Mag je met een Kapture armband je hele omgeving opnemen?

kapture-armbandEen lezer vroeg me:

Mag je met een Kapture armband rondlopen en alles opnemen dat in je buurt gezegd wordt?

De Kapture armband is een simpel apparaatje dat continu een minuut aan geluid opneemt dat in de buurt te horen is. De opname staat in een buffertje dat continu wordt overschreven. Twee drukken op een knop zorgt er voor dat de laatste minuut permanent wordt opgeslagen en naar je mobiel wordt gestuurd.

Het is legaal in Nederland om gesprekken op te nemen waar je deelnemer aan bent. Dus als je de armband daarvoor gebruikt, zit je goed.

Lastiger wordt het als de armband dingen opneemt waar je zelf niet aan deelneemt. Denk aan het gesprek achter je in de bus of iemand die toevallig voor je loopt en net wat harder praat. Dat zijn geen eigen gesprekken, dus die regel hierboven geldt niet. Maar het zijn wél gesprekken aan de openbare weg, dus hoe zit dat dan?

Gesprekken in een woning of besloten ruimte mogen niet worden opzettelijk opgenomen zonder dat een deelnemer daarmee instemt (art. 139a Strafrecht). Het maakt dus niet uit of het heimelijk gebeurt – tenzij je de eigenaar bent van de ruimte en de opnameapparatuur duidelijk zichtbaar ophangt.

Gesprekken buiten de woning mogen niet heimelijk worden opgenomen (art. 139b Strafrecht). Buiten rondlopen met een prominente boom-microfoon is dus altijd legaal, dat ziet en snapt iedereen.

Maar die armband lijkt me een stuk minder prominent, dus daar kun je echt een probleem hebben als die het gesprek achter je opneemt. Voor de wet doet het er niet toe of het gesprek in de openbare ruimte werd gevoerd. Het gaat erom dat mensen niet verwachten opgenomen te worden, ook niet in de bus en ook niet op straat als ze vlakbij iemand anders lopen.

Arnoud

10 reacties

 1. De vraag is wat gaat men er aan doen?

  Stel je hoort een gesprek en je wil later getuigen. Dan heb je die opname niet nodig. Je legt een verklaring af van wat je gehoort hebt en dat stemt overeen met wat één van de twistende partijen roept. Over die opname zeg je niets, dat is slechts een geheugensteuntje voor je geweest.

  Als de politie een oproep doet om getuigen hebben ze tegenwoordig een methode om anoniem bewijs te uploaden als ik mij niet vergis. Wat doen ze als je daar het gesprek upload? ook niets.

  Het wordt pas een probleem als je gesprekken gaat publiceren, want dan komt men er achter.

 2. De vraag is eigenlijk meer: is een Kapture-armband wettelijk gezien al heimelijk aan het opnemen als de opname niet bewaard wordt?

  Als de eigenaar op het knopje drukt dan is het duidelijk: de laatste minuut van het gesprek is opgenomen en bewaard. Maar tot die tijd is er niemand die het gesprek kan terugluisteren. In dat opzicht is het vergelijkbaar met een opname van een minuut die pas start als er op een knopje wordt gedrukt. Of de microfoon tot die tijd aan stond lijkt me niet relevant als de informatie niet bewaard wordt.

 3. “Niet opzettelijk” moet zijn “niet-opzettelijk”, en “niet heimelijk” “niet-heimelijk”? Of ben ik de enige die moeite heeft met het begrijpen van de stukjes tekst over art. 139a en 139b?

 4. Het maakt dus niet uit of het heimelijk gebeurt – tenzij je de eigenaar bent van de ruimte en de opnameapparatuur duidelijk zichtbaar ophangt.
  Als de microfoons er wel opzichtig mogen hangen, maakt het toch WEL uit of het heimelijk gebeurt.

  Dit mag niet. Het maakt niet uit of het heimelijk gebeurt, tenzij het niet heimelijk gebeurt, dan mag het wel. Of zoiets 😉

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.