Een klant bestelt en gaat op vakantie

| AE 5933 | Ondernemingsvrijheid | 11 reacties

webshop-closed-gesloten-geschlossen.pngEen lezer vroeg me:

Een klant bestelde iets bij mijn webwinkel. Voor ontvangst van de bestelling moest getekend worden. De bezorger is 4 maal langsgeweest en en tot 4 keer toe was er niemand thuis. Er zijn briefjes achtergelaten, maar niets. Een paar weken later kreeg ik de melding dat het product door DHL aan mij geretourneerd was. En nu wil de klant dat ik het nogmaals verstuur; hij bleek op vakantie een paar weken. Moet ik dat doen? En vooral: moet ik dat betalen?

Het product opnieuw opsturen zal moeten, lijkt me. Het product is verkocht, en de verkoper heeft dan de plicht tot levering (want ook bezorging is deel van de afspraak). Een koop wordt niet ongeldig omdat de verzending is mislukt.

Wel kun je je afvragen wie de kosten van deze nieuwe verzending moet betalen. Daarbij zal de eerste vraag zijn of de klant had moeten weten dat de winkel zou leveren tijdens zijn vakantie. Stond er een geschatte leverdatum op de site? Of was het gebruikelijk dat de winkel zou leveren in die periode, oftewel dat had hij kunnen zien bij eerdere acties?

Als de klant geen rekening hoefde te houden met bezorging tijdens zijn vakantie, dan moet het herversturen voor uw rekening komen. Had de klant het wél moeten weten, dan zijn de kosten van herversturen voor zijn rekening (art. 6:58 BW). Een situatie als deze noemt de wet ‘schuldeisersverzuim’:

De schuldeiser komt in verzuim, wanneer nakoming van de verbintenis verhinderd wordt doordat hij de daartoe noodzakelijke medewerking niet verleent of doordat een ander beletsel van zijn zijde opkomt, tenzij de oorzaak van verhindering hem niet kan worden toegerekend.

Volgens artikel 6:63 BW heeft de schuldenaar, de winkel dus, dan recht op vergoeding van de redelijke kosten die hij daardoor moet maken. De wet noemt daarbij met name de ‘bewaring’, je moet als winkel dat product misschien speciaal ergens opslaan totdat die koper zich eens meldt, en dat opslaan kost geld. Nu is dat bij een webwinkel denk ik niet snel aan de orde, maar de kosten van het nogmaals verzenden lijken me evident voor rekening van de schuldeiser in deze context.

Belangrijkste vraag is dus, had de klant dit kunnen zien aankomen? Ik vind dat nog een lastige. Enerzijds, het is niet zo slim dingen te bestellen vlak voordat je op vakantie gaat. Maar wellicht dat je hoopt op aflevering bij de buren, of op een tijdige levering gezien teksten als “binnen enkele werkdagen in huis” en je vertrekdatum van een week na besteldatum.

Bij de bestelling opmerken “als ik het 12 november niet heb dan laat maar, dan ben ik met vakantie” is misschien nog een optie. Hopelijk leest de webwinkelier dat. Want zo’n melding blokkeert een beroep op schuldeisersverzuim. Dan wéét je het als winkel en dan moet je er dus wat mee.

Arnoud

Deel dit artikel

  1. Maar wat indien PostNL het pakket verkeert sorteert en het een omweg neemt van twee weken via Australie, of zo? Ik klagen dat ik niets heb ontvangen, de winkel die beweert wel iets te hebben verstuurd en ben ik eenmaal op vakantie, dan komt de postbode het bezorgen. En dat lukt dan natuurlijk niet…

    Wie is er dan verantwoordelijk, want de redelijke bezorgtermijn is dan wel overschreden…

    Overigens willen postbezorgers wel eens vaker de fout in gaan. Ik heb ooit in de USA software gekocht op DVD ter waarde van $149,99. En de afzender schreef dat bedrag netjes op, op twee cijfers achter de komma. Maar UPS maakte een leesfoutje en een pakket ter waarde van 14.999,00 werd tegengehouden door de douane. Vervolgens veel poespas om het geleverd te krijgen, zonder succes. Dus heb ik bij UPS aangegeven dat dit pakket niet voor mij bedoeld kon zijn. Dus retour afzender. En de winkel stuurde gewoon een tweede versie op. Blij dat ik toen geen vakantie had genomen. 🙂 Duurde ruim een maand voor ik het uiteindelijk had…

  2. Ik vraag me af hoe dit dan zit met producten met een beperkte houdbaarheid… Deze zijn niet meer verkoopbaar tegen de tijd dat ze door de bezorger geretourneerd worden.

    Als de webwinkelier wegens de vakantie van de klant dan alsnog aan zijn leverplicht moet gaan voldoen is hij dubbel de klos, want de eerste zending moet worden afgeschreven en de tweede zending moet de winkelier uit eigen zak betalen. Dit lijkt mij ook niet fair…

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS