“Iemand probeert uw Chinese domeinnaam in te pikken”

twniclogo.gifDiverse lezers mailden me over een Engelstalig bericht van een Taiwanees bureau over hun domeinnaam, maar dan met een Chinese extensie. Bijvoorbeeld zo:

On [DATE] we received a formal application from a company who is applying to register several domains, using “[KEYWORD]” as the keyword. After investigation,we find that you are the original user of the keyword. Such similar domain cases may involve your trademark and company name,and may cause website confusion and conflicts. For a responsible attitude, we inform you here and ask for your opinion. If you don’t mind,we will finish registration for the third company.

Klinkt als een aardige dienst: iemand wil uw merknaam als Chinese domeinnaam inpikken, dus bij deze krijgt u de kans die iemand voor te zijn. Maar zoals wel vaker bij dingen die erg leuk klinken, geldt ook hier: dit is nep.

Er is zowel in China (PRC) als in Taiwan (ROC) geen enkele regel die registrars verplicht om aanvragen te checken tegen Europese merkenregisters en de merkhouder aldaar in te lichten over een mogelijke registratie. Ook domeinnamen daar registreer je in enkele minuten, en als een merkhouder dat niet leuk vindt dan moet hij naar de rechter of een arbitrageprocedure.

En ook in die landen (of “special administrative regions” afhankelijk van wie je het vraagt) geldt dat als je geen aldaar geregistreerd merk hebt, je een domeinnaam niet kunt opeisen. Een Europees merk geeft geen rechten in China.

Wel creatief gevonden dit, maar niet intrappen dus.

Arnoud

13 reacties

 1. Wij hebben een email adres waar mensen dit soort hoaxes kunnen melden. (Of konden, het wordt niet echt meer gebruikt.) De spammers waren zo creatief om hun email daarheen te sturen.

  Deze is trouwens al een paar jaar oud maar, inderdaad, duikt de laatste tijd weer regelmatig op. Volgens mij kun je tegenwoordig trouwens helemaal niet zomaar meer een .cn domeinnaam registreren.

 2. Dat het een verplichte instelling is wil nog niet zeggen dat het een legitieme instelling is. Een hoop ondernemers willen van de gedwongen winkelnering bij bedrijfschappen af juist omdat het vage clubs zijn waarvan de toegevoegde nul minus het jaarlijkse factuurbedrag is.

  Niet dat je mij hoort klagen. De bedrijfschappen weten van de gekkigheid niet wat ze met het geld van de bij hen aangesloten leden moeten doen, en dan wordt het na verloop van tijd mijn geld.

 3. Tja, kreeg zelf onlangs een “Domain Notification” van een Registrar die een “Important Notice” had: Of ik voor $75 zin had om mijn domein (die op dat moment niet meer bestond) had willen toevoegen aan allerlei search engines. Zag er best officieel uit en om de een of andere reden had GMail dit niet als spam gebrandmerkt. Ach, enkele spelfouten, een dode domeinnaam en wat andere zaken waren voor mij al meer dan genoeg om te weten dat hier de heer O. Plichter bezig was… 🙂

 4. Ik heb ze ook al gehad, ongeveer een jaar geleden alweer. Blijkbaar een poging je domeinnamen ook in China te laten registreren. Niet op gereageerd, een van de vele spam berichten die je dagelijks als webmaster binnen krijgt, wel creatief…

 5. Onze organistatie’s Operations Manager heeft deze mail laatst ook gehad. Hij had geen interesse en kwam er pas achter dat dit nep was toen zelfs 2 weken na dato de spammers weer gingen aandringen. Wel slim bedacht dit. Een van de betere scams.

 6. Ik kreeg deze week een soortgelijke aanbieding: Iemand wil onze domeinnaam (Mentaspex) in China laten registreren, alleen de registrar is zo beleefd dat eerst bij ons te checken. Ze willen toch doorzetten… nu krijg ik de “kans” om onder het chinese topdomein ook de subdomeinen te laten registreren zoals mentaspex.com.cn , mentaspex.org.cn

  dat zal dan inderdaad een dure business worden, onder elk topdomein ook alle subdomeinen. indicaties: geen concreet product genoemd, flink wat taalfouten in de mail en verzenders gebruiken een hotmail account. Geen idee wie er achter zitten, ik vrees dat er na de gewenste betaling helemaal niets zal worden geregistreerd. We gaan er dan ook niet op in. Peter Ambagtsheer

 7. Een kennis van me is in deze truc getrapt van het bedrijf Trademark Office.

  Er zijn meer klachten over deze partij, zie https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1751127 Er is door Opgelicht ook een uitzending over dit onderwerp geweest: https://www.sidn.nl/a/nl-domeinnaam/verkooptruc-met-domeinnamen-trap-er-niet-in

  Aan de telefoon (op haar vakantieadres) werd ze overrompeld en pas nu ze de factuur heeft gekregen is ze erachter gekomen wat er precies aan de hand is en voelt ze zich opgelicht. Is er nog wat aan te doen of is het gewoon slikken en betalen en zit ze er 10 jaar aan vast?

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.