Mag de NS een aanbod voor een treinkaartje zomaar intrekken?

ns-avondretour’s Avonds wat leuks doen? Met het Avondretour reis je vanaf half zeven naar elk station in Nederland, en terug tot 4.00 uur, tegen een super scherpe prijs. Met die tekst lanceerde de Nederlandse Spoorwegen onlangs het Avondretour, waarmee je voor €5 euro op elk traject kon reizen. Dat werd dus een populaire bestelling voor veel mensen. Alleen, binnen vrij korte tijd kreeg men te horen:

Wegens overweldigend succes is het avondretour momenteel uitverkocht. Midden april willen we nieuw scherp avond aanbod bieden. Houdt ns.nl/spoordeelwinkel in de gaten!

Dit leidde tot diverse klachten, waar de NS Webcare niet meer mee doet dan een standaardreutel zonder argumentatie (en ik citeer die dan ook niet).

Ik snap werkelijk niet hoe een treinkaartje uitverkocht kan zijn, tenzij er al zo veel van verkocht zijn dat elke trein vol zal zitten met avondretourreizigers. Maar dat lijkt me sterk.

Op zich mag een winkelier een aanbod (“Hagelslag, €2,95 per doos”) intrekken wanneer hij dat wil. De wet (art. 6:219 BW) bepaalt dat je een aanbod kunt intrekken tenzij er een termijn bij staat of de aard van het aanbod intrekken onlogisch maakt. Dus als de NS morgen geen Dal Vrij-abonnementen meer wil aanbieden, dan mag dat. (Natuurlijk moeten ze reeds gesloten abonnementen laten bestaan.) Net zoals de Albert Heijn morgen de pindakaas uit het schap mag halen.

Echter, bij de Albert Heijn is de verwachting dat producten in principe oneindig leverbaar zijn. Als de pindakaas uit de collectie gaat, dan verwacht je als consument dus daar een tijdige mededeling van. Dit geldt in het bijzonder bij speciale acties met beperkte voorraad. Je wordt dan gelokt door de lage prijs, en het is erg vervelend dat die producten dan ineens op zijn. Dat is iets bijzonders en dat moet dan worden gemeld (“Op=op”). Dit is in de wet gecodificeerd: het is een oneerlijke handelspraktijk (art. 6:193g BW) om:

producten tegen een genoemde prijs te koop aan [te] bieden zonder dat de handelaar aangeeft dat er een gegrond vermoeden bestaat dat hij deze producten of gelijkwaardige producten niet tegen die prijs kan leveren of door een andere handelaar kan doen leveren gedurende een periode en in hoeveelheden die, rekening houdend met het product, de omvang van de voor het product gevoerde reclame en de aangeboden prijs, redelijk zijn;

oftewel om actie-aanbiedingen te doen zonder er een tekst bij te zetten dat je beperkte voorraad hebt. Of dat je niet meer dan X passagiers voor €5 in je trein wilt. En die tekst kan ik nergens ontwaren bij de NS-actieuitingen die ik kon vinden.

De vraag is natuurlijk: waarom vond de NS het nodig om ineens de actie stop te zetten, en waarom had niemand die reden van tevoren bedacht?

Arnoud

12 reacties

 1. Bij welke partij kan je terecht net een klacht over dergelijke oneerlijke handelspraktijken? Of is het meer misleidende reclame waartegen je bij de reclame code commissie een klacht kan indienen?

 2. De wet (art. 6:219 BW) bepaalt dat je een aanbod kunt intrekken tenzij er een termijn bij staat
  De site van de NS vermeldt:
  Voorwaarden Deze aanbieding is te koop t/m 30 april 2015 De tickets zijn te gebruiken t/m 31 mei 2015 (m.u.v. 26 en 27 april: Koningsdag- en nacht) Maximaal 1 persoon per ticket
  Hiermee is dus wel degelijk de verwachting gewekt bij de klanten dat het aanbod tot en met 30 april beschikbaar zou zijn.

 3. Ik zou het niet aan oneerlijke handelspraktijken toekennen: “Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity”. Ik denk dat ze zich gewoon ongelooflijk in de vingers hebben gesneden door verkeerd in te schatten hoeveel mensen hiervan gebruik zouden gaan maken.

  1. Van grote domheid lijkt hier zeker sprake. De passende reactie daarop is in 2015 nul bonus en geen salarisverhoging volgend jaar voor iedereen op de marketingafdeling en voor de verantwoordelijke directieleden. Maar het aanbod terugtrekken blijft misleiding van de klanten en dus een oneerlijke handelspraktijk. Er zijn genoeg lege plekken in de trein en de NS gaan heus niet failliet. Maar je kunt natuurlijk het aanbod wat dieper verstoppen op de website en het boeken wat ingewikkelder maken. Inspiratie is te vinden op darkpatterns.org.

 4. De vraag is natuurlijk: waarom vond de NS het nodig om ineens de actie stop te zetten, en waarom had niemand die reden van tevoren bedacht

  Die eerste is gemakkelijk: de NS ontdekte dat de kaartjes door bestaande klanten werden gebruikt om hun gebruikelijke reis aanzienlijk goedkoper te maken, in plaats van dat nieuwe klanten de trein in werden gelokt. De tweede lijkt me een kwestie van een gebrek aan controle binnen de NS-organisatie.

 5. Hmm, ik zie net pas dat onder de voorwaarden (die ik eerder had geciteerd) staat “lees meer” en als je daar op klikt komen er ineens MEER voorwaarden waaronder

  Alleen geldig in combinatie met het treinticket en alleen geldig op de dag van reizen met de trein
  Terwijl de eerste regel
  Met het Avondretour reis je vanaf half zeven naar elk station in Nederland, en terug tot 4.00 uur, tegen een super scherpe prijs.
  impliceert dat je voor 5 euro (de prijs van het avondretour) HEEN en TERUG kunt.

  Zijn er meer mensen die dit uitermate misleidend vinden? Of begrijp ik het verkeerd?

  Pas als je het artikel in het winkelwagentje doet zie je de tekst

  Nieuw: Avondretour vanaf half zeven naar elk station in Nederland
  en die lijkt een stuk minder aantrekkelijk dan de eerdere regel (met “naar elk station en terug”).

  1. Alleen geldig in combinatie met het treinticket en alleen geldig op de dag van reizen met de trein

   Zoals ik het zie gaat dat specifiek over de Smullers aanbieding bij ‘Avondretour met’. Anders zou ik niet weten waar “het treinticket” naar zou refereren. De voorwaarden die gelden voor ‘Avondretour zonder’ zijn nergens te vinden op de site, wat erg verwarrend is. Of tenminste, ik denk te kunnen afleiden dat de voorwaarden voor allebei de aanbiedingen gelden, op de 2 punten over “het treinticket” en “geldig bij alle Smullers verkooppunten” na. Misschien eens iemand laten proeflezen of zo, het is maar een suggestie.

   @Mark: Technisch gezien kan “retour” ook alleen de terugreis betekenen (“Hij is op z’n retour”) maar erg gebruikelijk is dat natuurlijk niet als het gaat over reizen.

   Verder, wie wil er nou naar elk station reizen, en terug! Volgens mij haal je dat nooit tussen 18:30u en 4.00u ;-P

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.