OPTA geeft spammer boete van 100.000 euro

Telecomwaakhond OPTA legt een Nederlandse e-mailspammer een boete van 100.000 euro op, meldde Webwereld gisteren. Het bedrijf verstuurde bijna 15 miljoen commerciële e-mails waarvoor geen toestemming was gegeven, of waarvoor op onzorgvuldige wijze toestemming was gevraagd. Uit het boetebesluit blijkt dat de OPTA ze hard afrekent op de bekende truc van opt-in vragen “voor partners” en dan de hele wereld je partner laten zijn. Daar moeten e-mailmarketeers nu écht eens mee kappen.

Het bedrijf bood op haar site een gratis dienst waar je na invullen van een formulier drie offertes kon krijgen voor allerlei producten. En onderaano p dat formulier had je dan de bekende vinkjes:

ontvang-aanbiedingen.png

Ja, daar staat “Ik ontvang graag aanbiedingen van Companeo partners”. En op grond van die zin meende het bedrijf dus alles en iedereen tot partner te kunnen aanwijzen om zo de offerteaanvragers te mogen mailen over van alles en nog wat. De eigen nieuwsbrief kreeg je zelfs als je het vinkje níet aanvinkte. Eh, wacht, wat?

Argument van Companeo was volgens mij dat die mensen “klant” waren, ze hadden immers de offertebemiddelingsdienst afgenomen. En van klanten heb je geen opt-in nodig. Maar die vlieger gaat niet op: je bent pas klant als je betaalt, niet als je een gratis dienst afneemt. Dat had de OPTA al eerder bepaald in hun Standpunt Telemarketing.

Bij de partnermailing ging dát wel goed, maar dan krijg je meteen de vraag, waar ben je mee akkoord gegaan als je zegt “Ik ontvang graag aanbiedingen van Companeo partners”. De abonnee weet niet wie de partners van Companeo zijn, aldus OPTA, dus hoe moet je dan weten welke spammails eigenlijk ge-optinde direct marketing was?

In de praktijk kwam het er immers op neer dat Companeo zich vrij achtte om abonnees, die hadden ingestemd met de hiervoor genoemde passage, te benaderen met advertenties van iedere willekeurige adverteerder waar Companeo zaken mee deed. Daaruit volgt dat de betreffende geïnteresseerde zich geen duidelijk beeld kon vormen van de producten die in de partnermailings zouden worden aangeprezen.

Inderdaad, “Ik ontvang graag aanbiedingen van Companeo partners” betekent “De hele wereld mag mij mailen”. En dát gaat dus in tegen de Telecomwet. Op zijn minst moet je specifiek noemen welke soort derden partner zijn en waarover die gaan mailen.

Voor mij is het al jaren evident dat “zorgvuldig geselecteerde partners” een inhoudsloze opmerking is, waar dus geen rechtsgeldige toestemming uit kan worden afgeleid. Maar toch blijft het maar opduiken in de e-mailmarketing. Misschien vanwege het motto “het is moeilijk iemand iets te laten snappen als zijn levensonderhoud er vanaf hangt dat hij het niet snapt”?

Arnoud

23 reacties

 1. Eindelijk neemt de OPTA eens actie. Ik kan uit ervaring vertellen dat Companeo ook gewoon emails stuurde naar adressen die nooit enige dienst van hun (of partners) hadden afgenomen maar dat ze gewoon naar alle info@… adressen spamden(?).

 2. Veronica Magazine heeft er een handje van om bij acties met ‘gratis’ prijzen het vinkje bij ‘Stuur mij de nieuwsbrief’ verplicht te maken voordat je je prijs kunt claimen. Daarnaast staat er in de actievoorwaarden ook altijd het zinnetje over de aanbiedingen van geselecteerde partners.

 3. @Dennis, uitschrijven doe ik zelden. Wel neem ik, indien mogelijk, contact op met de daadwerkelijke verzender (vaak zijn dit 3rd parties die gespecialiseerd zijn in het versturen van nieuwsbrieven). Dit is bij white-hat providers zeer succesvol.

 4. Ik vraag mij af wat de verhouding is van de boete van de OPTA ten opzichte van de inkomsten die dit bedrijf heegt gehaald uit deze vele spamruns. Spam verzenden kost vrijwel niets, maar spam verzenden namens een “partner” kan best wat opleveren. En ja, het lijkt mij een forse boete, maar maakt het ook een forse indruk in de spamwereld?

 5. @Wim, 5: Voor een eerste boete maakt het mij niet veel uit hoe de verhouding tot de gemaakte inkomsten is. Wat belangrijker is, is dat de boete aanleiding is tot verandering van het gedrag. Een boete van €50.000 tot €100.000 trekt best wel de aandacht van de directie van een kleine BV. (Of zou het gemopper van de advocaat die ingeschakeld wordt om de OPTA boete te verkleinen de directeuren de keel uit gaan hangen.)

 6. @MathFox, ik heb even gezocht op Internet naar Companeo en ze zitten niet alleen in Nederland maar ook Belgie, Duitsland, Engeland en hun basis ligt in Frankrijk. Dit is geen klein bedrijf. En ook geen al te betrouwbaar bedrijf als ik dit forum van het Ministerie van Economische Zaken mag geloven. Dit is een bedrijf met een potentieel hoge omzet, en of de boete hun gedrag zal doen aanpassen is dan maar de vraag. Misschien wel, maar misschien dat ze hun spamruns gewoon heimelijker gaan versturen zodat ze minder opvallen…

 7. Jij vindt 100.000 euro op 15.000.000 spamberichten ‘hard afrekenen’? Dat is het bij mij pas als OPTA het dubbele van de portokosten zou hebben gerekend die de spammer zou hebben gehad als hij slakkenpost had moeten gebruiken. Een boete van 30 miljoen zou pas een aardig beginnetje zijn geweest.

  (Ik weet dat OPTA geen 30 miljoen mag opleggen.)

 8. Volgens de opta:

  Als algemene maatstaf daarbij geldt dat de hoogte van de boete in ieder geval zodanig dient te zijn dat deze de overtreder(s) weerhoudt van nieuwe overtredingen (speciale preventie) en ook in algemene termen een afschrikkende werking heeft (generale preventie).

  Volgens mij is 100k boete voor het versturen van bijna 15 miljoen spam mails geen al te hoge boete. Daarbij moet je je ook nog afvragen wat dit onderzoek gekost heeft en hoeveel er straks daadwerkelijk overblijft van die boete.

  De opta heeft wel de mogelijkheid om hogere boetes te geven (in dit geval was het maximaal 300k) en ik denk bij verdere overtredingen nog wel hogere. Wat dat betreft denk ik dat er zeker wel afschrikwekkend zal werken. Zowel voor dit bedrijf als voor hun mede spammers.

 9. @Richard, op de link die ik had geplaatst zag ik dat Companeo per lead 30 Euro vraagt. Volgens hun eigen site hebben ze 5.000 leveranciers en 3 miljoen offertes verwerkt. Drie miljoen keer dertig Euro is geen kattepis. (Kattenpis?) Bedenk verder dat indien 1% van die emails in een reactie resulteerde en van die 1% weer 5% een lead opleverde dan praten we over een opbrengst van 7.500 leads, keer 30 Euro per lead. Totaal 225.000 Euro, dus. De boete is dan de helft van dat bedrag. Het leverde dus winst op!

 10. indien 1% van die emails in een reactie resulteerde en van die 1% weer 5% een lead opleverde

  Dat zijn geen realistische conversiecijfers. Je moet hier echt met de komma’s gaan schuiven.

  Kijk eens op pagina 16 of op deze link. Beide onderzoeken noemen conversieratio’s van 1: 12,5 miljoen.

 11. http://www.consumind.nl/energie/stap2.html

  “Na het invullen van dit formulier bent u klant van Consumind.nl. Een medewerker van onze klantenservice kan voor hulp (telefonisch) contact met u opnemen. Bekijkt u voor meer informatie onze …”

  “De door ons gevonden informatie en persoonlijke ervaring van andere klanten van Consumind wordt door ons gebundeld. Die informatie en onze producten delen we natuurlijk met onze klanten, dus ook met u. Dat doen we via onze website, maar ook via email of telefoon.”

  Jaja klant.

  “Daar moeten e-mailmarketeers nu écht eens mee kappen.” 🙂

 12. @Richard, een aantal puntjes… Die cijfers die jij noemt gaan over het aantal verkopen van erectie-middelen en andere medicijnen en worden vooral door bots verstuurd. Deze spamberichten worden ook redelijk eenvoudig herkend. Of Companeo van spambots gebruikt maakte? Ik denk het niet. Ze hielden zichzelf voor dat ze legitieme emails aan het versturen waren dus kunnen ze met een meer open visier gaan spammen. Dat kon wel eens betekenen dat hun emailtjes eenvoudiger door de nodige spamfilters heen zouden komen. Daarnaast hield men zich bezig met het aanbieden van offertes. Geen blauwe pilletjes of andere vreemde artikelen maar gewoon het aanbieden van aanbiedingen aan de ontvanger. Ze waren wel aan het spammen, maar wel met zaken die men minder snel in verband brengt met spam. Het ging vooral om het aanbieden van leveranciers van allerlei goederen, zoals printers, faxen, koffie-automaten en nog veel meer. Ten derde zijn ze vooral gericht op bedrijven en minder op partikulieren. Dat blijkt ook omdat ze ook gewoon naar willekeurige info@… adressen zijn gaan spammen. Ze waren op zoek naar bedrijven die interesse hebben voor aanbiedingen van leveranciers. Ten vierde worden ze betaald per lead, niet per verkocht item. Ofwel, ze werden betaald per potentiele klant, ongeacht of er wel of geen verkoop was. Ten vijfde werden de berichten vooral verstuurd aan mensen die zich al bij hun website hadden ingeschreven en dus al enige interesse bleken te hebben in een leverancier of in nieuwe leads. Dan zitten ze dus al dichter bij de doelgroep die sneller interesse zal vertonen voor dergelijke berichten.

  Maar ja, als je spam via bots willekeurig overal heen stuurt dan neemt de kans op succes af. Maar spam die je doelgericht gebruikt op die personen die er mogelijk wel interesse voor kunnen hebben… Tja… Kijk, blauwe pilletjes zijn maar voor de halve wereldbevolking bruikbaar, en een deel van die bevolking is sowieso nog te jomg om ze te gebruiken en de meeste volwassenen hebben ze ook niet echt nodig. De doelgroep zijn nog wel tientallen miljoenen mannen maar er zijn onder hen genoeg personen die deze pillen gewoon bij de apotheek kunnen kopen. Dergelijke spam zal dus maar weinig succes hebben. Maar een offerte voor een nieuwe auto in je mailbox kan voor autoliefhebbers toch de nodige belangstelling wekken. Als je je auto-spam op deze doelgroep weet te richten is de kans op succes een stuk groter.

 13. @Wim ik ben het met alle vijf je punten eens, maar toch denk ik dat de conversie zeker een factor 10 – 100 lager ligt dan jij inschat. En een factor 2,5 afwijking is genoeg om onder de ton te komen en in het verlies te duiken.

  Om een welles-nietes te voorkomen: zonder goede conversiecijfers kunnen we geen uitspraak doen. Jij komt boven de ton, ik ver eronder, beiden op basis van onze aannames (en dus allebei niet op harde cijfers).

  PS Linkte je nou naar Wikipedia? 🙂

 14. @Richard, Yep. Voor digenen die niet weten wat Business Leads zijn. Voor dergelijke omschrijvingen is Wikipedia nauwkeurig genoeg. 🙂 En inderdaad, exacte cijfers zullen we nooit weten. Die studie zou aangeven dat ze anderhalve lead zouden krijgen, dus 30 of 60 Euro. Dat lijkt mij weer veel te laag. Toch denk ik dat de factoren die ik noemde genoeg van invloed kunnen zijn om op een hoog bedrag uit te komen. Maar sowieso hun eigen cijfers geven al aan dat ze een hoge omzet hebben. 5.000 leveranciers, 3 miljoen klanten. Als 0.1% van die klanten uit de spamruns afkomstig is, is dat nog een opbrengst van 90.000 Euro. Een klein verlies dus… Die drie miljoen klanten moeten toch op een of andere manier klant zijn geworden. Als dat niet per mail gebeurde, hoe dan? Of zouden die cijfers onjuist zijn?

 15. Bedrijf zit in 5 landen, te weten Belgie (10.5 miljoen inwoners), Nederland (16.7 miljoen), Duitsland (81 miljoen), Engeland (63 miljoen) en Frankrijk (65 miljoen). (Met dank aan het CIA Worldbook!) Dat zijn ruim 220 miljoen inwoners, dus een aantal van 3 miljoen zou best kunnen, afhankelijk van de gebruikte telmethode. Als het gaat om alleen leads, zou best kunnen. Ik ben ook wel her en der genoteerd als klant omdat ik mij er heb ingeschreven. Als het om echte kopers gaat is het misschien wat aan de hoge kant, tenzij men ook de eenmalige kopers meetelt. Het is een aantal over meerdere jaren, inderdaad. Maar de spamruns gingen ook over een periode van twee jaar. Het was niet 1 spamrun richting 15 miljoen mensen, maar meer 100 spamruns richting 150.000 personen en bedrijven. En dat zou inderdaad een reden kunnen zijn dat ze er veel minder winst mee hebben behaald dan ik eerder had berekend, hoewel het natuurlijk wel grotendeels ging om personen en bedrijven die zich juist bij hen hadden aangemeld.

  Kortom, zonder de exacte cijfers kunnen we alleen gissen naar hoeveel de spamruns hebben opgeleverd. En dus of ze er alsnog wel of geen winst mee hebben weten te behalen…

 16. Nog belangrijker dan het aantal emails dat verstuurd is, is natuurlijk het aantal adressen waarnaar verstuurd is. In dit geval ging het om ruim 82 duizend email adressen waarvan slechts 39 duizend een vinkje had gezet. Van deze adressen mag je een redelijke conversie verwachten maar naar deze adressen zijn ruim 3.3 miljoen mails gestuurd. Een conversie van 1 promille is dan al echt heel hoog.

  Daarnaast zijn er mails verstuurd (6.9M) naar aangekochte adressen waarbij de conversie over het algemeen bedroevend laag zal zijn. Ook zijn er nog 4.4M mails gestuurd naar een gemixt bestand (maar meer dan die 82 duizend echte inschrijvingen zijn er niet).

  Tot slot, de 30 euro die eerder genoemd is, wordt per bedrijf per lead gerekend. Bij dit soort offerte systemen krijg je offertes van +/- 5 bedrijven dus ligt de omzet per klant al op 150 euro.

 17. 100.000 euro nou nou dat zal ze leren zeg ? NOT 🙂

  100.000 euro op een bedrag van ? stel ze verdienen er 760.000 euro aan. Waarom dan stoppen, lekker dienen zo 🙂

  NL het land van pappen en nat houden en hard BOE roepen…ha ha

 18. @freek, hebben we net een discussie gehad met hoeveel ze er waarschijnlijk aan verdiend hebben, zuig jij opeens een nieuw bedrag uit je duim. 🙂

  Maar goed, verklaar eens hoe jij aan dat best wel hoge bedrag bent gekomen. Klinkt veelbelovend want ik kwam maar net op het dubbele van de boete uit, en dat was al ruim ingeschat.

 19. Wanneer je als ‘partner’ van Companeo geen reputatie schade wilt oplopen, dan kun je leads kopen via betere partijen. Deze genereren leads volledig autonoom zonder te moeten spammen. Zoek maar eens op Google naar: ‘leads kopen’, daar zie je al snel meerdere partijen. Companeo berekent 2000 Euro per klant per jaar als abonnement. Als je rekent dat ze 5000 klanten hebben, dan is de boete een lachertje. Potje onvoorziene kosten.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.