Ondertussen bij ICTRecht: generatoren, generatoren, generatoren

generator.pngNee, dit is geen reclamepraatje, ik ben gewoon enthousiast. Sommigen is het misschien al opgevallen: bij ICTRecht hebben we generatoren ontwikkeld waarmee je volautomatisch passende juridische documenten genereert.

Voor het moment hebben we disclaimers, webwinkelvoorwaarden, geheimhoudingscontracten en Wet Van Dam-clausules, maar natuurlijk komt er meer aan. (Suggesties welkom.)

Tevens lanceerden we onlangs Webwinkelrecht, een gespecialiseerde nichevariant van ICTRecht gericht op -goh- webwinkels. Er zitten ook hier meer sites in het vat. Deze bieden concreet advies én producten (zoals generatoren maar ook starterspakketten) voor die specifieke niches, zodat we die heel precies kunnen bereiken.

Onze inspiratie voor deze stappen is het boek End of Lawyers van Richard Susskind. Hij bepleit al sinds halverwege de jaren negentig een transformatie van het juridisch beroep. En terecht: waar zo ongeveer elke dienstverlener onherkenbaar is veranderd de afgelopen decennia, werkt de advocaat of jurist nog steeds net zoals in 1648: ontvang je cliënt in een keurig kantoor, adviseer deskundig en verstrek een keurig op maat gemaakt document, en factureer voor de gemaakte uren.

Natuurlijk zijn er wel dingen veranderd, en niet alleen het uurtarief. Informatie is veel eenvoudiger uit bronnen te halen, je kunt e-mailen of pingen met je cliënt en met internationale teams kun je grote klussen afhandelen waar de eenpitter uit de Gouden Eeuw niet van had kunnen dromen. Maar fundamenteel blijft het: maatwerk leveren op basis van facturatie per uur.

Susskind bepleit dat dit anders moet. Net zoals de kleermaker grotendeels vervangen is door de kledingzaak met standaardproducten, zal ook de juridische dienstverlening die kant op gaan. In zijn terminologie:

susskind-bespoke-commoditized.png

Traditioneel zitten juridisch adviseurs bij het ‘bespoke’ model, waarbij alles maatwerk is, net als de kleermaker van vroeger. Slimme kantoren standaardiseren, en leveren maatwerk op basis van standaardclausules of snel aan te passen modelcontracten. Nog een stap verder ga je door ‘systemized’ oftewel systematisch/geautomatiseerd documenten te genereren, waar wij dus zitten met onze generatoren.

Dit leidt tot allerlei combinaties van standaard en maatwerk: die broek moet een paar centimeter uitgelegd, bij mijn shirt graag extra lange mouwen of ik wil mijn initialen geborduurd op de manchetten. De Suit Supply dus. En ICTRecht wil graag de juridische Suit Supply zijn.

De volgende stappen zijn het ‘packagen’ en ‘commodificeren’ van juridische producten, zodat ze eenvoudig af te nemen zijn als standaardproducten voor de klant(*). Daar past Webwinkelrecht.nl dus precies in. Maar je kunt ook denken aan producten zoals “onbeperkt advies voor een vast bedrag per maand” zoals rechtsbijstandsverzekeringen bieden (en wij ook trouwens), onze starterspakketten met gebundelde juridische documenten of snel een betaald adviesje op een 0900-nummer zoals de Jurofoon biedt.

Het blijft een grote uitdaging want standaardiseren en automatiseren van juridische producten is niet eenvoudig. Minstens zo lastig is het verkopen van die producten, omdat veel mensen niet gewend zijn dat ze voor een vast bedrag een juridisch product kunnen krijgen. “Algemene voorwaarden zijn toch heel duur” is een veelgehoorde reactie, of juist “Ik kan ze toch gratis van de KVK-site plukken”. Oftewel: “Jullie zijn toch kleermakers” of juist “bij de Wibra zijn overhemden acht euro“. Ik troost me met de gedachte dat onze prijzen tegen onze concurrenten worden aangehouden: “Bij ICTRecht kosten algemene voorwaarden op maat maar 700 euro, dus waarom bij jou 3000?”

Komend jaar zullen we nog meer diensten gaan lanceren en andere producten in de markt gaan zetten om deze visie verder uit te dragen. Want ik ben er van overtuigd dat dit dé manier is om een succesvol juridisch kantoor neer te zetten. En ik hoor graag hoe jullie daar over denken.

Eén van de dingen waar ik bijvoorbeeld mee zit, is het gratis advies. Ik geef via deze blog en via mijn contactformulier veel gratis adviesjes. Per stuk kost dat weinig tijd, maar alles bij elkaar is het toch wel enkele uren per week. De regel daarbij is “als ik mag bloggen, is het gratis”, maar misschien moet ik daarvan maken “als ik besluit erover te bloggen dan is het gratis”. Alleen, geld vragen per adviesje stuit me tegen de borst: ik ga niet factureren voor vijf minuten werk. Maar wanneer dan wel? Of hoe kan ik toch op een of andere manier daar een inkomstenstroom genereren?

Arnoud<br/> * Het verschil tussen klant en cliënt is ongeveer 200 euro per uur.

41 reacties

 1. Arnoud, die uurtjes die je investeert in het beantwoorden van die vragen en onderhouden van het blog. JA dat lijken verloren uren, maar daarmee is je naamsbekendheid enorm gegroeid en volgens mij ook je groep (potentiële) klanten/cliënten. Kan je het niet zien als een investering?

  Als je hier anders over denkt, kan je altijd kijken of je ergens reclame kan plaatsen, volgens mij heb je genoeg hits om met een respectabel bureau in zee te gaan (dus niet google)

 2. @Mark: Ja, het is reclame/naamsbekendheid maar van bekendheid alleen kan de schoorsteen niet roken. Maar ik wil ook niet meteen de vraagdienst achter een betaalmuur/0900-nummer zetten. Daarom aarzel ik hoe dit te combineren.

  Reclame op mijn blog lijkt me niet zo’n goed idee. Ik verwacht dat ik dan alleen advertenties van concurrenten ga krijgen, en dat wil ik natuurlijk niet. Een bannertje of twee voor ICTRecht-diensten kan misschien wel.

 3. @Arnoud, Is dat zo? Klanten zullen je erst moeten vinden om zaken met je te kunnen doen en daar komt die naamsbekendheid nou om de hoek kijken. Dus direct brandt de kachel daar niet van maar die naamsbekendheid haalt wel de mensen naar je toe. En verder zulen mensen die je blog hebben bekeken of zelfs gevolgd het id ee hebben je min of meer te kennen en zullen ze gemakkelijker direct zaken willen doen ipv eerst een vrijblijvende eerste afspraak af te wachten om te zien of jij de juiste man bent voor hun probleem. Dat scheelt je dan weer uren aan afspraken die uiteindelijk niets opleveren.

 4. Het feit dat je geen factuur stuurt voor 5 minuten werk, betekent niet dat het ‘gratis’ is. Gratis bestaat niet. Aan de ene kant kost het jou enkele uren per week, maar aan de andere kant levert het je klanten/leads/prospects op.

  Aan de hand van je laatste alinea lijkt het alsof je nog geen businessmodel voor dat deel in gedachten hebt. Maar iedereen die via je contactformulier contract opneemt kan een protentiële klant zijn. Zodra je gaat meten of deze personen via een bepaald item op je blog komen, kun je je investering (gratis advies, blogtijd) tegen je inkomsten (betaalde opdracht, abonnement) afzetten.

 5. Ik weet niet of je alle vragen die je krijgt ook daadwerkelijk beantwoord, maar je zou twee formulieren kunnen hanteren. De eerste voor mensen die gratis advies vragen waarbij het kan zijn dat ze geen antwoord krijgen. Bij het andere formulier betaal je 10 euro en krijg je gegarandeerd antwoord.

 6. Hee dat is een creatieve!

  Ja, ik probeer alle mails te beantwoorden. Ik heb veel standaardmails en kan vaak ook verwijzen naar oudere blogs.

  Ik schat dat ik bij ongeveer 10% van de mails meld dat ik het te veel werk vind en een offerte ga doen. Maar de conversie dáár weer op meet ik niet.

 7. Open-source licentie generatoren! En dan niet standaard GPL dingen maar een generator waar we diverse opties aan kunnen klikken om zo een eigen open-source licentie te kunnen maken met daarin expliciet onze eigen voorwaarden. 🙂

  Betreffende je gratis adviezen: daar heb je zelf ook voordeel aan omdat je dan ziet wat er vooral speelt in de markt, plus je doet extra ervaring op met de meer bijzondere situaties. Als je een vaste lijst klanten hebt dan zijn de meeste problemen ook beperkt tot bepaalde gebieden en is het makkelijk om de rest te vergeten. Die adviezen die je weggeeft helpen je om te blijven focusen op de situaties die je bij je normale klanten niet vaak tegenkomt.

 8. @Wim, 10: Hou het liever bij een van de standaardlicenties!

  Als je als Open Source programmeur stukken van andere (Open Source) programma’s wilt hergebruiken heb je nu soms al juridisch advies nodig om te weten of je code onder licentie A mag hergebruiken in een programma dat je onder licentie B verspreidt.

 9. Als je erg handig met analytics bent en links en rechts wat code aanpassingen aan je website doet, dan kun je redelijk goed meten wat er online gebeurd. In principe zou je ook elk ander (telefonisch…) contact hierin moeten betrekken (even vragen of ze online bij je iets gelezen hebben over het onderwerp) en dan heb je een redelijk goed beeld ‘wat je blog doet’.

  Wat je het beste kunt doen om je gratis advies onder controle te houden is max x uur per week te reserveren ervoor. Als een gratis advies dan 3 weken duurt, dan is dat maar zo. Voor jou is dat gewoon een fifo todolijst als onderdeel van je service.

  Wil een klant sneller antwoord dan betaalt ie er maar voor. Jij kunt dan alle kanten op van ‘binnen 24 uur antwoord’ abonnement tot ‘binnen 1 week antwoord’ of ‘éénmalig’/’spoed’. Dit kun je automatisch afhandelen door na betaling gewoon de prio van je todolijst aan te passen.

 10. @Wim, wat mij betreft is een open source licentie pas echt een open source licentie als het door de OSI goed gekeurd is. Van de licenties op de OSI en FSF licentie lijsten is bekend in hoeverre deze goed te combineren zijn. Voor onbekende licenties moet een ontvanger van de software onder die licentie alsnog een jurist inhuren om te bepalen of die software te combineren is met andere open source software.

 11. Ik ben het er mee eens dat er eigenlijk al teveel opties zijn maar dan even met een kleine aanpassing: er zijn al diverse ISO-goedgekeurde licenties. Een bezoeker kan in de generator dan bepaalde wensen aanklikken en de generator geeft dan de licentie terug die het meeste bij zijn wensen past. Want voor open-source programmeurs is het soms gewoon lastig te bepalen welke licentie nu het meest geschikt lijkt. Er zijn namelijk best veel bestaande licenties en de generator kan daar mooi de verschillen tussen weergeven.

 12. De formule waarbij men voor een laag bedrag gegarandeerd een advies(je) krijgt, lijkt me een mooi idee. Daar zou je dan naast kunnen houden dat mensen die een interessante casus hebben (waar jij weer over kunt bloggen) hun antwoord terug zien op het blog. De gratis variant is dus een risico; mensen zien alleen een antwoord als jij erover gaat bloggen, anders niet.

  Een andere inkomstenbron is het kijken of je je boek uit kunt breiden of aan kunt passen aan het onderwijs. Want één ding heb je met je blog in ieder geval wel bereikt; bij de afdeling internet&recht hier op de VU kent iedereen je geloof ik wel zo’n beetje. Een goed onderwijs boek voor cybercrime e.d. kan een gigantische inkomstenboost betekenen.

  En sponsort ICTrecht je niet extra voor de naamsbekendheid die je ze oplevert? Dat zou ik zeer terecht vinden, je zet het bedrijf echt in de schijnwerpers op een manier die veel sponsormethoden nooit zouden kunnen.

 13. @Julian: Dank je, dat klinkt als een goed idee! Dan moet ik wel wat strenger zijn, maar ach coulance bij schrijnende gevallen kan altijd.

  Mijn boek De wet op internet hoop ik al een tijdje te slijten als lesboek. Het is op een universiteit en een paar HBO’s in gebruik. Hopelijk kan ik dat met het Securityboek ook doen. Maar reken je niet rijk: je verdient weinig met zo’n boek hoor. Duizend stuks verkopen is véél.

  ICTRecht is mijn eigen bedrijf, dus ik kan mezelf wel sponsoring toekennen maar dat voelt als vestzak-broekzak. De vraag was dan ook stiekem meer hoe ICTRecht meer profijt kan trekken van mijn blog.

 14. Julian levert mij ook een goed idee op! Kun je niet samenwerken met de VU om samen een lesboek samen te stellen voor de Universiteit? Nu maak je een boek en hoop je dat ze het interessant vinden. Maar wat als je hen eerst vraagt waar zij behoefte aan hebben? 🙂

 15. Arnoud,

  Mijn visie als marketeer is juist dat het bloggen dat je doet erg bijdraagt aan jullie naamsbekendheid en je statuur als autoriteit in dit vakgebied. Voorbeeldje, steekproef één: ik heb jullie gevonden via Inet/Google door de blogs. Natuurlijk moet dit een tijdsinvestering zijn die redelijk blijft. Toch denk ik, vooral ook gezien het aantal reacties op jouw stukken, dat je jezelf en ICT Recht goed op de kaart zet. Vergis je niet in andere wijzen van marketen, dit kost vaak vele duizenden euro’s. Nu bereik je precies de doelgroep die je zoekt.

  Overigens: “ontvang je cliënt in een keurig kantoor, adviseer deskundig en verstrek een keurig op maat gemaakt document, en factureer voor de gemaakte uren”: klopt helemaal!

 16. Arnoud wat dacht je van een vast bedrag per jaar dat men 10 vragen mag voorleggen per email en indien nodig tegen een redelijk tarief opvolging van een vaag indien zeer gecompliceerd. De vragen hebben een wacht tijd van 3 dagen max. Misschien dat dit handig is voor bloggers enz..

  Of een alles in één pakket voor website eigenaren zodat deze een x bedrag betalen wat betaalbaar is voor ook niet commerciële websites, met daarbij een verplichte naamsvermelding van ICTRecht.

 17. Een vast bedrag per jaar lijkt mij vervelend voor websites die je diensten tijdens dat jaar niet nodig blijken te hebben. Daarnaast kan het dan ook gebeuren dat andere sites die veel in de problemen geraken juist weer een onevenredige druk leggen op de hulp die je aanbiedt. Misschien meer een soort strippenkaart-achtige oplossing. Voor een vast bedrag kan men dan een X aantal adviezen krijgen. Dat bedrag kan dan b.v. 50% van je normale tarief zijn en nog lager voor niet-commerciele bedrijven. Daarnaast kun je dan afspreken dat je een bepaald advies hier ook zal publiceren, waardoor deze dus niet meetelt. Zo kunnen sites met weinig vragen of die veel vragen stellen waar je over blogt veel besparen terwijl diegenen die onevenredig veel vragen daar ook een grotere rekening voor krijgen…

 18. @Arnoud. Misschien leuk als experiment…

  Iets aanbieden en mensen zelf een prijs laten bepalen. Ok; ik geef direct toe dat het idee gejat is van RadioHead. Maar als ik het goed begrepen heb, is dat helemaal niet verkeerd voor ze uitgepakt.

  En met dat “iets” bedoel ik dan bijvoorbeeld; – Een privacy beleid – Een gedragsreglement – Een notice en takedown procedure (getty proof graag :-)) – Voor webwinkels; een template hoe klanten op de correcte wijze te informeren over consumenten rechten. – Een checklist voor het laten bouwen van een website – Een checklist voor het laten bouwen van een applicatie (mobiel/web/overig)

  Natuurlijk heb ik het in alle gevallen over de juridische aspecten van die punten.

  Volgens mij heb je over het meeste wel eens geblogged of in je boeken verwerkt dus waarschijnlijk zijn je (nieuwe) investeringen (in tijd) dan ook nog wel te overzien.

  Je zou ook een ondergrens aan de download prijs kunnen hangen maar ik denk dat mensen dan eerder geneigd zijn om dat bedrag te betalen. Terwijl als je het vrij laat kon het best wel eens interessant zijn.

  Het is maar een idee… Al is het maar om vast te stellen wat mensen bereid zijn te betalen mocht je 1 van de bovenstaande ideeën uitwerken.

  Note/Disclaimer: ik heb de cd van RadioHead zelf niet gekocht maar ook nooit gedownload. Niet mijn smaak. 🙂 🙂

 19. Je kunt natuurlijk nadenken over de implementatie van een koppeling naar het CRM. Mensen die het contactformulier invullen komen dan automatisch in het CRM terecht. Op die manier kun je de opvolging daarop ook (laten) doen.

  Daarnaast kan je, op basis van die gegevens, ook gericht marketing doen. Je kan mensen toestemming laten geven voor een nieuwsbrief en die personaliseren op basis van de onderwerpen die spelen binnen die organisatie.

 20. Arnoud, ik denk (hoop!) dat je het bloggen ook gewon leuk vindt. Rijk zal je er niet snel worden, maar wellicht kan je quitte spelen. Dat kan met boeken, en vooral verwijzingen naar de diensten van ICTrecht. Veel betere reclame dan GoogleAdwords! Ik kan alleen over mezelf spreken, maar als ik een juridische dienst nodig heb die met IT te maken heeft zou ik meteen naar jullie stappen, puur en alleen vanwege deze blog. Ik heb mezelf voorgenomen je boeken te kopen (misschien moet je beter aangeven hoe dat kan, aangezien je geen eigen webshop hebt! Denkelijk moet je een email sturen?), maar inderdaad ook daar wordt je niet rijk van. (Mijn website is ooit als boek uitgegeven, 2000 exemplaren verkocht. Verkoopprijs was EUR 10, productiekosten waren ca. EUR 6. Ik kreeg EUR 1, de rest was voor winkel, uitgever, incl. illustrator en tekstcorrectie. Overigens deed de uitgever god-zij-dank niet moeilijk over licentie — ik herinnerde me de zaak van CRC verus Weisstein over Mathworld nog).

  Jullian: misschien moet ik eens contact met jullie opnemen. Een jaar of 5 geleden ben ik eens hard tegen software licentie issues aangelopen (OpenSSL licentie versus GPL), en na mijn vraag “incompatible? Waarom?? Het is toch beide open source!” heb ik me er in verdiept en van mijn ergernissen heb ik spontaan een colloquium gemaakt voor studenten System & Network Engineering aan de UvA over open source licenties. Dat heb ik een paar jaar herhaald, en bij het updaten van de slides een paar jaar later kwam ik op de website van Arnoud terecht. Eigenlijk wil ik van dit colloquium af (ik vertel liever over mijn huidige werkzaamheden, computernetwerken). Julian of Arnoud: mocht je advies hebben over een vervangend colloquium (wellicht een van de boeken van Arnoud), of lijkt het je leuk een keer zelf iets te vertellen, stuur me maar een mailtje, dan stuur ik het door naar de betreffende onderwijscoordinator. Contactgegevens vindt je als je op mijn naam klikt.

 21. Ik had het mailformulier vorige keer ofwel niet gevonden (niet gescrolt?), ofwel was ik weggesurft omdat de verzendkosten niet vermeld stonden.

  Ik heb net vier boeken besteld, met een mailtje naar je secretaresse dat het geen vrijbrief is voor EUR 100 aan verzend- en administratiekosten (dit onder het motto altijd blijven opletten als je zaken doet, ook al komt het bedrijf op Internet nog zo goed over). Zeker natuurlijk als je zaken doet met een stel juristen ;).

 22. Over de boeken, is het plaatje rechtsboven niet genoeg?
  Ik kom meestal binnen op je website via mijn Google RSS Reader. Meestal zie ik dat plaatje dan niet eens omdat ik dan naar de meest recente post spring. En kom ik wel meteen bovenaan dan scroll ik automatisch een beetje zodat de totel van de post bonenin zit en er dus meer tekst op het scherm staat. Eigenlijk is die plek rechts-boven dus helemaal niet verstandig. 🙂 Kun je deze niet gewoon naast het invoer-veld plaatsen waar iedereen extra commentaar kan toevoegen? Er is wat witruimte over op die plek dus het moet wel passen. Alleen de dynamische sidebar wordt dan langer, omdat je het plaatje aan de onderkant moet positioneren, maar ook weer niet helemaal onderaan… Wordt een lastig werkje, denk ik. Maar wel meer zichtbaar.

 23. Verzendkosten erbij is fijn. Als het EUR 15 blijkt te zijn dan had ik het vijfde boek nl. “gratis” gekregen (omdat jullie dan een 5% korting geven en geen verzendkosten rekenen.) Maar goed, dat heb ik Esther al gemaild, dus dat moet goedkomen (en desnoods fiets ik langs, ik blijk 10 minuten ICTRecht te zitten). Leuke vraag voor je blog trouwens: geldt de wet koop op afstand wel als je via Internet besteld, maar het product daarna in persoon komt afhalen? 🙂

 24. @22

  Arnoud als ik een website maakt over bijvoorbeeld Anime (forum en info) wat heb ik dan nodig Algemene Voorwaarde is handig maar wat nog meer en is het algemeen zodat je het nogmaals kan hergebruiken. Als je het kan hergebruiken dan kan je een lagere kosten berekenen indien niet dan zullen mensen moeten ijbetalen voor uitbreidingen een modulair systeem als het ware.

  Voor de Email vragen wel het is wel een kleine moeite maar wat dacht je van gewoon 10 email vragen (onbeperkt houdbaar) of 5 vragen je zet een systeem op die het bijhoud en dan kan men via de website vragen stellen. Als je 5 vragen afneemt krijg je op AV e.d. wat nodig is voor een website 5% kortin en 10 en meer 10% korting. Indien een vraag zo gecompliceerd is of dat andere maatregelen nodig zijn om die persoon van dienst te kunnen zijn krijgt men speciale korting op je uur tarief.

 25. Arnoud, Zou je naast het schrijven van juridische documenten ook het lezen van die documenten kunnen automatiseren? Anders worden het al snel van die grote write-only documenten… 🙂

  Ik denk daarbij aan een soort ‘wizard’ waarin je multiple-choice kunt aangeven wat je wel en niet van plan bent, en de wizard vertelt je dan of het wel of niet is toegestaan. De wizard zou misschien met hyperlinks kunnen aangeven hoe bepaald juridisch jargon precies is gedefinieerd.

  Het is waarschijnlijk handig als je document-generator naast een ‘human-readable’ versie ook een ‘machine-readable’ versie schrijft die voor dit doel gebruikt kan worden. Je kunt natuurlijk ook in een ‘header’ van het document aangeven met welke versie van je generator het is gegenereerd, en met welke input. Dat kan de leek al veel verder helpen in het begrijpen van het document. Dit is zo’n beetje wat de Creative Commons doet.

  Wat het bloggen betreft: ik hoop dat je dat leuk genoeg vindt om als ‘hobby’ te doen. Je kan de volgende overwegingen maken: * kan ik het me veroorloven om onbetaald deze hoeveelheid tijd+energie er in te steken? * zijn er misschien leukere dingen die ik met deze tijd zou kunnen doen? Daarnaast is het natuurlijk een marketing-instrument. Ik ben geen marketing-expert, dus ik kan je niet zeggen of het qua marketing een lonende activiteit is. Ik hoop dat dat wat jou betreft niet nodig is, maar natuurlijk ben je vrij om dat zelf te bepalen.

 26. Is het niet ook een optie om je te laten sponsoren over bepaalde onderwerpen? Sommige betalende klanten hebben er misschien juist wel interesse voor indien je bepaalde informatie op dat moment in je blog opneemt. Normaal moeten ze maar wachten tot je er zin in hebt maar betalen ze wel voor je diensten. Laat ze extra betalen en op hun verzoek bericht je er meteen over in je blog.

 27. @Wim; Ik denk dat Arnoud er beter aan doet om onafhankelijk te blijven in de keuze van de onderwerpen waar hij over blogt… Het schrijven van advertorials levert je ook een reputatie op, maar een waarvan ik vermoed dat Arnoud die nu juist wil vermijden.

 28. Ik heb het boek van Susskind ook gelezen. Voor automatisch gegenereerde documenten kan je alleen een bedrag vragen zolang niet iemand anders het gratis weggeeft. In dat opzicht biedt de Nederlandse taal wat bescherming, een spreekwoordelijke Chinees zal niet zo snel een document generatortje opzetten in het Nederlands. Overigens zou iemand een platform moeten programmeren voor juridische document generatoren, zodat juristen zich alleen bezig hoeven te houden met de juridische logica. Steeds meer juristen zullen willen verdienen met een automatische document generator, en wel de juridische kennis hebben om de vragen / antwoorden / beslisboom op te stellen, maar zullen de hosting, betaalverkeer, ‘rule engine’ etc. maar wat graag afnemen als een SaaS. Ik zie het wel voor me, kan het alleen niet maken als jurist 😉

 29. @PdL: Ik heb in het verleden diverse van die generatorgeneratoren bekeken en ik ben er geen fan van. Ze worden vaak zó generiek en alleskunnend omgezet dat ze uiteindelijk alles maar half kunnen. Het nummeren van artikelen en clausules daarin (artikel 2.3 sub c) is bijvoorbeeld vaak een missende feature. Of je moet je in zó veel bochten wringen om de software te laten doen dat je wilt, dat je het net zo goed zelf kunt programmeren. Dat heb ik dan ook gedaan met de disclaimer- en NDA-generator 🙂

 30. Waar je ook nog aan zou kunnen denken is een concept waarbij het antwoord gratis is, maar voor de uitleg betaald moet worden.

  Bijvoorbeeld iemand legt een situatie voor en vraagt dan: Mag dat? Het gratis antwoord zou dan kunnen zijn: Ja, dat mag op basis van dit of dat recht. De uitleg over waarom dit of dat recht op deze situatie van toepassing is, en hoe dat dan precies in elkaar steekt, en waar iemand ook nog rekening mee zou moeten houden in de betreffende situatie, kan gekocht worden voor een schappelijk prijsje. Met handige knopjes erbij, waarmee je kan kiezen hoe je betaalt met ideal, paypal of bitcoins (als je die tenminste accepteert).

  Het eindelijke antwoord kan helder zijn voor mensen, maar de meerwaarde van jouw werk, zit hem natuurlijk niet zozeer in de conclusie, maar in dat je je advies in begrijpelijke taal motiveert vanuit je juridische kennis.

 31. @Arnoud,

  Ik was eens benieuwd naar het volgende.

  Bij inshared verzekeringen is geen direct telefonisch contact mogelijk. Evt. vragen omtrent verzekeringen kan je alleen stellen per e-mail. Als je reactie krijgt (wat vrij snel gebeurd), dan staat er standaard bij hun antwoord (in de disclaimer) het volgende:

  “InShared kan de informatie die via het Internet wordt verstuurd niet controleren en kan daar ook niet aansprakelijk voor worden gesteld.”

  Is dit redelijk/ houdbaar voor een rechter? Als verzekerde moet je toch ergens van uit kunnen gaan?

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.