Ziggo wil wifi uitrollen via modems van klanten, mag dat?

ziggo-modem-wifi.jpgZiggo wil niet langer telecomprovider worden met een eigen mobiele netwerk, maar wifi-routers van klanten openstellen en aanvullend gebruikmaken van Vodafones netwerk, las ik bij Tweakers. De prospectus van het bedrijf vermeldt hier namelijk over:

Wij werken aan een dienst om bellen, breedband internet en videoservices aan te bieden, die gebruikmaakt van onze eigen infrastructuur in en rond huizen, kantoren en publieke hotspots, aangevuld met toegang tot het netwerk van een andere provider op andere locaties in Nederland.

Maar hela. Een beetje langsfietsende Ziggo-hipsters via mijn internet online laten gaan, mag dat wel?

Die vraag is juridisch lastiger dan je denkt. Het concept is zo nieuw dat er helemaal niets aan relevante wetgeving over is, eigenlijk. Zo ongeveer het enige dat in de buurt komt, is dat je als Ziggo-klant mag opzeggen op het moment dat men dit wil invoeren. Het is immers een nadelige contractswijziging, want het kost je ineens geld (stroom) en volgens de Telecommunicatiewet mag je in dat geval je contract annuleren.

Zolang de twee netwerken goed gescheiden zijn, en je eigen performance niet keldert wanneer men buiten een downloadfeestje houdt, zou er technisch niet echt een probleem moeten zijn. Ook juridisch niet: Ziggo doet namelijk niets met jouw netwerk maar alleen met háár modem, dat je immers in bruikleen kreeg:

Het Internetmodem wordt door Ziggo aan de Klant in bruikleen gegeven en blijft eigendom van Ziggo. De bruikleen eindigt van rechtswege bij het einde van het Abonnement Ziggo Internet.

Natuurlijk word jij niet aansprakelijk voor hetgeen die langsfietsende Ziggohipsters allemaal doen via dat modem. En ik mag hopen dat Ziggo zo slim is om een apart IP-adres uit te delen, zodat ook het KLPD dat doorheeft wanneer die fietsers rare dingen uithalen en men deze strafrechtelijk wil aanspreken.

Dus ja, dat mag. Het geeft me wel een onbehaaglijk gevoel, maar aan de andere kant vind ik het zelf best wel handig als ik overal wifi zou hebben in plaats van te hobbelen op 3G.

Hoewel ik me wel afvraag of het echt gaat werken in een woonwijk: die hipsters mogen niet in de voortuin gaan staan omdat ze dan een streepje extra krijgen op hun iPad 3. En op de stoep staan is ook zo wat. Bovendien: meestal loop je op straat omdat je ergens heen moet, en dan ga je niet stilstaan bij een huis tot je download klaar is. Maar handover tussen wifinetwerken is technisch niet mogelijk. Dus wat is dan precies de use case die Ziggo voor ogen heeft?

Arnoud

89 reacties

  1. Het is een principe, we hebben de handel dan in bruikleen, maar verantwoording ligt bij de gebruiker. Dus gebruiker betaald de stroom en als het ding defect is mag je een nieuwe aanschaffen. Het simpelste is : schakel de wiffie uit via internet, netjes van ziggo dat dit kan. Schaf een eigen wiffie modem aan en klaar, geen netwerk voor ziggo. Mocht het zo zijn dat Ziggo dan de wiffie gebruikt is dat tegen de wens van de gebruiker en kun je bezwaar maken. Dan stopt deze onzin vanzelf . Tip: zet je apparatuur op een schakeldoos en zet de apparatuur uit als je het niet gebruikt. (slapen, niet thuis etc ) scheelt je op jaar basis behoorlijk wat geld.

  2. in de ziggo voorwaarden (van het moment dat ik abbonement aanging) staat duidelijk vermeld dat: de klant verantwoordelijk is voor de kabel vanaf de erfgrens totaan het aansluitpunt. en dat de klant geen andere personen mag toelaten op het modem (of iets dergelijks) inderdaad het modem is in bruikleen. maar dat contract is met mij afgesloten. dus wat mij betreft zijn ze in strijd met hun eigen voorwaarden.

    1. dat de klant geen andere personen mag toelaten op het modem (of iets dergelijks)

      Kan je aangeven waar in de Algemene Voorwaarden dat staat? Ik kon er niks over vinden in de AV die op de Ziggo site staan. Er stond wel iets over dat klant geen wijzigingen mag maken die “de mogelijkheid [creëert] onbevoegd c.q. zonder toestemming van Ziggo gebruik te maken van het Internetmodem” (Artikel 04.7), maar dat is iets anders (en sowieso is het in dit geval niet de klant maar Ziggo die de verandering maakt).

      Als je niet wilt dat anderen gebruik maken van jouw kabel van de erfgrens tot het modem, dan kan je WiFiSpots uitzetten. Probleem opgelost?

      1. Hoi Eric, in mijn geval de AV van Ziggo uit 2009 Artikel 09 “gebruik van de Aansluiting en de Diensten”. puntje 3 “De Klant mag via het Netwerk verspreide signalen niet aan derden (laten) doorgeven. Ook mag de Klant zichzelf of derden, actief of passief, geen onbevoegde toegang geven tot het Netwerk of een Dienst, of (technische) voorzieningen (laten) treffen waardoor deze toegang kan worden gerealiseerd.”

        1. Wil je zeggen dat Ziggo haar modem niet mag gebruiken om haar klanten toegang te geven tot haar Netwerk omdat jij als klant daarbij dat signaal via een kabeltje tussen het modem en het Netwerk door moet geven en dat dat in strijd is met de algemene voorwaarden omdat jij van Ziggo geen signalen van het Netwerk door mag laten geven aan derden?

  3. De Klant mag via het Netwerk verspreide signalen niet aan derden (laten) doorgeven.

    Het gaat in alle gevallen over wat “de klant” niet mag. Aangezien Ziggo niet “de klant” maar “de provider” is mag het wel. Je mag als klant van het energienet ook geen veranderingen aanbrengen aan de kabel die naar je huis loopt, maar Essent, Alliander of netbeheerder-X mag dit wel. Het zijn namelijk hun kabels. Jij betaalt niet voor die kabels, zoals weleens foutief verondersteld wordt, maar hebt ze in bruikleen.

    En bij Ziggo is het hun modem, aangesloten op hun netwerk en dus hun feestje. Als jij kunt aantonen dat het stukje eigen coax-kabel tussen het AOP (hoofdaansluitpunt) en het modem dusdanige slijtage ondervindt van het extra data verkeer dat gegenereerd gaat worden waardoor je significant vaker deze kabel moet vervangen, dan mag je dit in rekening brengen bij Ziggo. Maar ik heb zo’n gevoel dat dit niet zo is 🙂

    Ik snap niet waarom er mensen zijn die steeds denken dat zij kunnen bepalen wat de provider moet of mag. Een provider biedt een dienst aan en iedereen heeft het recht deze dienst af te nemen of niet. Aangezien een contract meestal voor een jaar is en in een contract tegenwoordig vrijwel altijd iets staat als: “provider houdt zich het recht voor de voorwaarden te veranderen indien deze dit nodig acht vanwege…” mag Ziggo doen wat ze willen zolang dit volgens de wet mag.

    Het wordt een ander verhaal wanneer je geen keuze hebt. Zo vind ik het feit dat je geen internet bij Ziggo kunt afnemen zonder Televisie een probleem. Mijn broer heeft geen telefoonaansluiting maar wel kabel. Hij kijkt geen TV maar moet het wel nemen omdat Ziggo geen internet aanbied zonder. Dat zouden ze moeten verbieden.

    En dat ze dan alle eindversterkers van alle straatkasten daarvoor moeten vervangen met types die op afstand kunnen worden geschakeld is dan maar zo. Kunnen ze mooi tegelijk met het installeren van die WiFi accesspoints doen. Bijkomend voordeel is dat ze direct je televisie kunnen aansluiten. 1 belletje en 5 minuten later televisie, internet en telefoon. ADSL providers met hun te volle wijk kasten kunnen daar niet tegenop. Makkelijker kunnen ze het dan niet maken. Wel leuker 🙂

    Ik denk dat Ziggo (en andere Kabel providers) hier grote winst mee kunnen behalen. Mensen willen nou eenmaal alles het liefst nog gisterochtend voor het ontbijt geregeld hebben.

    1. Ik snap niet waarom er mensen zijn die steeds denken dat zij kunnen bepalen wat de provider moet of mag. Een provider biedt een dienst aan en iedereen heeft het recht deze dienst af te nemen of niet.

      dus jij bent gewoon een mak schaap wat maar doet wat hem verteld wordt? uiteindelijk ga je gezamelijk een contract aan. dan mogen toch ook beide partijen inspraak hebben?

      maar gelukkig heb ik van dit alles geen last. heb nog een oud modem zonder wifi van ziggo. dus hoef niks aan of uit te zetten. maar ze hoeven niet langs te komen om een mdem te wisselen ofzo. geen belang bij!

      ps @Robin Satelkiet internet heeft de agilishiel dat het een ongeloofelijk hoge ping heeft (ongeveer 1 sec ipv <20ms bij ziggo) daardoor lijkt de verbinding langzaam (bij het binnenhalen van kleine pakketten) maar als je grote bestanden gaat ophalen is de verbinding wel redelijk.

      1. (ik had je reactie over het hoofd gezien dus bij deze alsnog een reactie).

        dus jij bent gewoon een mak schaap wat maar doet wat hem verteld wordt? uiteindelijk ga je gezamelijk een contract aan. dan mogen toch ook beide partijen inspraak hebben?

        Ze kunnen niet voor een paar tientjes per maand een custom solution aanbieden. Daarvoor heb je Ziggo zakelijk. Daar is alles mogelijk. Zelfs custom firmware modems valt hieronder. Hier betaal je echter wel voor.

        Bedrijven hebben vaak een aantal standaard producten op de plank liggen voor de consumenten die geen grote investeringen kunnen doen maar wel geinteresseerd zijn in hun dienst: “internet”. Tegenwoordig is daar al absurd veel meer keuze in dan vroeger.

        Vroeger bepaalde de kabel maatschappij waar je televisie aansluiting kwam en gaven ze de garantie dat je na 3 meter kabel nog goed beeld had. Hoe je verder TV kreeg waar je wilt kon je zelf uitzoeken. Nu bieden ze een reeks aan producten aan en doe-het-zelf handleidingen waarmee zelfs de a-technische doe-het-zelver televisie in het hele huis kan aanleggen. Met draadloos internet is het helemaal makkelijk geworden. (In mijn beleving niet beter maargoed, iedereen zijn eigen belangen).

        En soms, dan veranderen ze een product en als dat net het product is wat jij van hun afneemt dan heb je gewoon pech. Dan heb je de keuze: 1. gewoon accepteren 2. overstappen naar een ander die het wel aanbeid 3. custom solution aanvragen bij Ziggo zakelijk 4. Zelf een bedrijf/stichting beginnen die het beter doet

        Optie 4 is zoals stichting Veendam kabelnet ontstaan. In Veendam was een significante groep mensen niet tevreden dus hebben vrijwilligers het heft in eigen handen genomen. Dit heeft later voor veel gezeur met Essent/@Home/Ziggo gezorgd omdat er wel een koppeling was tussen beide netten.

        voordelen consumentenproducten: – goedkoop – makkelijk aan te komen

        nadelen consumentenproducten: – geen maatmerk dus take it or leave it – geen onbeperkte ondersteuning dus kan zomaar uit de handel worden genomen

  4. beste Mensen, het is een principe kwestie, kabel van escent, modem van ziggo, maar mijn stroom en zij worden rijker en machtiger. Zoals gezegd door iemand als ik alleen internet wil, kan nie, moet gvd heel het pakket nemen. oplossing is een sataliet schotel ben je weer eigen baas, daarnaast mobieltje , klaar. Beter een euro te veel en die dwingers van Ziggo

    1. Satelliet, ja dat is geweldig (dus niet). Ik ken mensen in Frankrijk die dat hebben. Belofte is 20Mbps/6Mbps, maar ze halen er lagere snelheden mee dan de meesten via de ADSL wat daar maar 2Mbps/0,3Mbps is. Dit komt omdat een hele horde is overgestapt op satelliet.

      En als er iets verhoudingsgewijs buitensporig veel energie kost is het wel draadloze communicatie over grote afstand. Je hebt veel meer stroom nodig om dezelfde hoeveelheid informatie te versturen in vergelijking met een kabel.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.