Tijd voor een nieuwe blog!

blog-arnoud.jpgNee, niet schrikken, ik ga niet stoppen met bloggen of overstappen naar een andere site. Maar ik wil wél overstappen naar een nieuw design, want ik ben ondertussen wel een beetje uitgekeken op het Clasikue-theme dat ik in 2007 installeerde. En natuurlijk wordt het tijd voor de nieuwste WordPress – deze zwaar gehackte versie 2.1 is ook over zijn uiterste houdbaarheidsdatum heen.

Natuurlijk ga ik dat niet zomaar doen – ik wil graag jullie reacties en suggesties over hoe het eruit moet komen te zien. Want mijn lezers en met name mijn reageerders zijn wat deze blog een succes heeft gemaakt.

Om de nieuwe vormgeving van een optimale gebruikservaring te voorzien – eh, ok, in gewone taal: om te zorgen dat alles komt te zitten waar jullie kijken – ga ik de komende maand het pakket Crazy Egg Web Analytics installeren. Daarmee krijg ik heatmaps en andere informatie over hoe de huidige blog bekeken wordt, waar mensen op klikken en hoe men er doorheen struint.

Crazy Egg is minder privacyschendend dan Google Analytics, hoewel het natuurlijk nog steeds persoonsgegevens verwerkt. Maar ik krijg alleen geaggregeerde informatie, dus ik denk dat ik dat wel kan maken.

Wat mis je op deze blog? Wat zou je er graag bij willen hebben? Waar erger je je nu al maanden aan of wat is zó handig dat het absoluut niet weg mag?

Arnoud

76 reacties

 1. Hoi Arnoud,

  wellicht leuk om er een Social media (lees: Twitter) plugin op te zetten en de website, of beter gezegd, de blogs te optimaliseren voor mobiel gebruik. Op deze manier kunnen de lezers de artikelen makkelijker delen en ook onderweg makkelijk en duidelijk de blogs lezen. Daarnaast is het wellicht leuk om een twitterfeed te gebruiken, daar waar je nu “laatste reacties” hebt staan met tweets van bijvoorbeeld ICTrecht, PrivacyNieuws, Bits of Freedom, etc. etc.

 2. Misschien is het een idee om de like/tweet etc buttons te doen op de manier van tweakers. Met een klik de knoppen te voorschijn halen (en ook dan pas laden) dan heb je de mogelijkheid om het te gebruiken en tevens privacy bewust.

  Maak je layout niet te gek. Het is nu een mooie rustige pagina om te lezen.

  De huidige WordPress kan nogal makkelijk geupdate worden. Dan hoef je ook niet meer achter te lopen (Tenzij je echt dingen in de code aanpast die dan verloren gaan)

 3. Sociale media interesseren mij ook niet en worden dan ook geblokkeerd, dus maak je blog niet te afhankelijk ervan. Ik ben ook niet zo gek op googleapis, yahooapis e.d. (lijkt wel of veel mensen geen site meer kunnen bouwen zonder externe apis, ok als je maps op je site wilt, maar anders?).

  Privacy vind ik zeker belangrijk.

  Vind het ook wel wenselijk om te kunnen blijven reageren zonder een account te hoeven aanmaken. Zou het hier misschien nog wel doen (als het niet anders kan), maar bij veel sites heb ik zoiets van: dan maar niet reageren.

  Verder vind ik de basis layout zoals het nu is best ok. (Dan bedoel ik niet het design qua kleuren, randen e.d., maar puur in de indeling.) Misschien is een iets langere lijst van ‘laatste reacties’ wel handig, zodat het eerder opvalt als er in een oudere discussie wat gezegd wordt, al kan ik dat natuurlijk in onder de rss link ook zien.

 4. Reageren zonder registreren blijft hier een mogelijkheid, ik vind dat een belangrijke kracht van deze blog (en het is minder gedoe voor mij).

  Abonneren zonder registreren moet zeker kunnen, dat kan ie dacht ik nu ook al maar ik heb die optie nooit uitgezocht.

  En de RSS ga ik écht niet weggooien, ik heb 21.000 hits daarop per maand.

 5. De inhoud van de blogs maakt dat ik ze iedere dag lees. Dat het ontwerp wat 1980 😉 aandoet maakt me eigenlijk niet zo heel veel uit. Dus als ik een tip mag geven: focus op de inhoud en de weergave daarvan en maak het niet te druk met allerlei fancy-pancy toevoegingen, zijbalken en franjes.

  Wellicht nog een interessant artikel wat ik gister tegen kwam op Smashingmagazine, 16 pixels body copy, anything less is a costly mistake. Succes met de keuzes en werkzaamheden!

 6. Ik denk dat je vragen over vele onderwerpen krijgt en die kun je onmogelijk allemaal aan de orde stellen. Het uitzoeken en maken van een artikel kost je tenslotte tijd. Wat dacht je er van om door de lezers een onderwerp van de week te kiezen in de vorm van een poll en dat onderwerp vervolgens te bespreken.

 7. @20 Ik wil helemaal geen codes. OK als iemand er graag mee stoeit mag ie van mij maar ik heb veel liever een grafisch oplossing. (knopjes dus) Ik kan die HTML codes wel opzoeken maar ben te lui en eigenlijk zelfs te lui om ze te onthouden.

 8. @18 en @20: als vervent gebruiker op GoT ben ik helemaal idolaat van UBB en de mogelijkheden die het biedt. De voordelen zijn voor mij: *plugins die FF die je UBB code voor je maken (citeren, plaatjes en links invoegen, etc) *minder syntax om hetzelfde te realiseren *chique opties eenvoudig te bereiken voor onervaren gebruikers

  Ik ben het ook geheel eens met mijn naamgenoot in 17; de inhoud zorgt ervoor dat ik je blog lees, niet de layout. Ik ben het wel met je eens dat het tijd is voor een update en het draaien van een oude versie van wordpress maakt je vulnerable voor hacks (niet heel handig vanuit privacy oogpunt).

  Wat mij een tijd geleden stoorde was een zeer trage zoekfunctie, maar ik heb de indruk dat die recent aanmerkelijk is verbeterd. Hij kan echter nog slimmer, want standaard zoekt ie op of termen ipv en.

  Wellicht om te zien of je op basis van de populariteit van je artikelen je tags moet herzien?

 9. Is al genoemd, maar mobiel leesbaar zou ik wel prettig vinden. Koppelingen met sociale media hoeven voor mij niet, maar als het idd op de manier zoals tweakers doet gaat vind ik dat ook prima…. Ik zou het verder zeker zo houden dat je niet geregistreerd hoeft te zijn om te reageren. Hou dat maar zoals het is. Qua layout: idd zo min mogelijk franje. Het gaat om de inhoud en niet om dingetjes die je aandacht hiervan afleiden…

  PS : had dit al niet eens eerder gevraagd? 😉

 10. Van mij hoeft er eigenlijk niets te veranderen, of ben ik gewoon een oude knars? 😉

  Wat ik wel prettig zou vinden (maar hoeft niet perse) is andere code (bv BB) ook toepasbaar en zoals eerder vermeld een betere mobiele weergave.

 11. Ik vind de zoekresultatenweergave niet ideaal. De zoekresultaten worden weergegeven als hele berichten, en maar 10 op een pagina. Ik geef de voorkeur aan weergave van de resultaten zoals google het doet, dus een titel en de zinsnedes waar de zoekterm in voorkomt (of anders, de titel en de eerste alinea). Dan passen er ook meer resultaten op een pagina. Het is wel eens voorgekomen dat ik een bepaalde blogpost zocht en niet kon vinden via jouw zoekfunctie, maar vervolgens wel via google (en zonder site:blog.iusmentis.com te gebruiken).

  Even inspringen op wat andere mensen gezegd hebben: liever html dan BB; mobiele site: graag; poll idd goed idee; voor mag de tekst ook wat minder breed (@19); sociale buttons: wat @10 zegt.

 12. Ik vraag mij af of je naast een blog niet ook een forum moet plaatsen waar iedereen vervolgens zelf posts kan starten over diverse onderwerpen. Dat forum kun je dan onderverdelen in diverse groepen zoals auteursrecht, beveiliging, hacken, webwinkels, etc. en kan een handige bron zijn voor nieuwe onderwerpen om eens aandacht aan te geven. Plus een beetje het “lezers helpen elkaar” gevoel erbij.

  Nadeel: je hebt moderators nodig want in je uppie een forum beheren is zwaar. 🙂

  Vind het huidige blog overigens wel handig omdat het redelijk compact is. Misschien een andere pasfoto erin want je hebt er een “Andre van Duin” lach in. Is dat niemand opgevallen? 🙂

 13. Vooral niet meer “social” erin stoppen dan echt nodig is. Want los van de privacy problemen die daar aan kleven wordt het er ook nog eens traag van.

  Gewoon lekker eenvoudig houden is mijn voorkeur.

 14. Bij het kopje ‘laatste reacties’ iedere blog slechts een keer vermelden. Er staat nu 5x dit blog, en dat is niet zo nuttig. Je wilt dat een populair onderwerp zorgt, dat je een langzamere discussie op een ouder onderwerp niet ziet. Als steeds de 5 blogs getoond worden, waarop het laatst is gereageerd, wordt dat overzicht veel nuttiger.

 15. Ik ben het helemaal eens met Herman. Goed, een ander kleurtje zou wel eens leuk zijn, maar functioneel zou ik niets veranderd willen zien, hooguit dat je meer structurele opmaak kunt plegen en links betrouwbaar kunt invoegen.

 16. De RSS feed met inhoud is wat mij betreft een blijvertje. Ik vind het wat minder belangrijk dat het hele artikel in mijn aggregator verschijnt, maar minimaal de eerste paragraaf zodat ik kan beoordelen of het een interessant artikel is of niet.

  Reageren op de blog zonder inloggen mag van mij ook blijven. Als je ervoor kiest om er een login voor te zetten, dan graag een zonder verplichting om een Google/Facebook/…-account te hebben.

 17. Niemand heeft nog iets geroepen over reacties op reacties, tweeakters.net style. Plussen en minnen van reacties hoeft nog niet, maar om op een getrapte wijze op andere reacties te kunnen reageren lijkt me wel wat.

 18. Ik sluit me aan bij (volgens mij) de meerderheid. D.w.z. flexibele-maar-maximale breedte, RSS (ik maak er veel gebruik van), geen social media gedoe, verbetering recente reacties. UBB of html maakt me niet zoveel uit.

 19. Mij persoonlijk kan het gestolen worden, maar als je graag social media plugins hebt, heb je hier misschien wat aan: http://wp.smashingmagazine.com/2012/02/22/25-social-media-plugins-wordpress/ (kwam ik net toevallig tegen op Smashing Magazine) Responsive webdesign (het automatisch laten schalen van de website afhankelijk van resolutie), lijkt me wel een absolute must voor een moderne blog. Veel themes doen dit al standaard, dus ik zou dat wel als een criterium meepakken bij je zoektocht.

 20. Een deel is al genoemd, maar ik herhaal het toch nog even ???

  • Smallere pagina. Op mijn 22″-monitor browse ik vaak met het venster gemaximaliseerd, wat 1680px in de breedte biedt voor websites. De meeste sites geven simpelweg een achtergrondkleurtje aan de zijkant, maar het huidige design op dit blog past zich aan aan de schermbreedte. Hierdoor zijn de regels tekst niet gemakkelijk te lezen.
  • Mobiele weergave. Dit hoeft niet moeilijk/uniek/mooi te zijn, het gaat er puur om dat het lezen onderweg (ook) comfortabel is.
  • Geneste reacties. Bij veel posts ontstaan inhoudelijk kwalitatieve discussies in de reacties. Doordat dit echter in één lange lijst (op tijd van reageren) geordend wordt, is het soms lastig om een discussie binnen de reacties goed te lezen. Het lijkt me erg prettig als het mogelijk is om je reactie te geven op een specifieke eerdere reactie, net als op Tweakers.net bijvoorbeeld.
  • Content overzichtelijk presenteren. Op dit moment worden posts omgeven door ‘drukke’ zaken (gekleurde titel, vette datum, reactieknop etc.). Het zou prettiger lezen als er iets meer ruimte rondom de daadwerkelijke content is.
 21. Die oplossing van Jasper voor de nieuwe reacties is een goede, beter dan mijn eerdere suggestie om meer items te tonen. En die poll is zeker ook OK.

  Overigens zou een oplossing voor de foutmeldingen en automatische doorverwijzingen naar een foutmeldingspagina van je provider ook fijn zijn.

 22. Puur cosmetische smaakkwesties (soms al hierboven genoemd):

  • Minder vette kopjes (Groot EN kleurtje EN BOLD vind ik een beetje goedkoop staan)
  • Iets meer witruimte hier en daar
  • Kleurverloopje eruit bovenin (niks mis mee maar op uitgekeken)
  • Nieuwe foto (deze jolige-oom-look heeft ook nadelen)
  • Meer eenheid (in knopjes bijvoorbeeld)
  • Minder grijs in commentaar-sectie
  • Vaste breedte
  • Wat meer lef in uiterlijk

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.