Nee, een domeinnaam hoef je niet af te staan als je er niets mee doet

Wie een nieuwe domeinnaam wil gaan gebruiken, kent de frustratie: die is al bezet. Vrijwel elke leuke Nederlandse term is al geclaimd, en in de meeste gevallen gebeurt er weinig meer mee dan een reclamepagina of een “Hier wordt een concept ontwikkeld, overname is bespreekbaar”-achtige tekst. Erg vervelend als je daar zelf al plannen voor had, en het verbaast dan ook niet dat mensen met merken of handelsnamen gaan zwaaien om ze op te eisen. Maar dan moet er echt wel meer aan de hand zijn, zoals uit een recent arrest over de domeinnaam OK.nl blijkt.

In 2015 blogde ik al over deze zaak. De domeinnaam OK.nl was toen al 15 jaar in handen van de gedaagde, en eiser Fuelplaza (handelsnaam: OK) wilde deze opeisen omdat men zelf met een onhandiger domeinnaam moest werken en de gedaagde er al jaren niets mee deed. Bovendien had men een merk én een handelsnaam, en nog in Nederland ook. Dus inbreuk, en inleveren graag. De rechtbank had de eis afgewezen, en nu is er uitspraak in hoger beroep die dit bevestigt.

Allereerst het merkenrecht. Fuelplaza heeft een merk op het woord OK voor brandstof, en meende om die reden de domeinnaam te kunnen opeisen. Maar, zo stelt het Hof, ook al is het triviaal de domeinnaamhouder Gaos dóet wel iets met die domeinnaam. Er wordt niets mee gedaan dat concurreert met of aanhaakt bij de diensten van Fuelplaza, dus gewone merkinbreuk (of handelsnaaminbreuk) is het niet.

Er is een restcategorie, “afbreuk doen aan de reputatie van het merk”. Daarvan zou sprake zijn omdat Gaos op de site bij die domeinnaam had gezet “Deze domeinnaam is geregistreerd door een van onze klanten”, en dat zou gek staan voor klanten van Fuelplaza. Waarom precies werd me niet duidelijk, mogelijk het idee dat iemand dan denkt, wat een raar bedrijf hebben die geen website of zo. Maar dat is te algemeen om rechtens overtuigend te zijn, en de mededeling is ook verder niet negatief over Fuelplaza of de tankstations met OK erop, dus dit slaagt niet.

Ook het idee dat Gaos zou wachten tot de nood Fuelplaza te hoog zou zijn gestegen en ze met geld zou gaan smijten, gaat niet op. Dat is in theorie natuurlijk denkbaar maar er zal wel iets van bewijs moeten komen. Als vaststaat dat Gaos de domeinnaam zou willen verkopen, zeker als dat met een profiteur-achtig luchtje zou zijn omgeven, dan zou een overdracht wegens merkinbreuk wellicht mogelijk zijn.

Belangrijker: de domeinnaam is al in 1999 geregistreerd, en het merk pas in 2003. Daarmee heeft Gaos een “eigen recht” verworven op die domeinnaam, dat boven de merkrechten gaat. En omdat Fuelplaza ook niet op internet geblokkeerd wordt – via okolie.nl zijn ze gewoon te vinden – is er dus geen enkele reden om die domeinnaam over te moeten dragen.

Arnoud

17 reacties

 1. Zo, in het laatste decennium dat tankstations er nog echt toe doen nog even moeilijk doen over een domeinnaam voor je tankstationnetje. Maar bovendien, ok-olie.nl ?. Zo OK is olie helemaal niet meer. Dus verander gewoon even je naam. Dan kun je een mooie uitzoeken waar nog een domeinnaam van vrij is.

  1. Ze denken zelf van wel: http://www.ok-olie.nl/nieuws/introductie-co2-neutrale-producten

   Ik denk trouwens dat we ook in een duurzame toekomst nog wel van olie-producten gebruik zullen blijven maken, bijvoorbeeld als smeermiddel, als grondstof voor plastics en andere dingen, en ook als brandstof. Je hebt, voor auto’s, maar vooral voor vliegtuigen, gewoon een vloeibare brandstof nodig met een hoge energiedichtheid, en op dat punt is er niets beter dan olieproducten. We moeten alleen op zoek naar manieren om op een duurzame manier olieproducten te maken. Aangezien verbranding van olie CO2 toevoegt aan de atmosfeer moet je, om de cyclus te sluiten, CO2 afvangen uit de atmosfeer, en daarmee nieuwe olie maken. Biobrandstof is zo’n concept, maar vooralsnog niet erg efficiënt, en concurreert daardoor te veel met voedselvoorziening. Zelfs een industrieel proces met een rendement van 1% op basis van zonne-energie zou het al beter kunnen doen.

    1. Doel je toevallig op dit nieuwsbericht? Dat vliegtuig kan maar een half uur vliegen; dat is veel minder dan vergelijkbare sportvliegtuigjes die olie-gebaseerde brandstof verstoken. Bereik is nog steeds een probleem bij accu’s.

     Voor propellervliegtuigen zie ik nog wel heil in het gebruik van methanol-brandstofcellen. De hogere efficiëntie van brandstofcel + elektromotor compenseert heel aardig voor de lagere energiedichtheid van methanol, waardoor de combinatie net zoiets is als op benzine vliegen. Daarnaast is methanol relatief makkelijk uit anorganische stoffen te genereren; voor andere brandstoffen is methanol vaak een tussenstap. Voor straalmotoren (hogere snelheid, langere afstanden en ook veel hogere betrouwbaarheid = veiligheid) weet ik niet of je ze goed kunt vervangen met elektromotoren. Straalmotoren kunnen in principe wel van alles en nogwat als brandstof gebruiken, maar energiedichtheid blijft bepalend voor het vliegbereik.

   1. Voor plastic is onzin. Er zijn al alternatieve manieren om plastic te maken. Winkelketen Vitamin Store bijv. gebruikt alleen plastic bekers die van aardappelzetmeel zijn gemaakt. Zijn stevige bekers en voelen precies zo aan als ‘regulier’ plastic. En zo zijn er nog een paar manieren om plastic te maken zonder olie. Dus nee, olie is allang niet meer nodig voor plastic (het is alleen nog nodig omdat de alternatieven nog niet populair genoeg zijn, maar dat gaat echt wel veranderen).

 2. Maar naast dat een rechter het weer eens bevestigd zie ik geen nieuws. Het komt neer op betalen of wachten of naam veranderen en dit is een domeinnaam met een redelijke waarde voor zover ik het kan inschatten.

  1. Een domeinnaam met maar 2 letters is zelfs enorm waardevol. Er zullen zeker meer bedrijven zijn die deze naam zo over willen nemen in ruil voor een grote zak geld. Alleen is het een .nl domeinnaam en dus internationaal niet interessant. Ik schat de waarde ervan, naar Nederlandse maatstaven, dan ook erg hoog in.

 3. Ik heb een rechter wel om minder iemand zien dwingen zich aan het bedrijfsbelang van een ander aan te passen. Zie bijvoorbeeld het ‘Zwartepoorte BMW-dealer failliet’ verhaal. En de gedaagde kon zich daar ook nog eens op vrijheid van meningsuiting beroepen (wat in Nederland vervolgens niet bleek te bestaan).

   1. Ja, het komt vaak neer op wat de eiser eist en hoe hij dat onderbouwt. Fuelplaza heeft zich alleen op naamrechten beroepen en dan ga je onderuit, want noch het merkrecht noch het handelsmerkrecht gaan zo ver als de eiser hoopte.

 4. Mijn (niet vaak voorkomende) achternaam is in alle gangbare vormen door domeinkrakers geregistreerd. Op elk domein staat dan een mooie webpagina van zo’n cybersquatbedrijf met de vraag hoeveel je ervoor wilt neerleggen.

  Leuk dit.

  1. Ik was gelukkig op tijd met het registreren van mijn volledige naam, maar inderdaad is het een probleem dat de meeste achternamen al door iemand zijn geregistreerd. Zo was er een tijdlang een supermarkt met mijn achternaam maar da’s nu een Jumbo. En in de binnenstad van Amsterdam ben ik ooit een groentewinkel met de naam “Wim ten Brink” tegengekomen. En dat is het probleem met de meeste namen ook: ze zijn niet uniek genoeg…

   Zo blijkt zelfs tenbrink.amsterdam al bezet te zijn maar ik ben er wel in geslaagd om wim.amsterdam te registreren om mijn voornaam te beschermen. en tenbri.nk was misschien interessant geweest alleen is de associatie met Noord-Korea niet zo prettig. En tenbrink.nl voert een redirect uit naar antiquariaat Klondyke wat ik wel opvallend vind. Maar die winkel is weer van Matthijs ten Brink (geen familie) dus is dat best logisch. Mogelijk wordt het wel gebruikt voor zijn privé-emails. En tenbr.ink dan? Is ook al in gebruik door een ten Brink, dit keer in Austin, Texas.

   Kortom, mijn naam blijkt toch nog iets te populair te zijn maar ben blij dat ik op tijd mijn gehele naam heb weten te registreren. En daarnaast ook mijn mobiele nummers onder de .nl extensie zodat niemand deze kan kapen. Maar het is inderdaad een probleem dat de meeste goede domeinnamen al in gebruik zijn. Je had op tijd je naam moeten registreren, is dan het excuus. Maar ja, als je dat dan doet kun je later weer van domeinkapen beschuldigd worden omdat je het domein vervolgens niet gebruikt…

   1. Als iemand “mijn” achternaam geregistreerd had om ook iets met dat domein te doen had je mij niet horen klagen, want op=op. Maar in mijn geval gaat het niet om partijen die van plan zijn iets met zo’n domein te gaan doen. Ze willen enkel het domein gijzelen totdat iemand met een losgeld over de brug komt.

    1. Er zal vast iemand zijn met jouw achternaam die er uiteindelijk interesse in heeft. Het probleem is uiteindelijk dat de prijs van domeinnamen wordt bepaald door vraag en aanbod en niet aan een wettelijk bedrag is verbonden. Als je domeinnamen niet voor bedragen boven de €50 mag verkopen dan verdwijnen de meeste domeinkapers vanzelf omdat er geen winst meer te behalen is. Maar zolang er mensen bereid zijn om duizenden euro’s te betalen voor populaire domeinnamen zal deze handel blijven doorgaan…

     En wat ik heb gemerkt is dat domeinkapers soms met elkaar ruilen of zelfs domeinnamen aan elkaar verkopen. De ene domeinkaper heeft dan snel geld nodig en de ander denkt het aankoopbedrag snel terug te kunnen verdienen.

     Verder is het zo dat domeinnamen die verlopen al snel door domeinkapers worden overgenomen zodra ze uit quarantine komen in de hoop dat het domein veel vaste bezoekers heeft gehad en velen ervan blijven terugkeren naar het domein… Dan verdienen ze nog het een en ander terug met een affiliate-site en advertenties. Dat heb ik in het verleden regelmatig al zien gebeuren… Ambulance-jagers, maar dan met domeinnamen.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.