dat je 10.000 prints per set kunt maken en dat je de printer sinds 2008 hebt. Dus jij hebt zo’n 40.000 prints gemaakt in zo’n 3 jaar? Dat is meer dan 1000 prints per maand, zo’n 50 per werkdag. Nou kan ik uiteraard niet zien wat jij allemaal uitspookt, maar print jij thuis zo ontzettend veel? Of zou je misschien toch een stuk minder prints hebben gemaakt dan je in eerste instantie dacht?

 10. @Jeroen, toen ik mijn printer kocht werd vermeld dat ik tot wel 10.000 pagina’s kon afdrukken met de toner. Kennelijk heeft HP dat nu naar beneden bijgesteld nu mensen met een steeds hogere dekkingsgraad zijn gaan printen. Toch zitten mijn toners nog steeds tussen de 4.000 en 6.000 pagina’s. Maar goed, daar staat tegenwoordig ook 5% dekking bij als opmerking. Ik denk dat ik in de laatste drie jaar (januari 2008 tot nu) zo’n 10.000 pagina’s heb afgedrukt, waaronder de nodige documentatie. Heb dit snel teruggerekend door even te kijken hoeveel pakken papier ik de laatste jaren erdoorheen heb gejaagd. Dat waren een stuk of 20, ieder 500 pagina’s… De toners gaan dus wel minder lang dan ik oorspronkelijk aannam. Jammer dat ik niet meer de oorspronkelijke advertentie kan vionden, anders had ik misschien wel een interessante claim gehad. Ik ben overigens nu dus bezig met de derde toner en die zit er nu twee maanden in. De originele toners waren ook niet volledig gevuld dus ruw geschat kun je stellen dat ik 10.000 pagina’s heb afgedrukt met 3 toners vol. Is beneden de 4000 per toner maar ik zit vaak boven de dekkingsgraad van 5%. Dus een dekkingsgraad van 90% met een toner voor de HP 3535 DN gaat 7.000 pagina’s mee voor een dekkingsgraad van 5%. (!0.500 voor alleen zwart, hoge capaciteit!) Prijzen zijn EUR 150 voor de zwarte toner en 200 Euro per stuk voor de kleuren. Neem je een huismerk, dan kost een compleet kleurenpakket EUR 529 voor een toner die 12.000/8000 pagina’s kan afdrukken. 90% dekking, dus aantallen delen door 18. Even makkelijk doen en afronden op 20 en kan krijg je dus 600/400 pagina’s per toner. Voor 6.000 pagina’s heb je 10xzwart en 15x3xkleur nodig. Op jaarbasis zo’n EUR 10.500. Of 8.000 als je voor het huismerk blijft gaan. De leverancier claimt een schade van EUR 50.000, wat dus fors meer is.

 11. COPYCAT

  Beste allen, ik zie in dit forum dat er ervaringsdeskundigen of professionals aan het woord zijn. Ik heb daarom een hulpvraag aan jullie. Waarom is kleur duurder dan zwart wit? Omdat je per cm2 print 3 kleuren doorelkaar gebruikt? Ik snap het nog niet met jullie dekkingsverhaal. Alvast bedankt voor jullie hulp.

 12. @Copycat, zwarte inkt is zwart doordat er koolstof-deeltjes inzitten. En koolstof is een grondstof voor bijna alles, inclusief het menselijke lichaam en ook de stoel waar je op zit. (Zelfs als die volledig van staal is!) Het is dus een enorm goedkope grondstof, alleen heb je nog wat extra ingredienten nodig om het goed aan het papier te laten kleven. Andere kleurstoffen (Cyaan, magenta en geel) zijn echter wat lastiger terug te vinden en zijn meestal complexer qua struktuur dan koolstof. Ook hier zijn extra chemicalieen nodig om het aan het papier te doen kleven, en deze chemicalieen moeten kleurloos zijn, want anders krijg je niet de gewenste kleur. Desondanks is het verschil in prijs tussen deze grondstoffen niet groot genoeg om het prijsverschil te verklaren. De realiteit is gewoon dat mensen vaker in zwart/wit afdrukken dan in kleur. Zelfs als er kleur wordt gebruikt zijn de meeste documenten toch nog zwarte inkt aan het verbruiken. Zwarte inkt wordt dus vaker verkocht en dan kan men een kleinere winstmarge toepassen om zo de prijs te drukken en klanten te overtuigen om die specifieke printer te kopen. De meeste printer-fabrikanten verkopen de printer toch voor kostprijs en maken de werkelijke winst op de toner of inkt. Ik herken dit in mijn eigen printer, die net zoveel kost als de vier toners bij elkaar! En ja, dan komt hij inclusief toners, maar die zitten maar half-vol… Bedenk overigens wel dat de meeste printers met 4 (of meer!) inktpatronen werken. Bij mijn HP Deskjet waren de kleuren gecombineerd in 1 cartridge die ???10 duurder was dan de zwarte cartridge. Maar die prijs was per kleur wel vele malen goedkoper. Jammer alleen dat die kleuren ook weer snel op waren, vergeleken met de zwarte inkt. Mijn kleurenlaser heeft 4 toners, die allen even duur zijn, behalve de zwarte toner dan. Maar het is mij opgevallen dat ik vooral veel zwart en geel verbruik. Cyaan en magenta gaan wat langer mee.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.