Juridisch de hand lichten voor een YouTuber/influencer, het kan

Verzoeker wenst de bevoegdheden te verwerven van een meerderjarige, zo begint een beschikking van de rechtbank Gelderland. Ik kreeg deze van een lezer met de vraag of dat normaal is, omdat het gaat om een zestienjarige die een eigen bedrijf runt als Youtuber/influencer. Kun je vanwege zoiets ineens meerderjarig verklaard worden? Het korte antwoord: ja, dat is normaal en dat kan.

Een persoon van zestien kan op zich geen rechtshandelingen verrichten, zo staat in de wet (art. 1:234 BW). Behalve rechtshandelingen die normaal zijn voor iemand van zijn of haar leeftijd. Nu doen zestienjarigen veel, en zitten er ook behoorlijk wat op Youtube elkaar te influencen, maar een eigen bedrijf beginnen en daar ook nog redelijk succesvol in zijn is nog niet echt gebruikelijk te noemen.

Het voelt nogal oneerlijk -en ook wel onhandig- om bij zo’n ondernemer te zeggen, ga maar voor alles een handtekening bij je moeder halen. Daarom kent de wet het systeem van handlichting: de rechter bepaalt dan dat je “bepaalde bevoegdheden van een meerderjarige” krijgt, zodat je zelfstandig die handelingen kunt verrichten en je ouders daar geen invloed op hebben. (En er ook niet voor aansprakelijk zijn, trouwens).

In dit geval ging het verzoek redelijk soepel, omdat de ouders ermee instemden en de rechtbank ook niets raars in het dossier ziet. De jongeman wordt toegestaan om alles te doen dat nodig is voor zijn bedrijf, waaronder het aangaan van overeenkomsten tot een bedrag van € 5.000,00 en het verrichten van betalingen tot € 500,00. Hij mag geen onroerende zaken of effecten verwerven of verkopen, dat kan echt pas als hij achttien is.

Een praktisch punt is nog dat de wet zegt dat een handlichting in de Staatscourant en twee dagbladen vermeld moet worden. Dat vinden kantonrechters al een paar jaar zeer onpraktisch, vandaar dat ze er voor gekozen hebben hun beschikking via rechtspraak.nl te publiceren met (in dit geval) de verplichting om het nog wel in een regionaal dagblad te publiceren.

Arnoud

5 reacties

  1. Ik vind het echt prachtig om te zien dat zo’n puber lekker ondernemend is, met ouders die er overduidelijk achter staan. Een limiet van 5000 euro was zelfs voor mij als volwassene in de beginfase als ondernemer voldoende. Inspirerende en positieve post, Arnoud!

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.