Tijd voor een nieuwe layout!

| AE 4547 | Iusmentis | 88 reacties

Zo, daar zijn we dan eindelijk met de lang beloofde nieuwe layout van deze blog. Het had nog enige voeten in de aarde, maar het is gelukt. Arjan Snaterse en Roy Huiskes hebben een mooi stukje werk geleverd.

In de basis is de opzet grotendeels hetzelfde, maar de layout heeft een flinke lik verf gehad. Belangrijkste vernieuwing zit in het reactieblokje rechts: in plaats van enkel de vijf laatste reacties zie je nu reacties gegroepeerd per blog. Zo kan één verhitte discussie een vraag in een andere blog niet wegduwen.

De comments zijn wat strakker neergezet, en er is nu de mogelijkheid om genest te reageren. Er wordt nog gewerkt aan een optie om reacties van anderen te kunnen plussen (maar niet minnen) om zo de extra waardevolle items eruit te halen.

Verder staan er bannertjes en een reclametekst tussen, want de kachel moet ook blijven branden natuurlijk.

Als detail wordt nu bij elke blog een AE-nummer gepubliceerd. Dat is bedoeld als offline referentienummer. Je kunt in de zoekmachine dat nummer (met AE ervoor) invoeren en dan krijg je direct die blog. Handig voor wie een blog wil citeren in een artikel in een tijdschrift, bijvoorbeeld.

Ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden!

Arnoud

Deel dit artikel

 1. Mooie nieuw design en handige nieuwe functies. Alleen jammer van de foutmelding onder reatcies:

  Warning: DOMDocument::saveHTML() expects exactly 0 parameters, 1 given in /home/resseler01/domains/blog.iusmentis.com/public_html/wp-content/themes/iusmentis/functions.php on line 95

 2. Mooie layout. Duidelijk. Niet te veel wit (zoals bij Tweakers). Ik las je opmerking over trouwens over de reclamebanners. Ik zet voor sites waarvan ik vind dat ze voort moeten bestaan de ad-blocker uit; voor jouw blog had ik hem per ongeluk nog uitstaan. Dat is nu gecorrigeerd.

 3. Als ik m’n reactie wil bewerken krijg ik de volgende mededeling: “MISLUKT: vul de verplichte velden in (naam, e-mail).”. Ik kan dat alleen nergens invullen.

  Maar ik wilde dit dus toevoegen: @Alex de Haan hierboven: Op hetzelfde moment hetzelfde idee over Tweakers. Toevallig. Ik heb al wel door hoe ik rechts weer m’n favorieten in beeld moet krijgen. Maar links blijft wit. Zo jammer op een breedbeeld monitor.

 4. Gelukkig een mindere big bang dan Tweakers inderdaad 😉 Kleine wellicht persoonlijke smaak: die links in het menu verwijzen naar een totaal (als in layout) andere pagina (is dus geen onderdeel van je blog). Zouden die niet beter in een nieuw tab-blad geopend kunnen worden? Je bent namelijk ook gelijk van je blog af als je er op clickt, dus tenzij je dat graag wilt… 😉

 5. Als kijker van Home Improvement heb ik zo iets van “Don’t fix what isn’t broken”. De grijze tekst vind ik moeilijk te lezen en dat geld dubbel wanneer deze op een grijze achtergrond wordt getoond. Uit onderzoek blijkt dat zwart op wit het makkelijkste te lezen is. De contract tussen de tekst van de publiceer en de achtergrond behoeft ook verbetering.

 6. Ik vind het een hele verbetering, op sommige plekken mag de tekst inderdaad wat donkerder (wat Alex ook zegt).

  De laatste reacties geven volgens mij niet daadwerkelijk de laatste reacties weer. Op dit moment staat als laatste reactie nog de reactie van Jasper terwijl er al wel veel meer reacties zijn geplaatst.

  Ook snap ik de logica niet helemaal van de reacties die getoond worden als je hoverd(?) op het onderwerp in de laatste reacties. Ik zou verwachten dat de laatste 3 dan getoond worden?

  Tot slot, is de lijnhoogte in het reactie veld wat te groot (naar mijn smaak) en had ik gehoopt op een betere versie van <blockquote> bijvoorbeeld gewoon <q>.

 7. Ziet er goed uit maar ik vraag mij af of bij de headers bovenaan “Ius mentis” niet voor “Over Arnoud” moet staan. En of je bij “Over Arnoud” beter een dropdown-menu kunt plaatsen zodat je naast LinkedIn ook naar Twitter, Facebook, Foursquare, Yahoo, Google Plus en andere sociale accounts kunt verwijzen. 🙂 De RSS feeds staan nu wel duidelijker in beeld dus het kan zijn dat ook anderen hiervan gebruik zullen gaan maken om wat regelmatiger te reageren. Mis eigenlijk nog wel de invoer van een wachtwoord want op deze manier bestaat nog altijd de kans dat iemand anders zich als mij voordoet. Het grappige is dat ik een andere email alias voor deze post heb gebruikt en als deze dus erdoor komt ben ik eigenlijk iemand anders onder mijn naam. Nou ja, ook weer niet. 🙂 Ik betwijfel of er grappenmakers zullen komen die dit gaan misbruiken, maar die mogelijkheid is er dus wel. Brengt gelijk weer de vraag naar voren wie er verantwoordelijk is als iemand anders zich hier als mij gaat voordoen. 🙂

 8. Ook op mijn mobiele telefoon is de lay-out best te doen, alleen zijn dan pagina-headers (met name de blauwe balk en reclame) wel erg aanwezig. Dat zou in de mobiele weergave (op een telefoon, dus niet op tablet) wel wat kleiner mogen. Ze nemen dan een heel scherm in beslag.

  Verder ga ik mee in de opmerking dat sommige teksten wel iets donkerder mogen zijn.

 9. Overigens, vind ik dat de banner ook beter kan. Ik verwacht bij een dergelijke bannen dat deze alle categorien bevat van een website en altijd blijft staan. Bij Home zou ik http://www.iusmentis.com verwachten, bij Blog http://blog.iusmentis.com. De link naar linkedin verwacht ik niet op de dit niveau, maar onder “Over mij” en “Contact”. Ik verwacht hier dus “Home”, “Blog”, “Over mij” en “Contact”.

 10. @Frank: Een mobiele site heb ik nog niet gemaakt, dat kan als vervolgklus. En dan moeten die dingen zeker meegenomen.

  @Michel: Ja, dat is een bug, nog niet duidelijk waarom maar dat gaan we fixen.

  De commentnummers zijn weg omdat dat verwarring geeft als er later iets in de moderatie goedgekeurd wordt. Dan wordt bericht 20 ineens 21 omdat er een bericht tussen komt.

 11. Ziet er mooi uit. Ik heb nog wel een suggestie: Naast het invul veld voor reacties staat een stukje over dat je blockquote, a href, etc kan gebruiken. Is het mogelijk om dit aanklikbaar te maken, zodat het direct met sluitstuk en al in je reactie wordt geplakt. Zelf vind ik het redelijk omslachtig om blockquote openen en sluiten in te moeten tikken.

  Ook zie ik dat als je op een reactie van een ander persoon reageert, dat jouw tekstblok smaller wordt. Hoe klein kan jouw tekstblok worden? Of wordt het blok onleesbaar smal nadat 10+ mensen op elkaar reageren

 12. Nog een leuke: In Chrome, Firefox en Seamonkey zit er in de rechter-onderhoek van het reactieveld een handle waarmee je het veld groter kunt maken. Dat is best handig maar de tekst loopt dan door de tekst ernaast heen zoals je kunt zien op mijn screenshot op deze locatie… Geen idee hoe je dat het beste kunt verhelpen. Maar heb je de website ook met andere webbrowsers getest? 🙂

 13. Nog twee dingen: Bij de laatste reacties veranderd mijn cursor in een hand als ik over de naam van de poster hover, maar klikken kan niet, je moet echt op de tekst van de reactie klikken. Dus of geen pointer icon voor de naam, of gewoon ook een link op de naam.

  Voor historische comments kan het toch handig zijn als de comments genummerd zijn omdat er nog steeds erg veel @# in de comments staan. Nu is dat toch wat lastiger te lezen.

 14. Het nadeel van geneste reacties is dat je nieuwe reacties eigenlijk niet ziet zonder dat je het hele topic weer door moet lezen om te zien of je toevallig een geneste reactie gemist hebt.

  Een alternatief zou het volgende kunnen zijn. Je laat de reactie nummers die je nu hebt (deze zal iets van #49698 zijn) gewoon staan en als iemand op reageer op deze reactie klikt komt er automatisch @49698 te staan. Mooiste is dan een systeem als Nujij heeft waarbij je de reactie kan zien als je over het @49698. Maar een hyperlink kan wellicht ook?

    • In Google Reader wordt bij mij een post als gelezen beschouwd zodra ik er voorbij scroll. Ik volg gewoon de algemene Comment RSS feed zodat ik de reacties op alle posts ontvang, inclusief de alleroudste posts. En de hoeveelheid updates die zo voorbij komen vallen best mee. Zoveel reacties krijgt Arnoud nou ook weer niet. Google Reader toont mij overigens meteen ook de comment tekst zodat ik niets hoef aan te klikken om ze te lezen. Gewoon scrollen en snel deteksten scannen. Daarnaast, ik zet altijd het vinkje onderin aan zodat ik reacties ook per email ontvang. Mijn mailreader (Google webmail, what else?) filtert deze automatisch, schopt ze naar een aparte folder en daar kan ik ze op mijn gemak nalezen. Werkt ook prima.

    • @Wim, Ik kan niet meer op je bericht reageren (maximum van 3 geneste reacties?). Ik gebruik geen Google Reader en ben dat ook niet van plan en omdat ik geen echt email adres invul (niet tegen Arnoud zeggen :)) krijg ik dus ook geen mailtjes. Daarbij zou volgens mij de site zo goed mogelijk moeten werken zonder externe hulpmiddelen.

     Ach er valt wel mee te leven maar ik blijf een voorkeur houden voor de niet geneste reacties.

    • Valt mij nu ook pas op dat je inderdaad maar 3 levels diep kunt reageren. Best jammer. Wat mij ook opvalt is dat het invullen van een reactie helemaal onderaan gebeurt, wat dus lastig is indien je reageert op een reactie bovenin. 🙂 En wat je altijd nog kunt doen is gewoon een GMail account aanmaken, en die gebruiken voor dit blog. Kun je er ook Google Reader op aansluiten. 🙂 Zelf heb ik gewoon een alias binnen mijn domein aangemaakt waar ik de mailtjes op binnen krijg. Oof effectief.

     En geneste reacties vind ik wel prettig, maar ik heb betere geneste reactie-mogelijkheden gezien. De layout is wel mooier maar nu, een dag later, vind ik het toch al wat minder worden omdat de geneste reacties het lezen inderdaad een beetje bemoeilijken.

 15. Even wennen, maar een flinke verbetering.

  Het blokje rechts getiteld “Meest actief”, dat laat zo te zien de posts met de meeste reacties zien, dus een top5 all-times. Is dat de bedoeling? Ik zou verwachten dat “meest actief” bijvoorbeeld de posts met de meeste reacties gedurende de laatste week (ofzo) zou laten zien. Of is dat een aanloop-probleem?

 16. Eerste indruk: het is wennen, maar het schrikt in ieder geval niet af. Vind wel het contrast tussen deze homepage en de opmaak van de andere tabbladen te groot geworden, neem aan dat dat tzt ook nog op de schop gaat. En als je/jullie dan toch bezig zijn: in/op het contact tabblad tekst in de zwarte button lijnt met FF niet – met Opera wel goed uit

 17. Hoi. Heel netjes, en rustig. Ik hou juist erg van Serif fonts. Woorden lijken dan wat minder op losstaande letters, dus dat is fijn. De nummertjes uit de vorige layout vond ik ook wel leuk, maar met deze layout gaat het vast ook lukken. Even testen of unicode het volledig doet, want het leek er net op van niet (bij de post over bedrijfsnamen): ø å ë é æ…

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS