HP wil goedkope inktpatronen alleen nog toestaan in duurdere printers

HP wil printers die ook inktcartridges van andere merken accepteren, duurder maken. Goedkopere printers gaan zulke cartridges voortaan blokkeren. Dat meldde Bright onlangs (dank, Vincent). Het bedrijf worstelt al geruime tijd met goedkopecartridgeconcurrentie, en heeft nu deze creatieve insteek gevonden om alsnog haar model van “goedkope printer terugverdienen met dure cartridges” goed te maken. Mag dat, is dan natuurlijk de vraag.

In het verleden hadden we diverse keren discussie over het weren van cartridges. Ik denk nog steeds dat dat in principe mag, mits het vooraf gemeld is als eigenschap van het product. De wet (art. 6:230m BW) eist dat de handelaar vooraf meldt:

de relevante interoperabiliteit van digitale inhoud met hardware en software waarvan de handelaar op de hoogte is of redelijkerwijs kan worden verondersteld op de hoogte te zijn

Nu gaat het hier om interoperabiliteit van hardware met hardware (tenzij je zegt dat het gaat om de software in de chip) maar dat lijkt me op dezelfde lijn te zitten qua belang. Dus is ook die informatie essentieel. Het moet dus op de doos staan of en in hoeverre de printer dit blokkeert. En bij online verkoop moet het in de productinformatie staan.

Aangenomen dat HP dit alleen doet bij nieuwe printers, zie ik er niet direct iets mis mee. Heel misschien wordt het problematisch als deze printerboer een machtspositie heeft. Dan gaan er vanuit het mededingingsrecht andere regels spelen en kan het zijn dat je anderen toe moet laten (tegen een redelijke vergoeding, dat wel). Ik heb nog steeds niet het idee dat dat zo is, HP is weliswaar een grote speler maar zeker niet de enige.

Zou HP dit via een softwareupdate pushen naar bestaande printers, dan wordt het een heel ander verhaal. Dát kan niet, want dan maak je achteraf een printer nonconform vanwege een beperking in functionaliteit die niet vooraf gemeld was.

Arnoud

15 reacties

  1. Nee, maar voor een goedkope Senseo machine waren in het begin ook alleen maar DE pads verkrijgbaar… Wil je bonen malen of andere merken inkt gebruiken, heb je een duurdere machine nodig. (al vraag ik me af of ze daar ook geen gekke inkt-verspillende en alternatieve inkt werende fratsen in gebouwd hebben)

 1. Zou HP dit via een softwareupdate pushen naar bestaande printers, dan wordt het een heel ander verhaal. Dát kan niet, want dan maak je achteraf een printer nonconform vanwege een beperking in functionaliteit die niet vooraf gemeld was.

  Dit is anders precies wat HP in april 2019 nog heeft gedaan. Zie ook dit persbericht van 123inkt.nl (geen objectieve bron, ik weet het!). Vervangen met huismerkcartridges was ineens niet meer mogelijk bij mijn HP OfficeJet Pro 6970. Deze firmware-update werd door HP een maand na mijn aankoop uitgerold. Op de doos werd ik daar niet voor gewaarschuwd en ook op geen enkele andere manier ben ik vooraf door HP hierover geïnformeerd.

   1. Ah vandaar nu de ‘ander merk’ capsules. Wel een goed voorbeeld van hoe een patent zou moeten werken. Een tijd de kans om de business op te bouwen en daarna concurrentie die kan proberen stukje markt te pakken. De (ex) patent houder moet het dan op kwaliteit vast zien te houden (of in prijs mee naar beneden gaan)

 2. Ik zou graag zien dat in de EU bedrijven verboden wordt om hervullen van het product met navullingen van een derde partij te blokkeren. Ze mogen dan wel voorbehoud maken in hun garantie verminderde kwaliteit of voor schade aantoonbaar veroorzaakt door (slechte) navullingen.

  1. Dan krijg je weer dat de printer 3e partij inktcartridges gaat herkennen en bewust de prints of printer gaat saboteren. Bv strepen trekken door je prints, kleuren minder mooi maken, extra vaak reinigen etc. Voor mijn gevoel deed een van mijn oude printers dit al.

  2. Dat zou toch een prima voorstel zijn om te doen op grond van mileu-beleid? Dat fabrikanten er alles aan moeten doen om te zorgen dat er geen onnodige hoeveelheid afval ontstaat van hun producten. Kun je gelijk ‘planned obsolescence’ bij wet aanpakken.

 3. Ik heb mede om die reden helemaal GEEN printer meer. ALS ik nog wat moet printen (echt zelden) ga ik naar de bieb en pin rustig een dubbeltje voor één velletje. Dat kan tot mijn verbazing. Contant betalen kan niet.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.