Mag je geen “bijna vijf uur” mails meer sturen op je werk?

| AE 9053 | Ondernemingsvrijheid, Privacy | 13 reacties

je-hoeft-niet-gek-te-zijn-om-hier-te-werken-maar-het-helpt-wel.jpgEen lezer vroeg me:

Afgelopen vrijdag stuurde ik om 16:50 een mail naar mijn directe collega’s “Jongens bijna vijf uur: weekend!!” met een uitnodiging te gaan borrelen. Die mail is bij mijn manager terecht gekomen, en die heeft me zojuist berispt omdat dit blijk geeft van een slechte werkhouding. Als ik niet wil werken tot vijf uur, dan moet ik misschien maar een andere baan zoeken?! Mag dat überhaupt wel, me aanspreken op zo’n privémail naar collega’s?

Dit is een nogal overdreven reactie van die manager. Nog even afgezien van het pedante punt dat de mail zegt bijna vijf uur, en je dus kunt zeggen dat hij wel degelijk wil blijven werken tot vijf uur. Ik snap het punt dat die man wil maken, maar gezien de aard van deze mail kun je hier écht niets mee, arbeidsrechtelijk gezien.

Het is op zich niet verboden om zulke mails door te sturen, omdat het interne berichten binnen een organisatie zijn. Ik zie daar niets principieels verkeerds aan, nog even los van briefgeheim dat niet geldt op e-mail. En ja, je hebt privacy op je werk maar wel binnen grenzen: stel je had dit gezégd tegen je collega’s en de de manager had het toevallig gehoord, dan zouden we dat ook geen privacykwestie vinden. Als de informatie ter kennis komt van de manager, dan mag hij daar wat mee. Ik zie niets illegaals aan dat doorsturen binnen de organisatie. Maar sjonge.

Arnoud

Deel dit artikel

 1. Moeten we hier nu echt serieus op gaan reageren? Dit gaat echt nergens meer over. Ja de manager in kwestie gedraagt zich als een …. (slechte) manager? Of baalt dat hij niet ook is uitgenodigd. Nee het is geen privacy issue als deze interne mail ook bij de manager is terecht gekomen. Het mag toch duidelijk zijn dat het ‘bijna’ slaat op het tijdstip van de mail en niet op het tijdstip van het gaan borrelen. Jeuj… fijne werkplek…

 2. Je maakt jezelf als manager natuurlijk niet heel populair met dit soort fratsen. Als je iedereen gaat houden aan doorwerken tot stipt 17:00, dan zullen je collega’s minder geneigd zijn om even koffie voor je te gaan halen of even een paar minuten door te werken omdat ze die mail nog moeten versturen, dan is het ook dat iedereen klokslag vijf uur al voor de prikklok staat. Daar wordt de sfeer op de werkvloer niet beter op, en een slechte sfeer betekent dat mensen minder produktief worden of zelfs gaan treuzelen om hun uurtjes vol te krijgen.

  Dit klinkt voor mij meer als een manager die even op zijn strepen wil gaan staan en even wil laten merken dat ie toch echt de autoriteit op de afdeling heeft, en dat niemand hem blijkbaar serieus neemt. Wie niet horen wil, moet dan maar voelen? Uiteindelijk gooien zijn ‘onderdanen’ dan gewoon de kont tegen de krib en gaan ze net zulke pedante stiptheidsacties uithalen.

  Als je manager je al gaat ‘berispen’ voor een kattebelletje waarmee je roept dat het bijna weekend is dan mag die manager zich eens achter zijn oren gaan krabben of ie wel de juiste boodschap uitzendt op deze manier. Dat heeft niks met een slechte werkhouding te maken maar met het werk leuk en collegiaal proberen te houden, en als ie vindt dat dat niet mag, dan stappen er vroeg of laat gewoon mensen op omdat ze geen zin meer hebben om elke dag naar de zaak te komen.

  Arbeidsrechtelijk stelt het natuurlijk niks voor maar die manager mag zich wel even iets menselijker opstellen.

 3. Je nodigt mensen uit voor een borrel vrijdagmiddag na het werk, dan wordt het mailtje minder serieus dan een offerte aan een klant. Jouw manager toon slecht leiderschap door zo petulant te reageren op een mailtje dat geschreven is met de diepere bedoeling om de werksfeer op de afdeling te bevorderen. (Of heeft hij juist opdracht gekregen van het management om zijn afdeling te “rightsizen”?)

 4. Lijkt me typisch zo’n manager van een 500+ werkgever, die zich nog moet bewijzen aan de directeur. Been there, done that… Daarom werk ik ook veel liever in het kleinbedrijf, waar de directeur zijn collega’s zelf uitnodigt voor een borrel op vrijdagmiddag, en we zelfs een half uur vóór sluitingstijd aan het bier en de PCB’s zitten (Pinda’s, Chips en Borrelnootjes).

 5. Is het niet aan te moedigen dat werknemers bijdragen aan een goede werksfeer? Met collega’s na het werk borrelen kan daar aan bijdragen. Deze collega verdient misschien juist een pluim wegens zijn pro-actieve houding inzake het bevorderen van het corporate community-gevoel.

  Over het tijdstip: als je met collega’s wilt gaan borrelen, moet je ze dat op tijd kenbaar maken. Als de mail ná vijf uur zou zijn verstuurd, dan was dat te laat geweest: na vijven zijn er al collega’s huiswaarts getogen en werkmail wordt niet door iedereen gelezen. Stel dat deze e-mail een dag eerder was verstuurd (‘bijna weekend, wie gaat er morgen na werk mee borrelen?’) dan was er, de kennelijke redenering van de manager volgend, een nog veel groter probleem geweest. Wat onzin is.

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS