Ik wil niet namens mijn werkgever akkoord gaan met Microsoft’s EULA

eula-ridge-trail-bordje-sign-flickr-oregon-brandon.jpgEen lezer vroeg me:

Deel van mijn werk is het uitrollen van Office 365. Eén van de installatiestappen is het akkoord gaan met de hele riedel gebruiksvoorwaarden en privacy condities van de firma Microsoft. Dit snap ik niet. Waarom moet dat, als wij al een contract hebben? En hoe voorkom ik dat ik straks privé akkoord ga of zo?

Het is compleet onzinnig dat een bedrijfsmatige installatie van reeds gelicentieerde software zou vereisen dat je akkoord gaat met op het scherm gepresenteerde gebruiksvoorwaarden. Precies om de reden die de vraagsteller noemt: de licentienemer hééft al akkoord gegeven op voorwaarden, zij het ouderwets op een stuk papier en niet met een klik. Maar dat doet er niet toe.

(En breek me de bek niet open over akkoord op privacyverklaringen. Dat slaat écht helemaal nergens op. Privacyverklaringen verklaren. Ze zijn verplicht op grond van de Wbp ter toelichting op wat je gaat doen. Maar een akkoord daarop is net zo relevant als akkoord op de dienstregeling van de NS.)

Die software is echter geprogrammeerd om bij installatie die voorwaarden te tonen, en doet dat dus vrolijk ook al betekent het niets. Maar daar staat tegenover dat klikken dus op zich ook niets betekent, afgezien van 5 seconden extra moeite. (Ik herinner me dat er opties zijn bij zakelijk installeren om dit te skippen, wie ‘m weet mag het roepen!)

Sowieso ben je niet privé gebonden, dit installeren doe jij zakelijk dus handel jij namens je werkgever. Jij als persoon bestaat niet, onder de wet. Jij bent een hand van je werkgever en niets dat die hand doet, kan bindend worden op de persoon achter die hand.

Arnoud

15 reacties

 1. Je heb de Office Deployment Tool die je kan gebruiken om stukken over te slaan. Je kan zelfs een silent install doen of een speciale DVD maken die Windows installeert en ook Office en andere programma’s.

   1. Die deployment tool is best handig om een installatie te configureren. Op een fileserver (of share) zetten, 1 commando uitvoeren, klaar. Ieder bedrijf dat een gedeelde netwerk share heeft, en een Active Directory heeft staan (wat al uit kan bij een relatief klein aantal werknemers) kan op die manier automatisch de boel uitrollen.

   1. Och, weet ik niet. Je onderhandelt, krijgt het product geleverd, en installeert het. Als je een goedkeuringsvraag krijgt en de EULA leest en het is beter dan wat je onderhandeld had, kun je ook denken: MS heeft mij dit product geleverd na de contractafsluiting, blijkbaar hebben ze de condities verbeterd (voor mij, voor iedereen? Kan me niet schelen), wat sympathiek, dus natuurlijk druk ik graag ja.

    Er is best een case te maken dat als een partij willens en wetens andere condities aanbiedt na het afsluiten van een contract, je mag aannemen dat die op jou van toepassing zijn als je ze accepteert.

  1. Ik kocht laatst Windows 10 pro OEM/SB en kwam er achter dat in tegenstelling tot de laatste OEM versie die ik kocht (8.0) de EULA is gewijzigd. Bij 8.0 zei de licentie nog dat je hem ook voor een zelfbouw computer mocht gebruiken.

   Nu bij Windows 10 staat er dat de licentie alleen geldig is voor een computer die je bouwt voor de verkoop. Ik trek mij hier niets van aan, aangezien ik deze pas gepresenteerd kreeg na aanschafffing van de sleutel en zelfs na download. Pas bij het installeren werd ik op deze beperking gewezen. Ik ga er vanuit dat deze dus niet van toepassing is en gebruik de software gewoon.

   Volgende keer vraag ik wel of mijn broer een nieuwe computer voor mij koopt en dan koop ik hem wel over. Dan voldoet hij (en ik) dus letterlijk aan de licentie voorwaarde. Wat voor rnddb**l verzint zo’n voorwaarde?

   Nog dommer; ik bouw en computers voor mijn familie koop en installeer alle software die ze willen. Vrijwel altijd koop ik de onderdelen met mijn cc en maken ze het geld vervolgens naar mij over. Voor mijn familie heb ik het dus (per ongeluk) helemaal volgens deze nieuwe gewijzigde licentie gedaan.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.