Gefilmd in het verzorgingstehuis

| AE 4484 | Privacy | 10 reacties

Een lezer vroeg me:

De kinderen van een vrouw die bij ons in een verzorgingstehuis woont, hebben zonder overleg een camera geplaatst. Mijn collega’s en ik voelen ons nu bekeken tijdens ons werk. Wat kunnen wij nu doen?

Juridisch gezien is dit heel moeilijk. Enerzijds is iedereen gerechtigd in het eigen huis (woonruimte) camera’s op te hangen mits maar duidelijk aangekondigd en alleen voor bewaking/surveillance. Anderzijds hebben werknemers in een verzorgingstehuis (of ziekenhuis, of verpleeghuis, of zelfs bij de mensen aan huis) recht op privacy tijdens het werk. Die mag je dus niet zomaar filmen.

Vaak zit er een diepere oorzaak of zorg achter de camera’s. Als je als organisatie die zelf kunt wegnemen, is het vaak wel bespreekbaar om de camera’s ook te laten verwijderen. Een veel voorkomende reden voor camera’s is diefstal uit de woonruimte. Men verdenkt dan een verzorger, krijgt geen respons bij de directie en gaat dan maar zelf met camera’s aan de slag.

Ik ken ook tehuizen waar men zelf aanbiedt camera’s op te hangen. De beelden worden dan strikt beveiligd en alleen gebruikt bij incidenten. Bovendien kan personeel dan kiezen om in die kamers niet te willen werken. Dat is wel gedoe om te regelen maar het lijkt mij een prima oplossing.

Deel dit artikel

 1. @Antigoon; Nannycams zijn een Amerikaanse vinding en de Amerikaanse wet biedt veel minder privacy-bescherming dan de Nederlandse. Wat in Amerika mag kan in Nederland verboden zijn.

  Het filmen van werknemers (de kinderoppas is een werknemer) mag alleen a) in gevallen dat er een ernstig vermoeden van een misdrijf bestaat b) wanneer de werknemers geïnformeerd zijn, na toestemming van/belangenafweging in de OR. In alle gevallen geldt dat het gebruik van camera’s de privacy moet respecteren; geen camera’s in de badkamer of op het toilet. Er hoort een protocol te zijn voor opslag, gebruik en vernietiging van de beelden.

 2. Bij ons vereist onaangekondigd filmen met een verborgen camera een zéér zware belangenafweging. Je ziet dat bijvoorbeeld bij verborgen-cameraprogramma’s, waar regelmatig wordt geprocedeerd over het al of niet mogen uitzenden en het al of niet moeten uitblokken. Nieuwsbelang versus privacybelang. Meestal komt het neer op “hoe ernstig is de misstand”.

  Bij een nannycam geldt dezelfde toets. ZOmaar preventief een verborgen camera in een teddybeer is niet toegestaan. Bij aanwijzingen van mishandeling of iets dergelijks mag je wel gaan filmen. Discussie is dan wel, waarom confronteerde je de nanny niet eerst met je aanwijzingen.

 3. @4, wat denk je als gewone burger met je “””investigation””” te bereiken?

  Zijn er geen andere, minder privacy-schendende manieren om het doel te bereiken?


  Oorzaak: Nanny slaat Jantje. Symptoom: Jantje is bang van Nanny.

  Oplossing1: Vertel Nanny dat ze vanwege “problemen in de relationele sfeer” ontslagen is.

  Oplossing2: Plaats Nannycam. Breng Jantje met gebroken arm naar ziekenhuis. Kijk achteraf op de video hoe Nanny Jantje slaat en schopt en daarbij zijn arm breekt.

 4. @Niels: Het idee erachter is dat het minder ingrijpend is om iemand te confronteren met een vermoeden dan om de situatie door te laten etteren en dan harde maatregelen te nemen. De-escalerend werken zeg maar.

  In de context van beveiliging: als het stelen ophoudt na een goed gesprek met enkele werknemers, dan is dat beter dan dat je het stelen door laat gaan en filmt, en daarna de dief ontslaat.

 5. jammer dat je in n verzorginshuis niet mag filmen ivm de privacy schending. maar ik denk dan zo als jij gewoon je werk doet hoezo dan privacy dat heb je toch niet op je werk dat heb je buiten werktijd en als je niets te verbergen hebt omdat jij je werk goed uitvoerd waar hebben we het dan over. het hangt tenslotte in een kamer die de bewoner van jullie huurt dus haar privacy. typisch iets voor nederland om zo`n kromme wet neer te zetten. eerst praten dan doen. yer right slapende honden wakker maken noemen we dat.

 6. Toch wel raar dat, als er zaken gebeuren zoals diefstal, deze steeds worden ontkent door medewerkers en management, dat je geen camera mag plaatsen. Het zou dan toch ook in hun interesse zijn om dit op te lossen. En privacy tijdens werk? Zo goed als in alle bedrijven en kantoren hangen tegenwoordig beveiligingscamera’s en ook in zorginstellingen. Zelfs straten en markten hangen vol ermee. En veel van die wat protesteren tegen zo’n plaatsing zitten open en bloot op het smoelenboek (facebook) of andere socialmedia en delen daar alles. Of ze hebben zelf een RING deurbel, dan boeit privacy. En hoe zit het dan met het huisrecht van de bewoner? Die bepaald toch wat er wel en niet op de kamer gebeurt. Dit uit eigen ervaring meegemaakt. Dummycam, geïnformeerd dat er cam hing om koelkast te beveiligen, ja er werd/wordt uit koelkast gestolen, door wie, geen idee? Maar gebeurde ook tijdens de lockdown, alleen personeel en bewoners. Dus.. oplossen of ontkennen?

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS