Moet je nou toch verplicht in heel Europa leveren?

grenscontrole-marechaussee-foto-haagedoorn.jpgEen lezer wees me op een opmerking die ik in mei maakte:

@Ward: niemand is verplicht om te leveren aan iemand. Wehkamp kan dus prima weigeren aan niet-Nederlanders te verkopen. (Uitzondering, misschien, als bedrijf een economische machtspositie heeft.) En ook mag je de voorwaarden aanpassen op grond van het woonland van je klant – zolang je dus maar geen dwingend recht uit dat land doorkruist.

Deze uitspraak blijkt niet helemaal (ahem) te kloppen, zo ontdekte de lezer. Want op de site van de Europese Commissie wordt gemeld dat het illegaal is om kopers uit andere EU-landen te weigeren. Ook mag je bezoekersniet te mogen redirecten naar de lokale versie van een webwinkel in een ander EU-land, zelfs niet hun eigen land. Je mag bijvoorbeeld Duitsers dus niet automatisch doorverwijzen naar de Duitse versie van je webwinkel.

De EC is inderdaad nogal stellig:

Internetwinkels in de EU mogen niet weigeren te verkopen aan klanten in een ander EU-land.

Als ik dan even doorklik, dan blijkt dit gebaseerd te zijn op de Dienstenrichtlijn. Deze vermeldt in de overwegingen een uitleg hierover:

Het discriminatieverbod op de interne markt houdt in dat een afnemer, en met name een consument, de toegang tot een aan het publiek aangeboden dienst niet op grond van zijn nationaliteit of verblijfplaats mag worden ontzegd of beperkt, wanneer dat als criterium is opgenomen in de voor het publiek toegankelijke algemene voorwaarden.

In artikel 20 staat dan ook een regel dat voor een afnemer geen discriminerende eisen op grond van zijn nationaliteit of verblijfplaats mag gelden. Een leverancier van zo’n dienst mag die dus niet stellen. Als er objectieve criteria zijn (bijvoorbeeld te hoge leverkosten of technische beperkingen waardoor levering zo goed als onmogelijk is), dan mag leveringsweigering wel. Ook mag men dan hogere prijzen hanteren.

Wat me dan weer wel verbaast, is dat dit een diensten-richtlijn is terwijl de hierboven geciteerde tekst over ‘winkels’, oftewel leveranciers van producten en niet diensten gaat. Ik kan niet vinden waar ook productleveranciers verplicht zijn tot levering binnen de gehele EU. Het zou goed kunnen, het discriminatieverbod is een generiek verbod en op zich dus niet tot dienstverlening beperkt. Maar ik had altijd gedacht dat dit verbod richting de overheid gold, zodat deze niet mogen verbieden dat bedrijven leveren buiten hun eigen land.

Wél echt fout op die pagina is de verwijzing naar “muziek”, want de dienstenrichtlijn sluit expliciet audiovisuele diensten uit. En levering van streaming of downloadable muziek lijkt me toch echt een audiovisuele dienst. Oftewel, Youtube’s irritante “Niet beschikbaar in uw land” is legaal maar TomTom mag niet weigeren haar digitale fileupdatedienst te leveren aan Italiaanse automobilisten.

Arnoud<br/> Foto: Fotoalbum van F.W. Haagedoorn.

12 reacties

 1. Ah jammer dat die uitzondering voor AV-diensten er is. Ik erger me dood aan diensten zoals de BBC iPlayer en Uitzending Gemist die alleen in dat betreffende land gratis te gebruiken zijn. Wat mij betreft zouden dit soort publieke omroepen die met belastinggeld door EU-burgers zijn betaald ook voor alle EU-burgers beschikbaar moeten zijn.

 2. @Yvette Hoitink, als Nederlander betaal je niet mee aan de publieke omroepen in de UK, en als Brit betaal je niet mee aan de Nederlandse publieke omroepen. Dus het is logisch dat de programma’s op de BBC-site voor Nederlanders niet gratis zijn. En andersom.

  @Arnoud, waar ik mij inderdaad aan erger zijn sites die automatisch overschakelen op de Nederlandse taal, omat ik een IP adres in Nederland heb, en daarbij dus negeren dat ik in mijn browser juist de Engelse taal als standaard heb ingesteld. (Google.com schopt mij regelmatig door naar Google.nl…) Maar aan de andere kant kan ik er voor de meeste gebruikers wel voordelen van zien. Dus wat als een site eerst bezoekers doorverwijst naar de site voor hun eigen nationaliteit maar waarbij de site tevens de optie biedt om de sites van andere landen te benaderen? Bovendien, wat geldt dan als “meerdere sites”? Het kan best zijn dat alle sites binnen dezelfde server draaien en dat het enige dat verandert eigenlijk alleen de taal is.

  Ik neem aan dat webwinkels wel hogere bezorgkosten in rekening kunnen brengen voor bestellingen binnen de EU maar buiten de eigen landgrensen. Zo ja, dan loop je weer het risico dat dergelijke webwinkels gewoon extreem hoge bezorgkosten berekenen voor bezorgen naar de rest van de EU. Is daar nog een specifieke regelgeving voor?

 3. Betekent dit nu ook dat als je een betaling achteraf optie aanbiedt, dat je deze ook moet aanbieden in Bulgarije? In Nederland kan je wellicht nog een wanbetaler achter de vodden zitten, in Oost Europa is dat natuurlijk al snel een zinloze zaak.

  Buitenlanders uitsluiten van betalingsmethoden lijkt me wel een discriminerende eis, en beperking van de dienst.

  Bol.com biedt geen acceptgiro buiten Nederland aan, maar mag dat dus wel?

 4. Ik zag nog even het artikel “Nee, als webwinkel mag je geen vooruitbetaling eisen”, en gecombineerd met dit artikel zou dat dus zelfs betekenen dat je als Nederlandse webwinkel verplicht bent om artikelen naar Oost Europa op te sturen zonder betaling vooraf. Klopt dat?

 5. Blijft lastig. De Quick Guide zegt over de scope van de richtlijn expliciet: The Services Directive applies to the provision of a wide range of services ??? to private individuals and businesses ??? barring a few specific exceptions. For example, it covers: – distributive trades (including retail and wholesale of goods and services) […] The Services Directive does not apply to the following services, which are explicitly excluded: – audiovisual services

  http://ec.europa.eu/internalmarket/services/services-dir/guidesen.htm

  Dus als ik het goed begrijp zijn de BBC en de NOS niet verplicht om hun streams naar het buitenland te ‘exporteren’, maar zijn ze wel verplicht om hardcopy’s van dat soort streams, in de vorm van bijv. dvd’s, wel te exporteren. (Als ze die uberhaupt zouden maken)

 6. @Wim ten Brink Als Nederlander betaal ik ook niet mee aan de wegen in Duitsland, maar toch mag ik er gewoon op rijden! Dat bepaalde voorzieningen door inwoners van het eigen land betaald worden wil dus m.i. niet zeggen dat het logisch is dat je moet betalen als je uit een ander land komt.

 7. @Yvette, behalve dan op de Duitse tolwegen, natuurlijk. 🙂 En ook Duitsland kent betaald parkeren. Toegegeven, die tol wordt alleen geheven bij grote vrachtwagens, maar de wegen zijn gewoon niet zo gratis als je denkt! In Frankrijk, Spanje en Italie moet je ook betalen voor de meeste snelwegen. De binnenstad van Londen is ook een gebied waarvoor je tol betaalt om er te mogen rijden.

 8. Een tijdje geleden kocht ik een Amazon Kindle. Als Belg moet je die altijd bestellen op amazon.com, amazon.fr of amazon.co.uk of amazon.de sturen je door. Op zich geen probleem mee behalve dat het uiteindelijk duurder blijkt te zijn dan mocht ik op hun Europese sites kunnen kopen. Gaat Amazon hier al een hele tijd in de fout of hebben ze een of ander juridisch achterpoortje om die EU-richtlijn naast zich neer te leggen? Of is dit gewoon een typisch geval van wij zijn groot en wij zijn Amerikaans en doen wat we willen?

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.