Moet een bedrijf zijn adres in zijn algemene voorwaarden zetten?

Een lezer vroeg me:

Is het toegestaan algemene voorwaarden te hanteren waarin geen contactgegevens staan vermeld? Of überhaupt op je site alleen een info@ e-mailadres te vermelden als bedrijf?

Een bedrijf zoals een webwinkel of internetdienstverlener moet op zijn site duidelijk herkenbaar bedrijfsnaam, vestigingsadres en telefoonnummer vermelden. Niet alleen in de voorwaarden: op de site zelf (art. 3:15d en 7:46c BW).

Informatie verstoppen in algemene voorwaarden is eigenlijk nooit genoeg om mensen daaraan te houden. Het enige dat in algemene voorwaarden mag staan, zijn algemene voorwaarden: randvoorwaarden aan je dienstverlening. Geen prijzen, geen productomschrijvingen en geen wettelijk verplichte informatie over jezelf of je producten of diensten.

Op zich is het niet verboden om de algemene voorwaarden generiek te houden. Zo zou je bijvoorbeeld als ICT-dienstverlener de standaardvoorwaarden van ICT~Office kunnen gebruiken. Daar kun je je naam niet inzetten, maar dat is dus op zich niet erg.

Het moet wel altijd duidelijk zijn dat die voorwaarden gelden als je een contract met ze sluit. Maar dat is eigenlijk al gewoon de regel uit de wet. Gewoon ergens voorwaarden neerzetten is niet genoeg om die contractueel geldig te verklaren naar je klanten toe, of je naam er nu in staat of niet.

Arnoud

5 reacties

  1. Begrijp ik dat het niet uitmaakt of je adresgegevens in je AV staan, als ze maar sowieso op je site staan, bijvoorbeeld onder ‘contact’ of ‘info’? Als die gegevens op je site staan, zou je ze dan ook nog in je AV zetten of heeft dat dan geen meerwaarde?

  2. @Arend: Dat klopt. Je bent verplicht je adresgegevens duidelijk en eenvoudig te vinden op je site te zetten. Ik zou zeggen dat dat dus eerder op je contactformulierpagina of klantenservicepagina moet dan in je AV. De AV leest immers niemand, dus dat is een onlogische plek.

    Ik zou ze niet in de AV zetten. Als ik AV schrijf, dan zet ik bovenaan meestal niet meer dan de bedrijfsnaam en KVK-nummer. Dan heb je jezelf toch genoemd als bedrijf (en staat buiten twijfel welke juridische entiteit de overeenkomst aangaat) maar hoef je niet alles aan te passen als je verhuist of zo.

    @hAl: zie Contactgegevens klantenservice vanaf de Klantenservice-pagina.

  3. Als je bij bol.com rechtsboven op ‘klantenservice’ klikt en vervolgens in de veelheid aan keuzes die je dan aan de linkerkant van het scherm krijgt op ‘contact’ dan zie je onder meer het postadres.

    Het gaat dan om deze pagina.

  4. Art. 7:46c BW geldt alleen voor kopen op afstand.

    Kan iemand me uitleggen wat art. 3:15d.3 BW betekent? Als ik het goed begrijp moet iemand die mijn website bezoekt en daar op een link klikt (de dienst waartoe ik door het plaatsen van de link uitnodig), me zijn adres sturen?

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.