Mag ik bij een nonconform Playstation-spel mijn geld terug?

gamepad-controller-spelEen vraag via het Kassa-forum:

Ik heb een spel gekocht via de Playstation Store en dit spel vertoont heel veel problemen (bugs) die het spel onspeelbaar maken. … Nu heb ik contact opgenomen met Sony en hun stellen dat ik contact op moet met leggen met de 3de partij (Telltalegames) om proberen de probleemen op te lossen en mochten hun geen oplossingen kunnen bieden dat ik met het hun refferentie nummer de koop zou kunnen ontbinden. Alleen wat ik hier niet snap is dat ik als consument een product koop bij Sony, hun zijn de verkopende partij en hun zouden als contact persoon moeten dienen. Ik als consument heb het recht om contact op te leggen bij de 3de partij, maar hier zijn geen verplichtingen voor.

De regels over conformiteit (“wettelijke garantie”) uit de wet zeggen inderdaad dat je als consument te allen tijde bij de winkel terecht moet kunnen waar je het product gekocht hebt. Die mag niet verwijzen naar de fabrikant of leverancier maar moet het zelf voor je oplossen.

Het gaat hier echter niet om een fysiek product maar om een dienst, een online spel. Dat maakt echter niet uit, want de consumentenwet zegt (art. 7:5 lid 5 BW) dat conformiteit ook geldt

op de levering van digitale inhoud die niet op een materiële drager is geleverd, maar die wel is geïndividualiseerd en waarover feitelijke macht kan worden uitgeoefend, aan een [consument]

Een Playstation-spel wordt geleverd (maar niet op een materiële drager), de dienst is geïndividualiseerd (het is geen tv-uitzending) en je hebt feitelijke macht want jij bepaalt wanneer je het spel opent of sluit, en je kunt het spel doorverkopen. Dus valt zo’n spel onder de consumentenregels en geldt daarop conformiteit.

De makers van het spel (of Sony) kunnen natuurlijk in de voorwaarden zeggen dat dat niet zo is, maar dat is niet rechtsgeldig: bij een consument is conformiteit dwingend recht (art. 7:6 lid 1 BW). Dat geldt dus altijd en algemene voorwaarden die wat anders zeggen, zijn ongeldig.

Wel kun je je afvragen of Sony wel de ‘verkoper’ is. Dat is de partij die het gebruiksrecht aan je geeft. Het is mogelijk dat Sony slechts als bemiddelaar optreedt: zij brengen dan de speleigenaar (Telltalegames) en de consument bij elkaar en helpen bij het akkoord en de betaling. Dan is Sony geen verkoper en dus niet aan te spreken op conformiteit.

Arnoud

21 reacties

 1. Dat betekent dus ook dat de voorwaarde van veel winkels, dat software (en muziek en films) uit een geopende, voorheen verzegelde verpakking niet meer mogen worden geretourneerd, totaal niet rechtsgeldig is?

  1. Nee, die uitzonderingen op het retourrecht zijn gebaseerd op wettelijke regelingen, uitgezonderd zijn namelijk:

   “Audio- en video-opnamen en computerprogrammatuur, als de consument de verzegeling heeft verbroken. Bijvoorbeeld: cd’s of dvd’s die u verzegeld verstuurt en waarvan de verzegeling is verbroken.” Deze regel geldt (meen ik) ook voor software-dvd’s.

   Overigens is het onderwerp van Arnouds blogpost conformiteit, in de volksmond winkelgarantie, en niet herroeping van aankoopsovereenkomst.

   1. @Bastiaan “Bijvoorbeeld: cd’s of dvd’s die u verzegeld verstuurt en waarvan de verzegeling is verbroken” Op fysieke media is dit nog wel te begrijpen i.v.m. het kopiëren daarvan, maar op digitale content is deze wettelijke bepaling behoorlijk achterstallig en alleen maar een reden om het geld in de zakken te houden van de verkoper, aangezien het niet te kopiëren is voor de huis-tuin en keuken consument.

    @Robin van Steenbergen: “verpakking niet meer mogen worden geretourneerd” Zoals Bastiaan vermeld praten we hier over non-conformiteit, een bepaling dat als een product niet goed functioneert oftewel, garantie. Retourneren valt onder het herroepingsrecht, waaraan bepaalde voorwaarden aan kunnen voldoen.

  1. De verkoper is de partij met wie je zaken doet. Wie levert je de eigendom/zeggenschap over het spel? Wie presenteert zich als de partij met wie je zaken doet?

   Heeft iemand een Playstation met Store-account die een screenshot kan maken van schermen waarop staat “U gaat nu een rechtsgeldige verbintenis aan met Sony” of iets dergelijks?

 2. Het is de “Playstation Store” en je betaalt (neem ik aan) aan Sony. Ik mag toch hopen dat ze dan niet weg kunnen komen met een juridisch trucje dat Sony slechts een tussenpartij zou zijn. Om als bemiddelaar in aanmerking te komen zou m.i. de consument voor de daadwerkelijke koop op z’n minst doorgestuurd moeten worden naar de website van de echte verkoper, waar dan de koop plaats vindt.

  1. Precies. Als ze geen winkel zijn dan moeten ze zich Playstation Intermediaries noemen, of iets dergelijks. Ik heb een grote hekel aan sneaky taalgebruik: “Ja, we zeggen kopen, maar in de kleine lettertjes staat lenen, trouwens is dit helemaal geen winkel ondanks dat we wel zo heten.”

   Dan ga ik de term “betalen” ook herdefiniëren.

 3. Draait het niet om de vraag of je je geld aan Sony of aan Telltalegames geeft?

  Ja, dan kan Sony zeggen: “ja, je geeft het aan ons, maar geven het -min commissie- aan Telltalegames”. Ik kan me alleen niet voorstellen dat dat zo werkt want dan zou een willekeurige consument de gehele geldstroom tot -zeg- de Kaaiman Eilanden moeten analyseren voordat hij weet van wie hij het nu echt gekocht heeft….

   1. Precies. Als Sony alleen maar bemiddelt en de verkoper en koper bij elkaar brengt (als een soort Marktplaats) en je daarna de koop afhandelt met Telltalegames dan is Sony duidelijk niet de verkoper. Als je echter Sony betaalt en Sony of Telltalegames je het product opstuurt dan is Sony wel de verkoper lijkt me.

  1. Als het gaat om wie je het geld geeft, dan heb ik ook een huis gekocht van een notaris. En heel veel pizza’s van Thuisbezorgd.nl. En heel veel spullen van de partij achter iDeal.

   Als Sony inderdaad een store heeft en het betaalverkeer tussen jou en de spellenbouwer afhandelt, kan ik me voorstellen dat ze weg komen met dit argument.

   1. Het gaat er niet alleen om aan wie je het geld geeft. Bij een huis kopen is het duidelijk want daar teken je een contract van wie je het huis koopt. Maar als ik in een Sony store met mijn Sony account een spel koop en deze betaal aan Sony dan is het niet vol te houden dat ik niet een overeenkomst met Sony heb.

 4. Het is volgens mij onmogelijk een uit de PlayStation store gedownload spel, door te verkopen. Dat zou alleen mogelijk zijn indien je de fysieke drager de PS zelf (PlayStation harddrive technisch gezien) doorverkoopt inclusief jouw gebruikersaccount gegevens óf door enkel je gebruikersaccount over te dragen. Het doorverkopen van je PlayStation alleen is in ieder geval onvoldoende.

  1. Na “UsedSoft” is het duidelijk dat je games kunt doorverkopen en dat Sony(?) daaraan moet meewerken. Er is weliswaar een uitspraak van een Duitse rechter dat je een Steamaccount niet kunt doorverkopen, maar die uitspraak heeft geen betrekking op verkoop van individuele games. http://blog.iusmentis.com/2012/07/04/gedownloade-software-mag-worden-doorverkocht/ http://blog.iusmentis.com/2015/04/03/tweedehands-software-mag-worden-doorverkocht-en-de-licentie-gaat-mee/ https://theundisciplined.com/2014/03/20/losing-steam-is-usedsoft-v-oracle-actually-changing-the-video-game-industry/ (en dan het stukje vanaf “It seems that the court, whilst acknowledging (..)”).

   1. Top van je dat je dit hebt opgenomen Arnoud en zo te zien is er al een aardige discussie gaande.

    Een Playstation-spel wordt geleverd (maar niet op een materiële drager), de dienst is geïndividualiseerd (het is geen tv-uitzending) en je hebt feitelijke macht want jij bepaalt wanneer je het spel opent of sluit, en je kunt het spel doorverkopen. Dus valt zo’n spel onder de consumentenregels en geldt daarop conformiteit.
    En in de gebruikersvoorwaarden over doorverkopen staat het volgende:
    7.1. U mag de Software (hetzij op disc uitgebracht hetzij als Digitale Software) niet doorverkopen tenzij dit uitdrukkelijk toegestaan is door ons en als de uitgever een ander bedrijf is, ook nog door de uitgever zelf.
    Dus als ik jouw goed begrijp is dit dus ongeldig, misinformatie naar de consument om alleen maar onduidelijkheid te scheppen.

    Wel kun je je afvragen of Sony wel de ‘verkoper’ is.

    Dit is eigenlijk het gehele punt waar alles om draait, en we hebben het hier niet over alleen Steam of PS Store, maar ook de XBox, of allerlei andere platformen die het verkopen van ander mans producten faciliteren. Hoe is een digitale aankoop anders dan hetzelfde fysieke spel in de winkel? Toevallig heb ik al eens contact gehad met Sony over een spel die winkel is gekocht over constante vastlopers na een software update en hun zeggen op hun beurt dat aangezien het spel niet in de Store is gekocht ik contact op moet nemen met de maker van het spel, hoewel wettelijk gezien ik dus ook naar de winkel zou kunnen gaan zodat hun dit probleem voor mij oplossen (maar wees eerlijk, welke winkel accepteert dit? Die zeggen wij kunnen niets voor uw betekenen)

    Dus wat Sony zegt dat ik contact op moet leggen met de maker van het spel, is dus alsnog ongeldig. Dit zou betekenen dat Sony dan wettelijk verplicht is als bemiddelaar op te treden tussen de maker van het spel en mij om het probleem te verhelpen.

    Als ik contact op leg met een ontwikkelaar is het nog maar de vraag of ze mijn probleem uberhaupt oppakken en gaan verhelpen want ja, ik ben maar een kleine gebruiker, nog geen eens een klant dus gemakkelijk van de tafel te vegen, maar als Sony als bemiddelaar optreed dan moet ik volgens de wettelijke garantie bepaling de fabrikant een redelijk termijn geven om het probleem op te lossen en mochten hun hier niet aan kunnen voldoen, dan kan ik de koop ontbinden (volgens de reactie van Sony ticket id 160830-005185)

    Wanneer het product problemen blijft veroorzaken, dan kunnen wij daar waarschijnlijk wel een refund voor geven. Maar daarvoor moeten wij je wel eerst vragen om contact op te nemen met de ontwikkelaar van het spel om te kijken of zij het probleem op kunnen lossen.
 5. 5.4. Indien een ander bedrijf de uitgever van de Software is, verlenen zij u de licentie om de Software te gebruiken onder deze, maar mogelijk niet uitsluitend beperkt tot deze, Gebruiksvoorwaarden. Dat bedrijf kan u mogelijkerwijs informeren dat er andere voorwaarden verbonden zijn aan het gebruik van haar Software, hetgeen betekent dat die voorwaarden van toepassing zijn naast deze Gebruiksvoorwaarden en niet in plaats van. In het geval van een conflict tussen de additionele voorwaarden en deze Gebruiksvoorwaarden, prevaleren deze Gebruiksvoorwaarden.

  https://www.playstation.com/nl-nl/legal/software-usage-terms/

 6. Wel kun je je afvragen of Sony wel de ‘verkoper’ is. Dat is de partij die het gebruiksrecht aan je geeft. Het is mogelijk dat Sony slechts als bemiddelaar optreedt: zij brengen dan de speleigenaar (Telltalegames) en de consument bij elkaar en helpen bij het akkoord en de betaling. Dan is Sony geen verkoper en dus niet aan te spreken op conformiteit.

  Hoe kun je dit vooraf zien? En als het vooraf niet zichtbaar is dat de partij waarmee je zaken doet eigenlijk een tussenpersoon kun je dan wel die tussenpersoon aanspreken waarvan je dat dat dat de verkopende partij was?

 7. Top van je dat je dit hebt opgenomen Arnoud en zo te zien is er al een aardige discussie gaande.

  Een Playstation-spel wordt geleverd (maar niet op een materiële drager), de dienst is geïndividualiseerd (het is geen tv-uitzending) en je hebt feitelijke macht want jij bepaalt wanneer je het spel opent of sluit, en je kunt het spel doorverkopen. Dus valt zo’n spel onder de consumentenregels en geldt daarop conformiteit.
  En in de gebruikersvoorwaarden over doorverkopen staat het volgende:
  7.1. U mag de Software (hetzij op disc uitgebracht hetzij als Digitale Software) niet doorverkopen tenzij dit uitdrukkelijk toegestaan is door ons en als de uitgever een ander bedrijf is, ook nog door de uitgever zelf.
  Dus als ik jouw goed begrijp is dit dus ongeldig, misinformatie naar de consument om alleen maar onduidelijkheid te scheppen.

  Wel kun je je afvragen of Sony wel de ‘verkoper’ is.

  Dit is eigenlijk het gehele punt waar alles om draait, en we hebben het hier niet over alleen Steam of PS Store, maar ook de XBox, of allerlei andere platformen die het verkopen van ander mans producten faciliteren. Hoe is een digitale aankoop anders dan hetzelfde fysieke spel in de winkel? Toevallig heb ik al eens contact gehad met Sony over een spel die winkel is gekocht over constante vastlopers na een software update en hun zeggen op hun beurt dat aangezien het spel niet in de Store is gekocht ik contact op moet nemen met de maker van het spel, hoewel wettelijk gezien ik dus ook naar de winkel zou kunnen gaan zodat hun dit probleem voor mij oplossen (maar wees eerlijk, welke winkel accepteert dit? Die zeggen wij kunnen niets voor uw betekenen)

  Dus wat Sony zegt dat ik contact op moet leggen met de maker van het spel, is dus alsnog ongeldig. Dit zou betekenen dat Sony dan wettelijk verplicht is als bemiddelaar op te treden tussen de maker van het spel en mij om het probleem te verhelpen.

  Als ik contact op leg met een ontwikkelaar is het nog maar de vraag of ze mijn probleem uberhaupt oppakken en gaan verhelpen want ja, ik ben maar een kleine gebruiker, nog geen eens een klant dus gemakkelijk van de tafel te vegen, maar als Sony als bemiddelaar optreed dan moet ik volgens de wettelijke garantie bepaling de fabrikant een redelijk termijn geven om het probleem op te lossen en mochten hun hier niet aan kunnen voldoen, dan kan ik de koop ontbinden (volgens de reactie van Sony ticket id 160830-005185)

  Wanneer het product problemen blijft veroorzaken, dan kunnen wij daar waarschijnlijk wel een refund voor geven. Maar daarvoor moeten wij je wel eerst vragen om contact op te nemen met de ontwikkelaar van het spel om te kijken of zij het probleem op kunnen lossen.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.