“Overal op je tablet” niet van toepassing op alle tablets

ziggo-overal-tv-appDit is dus waarom reclame altijd van die kleine lettertjes heeft. De zin “Zo kun je overal in huis tv kijken op je tablet of smartphone” impliceert dat de tvkijkapp met élke tablet werkt, en is daarmee misleidend omdat er bepaalde systeemeisen golden waar niet elke app aan voldoet. Dat bepaalde de Reclame Code Commissie vorige maand (via). Er had een disclaimer of toelichting bij moeten staan kennelijk. Maar eh, iedereen wéét toch dat software altijd installatieproblemen en configuratie-issues heeft?

De Ziggo app laat je tv kijken op je tablet (of telefoon) via de draadloze Ziggo-internetverbinding. Op de site lees ik niet veel meer dan “geschikt voor iPad, iPhone, iPod Touch en Android smartphones en tablets”. Pas als je bij “Hulp nodig” doorklikt naar Hulp per onderwerp > Android vragen ontdek je een toelichting:

De Ziggo TV App is beschikbaar voor Android telefoons met OS-versie 2.3 en hoger.
De Ziggo TV App is beschikbaar voor Android tablets met OS-versie 3.0 en hoger.

Om video af te kunnen spelen dient u toestel hiernaast over OpenGL 2.0 te beschikken en voorzien zijn van het originele Android besturingssysteem. Op toestellen die onder het root-account draaien kan geen live televisie worden gekeken.

Een consument had dit product afgenomen maar merkte dat het niet werkte op zijn tablet (merk Cresta) met de nieuwste Android versie 4.1. Ik zie zo snel inderdaad geen OpenGL genoemd bij de specificaties, dus daar zal het wel door zijn veroorzaakt. Rooten kan ook de wortel van het probleem zijn, maar je zou verwachten dat iemand die zijn tablet kan rooten, ook snapt dat er dan dingen niet werken.

De RCC vindt dat het niet duidelijk is dat de tvkijkoptie mede afhangt van de bouw/inrichting van de tablet waarover men beschikt. De reclametekst zegt niet meer dan “je tablet”, dus dat impliceert elke tablet ter wereld ongeacht systeemeis, kennelijk. En dat is een probleem, want volgens de wet (art. 6:193d BW) mag je “essentiële informatie” over het product niet weglaten. Systeemvereisten bij een app zijn op zich best wel essentieel. De reclame is dus misleidend.

Lastig vind ik dit wel: veel meer dan “* controleer de systeemeisen op ziggo.nl” kun je niet doen op een reclameposter, volgens mij. Voegt dat werkelijk wat toe? En hebben mensen écht die zin nodig om te bedenken “hm, zou die app op mijn tablet ook wel werken”?

Arnoud

22 reacties

 1. Lastig vind ik dit wel: veel meer dan “* controleer de systeemeisen op ziggo.nl” kun je niet doen op een reclameposter, volgens mij. Voegt dat werkelijk wat toe? En hebben mensen écht die zin nodig om te bedenken “hm, zou die app op mijn tablet ook wel werken”?

  Moet een leverancier niet alles in het werk stellen om de consument correct en zo volledig mogelijk te informeren? De zin “controleer de systeemeisen op ….. ” kan een goed begin zijn. Het moet technisch mogelijk zijn om dan een app aan te bieden die een controle uit kan voeren. Sterker nog, daar ben ik van overtuigd.

  Had men dat gedaan dan was de discussie wellicht eenvoudiger geweest en voor de leverancier wellicht beter afgelopen. Maar de inschatting daarvan laat ik graag aan jou over.

   1. In dit geval vind ik de app wel een specifieke dienst die beloofd wordt. Men maakt er zo actief reclame mee dat je het kunt beschouwen als product dat je aanschaft. Wat als de app na een tijdje (bijv. door te hoge ontwikkelingskosten) teruggetrokken wordt? Mag een klant dat beschouwen als een wijziging van het product en kosteloos stoppen met het (vaak 2-jarige) abonnement?

 2. Rooten kan ook de wortel van het probleem zijn, maar je zou verwachten dat iemand die zijn tablet kan rooten, ook snapt dat er dan dingen niet werken.

  Rooten zal in 99,9% van de gevallen nooit het probleem zijn. Aangezien rooten in essentie alleen maar betekent dat je toegang krijgt tot het systeem als root. Ze zullen waarschijnlijk het vanuit de applicatie blokkeren omdat wanneer je als root erin zit je ook apps zou kunnen maken die inbreuk maken op de streams en de mogelijkheid creëert om ze op te slaan.

  En op je laatste vraag zou ik zeggen: download de gratis app om je systeem te controleren of het ook bij werkt jou Zo’n app is eenvoudig te maken en voorkomt een hoop gezeur achteraf. Je zou het zelfs kunnen opnemen in de aanvraag, door de app een code te laten genereren die je moet invoeren tijdens de registratie procedure. De registratie pagina geeft jou een code die vul je in de app die je syteem checked. De controle app genereert een code die je perse nodig hebt om de aanvraag te kunnen voltooien.

  1. Klopt dat eigenlijk wel dat een doorgeefluik als Ziggo mag zeggen, “U bent de baas op uw eigen systeem dus u mag niet naar onze programma’s kijken.”? Ik vind dat op zijn zachtst gezegd best verwerpelijk.

   1. DRM is the root of all evil. Ziggo wil de mediaproducenten te vriend houden en neemt zo de vrijheid van de klant af. Kopieerbeveiliging, ofwel het technisch afdwingen van auteurs- en kopieerrechten, is onmogelijk op een systeem waarop je root-rechten hebt. Daarom eist Microsoft ook UEFI met secure boot op nieuw verkochte laptops. In combinatie met een dichtgetimmerd OS heb je niets meer te vertellen over je eigen apparaat, waardoor dat in feite niet meer van jou is. Zo komt Microsoft de entertainmentindustrie tegemoet ten koste van de consument. Helaas gaan de hardwarefabrikanten hierin mee door de monopoliepositie van Microsoft.

 3. Zo ben je de consument wel heel erg ver aan het beschermen hoor. Als ik op de radio hoor dat ik moet upgraden naar Windows 8 dan zeggen ze er ook niet bij dat ik dat niet kan met mijn Dell uit 1993.

  Als Ziggo op haar site gewoon aangeeft wat de eisen voor die app zijn, dan hoeven ze toch in de radio- en tv-spots niet te melden dat dat niet met alle tablets gaat?

 4. Ik heb thuis een Dreambox staan, en ik lach me de laatste tijd helemaal suf om al dit soort berichten… Ik kan al JAREN streamen, ZONDER beperkingen naar een onwaarschijnlijke hoeveelheid apparaten…

  Wanneer gaan consumenten doorkrijgen dat de apparaten die je kan/moet huren bij dit soort kabelboeren meer beperkingen dan mogelijkheden bieden? En wanneer komen er eindelijk eens wetten die dit soort vendor-lockin’s beperken zodat consumenten echt een vrije keus krijgen?

  1. @Antigoon12: Ik herken het beeld dat van beperkingen door kabelboeren en lock-in. Kortom, het is niet zozeer knap dat je het jaren geleden kon, maar dat je het -met de huidige beperkingen- nu nog steeds kan.

   Ben wel benieuwd. Waar haal jij je televisiesignaal vandaan? DVB-C unencrypted (Ziggo, UPC), DVB-C unencrypted (sommige glasvezelaanbieders zoals XMS), DVB-S (Sateliet), DVB-T (Digitenne), IP-TV encrypted (alle aanbieders), IP-TV unencrypted (ik ken er geen. Iphion deed het, maar is na faillissement door your.tv overgenomen, maar die heeft geloof ik nog geen producten). Naar welke app stream je op je iPad? Op je Android tablet? Overigens neem ik al ~8 jaar op met mijn Mac met een EyeTV kastje. Mijn vrouw met een windows PC met TV input. Streamen lukt uitstekend van NAS met een jail-broken AppleTV (versie 2). Naar een iPad is me nooit gelukt. Probleem is dat het verkrijgen van unecrypted TV signaal steeds moeilijker geworden is, en veel kastjes waar je naar kan streamen ook gesloter geworden (XBMC brengt geen publieke software meer uit, AppleTV versie 3 is niet te jailbreaken).

   Het is een beetje off-topic hier, maar wellicht heb jij of iemand anders een blog met uitleg over je oplossing (waar haal je het TV signaal vandaan, en naar welke app stream je), dan hoor ik erg graag de URL.

   1. Zowel Ziggo unencrypted DVB-C en er hangt een satteliet aan met 2 tuners voor DVB-S2 (alleen voor FTA, bbc, itv etc). Tevens nog een DVB-T (digitenne) als noodsignaal wanneer “alles uitvalt behalve de stroom”… (ook FTA)

    De apps die ik gebruik… ehm… Apps? via de browser kan ik gewoon kijken met een vlc plugin. Maar er bestaan ook Android en iOs apps. heb een android app op de telefoon maar gebruik die eigenlijk alleen om de timers in te programeren (maar het werkt wel, TV kijken op de telefoon)

    Het “geheim” van deze mogelijkheden zit er gewoon in dat ik een apparaat gekocht heb in plaats van er een huur via de kabelboer. Die huurapparaten kwamen en komen met allerlei beperkingen die mij niet aan staan… Nu (acht jaar later) beginnen de mogelijkheden die ik dus al jaren heb ook eindelijk door te dringen in de “normale” consumentenmarkt, maar nog steeds met meer beperkingen dan mij lief zijn. Mijn huidige 8 jaar oude dreambox kan ik gewoon op opnemen wat ik wil en vervolgens mee doen wat ik wil zolang ik het wil… Reklames? Knip ik er wel tussenuit!

    MIJN apparaat, dus ik doe wat ik er mee wil, punt uit. 😉

    Het enige wat ik nog mis is dat ik niet kan kiezen wie mij “kabel” verkoopt en er nog steeds geen concurentie is voor satellietontvangst (hoewel ik via een kennis in vlaanderen wel een abbo heb kunnen nemen op alle vlaamsche zenders gelukkig)

    GOOI OPEN DIE MARKT!

 5. Wat ik vervelender vind is dat er steeds meer voor Android en Apple wordt ontwikkeld, maar Windows applicaties steeds meer worden vergeten. Nu heb ik wel een Android tabler en een iPad en iPod, maar ook een normale Windows 8 desktop, een Windows 8 RT tablet en een Windows 8 Phone. (Hey, ik ben een software developer dus ik heb van alles wat!) Maar ik snap ook de problemen die al deze App developers hebben want met de komst van de Apple en Android telefoons en tablets zijn er steeds meer omgevingen bijgekomen waarbinnen applicaties kunnen draaien, maar geen van die systemen zijn echt compatible met elkaar. Het grootste probleem is gewoon zorgen dat er een ontwikkel-omgeving is die dusdanig generiek is dat deze apps kan maken voor al deze systemen. Voor mij als Developer zou dat een waar paradijs zijn. 🙂 En voor Ziggo ook. Maar ja, als ontwikkelaar is het makkelijk om te “vergeten” dat je nooit alle systemen kunt ondersteunen.

 6. Het grootste probleem is gewoon zorgen dat er een ontwikkel-omgeving is die dusdanig generiek is dat deze apps kan maken voor al deze systemen. Voor mij als Developer zou dat een waar paradijs zijn.
  Voor de rest van de wereld niet, want dan is er geen vooruitgang meer….

  1. Als ontwikkelaars geen middelen hebben om eenvoudig meerdere tablets en mobieltjes te ondersteunen, dan kiezen ze voor 1 specifiek model en negeren ze de rest. Ook dan is vooruitgang ver te zoeken… Je ziet nu al dat ontwikkelaars in allerlei bochten moeten wringen om maar een App te maken die op de diverse varianten kunnen draaien. Daarbij is er niet alleen verschil tussen de besturings-systemen of de versies van die besturingssystemen, maar ook nog eens het verschil tussen de tablets en de mobiele telefoons. (Denk hierbij aan schermgrootte.) Ik heb een Android tablet en sommige apps voor Android doen gewoon alsof het een telefoon is. Dat werkt dus niet… En voor mijn iPod zie ik in de Apple AppStore hele mooie apps, alleen werken die alleen op de iPhone. En als ik dan denk aan de internet-bankieren app van de ING, die onder alles wel lijkt te draaien zie ik toch verschillen hoe de Android-versie werkt ten opzichte van de Windows RT versie of de Apple iPod versie. Nee, als je vooruitgang wilt dan zullen meer mensen op 1 en dezelfde lijn moeten zitten. Je ziet het in het verleden terug bij de home computers. De ZX-81, ZX-Spectrum, Amiga’s, Commodore, MSX en ga zo maar door… Leuke systemen maar voor ontwikkelaars onmogelijk om allemaal te ondersteunen. Dus toen de PC als “goedkope” computer beschikbaar werd met een redelijk stabiele configuratie, ging iedereen ook daarvoor ontwikkelen. Ja, verschillende systemen ondersteunen competitie die tot nieuwe ontwikkelingen kan leiden, maar op een gegeven moment zijn er enkele groten over waartussen een balans ontstaat. Ontwikkelaars moeten dan kiezen, kiezen daarbij om alles maar te ondersteunen en verliezen dan tijd om nieuwe ontwikkelingen te beginnen omdat ze teveel tijd kwijt zijn om al die verschillende systemen te ondersteunen.

 7. Dat is ook bij andere leveranciers het geval. Voor mijn vergelijking van ‘live televisie op je tablet-aanbieders’ bleek dat niemand dit aanbiedt. Sommige providers (bijv. KPN) naast Ziggo maken hier wel reclame voor. Elke app heeft zo zijn systeemeisen. Ik vind het wel kwalijk dat ik bij het maken van de vergelijking soms zeer ver moest zoeken om de exacte eisen te kunnen achterhalen. Vaak wisten de mensen van PR en marketing niet eens wat de vereisten waren of gaf men incorrecte informatie.

 8. Dat Ziggo niet werkt op devices met geroote software is technisch eenvoudig te verhelpen door een bepaalde patch.

  Is het eigenlijk wel legaal om gejailbreakte of geroote apparaten te weren van een dergelijke dienst? Ziggo verteld op hun website namelijk wel over deze dienst, kan mij voorstellen dat dit meeweegt in de keuze voor deze ISP. En jailbreaken/rooten is naar mijn weten niet illegaal zo lang het niet wordt gedaan om inbreuk te maken op auteursrecht.

  1. Jeroen, ik denk dat je met Is het eigenlijk wel legaal om gejailbreakte of geroote apparaten te weren van een dergelijke dienst? een vraag van Hoge-Raad-niveau stelt. Aan de ene kant heb je “contractvrijheid”, aan de andere kant de bescherming van de consument tegen onredelijke algemene voorwaarden. Ik erken dat een dienstaanbieder belang kan hebben bij het verbieden van bepaalde programma’s op de computer van een dienstgebruiker, zoals “aiming bots” bij online spellen en “video capture” programma’s bij “pay per view” filmdiensten. Maar deze belangen kunnen niet zomaar vertaald worden naar een algemeen verbod op het gebruik van “geroote” apparaten. Er zijn voldoende legitieme redenen voor de eigenaar van een apparaat om controle over zijn eigendom te willen hebben. Ik zie een weigering van Ziggo om een aangeboden dienst op een “geroot” apparaat aan te bieden als een weigering om de aangeboden dienst te leveren, met alle gevolgen van dien (ontbinding van het contract én terugbetaling van abonnementsgeld aan de consument.)

 9. Helaas werkt het inderdaad niet op elke tablet… Ik heb ziggo en helaas werkt hij dus niet op mijn tablets kwam ik later achter. De ziggo app werkt alleen met deze android tablets: Acer A500 Asus Nexus 7 Asus Transformer TF101 Asus Transformer TF201 Asus Transformer TF300 Asus Transformer TF700 Samsung Galaxy Tab 2 7.0 Samsung Galaxy Tab 1 8.9 Samsung Galaxy Tab 2 8.9 Samsung Galaxy Tab 1 10.1 Samsung Galaxy Tab 2 10.1 Samsung Galaxy Tab Note 10.1 HTC Flyer Motorola MZ601 Sony Tablet S LG V900 Optimus Pad Toshiba AT300-101

  ziggo tv op je tablet

  jammer, want ik kwam er te laat achter en nu kan ik nog geen tv kijken

  1. Ik vraag mij af of Ziggo wel werkt op mijn Windows RT tablet…

   Maar is het probleem nou dat Ziggo hun App niet op alle tablets hebben getest, of dat de diverse tablet-merken steeds weer hun eigen aanpassingen in het systeem aanbrengen waardoor programma’s die zich aan de Antdroid-standaard houden alsnog falen te werken op deze afwijkende systemen?

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.