Zijn voorwaarden ook algemene als ze in het contract zelf staan?

pen-contract-ondertekenen-algemene-voorwaardenEen lezer vroeg me:

Ik wilde opzeggen bij mijn sportschool maar dat mocht maar eens per jaar. Ik wees ze op de Wet Van Dam, omdat ik al jaren lid ben en ze steeds stilzwijgend verlengen. Alleen, nu zegt de sportschool dat die regels niet gelden, omdat ze niet met algemene voorwaarden werken maar alleen met contracten. En inderdaad, de opzegtermijn staat in een document van 1 A4 waar “Contract” boven staat en niet “Algemene voorwaarden”. Maar zó simpel kan het toch niet zijn?

Nee, zo simpel is het zeker niet. Wat de sportschool denkt, hoor ik wel vaker: dat regels over algemene voorwaarden alleen gelden als het gaat om dingen die in een apart document staan waar “Algemene voorwaarden” boven staan, al dan niet gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.

Zo werkt het niet. Algemene voorwaarden zijn volgens de wet (art. 6:231 BW) “bedingen die zijn opgesteld teneinde in een aantal overeenkomsten te worden opgenomen”. Dat staat dus los van in welk document ze staan of welke kopjes er boven staan. Het gaat er alleen om of je diezelfde bedingen naar meer klanten toe gebruikt.

Grof gezegd betekent dit dat een voorwaarde algemeen is tenzij het om een onderhandeld contract gaat. Als je immers beiden hebt geschaafd aan een beding, dan kun je dat moeilijk “opgesteld teneinde in een aantal overeenkomsten te worden opgenomen” noemen. Wat natuurlijk niet betekent dat enkel “je kúnt altijd piepen” genoeg is. Er moet wel realistisch gezien ruimte zijn om te onderhandelen, en bij consumentencontracten is die ruimte er zelden werkelijk. Natuurlijk kun je altijd zeggen “ik wil niet per jaar verlengen” maar dan zegt de sportschool “dan kun je hier niet sporten”.

ADV: En nu we het toch over contracten en algemene voorwaarden hebben: medio mei verschijnt het Handboek ICT-contracten van mij en ICTRecht-collega Steven Ras. Meer dan honderd contractsclausules en meer dan dertig ICT-contracten in detail uitgewerkt en besproken.

Of het nu onwil is of gewoon “ik heb half iets gehoord en dat klinkt wel juridisch dus laat ik dat maar zeggen”, daar ben ik nog niet over uit. En het probleem is natuurlijk, je kunt er moeilijk wat tegen doen afgezien van de automatische incasso stopzetten en de deurwaarder afpoeieren.

Arnoud

9 reacties

 1. En precies om die reden moest er bij de dansschool van onze jongste elk jaar weer een nieuw contract aangegaan worden. Er werd dus niet stilzwijgend verlengt. Dus toen hij (7 jaar destijds) het in april niet meer leuk vond kon ik niet opzeggen en moest ik gewoon 3x€19.50 betalen voor de laatste maanden vh seizoen. Er was hier trouwens geen sprake van een team of optredens waar hij niet gemist kon worden.

  Bij de voetbalclub vd oudste wordt wel weer gewoon stilzwijgend verlengd. Daar zou er je dus ook midden in het seizoen mee op kunnen houden. Niet zo handig bij een teamsport.

  Als je het bij die sportschool van TS laat aankomen op een rechtszaak dan sta je natuurlijk wel eerst bij het BKR -in mijn ogen onterecht- geregistreerd als wanbetaler.

  Vraag: Als er elk jaar niet automatisch wordt verlengd maar het tweede zelfde copy “contract” niet onderhandelbaar is kun je dan in het tweede jaar toch per maand opzeggen?

  (Idd CBR is wat anders, BKR van gemaakt)

  1. De voetbalclub is een vereniging en daar geldt de wet niet voor. De dansschool is waarschijnlijk wel gewoon een bedrijf en daar had je dus wel gewoon op kunnen zeggen.

   Een registratie bij het CBR is niet zo erg hoor pas als ze met BKR komen, moet je je zorgen gaan maken.

   Overigens wordt in de wet volgens mij gesproken over zaken die regelmatig geleverd worden. Een sportschool levert een dienst en geen zaak toch, of is dat juridisch hetzelfde?

   1. Maar toch niet voor een contract van bepaalde tijd wat niet stilzwijgend wordt verlengd? In het eerste jaar zit je er gewoon een jaar aanvast. Daarna is het contract klaar, het wordt dus niet stilzwijgend verlengd. Als je in het 2e jaar ook dansles wil moet je weer een nieuw contract aangaan (cq hetzelfde formulier als het jaar daarvoor invullen, ondertekenen en inleveren) maar hoef je niet weer inschrijfgeld te betalen. Boel heisa voor de dansschool maar ze omzeilen zo wel de de Wet van Dam.

    1. Ja, ook dan. De Wet Van Dam is verwerkt in de zwarte lijst ex art. 6:236 BW. Voor bijzondere overeenkomsten gelden bijzondere regels. Voor een overeenkomst van opdracht geld dat je deze ten alle tijden kunt opzeggen, ook als de overeenkomst van bepaalde duur is. De omstandigheden kunnen wel met zich mee brengen dat je een redelijk opzeggingstermijn in acht moet nemen.

 2. Een eenmaal begonnen cursus of ander laat opgezegd evenement is voor de organisator lastig door te verkopen. Je kunt niet zomaar een nieuwe cursist halverwege de cursus inprikken. Dat is een beetje alsof je een brood koopt en de volgende dag bij de bakker met een half brood terugkomt en je geld terugeist. Dat halve brood heeft veel minder economische waarde dan de halfjes die bij de bakker in het schap liggen; en een bakker die weigert geld terug te geven, heeft gelijk.

  (Terzijde: als een analogie op internet niet over auto’s gaat, dan gaat hij over bakkers.)

  Elders op deze site staat dat je een cursus op elk moment mag opzeggen: “Bij cursussen is overigens soms nog een beroep op de wetgeving rond de overeenkomst van opdracht (art. 7:400 BW) mogelijk. Wanneer een consument een dergelijke overeenkomst sluit, mag deze sowieso op elk moment en zonder schadevergoeding worden opgezegd (art. 7:408 lid 1 jo. 7:413 lid 2 BW), maar wel heeft de cursusorganisatie dan recht op redelijk loon (art. 7:411 BW). Het Hof Arnhem oordeelde onlangs dat een opleidingscursus dierenartsassistent onder de overeenkomst van opdracht valt. Het redelijk loon moest worden vastgesteld als de kosten van docenten, organiseren en administratie voor het daadwerkelijk gevolgde deel van de cursus.”

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.