Overspel anoniem melden conform de algemene voorwaarden

onthul-overspel.pngDe site onthul-overspel.nl roept bezoekers op de liefde ‘recht’ te doen door vreemdgangers te ontmaskeren, las ik bij Nu.nl. De site is heel eenvoudig: je voert het emailadres van de bedrogen partner in op de site en hij of zij ontvangt een anonieme mail met daarin de door jou aangegeven omstandigheden plus de eventuele identiteit van de minnaar (m/v).

Normaal stel ik nu de vraag “mag dat”, maar in dit geval lijkt het antwoord me wel duidelijk. Ik werd echter geïntrigeerd door het AD-artikel, dat meldde

Of de persoon in kwestie inderdaad een geheime relatie heeft wordt niet gecontroleerd. Sterker nog: onthul-overspel.nl stelt in zijn algemene voorwaarden expliciet dat het niet verantwoordelijk is voor ‘negatieve consequenties in het leven van de betrokken partijen’

De voorwaarden er maar even bij gepakt. Ik moest héél hard lachen om deze passage tussen de gecopypaste standaardonzin:

Uw persoonlijke gegevens zijn veilig bij Onthul-overspel.nl Wij waarderen het vertrouwen dat u in ons stelt en wij zullen daarom uiterst zorgvuldig met uw gegevens omgaan.

Artikel 5 lijkt de kern te zijn van waar het om gaat:

  • Gebruikers (onthullers) van de diensten van Onthul-overspel.nl dienen aan de gangbare ethiek te voldoen met betrekking tot het respecteren van de rechten van derden en de rechten van de wet.
  • De informatie die de onthuller verstrekt dient exact en waarheidsgetrouw te zijn. De onthuller is volledig verantwoordelijk voor de mogelijke consequenties van het openbaren van de betreffende informatie op zijn leven of op het leven van andere internetgebruikers. De gebruiker erkent dat Onthul-overspel.nl op geen enkele wijze aansprakelijk kan worden gesteld, met name niet over uw auteursrecht, uw eer, de intimiteit van uw privéleven, die resulteren uit het verspreiden of bekendmaken van informatie over enige partij.
  • De onthuller wordt geacht in staat te zijn op ieder mogelijk moment bewijzen betreffende zijn onthulling aan te dragen. Op het moment van de door hem gedane onthulling accepteert de onthuller de volledige verantwoordelijkheid van de onthulling en van mogelijke foutieve informatie die door hem verstrekt is. Onthul-overspel.nl kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de juistheid of onjuistheid van de informatie en content die door gebruikers van de website of diensten van Onthul-overspel.nl worden verstrekt.
  • In het geval dat een partij Onthul-overspel.nl verantwoordelijk probeert te houden naar aanleiding van gedragingen van een gebruiker die niet conform zijn met de huidige Algemene Voorwaarden of de wet, biedt de betreffende gebruiker garantie aan Onthul-overspel.nl. Deze garantie houdt in dat de gebruiker alle mogelijke onkosten en honoraria van advocaten voor zijn rekening neemt.
  • Onthul-overspel.nl kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor een foutieve bekendmaking van overspel of overdrijving van het overspel, zelfs als deze verifieerbaar, tastbaar en bewijsbaar is. Onthul-overspel.nl kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor directe of indirecte negatieve consequenties in het leven van de betrokken partijen (personen) van de onthulling van het overspel.

Op zich zou ik hier graag een juridische analyse op doen, maar waar te beginnen? In feite komt het neer op “U mag mensen tippen over overspel met onze dienst, wij houden u anoniem maar u garandeert dat alle mails correct en juist zijn”. Dat lijkt me een nauwelijks nog realistisch te noemen garantie. Ik ben in ieder geval héél benieuwd hoe de exploitant de verzender van zo’n mail gaat gebruiken als de ontvanger de site aansprakelijk stelt voor een schadeclaim wegens bv. privacyschending of smaad.

Nu.nl meldt nog dat de site zich het recht toe-eigent de ingevoerde e-mailadressen voor onder meer commerciële activiteiten te gebruiken. Ik kan niet achterhalen waar dat staat, wie helpt? Ik zie alleen dit:

Zodra u Onthul-overspel.nl via diens site informatie verstrekt over personen die overspel plegen, gaat u ermee akkoord dat de betreffende informatie aan andere internetgebruikers zal worden verstrekt door Onthul-overspel.nl in het kader van de door Onthul-overspel.nl aangeboden diensten.

maar dat wordt gevolgd door “Dit betekent dat u ermee akkoord gaat dat de betreffende informatie aan het slachtoffer van het overspel zal worden verstrekt.” en sluit dus iedere andere verstrekking of gebruik van gegevens uit.

Ik heb het ook even getest: je krijgt een mail met daarin de zakelijke tekst

Helaas hebben we slecht nieuws voor u.

Een bekende van u heeft ons zojuist geïnformeerd dat uw partner vreemdgaat. Deze bekende wenst anoniem te blijven, maar wil u graag op de hoogte stellen van de omstandigheden van het overspel.

De onthuller heeft de omstandigheden beschreven en/of de naam van de minnaar/minnares vrijgegeven. Klik hier om meer te weten.

Als u gebruik maakt van de service van Onthuloverspel.nl, gaat u automatisch akkoord met de algemene voorwaarden die u kunt lezen op http://www.onthuloverspel.nl/algemene-voorwaarden

Wij hopen dat u dankzij de verstrekte informatie de waarheid zult ontdekken.

Ik zie daar verder geen reclame in. Ook als je klikt op de link, krijg je geen reclame. We wachten nog even af tot er ongevraagde commerciële mail in de inbox komt, en dan kan die meteen door naar Spamklacht.nl.

Arnoud

18 reacties

  1. Dit hele concept heeft voor mij een beetje de lucht van afpersing. Vooral de zin ???Als u gebruik maakt van de service van Onthuloverspel.nl, gaat u automatisch akkoord met de algemene voorwaarden??? direct na de link om informatie te krijgen doen bij mij bellen rinkelen.

    Het lijkt me vrij duidelijk dat iemand die zo’n email ontvangt doorgaans niet de kalmte meer zal bezitten om eerst weloverwogen de algemene voorwaarden door te gaan zitten lezen en vervolgens te beslissen al dan niet de link te volgen. Op zijn zachts gezegd slinks, en in mijn ogen moreel gezien op zeer verwerpelijk gebruik maken van voorspelbare emoties.

    Wat mij echter het meest stoort is dat zo’n email bij veel mensen naast eventuele woede vooral ook angst en onzekerheid op zal wekken. Dat deze site vervolgens gebruik lijkt te maken van deze angst om je over te halen akkoord te gaan met hun algemene voorwaarden voordat de zojuist gecreëerde onzekerheid weg te nemen, vertoond volgens mij de nodige parallellen met afpersing. Misschien niet zo zeer met de wettelijke definitie, waar zeker wel met wat de essentie van afpersing is.

    Legaal of niet, ik zie dit soort praktijken liever verdwijnen als verschijnen. Sowieso vind ik het behalen van financieel gewin uit andermans leed erg verwerpelijk. Bovendien vind ik de verantwoording die deze site geeft uitermate schijnheilig.

  2. M.b.t. het gebruik van verstrekte gegevens (o.a. e-mail adres): in artikel 3 staat te lezen “Onthul-overspel.nl verwerkt en gebruikt uw persoonsgegevens in verband met de op Onthul-overspel.nl aangeboden diensten (lidmaatschap, klantenservice, prospecteren, mogelijk commerciële activiteiten).”. Het is maar net hoe ver je de definitie van die “commerciële activiteiten” wilt oprekken, denk ik, maar ze behouden zich in ieder geval het recht voor om er “iets” mee te doen. Behalve de smakeloosheid van de aangeboden dienst begrijp ik overigens niet wat het verdienmodel van deze site is, of ontgaat me iets? Ik kan me eigenlijk niet anders bedenken dan dat het een e-mail adres harvester is.

  3. Wie er achter zit is trouwens ook uitermate vaag. Het domain “onthul-overspel.nl” is geregistreerd door gandi.net, een domeinnamenboer in Parijs. Site wordt gehost door Heroku.com, een server farm in San Francisco. Wat mij betreft klinkt het als een E-mail address harvester van een spamboer. If it quacks like a duck…

  4. Een RickRoll in je post, Arnoud? Da’s zo 2005… 🙂

    Ook maar even geprobeerd met een speciale mail-alias voor ze. Zie ik gelijk of er extra spam binnenkomt die rechtstreeks naar spamklacht kan. Ook meteen op de link geklikt en inderdaad, geen reclame voor bepaalde producten of zo. Opvallend dat er al 2919 meldingen zijn en er 767 personen de “Like” knop hebben aangeklikt. Doen ze dat zelf, zijn het echte meldingen of zijn dat allemaal grappenmakers die het artikel in nu.nl hebben gelezen? 🙂 Bedenk verder dat de persoon die de melding maakt geen persoonsgegevens hoeft in te voeren dus het enige wat ze van die persoon weten is een IP adres. Het is de persoon die wordt “gewaarschuwd” wiens email adres dus wordt doorgegeven! En als die op de link in het mailtje klikt gaat hij (of zij) meteen akkoord met de voorwaarden. En het mailtje nodigt erg uit om eerst te klikken en daarna de voorwaarden te lezen. De AV maakt eigenlijk verschil tussen ontvangers en bedrogenen en de AV richt zich vooral op de onthullers, die sowieso anoniem zijn. Maar het zijn de gegevens van de bedrogenen die juist gebruikt worden!

  5. Ik ben ook even in de HTML sourcecode achter dit alles gedoken. De gebruikte ontwikkel-omgeving is lastig te bepalen dankzij het gebruik van ‘routing’ in de URL aanroepen. Blijkt ook dat er gebruik gemaakt wordt van cloudfront.net wat de Amazon cloud-omgeving is. Goedkope domein-registratie, mogelijk ook een goedkope host. En een koppeling naar newrelic.com waarmee de performance van websites gemeten kan worden. En een koppeling met Google Analytics… Mijn gedachte? Er is iemand aan het experimenteren met de Amazon diensten en wil daar kennelijk heel veel bezoekers voor ontvangen. De publiciteit hier en op nu.nl zorgt ervoor dat er best veel bezoekers zullen komen, waarna men allerlei gegevens heeft die geanalyseerd kunnen worden. Dit zijn een beetje de persoonsgegevens van iedereen die bedrogen werd, maar ook de algemene performance van de Amazon Cloud en de achterliggende host. Dus RobTex en NetCraft erbij gehaald. Levert niet veel informatie op, behalve bevestiging dat de site bij Amazon in de cloud wordt gehost. De Amazon Cloud kun je overigens gratis uitproberen dus dit is duidelijk een experiment van iemand met een klein budget! Ook leuk, de gebruikte foto is op diverse plaatsen op het Internet te vinden en komt van iStockPhoto. Ik hoop maar dat ze er netjes voor betaald hebben maar gezien het budget van dit project. 🙂 (Zou Getty al gereageerd hebben?)

  6. @Franc, denk dat dit hier niet echt opgaat. Eigenlijk is de onthuller de persoon die de fout in gaat met het onthullen van een affaire en het doorgeven van een email adres. De site zelf is meer vergelijkbaar met een forum waar bezoekers kunnen posten wat ze willen. En wat de site verder doet met al die binnenkomende gegevens? Ik heb geen idee. Bewaren voor een mogelijke spamrun? Ik denk dat er al genoeg mensen (waaronder ikzelf) de site gewoon hebben getest met een email alias die ze alleen voor deze site gebruiken. Mochten ze dan spam gaan versturen naar die adressen dan vallen ze enorm snel door de mand! Probleem is alleen om erachter te komen wie de site heeft gemaakt, maar die gegevens zijn wel via de USA vast te stellen. Immers, er wordt gebruik gemaakt van de Amazon Cloud en daarvoor moet je dus je NAW gegevens doorgeven, een creditcard opgeven en ten slotte ook je telefoonnummer doorgeven! (Weet ik omdat ik mij er net even voor heb aangemeld uit interesse want het is een cloud-oplossing!) Spammen lijkt mij dan ook geen optie omdat de email lijst die ze nu hebben is “vergiftigd” met diverse mail-accounts die als honeypots dienen voor anti-spammers… Het zou niet slim zijn als ze dit dus straks toch proberen…

  7. @12: Aha, dit verklaart een hoop, maar nog niet alles. Het verhaal van deze “e-mail marketing deskundige” (!) dat ze zo is begaan met het lot van bedrogen partners klinkt alvast niet heel geloofwaardig. Haar volledige linkedinprofiel (via http://flavors.me/emilie_visser#09e/linkedin): is een stuk openhartiger; daar staat o.a. te lezen als uitgevoerd werk voor een klant: “Collection of qualified opt-in email adresses : We collected about 10 thousand qualified opt-in (biker) profiles through the latest game I set up.” ‘nuff said, het is een professioneel harvester. Via de algemene voorwaarden van onthul-overspel.nl die commercieel gebruik aankondigen ben je keurig opt-in.

    Overigens is het nog maar de vraag of straks klagen bij spamklacht.nl zin heeft, als de verzender en opdrachtgever in het buitenland zit dan kan de OPTA niet zo veel. Van spamklacht.nl: “De Telecommunicatiewet geldt voor iedereen binnen Nederland. OPTA kan daarom optreden tegen mensen die vanuit Nederland spam versturen. Als spam wordt verstuurd van buiten Nederland, kan OPTA daar alleen tegen optreden wanneer de opdrachtgever zich in Nederland bevindt.” Afwachten dus.

  8. @PietGeniet, het is dan ook maar te hopen voor de eigenaar van deze site dat ze hier meeleest en dus beseft dat haar identiteit nu wel bekend is, en dat de door haar verzamelde lijst email-adressen voor een deel naar diverse honeypots verwijzen waar diverse personen achter zitten in de hoop dat ze daadwerkelijk gaan spammen. Want een klacht naar spamklacht is wel mogelijk, maar er zijn veel andere, juridische mogelijkheden voor die personen waar ze mogelijk enig financieel gewin uit zouden kunnen behalen indien er daadwerkelijk spam binnenkomt. En als de maker werkelijk in Frankrijk zit wordt het nog iets lastiger omdat de fransen iets strenger lijken te zijn met overtredingen op Internet.

    Nee, de lijst emails die ze nu heeft is vergiftigd. Daar is nu wel voor gezorgd. Sowieso is de kans groot dat ieder mailtje naar enkele adressen in die lijst meteen wordt gebruikt door anti-spammers om de afzender -inclusief domein- aan de nodige blacklists toe te voegen zodat de spam van deze verzender enorm inefficient wordt. Want de kans is aanwezig dat een aantal organisaties die zich met blacklisting van spammers bezig houden zich ook al hebben aangemeld…

  9. Overspel melden: eenvoudig, niet noodzakelijk goedkoop. EEN regel: forensics kunnen veel achterhalen omtrent de melder, onthoud dit. Volgende regel: gewone briefpost. Wat ik ooit deed om een dame op de hoogte te stellen van de ontrouw door haar echtgenoot en ik MOEST anoniem blijven. Ziehier mijn werkwijze om niet “gevat” te worden: 1. Mezelf helemaal kaal geschoren en gewassen met Betadine Scrub, lang nagespoeld, hard geschrobd om een minimum aan DNA sporen nate laten. Dit gedaan in een openbare wasruimte, niet thuis, dus. 2. Erheen gegaan met een stel oude wegwerpkledij in plastic vuilniszak, inclusief schoenen. 3. In andere vuilniszak 2de handse verse kledij, ook wegwerp. 4. Gewassen en geschrobd, wegwerplkledij in vuiniszak, 2de stel wegwerpkledij aangetrokken. 5. MET handschoenen aan naar supermarkt, nieuw pak printerpapier gekocht, envelop, zelfklevende postzegels, cash betaald. 6. Nieuwe goedkope printer gekocht, EUR 25,- 7. Ergens (niet thuis) brief geschreven. Alles met dunne pvc handschoenen aan. Pak nieuw papier in vuilnisbak van iemand anders. 8. Brief gepost via USA doorstuuradres. 9. Omgekleed in papieren wegwerpoverall. 10. Naar plaats dicht bij huis, weer omgekleed en alle werwerpkledij verbrand en in nieuwe wegwerpoverall gekleed. 11. Thuis, badkamer met Javel schoongemaakt, douche, gewone kledij weer aan. Wegwerpspul verbrand in haard.

    Resultaat: Ontrouwe man door zijn vrouw eruit gegooid, carriere naar de maan ook. Hij had vermoedens. Huiszoeking mij mij thuis leverde niets op, ondanks grondig forensisch onderzoek. Huiszoeking bij hem leverde naaktfoto’s op van zijn minnares. (haha). Dit is maar een voorbeeld. verfijn dit naar uw eigen zin.

    1. Als er bij jou huiszoeking werd gedaan, dan moet er toch een reden zijn geweest om die huiszoeking te doen? Is er dan toch iets mis gegaan in al je pogingen om anoniem te blijven?

      Wat je niet hebt vermeld is dat je die printer ook beter met cash kunt kopen en na gebruik weg kunt gooien. Printers laten tegenwoordig onzichtbaar (met gele inkt) identificatie-informatie achter op het papier, waar in ieder geval het serienummer van de printer in zit. Dit is ook waarom je gele inkt na verloop van tijd op raakt, zelfs als je alleen zwart-wit print, en je printer zelfs niet meer zwart-wit wilt printen als er nog genoeg zwarte inkt is maar geel op is.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.