Mag McAfee zichzelf zakelijk geen McAfee meer noemen?

naam-handelsnaamAntiviruspionier John McAfee mag zijn nieuwe bedrijf niet de naam John McAfee Global Technologies geven, meldde Nu.nl onlangs. Chipmaker Intel, de koper van zijn oude securitybedrijf McAfee, had formeel bezwaar gemaakt tegen deze bedrijfsnaam. Het nieuwe bedrijf van John McAfee zou zich gaan richten op het ontwikkelen van anti-spionagesoftware, en ik zie wel hoe Intel dan kan denken dat er verwarring ontstaat. En dat is eigenlijk genoeg.

Het doet wat raar aan, deze zaak: mag je dan niet je eigen achternaam gebruiken als merknaam of handelsnaam? Dat is toch zeer gebruikelijk zou je zeggen. Veel zelfstandig ondernemers en freelancers gebruiken de eigennaam als handelsnaam.

Prima op zich, tenzij iemand anders al eerder onder die naam actief was op de markt (handelsnaam) of de naam heeft laten vastleggen (merkrecht) voor dezelfde soort producten of diensten als waar deze ondernemer in opereert. De handelsnamenwet en het merkenrecht zien dit niet als iets speciaals; als er verwarring kan ontstaan dan is het merkinbreuk of handelsnaaminbreuk.

Als je natuurlijk al jaren opereert onder je eigen naam als handelsnaam, dan kan iemand niet die gauw als merk vastleggen en jou vervolgens blokkeren. Een oudere handelsnaam wint van een jonger merk. Maar ook dat is een algemene regel die niet alleen geldt bij eigennamen.

Wel kun je je afvragen of Intel’s claim nog wel terecht is nu ze eigenlijk de naam McAfee niet meer gebruiken. Uit het artikel haal ik dat het bedrijf nu naar zijn beveiligingstak refereert als Intel Security. Dat zou een tegenargument kunnen zijn. Bij ons geldt immers dat wie een merk vijf jaar niet meer gebruikt, de rechten verliest (ook al staat het nog netjes in het merkenregister). Daarna is de naam dus weer vrij en zou ook de eigennaamhouder deze weer mogen gebruiken.

Arnoud

7 reacties

  1. Daarnaast heb ik ergens gelezen dat ze die mogelijk op korte termijn weer actief willen gaan gebruiken.

   Dat zou ik natuurlijk ook zeggen :).


   Maar ja, dan moet je je bedrijf en ‘eigen’merknaam maar niet verkopen.

 1. Volgens mij verkoopt Intel hun antivirus software nog steeds onder de naam McAfee. En mcafee.com is nog steeds een aparte site die niet een redirect naar Intel doet.

  Maar er is meer aan de hand volgens deze blogpost. Intel en TPG zijn een strategisch partnerschap aangegaan en gaan van McAfee weer een onafhankelijk bedrijf maken met de naam McAfee. Die naam doen ze dus absoluut niet weg.

  De naam McAfee is al bijna 30 jaar oud en heeft best een goede reputatie. Het zou niet slim zijn om die naam te laten verdwijnen. Intel wilde in 2014 wel de naam wijzigen naar Intel Security maar is daar dus recentelijk weer op teruggekomen, mogelijk omdat ze merkten dat klanten de nieuwe naam niet herkenden.

 2. Het lijkt misschien vreemd, omdat hij een vrij obscure naam heeft. Maar stel dat hij Smith had geheten (1% van alle mensen in de VS heet Smith), dan was het niet vreemd geweest dat er maar één wapenfabrikant zo mag heten en maar één snackmerk.

  (Kun je ook op wapens snacken? Kurt Cobain vond van wel.)

  Overigens valt me, nu ik op Smith google(tm), dat je een WH Smith en een DS Smith naast elkaar hebt in het VK. De een maakt kantoorartikelen, de ander verkoopt ze. Dat mag blijkbaar wel.

  1. Wikipedia: DS Smith en WH Smith vertelt wat beiden precies doen en dat zijn totaal verschillende markten. Verder zijn er ook nog:

   Smith Automobile Company, an early United States automobile manufacturing company from 1902 to 1912

   Smith’s Bank, a British bank

   Smith Electric Vehicles, a manufacturer of electric commercial vehicles

   Smith International, a gas and oil industry services company

   Smith’s Food and Drug, an American grocery chain

   The Smith’s Snackfood Company, a company best known for producing and selling a range of snack foods, now owned by PepsiCo

   Smiths Group, a British engineering company

   Inderdaad een erg populair merk… 🙂

 3. MS vs MikeRoweSoft is een bekende voorloper van deze discussie. Student Mike Rowe dacht een website te beginnen genaamd MikeRoweSoft.com. Die strijd werd echter voornamelijk in de pers gestreden: er was daar heel veel meer een David vs Goliath-situatie (leuk voor de pers!) dan nu met John McAfee. Ik kan me ook zo voorstellen dat er bij de verkoop van McAfee (door o.a. John McAfee?) een en ander op papier is afgesproken over het merk.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.