Moet een provider een simlock op een tweedehands mobiel verwijderen?

unlock-simlock-simvrij.pngTelecomtoezichthouder Opta gaat consumenten waarschuwen voor de verkoop van tweedehands telefoons met simlock, las ik bij Nu.nl. Een simlock laten verwijderen is namelijk alleen gratis voor de eerste gebruiker, had MobileMac ontdekt. Ik krijg er zelf ook zeer regelmatig vragen over: kan een telecomboer zomaar weigeren een telefoon te unlocken als die tweedehands gekocht is van een (al dan niet ex-)abonnee? Volgens mij niet, maar ja leg dat die telecomjongens maar eens uit.

Het is providers toegestaan toestellen standaard te simlocken, zodat klanten niet tussendoor snel over kunnen stappen met behoud van hun gesponsorde toestel. Het is precies die sponsoring die eerst terugbetaald moet worden met één of soms zelfs twee jaar abonnementskosten. Er zijn geen wettelijke regels over de grenzen van simlocks, maar de OPTA had ooit een afspraak met providers gemaakt die kortweg hierop neerkwam:

Aanbieders mogen een SIMlock toepassen bij abonnementen waarbij een toestel in de loop van een aantal maanden (maximaal 12) moet worden afbetaald.

Ik begrijp nu echter dat de aanbieders (providers) deze afspraak zo interpreteren dat die alleen geldt tussen hen en hun abonnees. Als een abonnee zijn toestel verkoopt, dan gaat de aanspraak op unlocken niet mee. Dat lijkt me een bijzonder rare interpretatie. Waarom zou de abonnee die aanspraak moeten (of willen) behouden? De enige die wat hééft aan de aanspraak op unlocken is de eigenaar van het toestel.

De wet kent dit principe van rechten die meegaan met andere rechten op diverse plekken. Dit zijn de geheten afhankelijke rechten (art. 3:82 BW) en nevenrechten (art. 6:142 BW). Zo is bijvoorbeeld een erfdienstbaarheid (het mogen lopen op de grond van de buren) een afhankelijk recht. Wie dat recht verkrijgt, kan het niet meenemen als hij verhuist. Het recht gaat over op degene die de grond naast die van de buren koopt. Logisch ook, wat moet je met een erfdienstbaarheid als je de naastliggende grond niet hebt?

Net zo snap ik werkelijk niet waarom het van belang zou zijn dat degene die de unlock aanvraagt, de abonnee is. Het gaat er m.i. om of het gesponsorde toestel is terugverdiend. Dat is eenvoudig na te gaan – controleer via het IMEI bij welk contract de telefoon hoort en hoe oud dat contract is – en de identiteit van de aanvrager is daarbij irrelevant.

Frustrerend is dan wel dat wie zijn gelijk wil halen, meer dan de 120 euro kwijt is die men wil hebben voor dat unlocken.

Arnoud

12 reacties

 1. Kwijt? Als je inderdaad je gelijk krijgt draait de telco dan niet op voor de gemaakte kosten om dat gelijk op te eisen? Maar wat me meer verbaasd is dit. Als ik een toestel koop, van wie dan ook, dan doe ik toch zaken met de verkoper? Moet ik dan daar niet zijn voor het unlocken van het gekochte toestel. Ik geef toe dat dat een gedoe is maar ja dat is dan het gevolg van kopen van, en verkopen door particulieren.

 2. Hey, maximaal 12 maanden?? Ik heb een iPhone gekocht bij T-Mobile en zat daar meteen vast aan een contract van 2 jaar….en volgens mij hebben ze nog steeds een prijsverschil tussen 1 en 2 jaar contracten.

 3. @Peter: Het kunnen unlocken is een toezegging tussen T-Mobile en de abonnee. Het lijkt mij dat die toezegging meegaat als de abonnee het toestel verkoopt aan een derde. Dan hoef je neit eens te kijken naar het koopcontract tussen koper en verkoper. Lijkt mij veel handiger.

  Natuurlijk kun je ook zeggen, de koper moet vragen of het toestel unlocked is en anders eisen dat dit gebeurt voordat het wordt verkocht. Maar als de koper dat dan vergeet, of de verkoper malafide blijkt, ontstaat er een probleem. En in mijn benadering bestaat dat probleem er nooit – je verkrijgt als koper niet alleen de iPhone maar ook het recht bij T-Mobile te eisen dat deze wordt ge?nlockt.

  @Jeroen: die afspraak was van voor de iPhone. 🙂

 4. Van wat ik weet is het verplicht om een toestel op verzoek na 12 maanden kosteloos te unlocken. Ongeacht of je een prepaid, 1-jaars of 2-jaars contract hebt. Inderdaad interessant of dat ook voor de niet-koper is.

  Bij T-Mobile kun je via hun website een unlock code aanvragen voor je T-Mobile toestel als je het IMEI nummer invoert. Je moet wel inloggen, maar er is verder geen check of je de koper bent. Dus wil je een T-Mobile toestel 12 maanden na aanschaf unlocken, doe het zelf als je een T-Mobile account hebt, of vraag het een kennis met een T-Mobile account.

 5. Zou de Opta niet beter energie kunnen steken in het aanspreken van de telco’s op hun interpretatie dan aan het waarschuwen van consumenten? Door consumenten in te lichten zou je kunnen stellen dat ze het daar eens zijn met deze toch wel vreemde gang van zaken namelijk…

  Het is toch ook de taak van de Opta dit soort dingen “aan die telecom jongens uit te leggen”? Of ligt dat aan mij?

 6. Zojuist heb ik via twitter mijn iPhone simlock vrijgemaakt… De trigger was dit topic. Kostte mij welgeteld 3 tweets en de boel is voor elkaar…

  Er werd niets gecontroleerd, alleen IMEI nummer en telefoonnummer (waarschijnlijk of die telefoon wel daar ooit gekocht is). Het zou raar zijn als TMobile iPhones van Vodafone simlock vrij gaat maken…

  En weer helemaal ontopic.

  Kan je niet gewoon slim zijn als koper van een tweedehandstoestel en zorgen dat die simlock vrij is op het moment van ‘overdracht’. Als koper heb je toch ook een eigen verantwoordelijkheid.

 7. Ik heb het nooit nodig gehad en dus niet kunnen testen, maar ik zie tegenwoordig op elke straathoek een telefoonwinkel waar je voor een paar tientjes je telefoon kan laten unlocken. Ik weet niet in hoeverre dat zomaar mag (al lijkt het me raar om iets illegaals groot op je winkelruit te plakken)en het is dan ook niet gratis, maar scheelt dat niet enorm veel gedoe met je telecommaatschappij?

 8. Sorry voor de late reactie. Maar de Tweets waren DM’s (zie afbeelding http://twitpic.com/3e2doa). Het enige wat ik hoefde te doen was een message-tweeten naar de webcare afdeling “ik wil graag mijn iPhone simlock vrij”, daarop kreeg ik een reply “Wilt u uw nummer en Imei DM-en?”

  En viola, geregeld. En mijn tweejarige abonnement loopt pas Juni 2011 af, dat was dus ook geen probleem…

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.