Nieuw op Iusmentis: Bescherming van een handelsnaam

Helaas kom ik minder vaak toe aan artikelen schrijven dan ik zou willen. Vooral omdat ik ook op ICTRecht het nodige schrijf, en natuurlijk omdat ik ook weer een boek in de steigers heb staan. Maar afgelopen weekend had ik dan toch weer even zin en tijd om wat te schrijven, ditmaal over het handelsnaamrecht.

De naam van een bedrijf is beschermd als handelsnaam. Concurrenten mogen deze niet gebruiken. Handelsnamen zijn wel regionaal beperkt, ook bij gebruik op internet.

De handelsnaam is een ietwat apart recht in de intellectuele-eigendomswereld. Je hoeft hem niet aan te vragen; het gebruik van die naam is genoeg om er bescherming voor te krijgen. En dat geldt óók als de naam beschrijvend is (in tegenstelling tot merken), hoewel je bescherming minder sterk wordt naarmate je handelsnaam beschrijvender is. En als laatste geldt de bescherming alleen in de regio’s waar het bedrijf daadwerkelijk actief is

Handelsnaamrecht geldt ook voor internet. Met een handelsnaam kan een bedrijf dus een domeinnaam opeisen die daar verwarringwekkend veel op lijkt. Wel moet de domeinnaamhouder deze dan wel als bedrijfsnaam gebruiken. Een domeinnaam die niet meer is dan een ‘vestigingsadres’ van een bedrijf onder een andere naam, kan niet via een handelsnaamrecht worden opgeëist.

Lees verder in Bescherming van een handelsnaam op Iusmentis.com.

Waar moet ik nog meer achtergrondartikelen over schrijven?

Arnoud

9 reacties

  1. Goed artikel! Misschien kun je nog eens wat uitgebreider schrijven over het registreren van een merk en welke handigheidjes er misschien zijn om extra bescherming te krijgen door zelf de Nice Classificaties te omschrijven?

  2. Is een handelsnaam niet ook beperkt qua produkten – alleen de bedrijfstak waarin je zelf actief bent plus aanverwante bedrijfstakken? Ik kan me vagelijk herinneren dat Apple daar nog een issue mee had toen ze iTunes introduceerden – Apple heeft de handelsnaam Apple wereldwijd voor computers en wat daar mee samenhangt, maar op het gebied van muziek lag er een beschermde handelsnaam van (de rechtopvolgers van) de Beatles.

  3. Ik zou wel wat willen lezen over de diverse bronnen op het internet. Wat zijn goede bronnen voor wetten, regels, jurisprudentie, interpretaties door rechtsgeleerden, etc., zowel in Nederland als daarbuiten (met name Europa). Ik ken wel een paar sites, maar het zou handig zijn een overzicht te hebben.

  4. Dat zou ik ook wel willen, SvdB. 😉 Ik weet niet wat het is maar de meeste juridische bronnen zitten achter slot en grendel. Ja, wetten en rechtspraak is te vinden maar vooral de opinies en analyses vind je alleen in tijdschriften en boeken. Gelukkig komen er wel steeds meer juridische blogs bij, dat is alvast iets.

  5. maar domeinkapers weten wat ze doen. ook al heb je een merknaam en handelsnaam ooit vastgelegd. als zij die naam die bv uit quarantaine komt kunnen grijpen, proberen ze er het maximale voor te krijgen. dat is al gauw richting 1400 euro, omdat zij ook weten dat de geschillenprocedure bij de sidn minimaal 1500 kost voor de eiser wat kun je daar tegen doen?

  6. Om onze inspanningen te waarborgen die wij hebben gedaan om de website http://www.cartweet.com te realiseren, hebben wij een verzoek ingediend om de handelsnaam cartweet te deponeren. Alle termijnen zijn inmiddels verlopen en gepasseerd, en er heeft er maar één bezwaar aangetekend, een klein bedrijfje met de naam Twitter Inc.. In het liggende bezwaarschrift schrijft de huisadvocaat van Twitter Inc. de heer Dr. jur. Marcus Graf, dat omdat Twitter Inc. inmiddels de rechten (blijken) te hebben van de handelsnaam “Tweet” wij de naam wel mogen gebruiken, maar niet mogen registreren.

    Met mijn “boerenverstand” heb ik lang nagedacht over deze materie, en ben op de volgenden conclusie/vergelijk gekomen. De handelsnaam “Tweet” is uiteraard bepalend, maar inmiddels ook gewoon “taalgebruik” geworden. Net als het woord “cola”. Nu heb ik gekeken hoe het rond het woord “cola” is geregeld. Tot mijn verbazing zijn de volgende namen apart en los van elkaar geregistreerd en gedeponeerd; “Pepsi Cola” en “Coca Cola”, maar daarboven op is ook het woord “cola” nog eens los gedeponeerd.

    Heb ik, met bovenstaande argumenten, een kans om “cartweet” te deponeren?

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.