De rechtsgeldigheid van een lege licentie

| AE 8237 | Informatiemaatschappij | 11 reacties

Een lezer (dank, Tom) vroeg me:

Gisteren waren we bezig met het installeren van Microsoft Windows 10, waarbij normaal een hele uitgebreide licentie zit met wat je wel en niet mag. In onze installatie was Microsoft dit echter vergeten, kan Microsoft ons nu aan de gebruikelijke licentie houden, of dient hier nu apart afspraken over gemaakt te worden?

Het geeft me een Zen-gevoel, deze vraag. Vooral als je de licentie bekijkt:

View post on imgur.com

Wat mij dan met name fascineert, is die code: T1C1R1EDPSVNL-NL. Kennelijk classificeert dat de smaak van de EULA die hier getoond had moeten worden. Een gokje: type 1c, regio 1, versie 1, Europese Distributie, Preinstalled System, Volumelicentie, Nederland-Nederlands. Of wat denken jullie?

(Jaja, ik ben jarig, 0x29 jaar alweer.)

Arnoud

Deel dit artikel

  • Ik heb dat scherm al heel vaak gezien, ik dacht ook dat dat een praktische manier was om de licentievoorwaarden te accepteren. Want wat is nou handiger, als de bedrijfsjurist eerst het document doorneemt en de IT-er een lijst geeft van goedgekeurde EULAID’s, of dat je de bedrijfsjurist elke keer bij z’n vestje pakt als je weer een Windows machine moet deployen?

   De korte tekst in dat dialoog is ook duidelijk: Op dit product zijn de voorwaarden van EULA nummer X van toepassing. Is niet zo verschillend van een webwinkel die een tekst heeft dat de algemene voorwaarden van toepassing zijn.

 1. Gefeliciteerd, op naar de 0x2A 🙂Verder lijkt het me niet de bedoeling dat je op “accepteren” klikt met als doeleinde akkoord te gaan met een lege EULA, omdat het duidelijk is dat het een foutje is. Redelijk zou zijn om op akkoord te klikken met als doeleinde tijdelijk de software te gebruiken, in de tussentijd om een fix te vragen, en bij ontvangst dan de EULA wel of niet accepteren.

 2. Opvallend: De licentie waaronder deze is aangeschaft.

  Ik heb werkelijk nog nooit bij aanschaf licentie voorwaarden te zien gekregen. Bij voorgeïnstalleerde windows zie je die pas bij het opstarten van de computer en bij retail staat op de doos ook maar een kleine tekst, de rest zie je pas bij installeren.

  De licentie waaronder deze is aangeschaft is dus ook leeg?

  • Deze tekst zie je normaal gesproken bij het uitrollen van Volume licenties, een licentie vorm die alleen zakelijk toegankelijk is.

   Deze licenties kun je alleen kopen onder een overkoepelend volume license contract, waarbij je dus vooraf de licentie overeenkomst(en) moet accepteren voor de producten waarvoor je de licenties koopt, waarna je pas toegang krijgt tot de licentie sleutels nodig voor installatie.

   Het zou dan mijn inziens redelijk onzin zijn wanneer bij installatie nogmaals de gehele doorgenomen zou moeten worden wanneer je dit ook al hebt laten doen / zelf gedaan bij aanschaf van de licenties.

 3. Happy Birthday Arnoud.

  Om even wat meer details te geven. Onder het Microsoft Bizspark programma[1] hebben wij ook toegang tot MSDN. In de Bizspark voorwaarden staat alleen het een en ander over de voorwaarden waaronder je toegang krijgt (startup, type bedrijf, maximale omzet etc) en waar je toegang toe krijgt (daaronder MSDN).

  Op MSDN heb je direct toegang tot software downloads en een hele hoop licentiekeys voor alle Microsoft software die ooit is uit gekomen (ja, ook MS Windows 3.1). Gedurende dit hele proces hebben we nergens akkoord hoeven gaan met de MSDN voorwaarden, volumelicentie voorwaarden of wat dan ook. Er is dus ook geen sprake van aanschaf, aangezien we niks hebben hoeven doen, behalve het invullen van een formulier.

  Oftewel: Er is geen (volume)licentieovereenkomst, er is geen sprake van aanschaf en de software is via legale weg verkregen.

  Blijft dus de vraag over: Geldt hier überhaupt een licentie, en zo ja welke?

  [1] https://www.microsoft.com/bizspark/

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS