Commentspam door zogenaamde consumenten: oneerlijke handelspraktijk

plaats-nu.pngMarketingbureau Conversion Company bekent dat het discussiefora spamde om klanten als KPN en Douwe Egberts hoger in de zoekmachineresultaten te duwen, zo las ik bij Emerce. Vanaf fictieve accounts plaatste men zogenaamd persoonlijke bijdragen met daarin stiekeme backlinks naar websites van klanten. Volgens Molblog mogelijk een overtreding op de wet op oneerlijke handelspraktijken. Eerder betrapte het ondernemersforum Higherlevel.nl Groupon op deze praktijken.

Het gaat hier niet om pure reclame, wat met een beetje spamfilter er wel uit te houden is (dank je Akismet, ook al blokkeer je soms legitieme comments). Nee, het gaat hier om berichtjes als:

aangezien blackberry het al 2 dagen laat afweten, gaan we maar over!! Vraagje: ik zie net op de iphone 4s site van kpn dat er een inschrijving mogelijk, maar is dat een pre-order of krijg je gewoon de laatste info, zodra die beschikbaar is…? Of hang je aan een abo vast… Weet iemand trouwens of dat 1080p recording vet is? hoor het graag

In het origineel stond er dan een stiekeme link naar een KPN-aanbieding met de iPhone 4s, wat als bedoeling had dat de KPN-site hoger in zoekmachines zou komen en/of mensen eerder bij KPN zouden gaan bestellen.

Mag dat? Nee. Dit is inderdaad een oneerlijke handelspraktijk. Op de zwarte lijst van te allen tijde verboden praktijken voor bedrijven staat namelijk:

De volgende handelspraktijken zijn onder alle omstandigheden misleidend: ” op bedrieglijke wijze beweren of de indruk wekken dat de handelaar niet optreedt ten behoeve van zijn handel, bedrijf, ambacht of beroep of zich op bedrieglijke wijze voordoen als consument;

Het hierboven geciteerde berichtje lijkt van een consument die overweegt over te stappen en een legitieme vraag heeft. Maar het is dus in feite een bedrijfs- of beroepsmatig geplaatst bericht dat andere consumenten wil overhalen de iPhone 4S met abonnement bij KPN af te nemen. En dat is zonder enige twijfel bedrieglijk.

Toegegeven, een beetje ervaren forummer prikt door dat soort berichtjes heen (zoals bij Affiliateforum) maar de vraag is of de gemiddelde forummer dat doet. En dat lijkt me niet.

In reactie op de berichten van Molblog heeft Conversion Company besloten per direct het deelnemen aan internetfora te staken.

Arnoud

12 reacties

  1. CC doet/deed zaken met een aantal bedrijven die stuk voor stuk over eigen juridische afdelingen beschikken en waar elk contract toch wel wordt doorgelicht. Dat niemand daar heeft gesignaleerd dat er sprake is van “oneerlijke handelspraktijken” betekent dan dat of: (1) de contracten toch niet goed worden gelezen; (2) de juristen totaal geen weet hebben van deze tak van sport; (3) de contracten onvolledig zijn.

  2. @Rashid: Contracten hebben vaak een beperkte link met de realiteit, zeker in de ahem wat informelere internetbranche. Hoe veel webshops hebben niet in hun voorwaarden staan dat alleen schriftelijke offertes die ondertekend retour komen, bindend zijn als koopovereenkomst.

    Ik denk dat niemand vooraf bedacht heeft dat dit kon gebeuren en dat er dus niet in voorzien is. Ik heb ook in onze modelcontracten geen verbod staan op dit soort dingen. (Morgen wel.) Voor de zekerheid zet ik wel altijd dat je niet in strijd met de wet mag handelen als agent/reseller/affiliate, hoewel ik tegen klanten altijd zeg dat dat eigenlijk te dom voor woorden is want dat spreekt voor zich. Niet dus.

  3. Wat kun je eigenlijk als forumbeheerder hiertegen doen? Kun je in je algemene voorwaarden een boete clausule opnemen? “Dit forum is alleen bedoeld voor consumenten. Ieder persoon die toch uit bedrijfs- of beroepsmatige motieven deel neemt verbeurt een direct opeisbare boete van EUR 1000,- per geplaatst bericht.” Of is dat te makkelijk gedacht?

  4. @Jasper reactie 3: zou ook zomaar kunnen want MM krijgt bonus bij halen targets; legal heeft zoiets in de regel niet. @Arnoud – reactie 4: ja dat informele herken ik, dat heeft zo z’n charme. Maar tegelijkertijd is dit een type bedrijf waarvoor overlegplatforms en branche-organisaties bestaan. Zit op dat niveau dan niet de kennis tijdig op dit soort pruts-gedrag te reageren.

  5. @nl-x 5: Boetes worden toch alleen aan de overheid betaald/opgelegd? Ik kan best mijn buurman een boete opleggen van 1000 euro als hij zijn auto op mijn parkeerplaats zet, maar denk toch dat hij je vierkant uitlacht. Dus dan kan je beter bij de gemeente aankloppen om de overtreding te rapporteren (in de hoop dat ze de auto dan wegslepen ofzo 😉 )

  6. @”Eerder betrapte Molblog Groupon op deze praktijken”.

    Een kleine aanvulling die IMHO meer recht doet aan het vele uitzoekwerk van mijn collega moderatoren Frans en Toinne: Zowel de kwestie Groupon als de spam van DE, Pon en KPN werd aan het licht gebracht en onderzocht door moderatoren van het ondernemersforum Higherlevel.nl. De artikelen van Molblog zijn een reactie en vervolgens actie op de op Higherlevel gepubliceerde onthullingen. In beide artikelen van Molblog staat dit ook (weliswaar summier) vermeld.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.