Kan de National Security Agency hier vervolgd worden wegens computercriminaliteit?

prismEen lezer vroeg me:

Via PRISM blijkt de Amerikaanse geheime dienst National Security Agency (NSA) ons allemaal af te luisteren. In Nederland is dat hartstikke illegaal. Kan ik daar aangifte van doen en wat gaat Justitie dan doen aan deze buitenlandse daders?

Het is inderdaad strafbaar om digitale communicatie af te tappen of op te nemen zonder toestemming. Opsporingsdiensten mogen dit soms wel, maar dan is er een bevel van de rechter-commissaris nodig. En onze eigen geheime dienst de AIVD mag dit soms ook. De NSA is geen Nederlandse geheime dienst dus mag dit niet.

Het is niet bij voorbaat uitgesloten dat een ambtenaar vervolgd kan worden voor handelingen in het buitenland. Zo hadden we medio jaren negentig een incident met een Nederlandse agent van wie Turkije de uitlevering wilde nadat een door hem gearresteerde Turkse man in een politiecel was overleden. Dus in theorie kan Nederland een onderzoek opstarten en dan de VS verzoeken om uitlevering van de mogelijke dader(s). De kans dat de VS daadwerkelijk tot uitlevering overgaat is natuurlijk nihil in deze situatie, dus heel erg praktisch lijkt me deze optie niet. Een aangifte lijkt me dan ook kansloos, die wordt binnen 5 minuten geseponeerd.

In Duitsland lijkt Justitie wél te overwegen een vervolging in te stellen. Dat heeft volgens mij vooral te maken met het feit dat de Duitse Justitie is verplicht te vervolgen bij misdrijven. En ik gok dat er ook een zekere echo van het Stasi-verleden mee zal spelen bij de afweging om te gaan vervolgen.

Arnoud

14 reacties

  1. Probleem is dat de USA veel machtiger is dan Nederland, zodat ze eenvoudig de bullebak kunnen “spelen”. Wij zijn meer afhankelijk van de Amerikanen dan zij van ons. Dat is ook in deze spionage-kwestie het grootste probleem. Indien Nederland was betrapt dan hadden tientallen landen ons nu al keihard geboycot. Maar de USA is een belangrijke handelspartner, net als China en Rusland. En dan gaat het niet alleen om de McDonalds en de Coca Cola waar wij in Nederland massaal gebruik van maken. Deze macht geeft de Amerikanen gewoon de gelegenheid om de rest van de wereld te schofferen.

 1. Sowieso denken veel mensen dat ze immuun zijn als ze iets doen dat in andere landen verboden is. Zo zou je in Nederland de Koning van Thailand kunnen beledigen door b.v. allerlei parodieen te tekenen of zo, maar ga daarna niet op vakantie in Thailand want je vakantie kan wel eens langer duren dan je denkt. Zo ook zijn de medewerkers van de NSA te vervolgen door de Nederlandse Staat. Alleen, hoe krijgen we hen hier in Nederland? Okay, we kunnen ze “gratis vakanties” in Nederland aanbieden in de hoop dat ze erin trappen maar we moeten wel bedenken dat onze relatie met de USA vervolgens zal verslechteren. Uiteindelijk gaat het ook om de politieke invloed van de betrokken landen. Nederland is een relatief klein land dus als de USA om uitlevering vraagt van een AIVD-agent wegens het hacken van computers in de USA, dan is de kans groter dat hieraan wordt voldaan dan wanneer Nederland om uitlevering van een NSA-agent vraagt. Maar gelukkig staat Nederland wat sterker omdat we de Europese Unie achter ons hebben staan. Maar andere landen van ons “formaat” die dergelijke verzoeken uit de USA weigeren kunnen daardoor extra problemen krijgen. Vooral indien ze direct of indirect afhankelijk zijn van de USA. Toch zie je aan de Snowden-kwestie dat diverse kleine landen het best durven op te nemen tegen de “Grote, Boze Amerikanen”. Enkelen van hen willen Snowden best politiek asiel verlenen, simpelweg om de USA dwars te zitten. (Maar mogelijk ook omdat ze daarna alsnog kunnen onderhandelen over uitlevering van Snowden voor extra gunsten van de USA. Terecht dus dat Snowden aarzelt.)

 2. De kans dat de VS daadwerkelijk tot uitlevering overgaat is natuurlijk nihil in deze situatie

  Dat is precies de reden waarom ik als Minister van Justitie mijn OvJ’s de opdracht zou geven wel op zo’n aangifte in te gaan. Je hebt dan wisselgeld voor de eerstvolgende keer dat de VS om een uitlevering vragen (en voor tig andere gevallen).

  1. Ik denk niet dat je daar veel indruk mee zult maken bij de Amerikanen. Het zal Nederland wel het een en al aan interessante contracten kunnen kosten. En dat hoeft niet eens de Amerikaanse regering te doen, maar als in de media in de USA het bericht komt te staan dat Nederland de uitlevering eist van Amerikaanse Burgers, dan zullen diverse bedrijven in de USA hun contracten met Nederland gaan herzien. En ja, Nederlandse bedrijven doen iets vergelijkbaars als er om uitlevering van Nederlandse burgers wordt gevraagd, maar Nederland slaat zo nog geen deuk in een pakje boter. Roomboter. Op kamertemperatuur…

 3. Vergeet ook niet, dat vrijwel alle Westerse landen heeft heel veel profiet van dit sort afluisterpraktijken. Als de Amerikanen heeft dus een signaal dat een verdachte schuilt ergens in Nederland dan is dat binnen no time doorgegeven aan de AIVD of dergelijk partijen. De samenwerking tussen de westerse landen is grotere dan de meeste mensen denken. Ik vind het grappig dat diverse politici in Europa gaan doen alsof hun neus bloed terwijl de heel tijd hebben ze achter de schermen profiet van.

  Stel je voor dat iemand hier in NL begint een "rechtzaak" tegen een NSA medewerker, en krijgt zelfs een vonnis tegen hun. Denk iemand nou echte dat als dat mens komt die beest uithangen bij de wallen op zijn vakantie dat de NLse authoritieten zal hem oppakken? De samenwerking tussen de landen is veel belangrijker dan dat vonnis voltooien. Dat iemand uberhaupt de idee in zijn hoofd krijgt dat een rechtzaak tegen de NSA zal de gewenste resultaat geven is uiterste naief.
  
  1. Als de Amerikanen heeft dus een signaal dat een verdachte schuilt ergens in Nederland dan is dat binnen no time doorgegeven aan de AIVD of dergelijk partijen.

   Daar geloof ik dus echt he-le-maal niets van. Als de amerikanen iets te horen krijgen dan zijn wij waarschijnlijk de laatste die dat horen. Is toch fijn, beetje machtsuitbreiding by proxy? Nee, tenzij het iets triviaals is en voor de USA de voordelen van de aftermath niet opwegen tegen alle andere afwegingen, dan zullen we inderdaad wel op de hoogte gesteld worden, maar anders…Ik heb ‘r een hard hoofd in.

   PS: die verdachte.. ja, misschien dat ze dan wel even bellen, maar wat hebben wij daaraan? Het voordeel voor hen is nog altijd velen malen groter dan voor ons en ik denk echt dat dat een constante overweging is; worden we er voldoende beter van?

 4. Nederland of Duitsland moet geen aangifte doen, dat zal weinig zoden aan de dijk zetten.. Europa echter moet elke aangifte tegen de USA doen die ze maar enigzins kunnen onderbouwen. Of je er ver mee komt betwijfel ik, maar het is in ieder geval een eensluidend signaal (in plaats van wat los boe-geroep uit de verschillende windstreken) en wie weet welke boycots eventueel nog mogelijk zijn.

  Niet geschoten is altijd mis en ze niet trachten te vervolgen (je hoeft ook niet de individuele agents te vervolgen, hun baas is voldoende lijkt me) zet de deur al helemaal wagenwijd open, en dan niet alleen voor afluisterpraktijken.

  1. Aangehouden en aangeklaagd, ja. Veroordeeld is een ander verhaal. Voor een strafrechtelijke veroordeling zal aangetoond moeten worden dat de illegale acties die door betreffende persoon uitgevoerd zijn onder Nederlandse jurisdictie vallen. (Aan Internetkabels in Nederland getapt hebben bijvoorbeeld.) Een civielrechtelijke veroordeling is mogelijk als aantoonbare schade in Nederland geleden is.

   (Ik laat politieke druk door de Amerikaanse op de Nederlandse overheid even buiten beschouwing. Den Haag is door de Amerikaanse overheid al aangewezen als invasiegebied.)

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.