Wanneer mag ik mijn klantsite op zwart zetten?

Een lezer vroeg me:

Onlangs had ik als webhoster een klant die niet betaalde. Ik heb toen conform mijn algemene voorwaarden de site meteen offline gezet, en nu dreigt hij met een rechtszaak wegens omzetverlies en reputatieschade. Oké, “Deze site is offline wegens wanbetaling” was niet handig om erbij te zetten, maar ik mag toch gewoon mijn klanten offline halen als ze niet betalen?

Nou, niet helemaal. Natuurlijk is het uiteindelijk toegestaan om je dienstverlening te staken wanneer de klant niet betaalt. De wet maakt het alleen geen automatisme dat je dat direct na het missen van je betalingstermijn kunt doen.

De wet kent twee mechanismes: opschorting en opzegging. Opzeggen spreekt voor zich; dan is het contract bij deze beëindigd en dus de hele dienstverlening ook. Opschorting is iets subtieler: dan blijft het contract van kracht maar je maakt even pas op de plaats met je levering. Zodra de tekortkoming is hersteld, moet je alsnog weer snel gaan leveren.

Een belangrijk verschil tussen deze twee is dat opschorting sneller mag. Zodra de klant tekortschiet mag je opschorten. (art. 6:262 BW). Hiervoor hoeft de klant niet in verzuim te zijn, wat wel moet bij het willen opzeggen van het contract. (Verzuim wil kortweg zeggen dat de klant in gebreke is gesteld en nog steeds niet betaalde.) Kort gezegd mag de dienst dus op zwart zodra blijkt dat er niet is betaald, maar hij moet meteen weer aan na ontvangst van de betaling. De klant eruit trappen mag alleen na ingebrekestelling.

Maar opschorten mag je alleen doen na een belangenafweging: is het redelijk en passend dat je de hele site offline haalt nu er niet is betaald? Daar zou ik terughoudend bij zijn. Bij slechts een klein gemist bedrag (bv. de btw vergeten te betalen, of een domeinnaam niet betalen maar wel de hostingkosten) zie ik geen ruimte voor opschorting. Bij een legitiem dispuut over de factuur kun je natuurlijk ook niet opschorten.

Wordt een volledige factuur gemist terwijl er verder niets geks is, dan zou je kunnen opschorten. Maar ik zou dan wel altijd eerst kijken hoe de betalingsgeschiedenis van deze klant was. Een jarenlange trouwe betaler straf je zo wel héél hard. Daarom adviseer ik altijd een getrapte aanpak: eerst een waarschuwing en misschien het controlepaneel op slot, daarna de database read-only, en zo steeds een stapje vervelender voor de klant.

(Ook moet de klant wel weten dat er opgeschort gaat worden en om welke reden. Daarbij wordt in principe aangenomen dat klanten dat weten bij betalingsproblemen, je beslist immers zelf of je betaalt of niet. Ik vind dat wat eng en adviseer dus toch altijd even een mailtje te sturen “betaling niet ontvangen, site gaat op zwart tot het binnen is”.)

Oh en inderdaad niet handig, dat “offline wegens wanbetaling”. Dan liever “administratieve redenen” of nog liever “deze site is tijdelijk offline”. Je wilt niet dat de discussie over betaling vertroebeld wordt door geroep over smaad of iets dergelijks.

Arnoud

Eén reactie

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.