Amerikanen mogen voortaan wapenonderdelen met 3D-printers maken

Amerikanen mogen van de regering voortaan onderdelen voor wapens maken met behulp van 3D-printers, las ik bij Nu.nl. Een Amerikaanse rechtszaak aangespannen door de ontwerper van een 3D printbaar pistool werd recent geschikt, met als bepaling dat de regering het verspreiden van het ontwerp voor dit “Liberator”-vuurwapen niet juridisch zal aanpakken. Daarmee zou dit ontwerp wereldwijd beschikbaar komen voor iedereen met een beetje fatsoenlijke 3D printer.

Het 3d printbare ontwerp is een idee van de Amerikaan Cody Wilson, die in 2013 een CAD bestand publiceerde voor het printen van een pistool op een 3d printer. Het pistool kon maar één schot afvuren, maar werd desondanks gezien als revolutionair omdat het op één onderdeel na van plastic kon zijn. Dat ene onderdeel was de slagpin, die de vonk produceert waarmee de kogel wordt afgevuurd. (Daarnaast moest er eigenlijk nog een wettelijk verplicht stukje metaal in om het ding in metaaldetectoren herkenbaar te laten zijn, maar dat is natuurlijk technisch niet noodzakelijk.)

Het leek vooral een “omdat het kan”-experiment, maar gaf wel de nodige ophef want 3d printen, zoals dat vaker gaat in internetrechtland. Maar deze zaak kwam ook voor de rechter: de Amerikaanse regering meende dat het publiceren van de ontwerpen in strijd was met de wapenexportwetgeving ITAR. Hieronder valt niet alleen het uit de VS exporteren van wapens en munitie zelf, maar ook technische informatie en specificaties daarover. (Oude rotten moeten nu wellicht terugdenken aan de broncode van de PGP encryptiesoftware eind jaren negentig.) Wilson was het niet eens met dit bevel en stapte naar de rechter.

De zaak sleepte een aantal jaren en is nu dus geschikt. Die schikking kan als een totale overwinning voor Wilson worden aangemerkt:

The settlement, which is dated June 29, says that Wilson and Defense Distributed can publish plans, files and 3-D drawings in any form and exempts them from the export restrictions. The government also agreed to pay almost $40,000 of Wilson’s legal fees and to refund some registration fees.

De motivatie om te schikken is onduidelijk. Mogelijk was de angst dat de ITAR wet als zodanig in strijd met de Grondwet zou worden verklaard of fors zou worden ingeperkt, zodat een belangrijk middel om grip op wapen- en defensietechnologie te houden zou worden weggenomen.

Een probleem blijft natuurlijk hoe je aan kogels komt, want explosieven printen lukt nog niet zo.

Arnoud

12 reacties

 1. Een probleem blijft natuurlijk hoe je aan kogels komt, want explosieven printen lukt nog niet zo.

  Nee, maar recepten daarvoor zijn ook gewoon online te vinden vermoed ik zo. De hele problematiek rond ‘zipguns’ en de “verkeerde”‘ vrije informatie is daarmee eigenlijk ook helemaal niet nieuw. Maar goed, ik vermoed dat we het erover eens zijn dat net als met zipguns de betrokken moeite dit geen geloofwaardige dreiging maakt.

  Stel je bovendien eens voor op hoeveel lijsten je in een keer voor gaat komen als je in Nederland een 3d printer koopt of bezit en dergelijke blauwdrukken gaat downloaden? Ze zullen je deur maar eens intrappen terwijl je ligt te slapen, “omdat het kan”.

  1. Een probleem blijft natuurlijk hoe je aan kogels komt, want explosieven printen lukt nog niet zo.

   Kogels zijn niet zo’n probleem, je kan prima zelf een mal maken en lood gieten.

   Hulsen kan iedereen met een goede draaibank en de kennis om die te gebruiken ook maken. Ik kende persoonlijk iemand die op die manier hulsen maakte voor een antiek wapen dat incourante munitie schoot.

   Voor los kruit is een vergunning op basis van de Wet explosieven voor civiel gebruik nodig, die krijg je niet zomaar. Alleen is dit heel lang niet nodig geweest en vermoed ik dat er nog grote vorraden kruit zijn bij mensen zonder de benodigde vergunning. Aan de andere kant is het maken van zwart kruit niet echt moeilijk en de grondstoffen zijn wel vrij verkrijgbaar.

   Het grootste probleem zal een slaghoedje zijn, aangezien deze vergunningsplichtig zijn en lastiger zelf te maken.

   Al met al kan je makkelijker een antiek vrijgesteld wapen kopen, dan illegaal wat in elkaarzetten. Het bezit van het wapen is dan volkomen legaal en deze wapens zijn op korte afstand net zo dodelijk als moderne wapens. Op de lange afstand laat de nauwkeurigheid vaak wat te wensen over tov moderne wapens.

   1. De “Liberator” is op langere afstand ook onnauwkeurig en kan maar een beperkt aantal malen gebruikt worden. Het zou me niet verbazen als je met een antiek wapen beter af bent.

    En hoewel kruit en slaghoedjes ook zelf te maken zijn is er een behoorlijk risico dat met name de slaghoedjes te vroeg af gaan.

    1. Buskruit (zwart kruit) maken is vrij eenvoudig en de meeste mensen hebben waarschijnlijk alle gereedschappen al in huis. Ik gaf aan dat de slaghoedjes het lastigst waren, inderdaad omdat ze veel instabieler zijn, ook tijdens de productie. Recepten voor lood azide zijn online genoeg te vinden, maar je moet ook nog een omhulsel maken dat in de uitsparing in de huls past en de productie zonder kleerscheuren overleven.

     Ik denk dat we het er allebei wel overeens zijn dat een antieke voorlader met zelf gegoten loden kogels en zelfgemaakt buskruit en lont in Nederland een stuk efficienter is dan een liberator printen. In de VS is dat geheel anders, iedere amerikaan kan daar probleemloos aan .380ACP munitie komen. En ook de slagpin hoeft geen metaal te zijn in de liberator een keramische slagpin zou ook moeten werken. Dan heb je dus een wapen dat op de munitie na door een metaaldetector komt.

     1. Dit soort munitie is ongetwijfeld relatief makkelijk op de zwarte markt of het ‘darkweb’ te bestellen. Zorg ervoor dat het vanuit een Schengen land wordt verstuurd en geen haan die er naar kraait. De .380 ACP staat ook wel bekend als de 9 mm kogel. en een snelle zoektocht op het internet laat mij zien dat deze kogels gewoon online besteld en met iDeal betaald kunnen worden. Dat je daarmee de wet overtreedt, ach, dat doe je toch al, omdat je een wapen in bezit hebt, zonder wapenvergunning. Je maakt het de opsporingsdiensten alleen wat makkelijker om je te vinden als je op die manier spullen besteld.

      1. Verwar .380ACP/9mm Browning niet met 9×19mm Parabellum/9mm Luger. Die laatste is NATO standaard en een ander niet onderling uitwisselbaar patroon!

       Ik vermoed dat wat jij online vindt voornamelijk 9mm Luger is.

 2. Buskruit maken is niet zo heel erg moeilijk. En je kan vast instructies vinden hoe je rookzwak kruit maakt. Het gieten van lood voor de kogel zal ook geen probleem zijn. Een de huls kan je gewoon met je 3d-printer maken. Het lastigste zullen de slaghoedjes zijn. Maar ook daar zijn instructies voor te vinden.

  Is het in Nederland strafbaar om dit soort bestanden te bezitten?

 3. Hoe zit het met de verspreiding van zo’n ontwerp in Nederland? Evt. door filesharing via torrent oid. Is zoiets juridisch vergelijkbaar met de wel/niet bekendmaking van dat middel voor zelfdoding, waar zoveel ophef over was…

 4. De Liberator vuurt een standaard .380ACP patroon.

  Dat betekent dat er gebruik wordt gemaakt van een patroon met een slaghoedje. De (metalen) slag pin veroorzaakt dus geen vonk, maar een schok in het slaghoedje. In het slaghoedje zit Loodazide wat door de schok/trilling detoneerd en op zijn beurt weer de lading van de patroon doet detoneren. Hier komt geen vonk bij te pas, vonken is zwaar antiek en achterhaald.

 5. Ziet iemand anders trouwens ook al de voorlichtingscampagnes voor zich? Zal vast iets zijn in de trend van stichting Brein over hoe je toch ook geen auto zou downloaden, maar dan over het printen van moord en doodslag.

 6. Er is alleen een zeer groot probleem met deze zelf-geprinte wapens en ik ben benieuwd wie er voor de vervolgschade kan opdraaien. In America zouden wel eens aanklachten kunnen komen tegen de maker van dit ontwerp als er eenmaal genoeg gewonden en doden zijn gevallen. Immers, als het al vereist is om op een koffiebeker te schrijven dat deze heet is, dan kun je nagaan welke waarschuwingen dit model allemaal moet hebben om onder uiteindelijk aanklachten uit te komen…

  Het is nu alleen wachten op de eerste idioot die met dit wapen zijn eigen hand eraf schiet…

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.