ACM doet onderzoek naar prijsafspraken bij verkoop van tv’s in webwinkels

Televisiefabrikanten worden ervan verdacht in Nederland minimumprijzen op te leggen aan webwinkels om de prijzen kunstmatig hoog te houden. Dat meldde Tweakers vorige week. Samsung bevestigt dat er een onderzoek bezig is, Sony zegt niet betrokken te zijn en LG geeft geen commentaar. TP-Vision, de fabrikant die Philips-tv’s maakt, zegt niet op de hoogte te zijn van een onderzoek. Webwinkels zouden volgens bronnen worden aangesproken op te lage prijzen, wat een vorm van prijsafspraken is die de markt verpest en daarmee door de ACM als concurrentiewaakhond aangepakt kan worden. Het lijkt me wel ontzettend lastig te bewijzen.

Eind vorig jaar maakte de toezichthouder bekend onderzoek te doen naar prijsafspraken tussen fabrikanten, winkels en webwinkels die consumentengoederen aanbieden. Hierbij werden onder meer invallen gedaan bij winkels en fabrikanten, een veelgebruikte manier om bewijs te verzamelen van zulke afspraken. Dat is natuurlijk lastig omdat het zelden formeel op papier staat. Deze aankondiging lijkt daarop een vervolg te zijn, al is het dus onduidelijk welke fabrikanten er precies in de gaten gehouden worden.

Op zich staat het een fabrikant natuurlijk vrij om eender welke prijs te rekenen aan winkels bij levering. Het probleem hier is dat men vervolgens een minimumprijs voorschrijft, waardoor de winkel niet kan stunten of onder de concurrent gaan zitten. En dát is een probleem met de concurrentieregels, want dit verstoort de vrije marktwerking op het gebied van prijs. Sneaky is dat die prijsregel niet op papier staat, maar je merkt het natuurlijk wel: je wordt ineens geweigerd bij levering of je krijgt hogere inkoopsprijzen. Maar maak het maar eens hard.

In de comments las ik nog de leuke tip dat je bij webshops vaak wel korting krijgt op grond van individuele verzoeken. Dat suggereert dat er in ieder geval de nodige ruimte in de prijzen is, wat weer een aanwijzing is dat de prijzen kunstmatig hoog gehouden worden.

Arnoud

11 reacties

 1. Is het echt zo hard om te bewijzen? Heeft de ACM niet het recht om bijvoorbeeld in de boeken mee te kijken, als er een onderzoek gaande is? Als je dan ziet dat er een enorme mate van marge is, maar geen van de concurrenten gaat onder prijs x, dan heb je wat mij betreft al genoeg bewijs. Voorbeeld: de LG 65 C8 kost overal 2249 euro. Maar als je om korting vraagt, krijg je ‘m mee voor 1699. Exact dezelfde tv van de zelfde importeur (dus geen grijze import). En als klap op de vuurpijl: als je aan de MediaMarkt vraagt waarom de prijs niet lager mag, zeggen ze letterlijk “mag niet van de importeur, anders krijgen we niet geleverd”. Hoezo moeilijk te bewijzen 🙂

  Maar ik vind het wel vreemd dat ze nu beginnen met de TV markt, waar deze kwaal zich relatief recent heeft gevestigd. Waarom niet bijvoorbeeld met een Apple, die dit al jaar en dag doet, en het haast ‘normaal’ doet lijken voor andere importeurs?

   1. Dat wordt vaker gezegd. Maar daar ben ik het helemaal niet mee eens. Zij zijn marktleider op telefonie en tablet gebied. En sowieso, lijkt ‘kleine speler’ me geen criterium om dan wel ‘minimumprijzen’ op te mogen leggen. Of vergis ik me daar in…?

   2. Wanneer Apple aan prijsbinding doet zou dat mededingingstechnisch heel interessant zijn. Apple zit in de bijzondere positie dat ze zowel aan directe verkoop aan de consument doen en gebruik maken van resellers. Prijsbinding maakt het dan onmogelijk voor resellers om op prijs te concurreren.

    (Ik kan er verder mee leven dat de ACM een voor een de markten die dat nodig hebben goed aanpakt. Apple kan later ook nog.)

    1. Het heeft er alle schijn van dat steeds meer partijen, met name rond diensten, aan hun wederverkopers vaste prijzen voor de eindklant opleggen. Uiteindelijk ben ik van mening dat iedere partij zelfstandig moet bepalen wat zijn verkoopprijs is en wat is inbegrepen en wat niet.

 2. Op zich staat het een fabrikant natuurlijk vrij om eender welke prijs te rekenen aan winkels bij levering.

  Yo! Kruisbestuiving. Dit “eender” is typisch voor het Nederlands in Vlaanderen. Maar ik gebruik het soms zelf ook. Omdat het zo handig is.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.