Mag ik nou wel of niet naar mijn website verwijzen voor mijn algemene voorwaarden?

algemene-voorwaarden-kleine-lettertjes-tos-eulaEen lezer vroeg me:

Hoe kan ik als ICT-dienstverlener nu het beste mijn algemene voorwaarden melden aan mijn klant? Natuurlijk, ik kan ze bij mijn offertes voegen maar meestal heb ik hele korte informele offertes (gewoon een mailtje) en dat voelt wat overdreven. Of ik vergeet het. Ik zou liever een standaardzin in mijn handtekening zetten met een link, maar ik begreep van jou dat dat niet mag. Hele hordes mensen doen dat gewoon, dus zit er niet toch een kern van waarheid in?

Om algemene voorwaarden van toepassing te krijgen op een offerte, moet aan twee eisen zijn voldaan:

 1. De offerte moet expliciet zeggen dat de algemene voorwaarden van toepassing zijn (eventueel welke versie);
 2. De algemene voorwaarden moeten op papier of als PDF worden bijgevoegd bij de offerte.

Die eerste eis lijkt triviaal, maar als ik een euro had voor elke offerte die niets zegt over algemene voorwaarden (terwijl er wel AV zijn, uiteraard) dan kon ik een dag minder werken.

De tweede eis is eigenlijk eveneens triviaal: plak de PDF met je voorwaarden gewoon achter de PDF van je offerte, of stuur twee bijlagen in de mail waarin je de offerte uitbrengt. Maar kennelijk is dit toch erg moeilijk.

De wet (art. 6:234 BW) biedt eigenlijk geen ruimte voor andere constructies. Ja, je kunt onder voorwaarden volstaan met een depot bij de KVK of griffie van de rechtbank, maar geen ICT-ondernemer die voldoet aan die voorwaarden. De voorwaarden op je site aanbieden mag ook, maar dat geldt primair voor contracten die via die site worden gesloten (de bekende “Ik ga akkoord met de AV”-vinkjes met hyperlink). Niet voor offertes die zeggen “zie onze site voor onze AV”.

Maar eigenlijk moet ik dan de ‘oude’ wet zeggen. Want we hebben al een tijdje specifieke regels voor dienstverleners in de wet, en daarbij staan ook regels over hoe dienstverleners hun voorwaarden moeten aanbieden. Die regels zijn anders dan die hoofdregel van daarnet. Je mag als dienstverlener kiezen:

 1. [De informatie] wordt op eigen initiatief door de dienstverrichter verstrekt;
 2. [De informatie] is voor de afnemer gemakkelijk toegankelijk op de plaats waar de dienst wordt verricht of de overeenkomst wordt gesloten;
 3. [De informatie] is voor de afnemer gemakkelijk elektronisch toegankelijk op een door de dienstverrichter meegedeeld adres;
 4. [De informatie] is opgenomen in alle door de dienstverrichter aan de afnemer verstrekte documenten waarin deze diensten in detail worden beschreven.

Optie 1 is in feite mijn eis twee: verstrekken oftewel meeleveren met de offerte. Optie 4 komt volgens mij op hetzelfde neer. Optie 2 is vooral bedoeld voor zaken als fietsverhuur et cetera waarbij je binnenloopt bij de dienstverlener.

Het is optie 3 die perspectieven biedt voor dienstverleners: maak ze makkelijk toegankelijk via internet en meld je klant het adres daarvan. Een PDF op je website zetten en in je offerte “Deze voorwaarden vindt u op http://example.com/av/” opnemen is dus rechtsgeldig voor dienstverleners.

Blijft de vraag: wat als de klant achteraf zei, je website deed het niet dan wel gaf een 404 toen ik op die link klikte. Want jij moet bewijzen dat ze er wél stonden op de dag dat de klant keek. Hoe doe je dat? Dus vandaar dat ik toch altijd de AV bij zou sluiten. Maar ja, ik ben ouderwets.

Arnoud

12 reacties

 1. Natuurlijk, ik kan ze bij mijn offertes voegen maar meestal heb ik hele korte informele offertes (gewoon een mailtje)

  Ik zie dat wel vaker bij beginnende ondernemers, die hangen de relaxte boy uit in hun mail. Dat deed ik vroeger ook, maar tegenwoordig gaan offertes in een aparte mail (niet in een lopende thread) zodat ze wat meer opvallen, en volgen een standaard template. “Geachte, Zoals besproken doe ik u hierbij offerte met onze algemene voorwaarden toekomen. Graag uw akkoord.”

  1. Een akkoord of checkbox was niet eens nodig als ik het me goed herinner. Maar misschien wel zo handig in bewijsvoering dat je de AV wel hebt aangeboden.

   edit : is dit nou eigenlijk wel of niet zo? Ik meen ooit gelezen te hebben dat dit niet nodig was. Maar 6:231bw stelt dat de wederpartij is “degene die door ondertekening van een geschrift of op andere wijze de gelding van algemene voorwaarden heeft aanvaard.”

   Dus moet er dan wel iets bij als “door deze offerte te akkoorderen gaat u akkoord met de algemene voorwaarden die u zijn toegezonden” ?

 2. Zie o.a. http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBROT:2016:4913 (met dank aan ICTRecht in de praktijk).

  Het aantonen is redelijk makkelijk met web.archive.org, voor de veiligheid kan je daar zelf op een knop drukken dat hij je site moet updaten. Daarnaast een toolspecial neerzetten die elke wijziging op de site logt en je bent er.

  Wel veel werk en niet echt makkelijker dan de AV meesturen, maar goed.

  Wij gebruiken intern gewoon DocuSign, waarbij onze AV altijd automatisch worden meegestuurd.

 3. Het zal toch wel niet verplicht in het PDF-formaat moeten? Zijn er wel formaat-eisen, of mag je best een proprietary of extreem obscuur formaat kiezen?

  Wie heeft de bewijslast als de klant beweert dat de link een 404 gaf, en jij denkt dat dat niet zo is?

  1. Het lijkt me dat je als klant hier ook de plicht hebt om de AV te lezen, en te klagen bij de leverancier als je op een 404 of een corrupte PDF stuit. Of op een onbegrijpelijke tekst. Dan heeft de leverancier ook de gelegenheid om het probleem te herstellen.

 4. De lezer liegt. Hij heeft niet korte, informele offertes, hij heeft hele lange, super-juridische offertes waarin elke punt en elke komma een verantwoordelijkheid afwijzen of een afnemer naaien. Alleen staat het grootste deel van die offerte in de algemene voorwaarden. Maar kort en informeel zijn ze daarmee niet. Het staat de lezer namelijk vrij om geen AV te gebruiken of AV die gunstig zijn voor beide partijen (ha! ha!).

 5. wat als de klant achteraf zei, je website deed het niet dan wel gaf een 404 toen ik op die link klikte. Want jij moet bewijzen dat ze er wél stonden op de dag dat de klant keek.

  Interessant. Neem bijvoorbeeld de installatie van een Steam spel. Daar moet je ook akkoord gaan met een EULA. Dat gebeurt in een schermpje waar je op akkoord moet klikken. Kennelijk word deze van het internet gehaald, want het duurt ongeveer een seconde voordat de tekst verschijnt terwijl de knop wel al aanklikbaar is. Als je in die seconde op akkoord klikt, kan je dan zeggen dat je akkoord ging met lege EULA en dat die dus niet van toepassing is op jouw?

  1. Ik heb bij een spel, weet niet meer of het steam was, wel eens gehad dat de voorwaarden niet geladen konden worden en er ipv de tekst een ‘broken html’ icoontje getoont werd. Ik kon wel gewoon akkoord gaan met dit icoontje :o)

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.