Tele2 gaat klanten afsluiten als zij simkaart met 06-nummer in router gebruiken

| AE 9982 | Ondernemingsvrijheid | 41 reacties

De Nederlandse provider Tele2 gaat beginnen met het afsluiten van consumenten als zij hun simkaart in een router, dongle of laptop gebruiken. Dat meldde Tweakers vorige week. Het gaat dan om simkaarten met 06-nummers, die volgens de wetgeving bedoeld zijn voor gewone spraaktelefonie. Maar het voelt wel als een trucje om de strenge regels rond netneutraliteit te omzeilen.

Van de zomer maakte de ACM bekend te gaan toezien op tetherverboden in algemene voorwaarden. Ik blogde toen over precies dit Tele2 dat tethering als “onredelijk gebruik” aanmerkte bij haar Unlimited abonnementen. Na de nodige ophef besloot het bedrijf de voorwaarden aan te passen: het tetheringverbod ging eruit, maar wie tethering zou ‘misbruiken’ kon nog steeds worden aangesproken.

Nu wordt het dus alsnog verboden om je simkaart in een router, dongle of laptop te doen en zo snel en goedkoop te internetten. Maar de grondslag is nu iets anders: die simkaart is namelijk uitgevoerd met een klassiek 06-nummer, en data-sims behoren sinds een tijdje een 097-nummer te gebruiken. De reden daarvoor is vrij simpel, de 06-nummers dreigen op te raken.

In 2011 werd het Besluit nummers voor elektronische communicatiediensten voor geautomatiseerde toepassingen ingevoerd, dat vanaf 2013 eiste dat datacommunicatie via 097-nummers gaat en niet anders. En op grond van artikel 4.1 Telecommunicatiewet is het verboden af te wijken van dit nummerplan. De ACM kan op straffe van een dwangsom staken van zo’n afwijking eisen.

Op haar site zegt de ACM het stevig:

Merkt u dat een klant een 06-nummer toch gebruikt voor M2M? Neem dan maatregelen om het verkeerde gebruik te stoppen. Doet u dat niet? Dan houdt de ACM u verantwoordelijk voor het verkeerde gebruik. Wij kunnen dan het nummer intrekken of u beboeten.

Tele2 concludeert hieruit dat zij ook consumenten moet verhinderen om 06-nummers te gebruiken voor tethering. Dat gaat wel erg ver, met name omdat deze regels primair gaan om apparaten die zonder menselijke tussenkomst met elkaar praten. Ik vind het nogal een verschil of een alarminstallatie een berichtje stuurt naar een meldkamer of dat ik met mijn laptop zit te internetten. Ik geef toe dat op technisch niveau er ook bij die laatste sprake is van twee machines die met elkaar praten. Desondanks denk ik dat dit niet de bedoeling is van de wet en dat Tele2 het dus niet mag verbieden.

Arnoud

Deel dit artikel

 1. Desondanks denk ik dat dit niet de bedoeling is van de wet en dat Tele2 het dus niet mag verbieden.

  Dus als ik mijn advocaat laat verklaren dat een specifieke wet niet zo toegepast hoort te worden, hoef ik me er niet aan te houden? Cool. Ik dacht dat alleen (hogere) rechters mochten bepalen hoe een wet uitgelegd moet worden 😉

 2. Tele2 concludeert hieruit dat zij ook consumenten moet verhinderen om 06-nummers te gebruiken voor tethering.

  Nee, ze willen tethering niet verbieden (tethering = het dataverkeer via je telefoon laten lopen) maar oneigenlijk gebruik van de simkaart door hem uit de telefoon te halen en in een apparaat te stoppen dat niet eens de mogelijkheid heeft om een telefoongesprek op te zetten.

  En als je de zin van de ACM strikt leest dan hebben ze opzich wel een punt; je gebruikt een simkaart op zo’n manier dat je er onmogelijk mee kan bellen, dan moet je dus een 097 ervoor gebruiken en geen 06.

 3. Ik weet het niet zeker, maar het lijkt er voor mij op dat er een schaarste aan 06-nummers is, en dat de ACM wil voorkomen dat 06-nummers onnodig bezet worden gehouden. Wanneer je je SIM in een laptop of router stopt, kun en zal je dus niet bellen met je 06-nummer. Ik snap niet dat er ophef is naar een bepaalde provider toe hierover.

  • Het is wel een beetje bijzonder dat Tele2, vlak nadat hen werd verteld dat een tether-verbod niet mag, zich ineens bezorgd maakt over de ASM regels aangaande het oneigenlijk gebruik van 06-nummers. Vooral omdat gebruikers die zo’n SIM-kaart gewoon wel eens uit hun telefoon halen om te kunnen internetten, en daarna weer terugstoppen. Nu zit mijn SIM-kaart gewoon altijd lekker in mijn telefoon, maar ik bel soms hele maanden niet en SMS ook niet, waardoor ik mijn 06-nummer SIM-kaart dus ook gewoon gebruik als internet-kaart gebruik. Mijn internet-device is dan toevallig een smartphone.

   Kortom, het is goed mogelijk dat mensen een SIM-kaart in een ander apparaat steken, en toch nog steeds ook bellen met dezelfde kaart, en andersom is een kaart in een smartphone geen garantie dat er gebeld wordt. Daarbij is er volgens mij geen indicatie dat de ASM van plan was op te treden tegen SIM-kaarten met een 06-nummer in dit soort apparaten. De schijn wordt dus gewekt, in context, dat Tele2 heel graag wil voorkomen dat mensen hun Unlimited databundel gebruiken, omdat elke MB die Tele2 niet hoeft te sturen en wel voor betaald wordt is, winst is, en dat ze daarom een omweg verzinnen om gebruik te beperken.

 4. Art. 7.6a Tw beperkt de situaties waarin een aanbieder van een internettoegangsdienst aan een eindgebruiker de levering kan beëindigen. De enige reden die hier van toepassing zou kunnen zijn, is de “uitvoering van een wettelijk voorschrift of rechterlijk bevel”. Er is echter geen wettelijk voorschrift dat strekt tot afsluiting. Het ligt meer voor de hand om een ander nummer aan de simkaart toe te kennen.

  • Inderdaad, dit staat direct vermeld onder de toelichting van het besluit dat Arnoud heeft gelinkt:

   Machine to Machine Het gaat hier om toepassingen waarbij apparaten autonoom functioneren en automatisch met elkaar communiceren. Voorbeelden van deze M2M diensten zijn slimme energiemeters, bloeddrukmeters, voorraadbeheer in snoepautomaten, navigatieapparaten, GPS trackers, mobiel internet op laptops met behulp van ‘dongels’ en e-readers.

   Dus ja, de ACM zegt letterlijk dat je simkaart in je laptop-dongel steken niet mag met een 06-nummer.

   Wat ik wel vreemd vind is dat wanneer je je simkaart gebruikt als internet-dongel, je 06-nummer helemaal niet van toepassing is, de hele communicatie gaat buiten dat 06-nummer om!

   • Het voorbeeld van de laptop-dongle vind ik niet direct bij deze definitie van M2M passen; het doel is daarbij vaak niet autonoom functioneren en automatisch communiceren. Als ik een laptop primair gebruik om te e-mailen of te Whatsapp-en, zie ik niet waarom ik de SIM kaart daar niet in zou mogen gebruiken. Pas als ik er een applicatie op ga draaien met doel om machines automatisch te laten communiceren zou ik zeggen dat dat binnen de M2M definitie valt.

 5. Arnoud, Je zegt dat als je een simkaart in je laptop stopt je in feite met M2M bezig bent maar dat geldt toch net zo goed tussen twee gsm telefoons? Volgens mij is dat ook gewoon een mobiel computertje met een software stack die zorgt dat je een spraakverbinding op kunt zetten en voorzien van een microfoon en luidspreker. Ik zie geen verschil met een laptop.

  • De achterliggende gedachte is dat 06-nummers bedoeld zijn voor mensen die gebeld/gesmst willen worden. Die kennen het concept “je 06” en omdat die nummers schaars zijn, willen we dat alleen mensen die nummers in gebruik gaan nemen. Machines boeit het niet of ze naar 06 of naar 097 of whatever een bericht sturen. Dus die kunnen we net zo goed een andere nummerreeks geven.

   Een dongel of ingebouwde simkaart die mobiel internet opzet, is in die visie hetzelfde als een snoepautomaat die een bericht stuurt dat de Marsen op zijn. Bij beiden doet het er niet toe welk nummer ze hebben. Het is ook niet relevant dat ik vervolgens ga zitten internetbellen: daarbij krijgt de wederpartij geen nummer van mij te zien, maar bijvoorbeeld een Skype-gebruikersnaam. Vanuit dat oogpunt van schaarste zeggen we dan dat die laptop op een lijn gezet moet worden met echte m2m.

 6. Het lijkt er op dat dit een nieuwe melkkoe is van de telecombedrijven. Data-only abonnementen zijn duurder dan abonnementen met data, bellen en sms en soms zelf duurder dan prepaid. Vodafone heeft bijv. een prepaid bundel van 10 euro die een maand lang geldig is. In die bundel zitten 10 minuten bellen, onbeperkt sms’en en 1 GB data. Een data-only abonnement met een bundel van 1 GB kost bij Vodafone echter 20 euro per maand en dan zit je ook nog vast aan een abonnement van twee jaar. Dat is dus twee keer zo duur voor minder. Het is dan niet gek dat mensen een SIM-kaart die eigenlijk voor een telefoon bedoeld is, in hun laptop of tablet gebruiken.

  De oplossing is eigenlijk heel simpel. Geef de klant de gelegenheid om zijn of haar 06-nummer om te zetten in een 097-nummer waarbij het contract verder niet gewijzigd wordt.Volgens de informatie van de ACM mag je een 097-nummer ook gebruiken om te bellen. Het enige nadeel is dat een 097-nummer 12 cijfers lang is, terwijl een 06-nummer 10 cijfers lang is. Ook accepteert Whatsapp geen 097-nummers. Maar als deze nummers ook gebruikt worden om te bellen en te sms’en, zullen ze dat wel aanpassen.

 7. Even een andere invalshoek vanuit een beheerkant. Ons bedrijf zit bij KPN, maar als noodoplossing voor een standby dienst bij beheer werd de optie van de SIM uit de telefoon in de laptop stoppen aangeraden als je in de file (of anders) stond en een acuut probleem moest oplossen. Op die wijze kon je op het netwerk inloggen. Tegenwoordig gebeurd dit inderdaad zoals hiervoor genoemd via de smartphone met een hotspot. Het betreft hier noodsituaties, maar de afgelopen dagen waren er genoeg voorbeelden met het noodweer.

 8. Waarom hebben we überhaupt regels voor hoe je welke communicatiemiddelen mag gebruiken? OK, 06-nummers zijn schaars, maar waarom staan we providers dan niet gewoon toe om zowel 06-nummers als 097-nummers als andere beschikbare nummers aan klanten te geven, waarna de klanten vrij zijn te kiezen hoe ze hun nummers gebruiken?

  Daarnaast stel ik een schema voor met variabele nummer-lengte (bijv. andere nummerlengte bij andere prefix), waarbij nummers vrij verhandelbaar zijn. Korte nummers worden dan natuurlijk duurder dan lange nummers; dit voorkomt dat korte nummers worden misbruikt voor al te frivole praktijken. Voor toepassingen waarbij onthoudbaarheid van nummers onbelangrijk is (sommige machine-to-machine toepassingen) kunnen dan heel lange goedkope nummers gebruikt worden, waardoor ze niet in de weg zitten voor toepassingen waar nummer onthouden wel belangrijk is. Dit garandeert beschikbaarheid van nummers.

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS