Mag HP haar printers geen huismerkinkt meer laten accepteren?

hp-printer-inkt-cartridgeConsumenten melden op sociale media en aan de NOS dat apparaten van HP sinds dinsdag geen inkt meer accepteren van andere – meestal goedkopere – merken, las ik bij de NOS. De printers hebben een software-update gehad waarbij “iets gruwelijk mis is gegaan”, waardoor ze andermans cartridges niet meer accepteren. Vervolgens lees ik dat het “officieel bevestigd” is, met een marketingmeelbal omtrent innovaties en productveiligheid die ik hier niet ga herhalen. Oké, wat krijgen we nou. Mág dat?

Allereerst zou het voor mij nogal uitmaken of deze beperking achteraf erin gefietst wordt via een software-update. Ik zie niet hoe dát legaal is, dat is het achteraf eruit slopen van een essentiële feature en dat maakt het product nonconform. Dus gratis terugdraaien of je geld terug. Immers, het is vrij essentieel om te weten dat je printer kieskeurig is qua cartridges. De wet (art. 6:230m BW) eist immers dat de handelaar vooraf meldt:

de relevante interoperabiliteit van digitale inhoud met hardware en software waarvan de handelaar op de hoogte is of redelijkerwijs kan worden verondersteld op de hoogte te zijn

Nu gaat het hier om interoperabiliteit van hardware met hardware (tenzij je zegt dat het gaat om de software in de chip) maar dat lijkt me op dezelfde lijn te zitten qua belang. Dus is ook die informatie essentieel, en wie vervolgens een essentiële feature eruit sloopt, maakt het product nonconform.

Oh en het is een oneerlijke handelspraktijk ook om diezelfde reden. Immers wie zulke essentiële informatie (art. 6:193f lid b BW) niet geeft, pleegt een misleidende handelspraktijk en kan daarmee beboet worden door de ACM.

Maar goed, dat is achteraf. Als ze het vooraf keurig melden, dan zie ik er in principe juridisch niks mis mee. Er zijn genoeg producten die niet compatibel zijn met de concurrent. Dat is op zich niet erg, de markt lost dat vanzelf op. Als er behoefte aan is, dan verzinnen slimme handelaren iets dat toch compatibel kan zijn. En is er geen behoefte aan een alternatieve bron, dan is er juridisch dus ook geen probleem.

Soms is er wel een behoefte maar mag het juridisch toch niet. Meestal gaat het dan om intellectuele-eigendomsrechten zoals een patent (octrooi) of modelrecht, waarmee de fabrikant van het origineel kan verbieden dat anderen die compatibele producten maken. Een patent op je stekker is erg handig als anderen randapparatuur voor jouw computers willen maken, bijvoorbeeld. In de autobranche is herstel met generieke onderdelen bijvoorbeeld Een Ding, waar regelmatig met modelrechten (zeg maar patent op vormgeving) wordt geschermd en de wet ondertussen daar ook regels tegen kent.

In de ICT komt dit vaker voor. Het is namelijk daar mogelijk om een afscherming technisch in te bouwen, en dat is veel effectiever dan een juridische truc. Een patentrechtszaak is veel duurder en onzekerder dan een chip die “computer says no” zegt. En zoals gezegd, is dat dus legaal.

Heel misschien wordt het problematisch als de fabrikant een machtspositie heeft. Dan gaan er vanuit het mededingingsrecht andere regels spelen en kan het zijn dat je anderen toe moet laten (tegen een redelijke vergoeding, dat wel). Maar afgezien van die ene zaak over Microsoft haar Windows API’s ken ik geen relevante voorbeelden voor inktcartridges. Ik denk dat er dan toch wel een goed argument te maken is dat dit niet kan.

Alleen, kun je wel zeggen dat HP (of welke printermaker dan ook) echt een machtspositie op die markt heeft? Toegeven, het marktaandeel van HP is groot (dikke 40% van de markt), maar je kunt in principe zo naar een willekeurige hardwareboer en een ander merk printer kopen. Oké, de cartridges daar kosten ook per liter meer dan goud (of bloed, zo u wilt) maar het blijft een vrije keuze en er is vast wel een goedkope Aziatische printer. Dan zou voor mij ‘machtspositie’ niet helemaal kloppen.

De afhankelijkheid en de machtspositie ontstaan eigenlijk vooral vanuit de gewenning: je hébt nu eenmaal die HP printer dus dan koop je nu eenmaal HP cartridges, dat is logisch. Het is niet intuïtief om te zeggen, tien cartridges kosten meer dan de printer, dit is me te gek. Maar dat is geen juridisch argument. Dus ik denk dat als HP de update terugdraait voor bestaande printers en het met een duidelijke sticker meldt op nieuwe printers, er niets tegen te doen is.

Arnoud

135 reacties

 1. Zou je niet kunnen stellen dat deze actie op zijn minst in Nederland de printer nonconform maakt indien deze in de winkel is aangeschaft?

  Want ik zie zo niet snel op welk moment van de aanschaf van de printer je instemt met de voorwaarden van HP die hen het recht geeft op een later tijdstip een softwareupdate door te voeren die de functionaliteit beperkt.

  Ik kan me voorstellen dat dit bij online aankopen anders ligt omdat je daar wel vaak duidelijke voorwaarden moet accepteren.

   1. Kan je niet stellen dat in Nederland dit wel gezien kan worden als beperken van de functionaliteit?

    In Nederland is het namelijk voor heel veel bedrijven en particulieren immers gangbaar om vanwege kostenbesparing de huismerk inkt/toner van 123inkt (of een vergelijkbare winkel) aan te schaffen.

    Ik weet niet in hoeverre dit zó gangbaar is dat dit wordt gezien als een normale situatie, maar ik vind het niet onaanemelijk. 🙂

    1. Zelf geen jurist, maar volgens de reactie van de Consumentenbond is het niet verboden:

     De Consumentenbond begrijpt de frustratie bij gebruikers. “Inkt lijkt soms wel vloeibaar goud.” Maar helaas voor de consument: wat HP doet, is toegestaan. “Een fabrikant is niet verplicht om ervoor te zorgen dat onderdelen van andere merken passen of bruikbaar zijn op hun apparaat.
     Uit http://nos.nl/artikel/2132515-hp-printers-accepteren-geen-huismerk-inkt-meer.html (onderaan artikel).

     Het is natuurlijk anders als het verhaal van 123-inkt (zie reactie van @Wim, verder naar beneden) klopt. Dan is bij aanschaf van de printer al bekend dat bepaalde features/mogelijkheden zullen stoppen met werken na 13-09-2016. Dat had vermeld moeten worden, hetzij door de verkoper, danwel via een duidelijke melding op de verpakking bijvoorbeeld.

  1. Ja, dat mag. Zij bepalen namelijk welke cartridges er in gaan. Alleen de vraag is wie maakt HP producten, want ik heb gehoord van bronnen dat HP niet eens zelf zijn eigen producten maakt. Is het technisch mogelijk dat een HP printer geen HP is, maar bijv. een gedeeltelijke Canon? Net zoals Panasonic TV met Philips onderdelen. Dus dat HP zijn producten door een ander laat maken. Dus de vraag reist dan bij wie moet je zijn als je problemen hebt. Wat ik wel weet is dat in 1 apparaat onderdelen komen vanuit vele werelddelen. Ik vraag me sterk af hoe kunnen ze zo goedkoop een Printer, PC of Monitor in elkaar zetten. Wat ik me dus ook afvraag is waarom gaan die dure HP’s net buiten de garantietijd kapot? Mensen mogen dus niet blij zijn met hun aankoop. En dat zijn ze ook over het algemeen niet. Alsof Lenovo daar iets aan zal veranderen. Die crashen net zo hard en gaan net zo hard kapot (Wet van Murphy).

 2. Hoe zit het als er in de kleine lettertjes op de doos / website staat dat alleen de originele cartridges MAG/MOET worden gebruikt, maar het algemeen bekend was dat 3rd party cartridges ook werken. Heb je dus net zoals in amerikaanse merken recht, waar je moet opletten dat je naam niet algemeeen wordt (luxaflex ipv horizontale lamellen), dat je hard genoeg bepaalde ‘features’ moet ontkennen / tegen gaan omdat men die anders gaat verwachten en je ze dan niet meer weg mag halen?

   1. Zover ik weet zit er geen grote sticker op de doos die zegt dat de printer alleen met officiële inkt werkt. De indruk die ik dan heb, o.a. vanuit de 123inkt reclames is dat normale printers niet-officiele cartridges ondersteunen. Nu dat niet zo blijkt te zijn, is dat dan de schuld van 123inkt of had HP moeten weten dat dit een algemeen beeld is van printers in het algemeen en dus expliciet moeten vermelden dat dat niet zo is bij hun printers?

    1. Wellicht is het handiger om de gebruiker de mogelijkheid te bieden middels de HP-software op de computer om de printer te voorzien van software die wél externe cartridges ondersteunt? Ik bedoel: dat is bij sommige smartphones ook zo gegaan. Dat bijv. Sony (maar ook een paar andere fabrikanten, zoals Motorola) eerst telefoons maakte waarop je middels een trucje een andere ROM kon zetten. En toen ineens timmerden ze de bootloader dicht. Maar na protest uit de community hebben ze toen bedacht om de gebruiker zélf middels computer-software de mogelijkheid te bieden de bootloader te laten openen, hetzij op voorwaarde dat zij niet aansprakelijk zouden zijn voor de schade en je dus zelf zou moeten betalen voor evt. reparatie. En dat werkt prima tot nu toe. Dus met printers zou je dat ook zo kunnen doen: leveren met software die alleen HP-cartridges accepteert maar mét de mogelijkheid om de gebruiker, onder voorwaarde van ‘schadekosten zijn voor uzelf’, te voorzien van software die externe cartridges ondersteunt.

  1. Uit het artikel gelinkt door Wim:

   Ook de testprinters uit de opslag van 123inkt.nl die geen netwerktoegang hadden, en dus niet konden updaten, vertonen het probleem. Sterker nog, ook printers met oudere firmware-versies dan de update van maart 2016 vertonen het probleem sinds 13 september. 123inkt.nl komt dan ook tot de conclusie dat het probleem niet het gevolg is van een recente update, maar reeds enige tijd geleden is voorgeprogrammeerd in de firmware van de printers.
   Dus lijkt het erop dat het niet kunnen gebruiken van derdencartridges met een soort van tijdslot is ingeprogrammeerd in de fabriek. Daarmee lijkt het dat (mocht het zover komen) klanten relatief eenvoudig kunnen aantonen dat het defect (nonconformiteit) al vóór de aankoop aanwezig was.

 3. Ik heb even de manual van een willekeurige HP Inktjet bekeken (de eerste die Google vond) en zie daar toch wel een paar puntjes waaruit blijkt dat andere merken cartridges ook volgens HP een mogelijkheid zijn. Zoals

  Originele printcartridges van HP zijn ontworpen voor en getest op HP-printers en HP-papier, zodat u altijd bent verzekerd van fantastische resultaten. OPMERKING: HP kan de kwaliteit of betrouwbaarheid van materiaal dat niet van HP is, niet garanderen. Onderhoud of herstellingen aan het apparaat die nodig zijn door het gebruik van dergelijk materiaal, worden niet gedekt door de garantie. Als u denkt dat u originele HP-inktcartridges kocht, surft u naar:
  en
  Om de afdrukkwaliteit te verbeteren (Windows) 1. controleer of u originele HP-printcartridges gebruikt
  Hiermee wordt m.i. in ieder geval de indruk gewekt dat het gebruik van niet-HP cartridges ook mogelijk is. HP waarschuwt alleen voor mogelijke gevolgen voor garantie en kwaliteit.

 4. Tsja, veel van die nepinkt is ook superslecht. Nou weet ik precies wat ik koop dus ik ben mij er wel bewust van dat als er dramatische printkwaliteit uit mijn printer rolt dit vermoedelijk komt omdat ik het huismerk van 123inkt.nl heb aangeschaft. Dit bewustzijn heeft mogelijk niet iedere klant. En dan levert het imagoschade op voor HP. Ook niet iedereen weet dat je een printer heden ten dage koopt voor een appel en een ei omdat de printerfabrikant hoopt geld te verdienen met dure inkt.

  1. Dit bewustzijn heeft mogelijk niet iedere klant.

   Dat lijkt me toch sterk. Normale gebruikers kopen toch meestal inkt van de oorspronkelijke fabrikant. In ieder geval de eerste paar keer. Als je dan nadat je besloten hebt inkt te kopen van een derde minder goede resultaten krijgt, lijkt mij het heel raar dat je dan niet snapt waar dat aan zou kunnen liggen.

 5. Er komt bij mij nog een vraag op:

  Zelfs als mijn printer online is, wie heeft HP het recht gegeven een update op de software te implementeren? Is er niet expliciet toestemming voor nodig om iets aan een computer te veranderen (en de printer is dus een computer)? Voor het dus om de vraag gaat “mag HP andere cartridges verbieden?” zou ik eerst de vraag stellen “mag HP überhaupt zonder expliciete toestemming iets aan mijn printer veranderen?”

  1. Het zat niet in een update, maar in de software zelf, gewoon een regel “accepteer na 13 sept 2016 geen 3rd party inktcartridges meer”.

   Blijf die printermarkt een vage vinden, de winst zit hem in de inkt, niet in de apparaten, waardoor ik wel snap dat die fabrikanten steeds gekkere trucs gaan verzinnen om zoveel mogelijk inkt te gebruiken en 3rd parties te blokkeren. Netjes is anders, dat wel.

   Zelf ooit nadat ik een 3-in-1 had die niet wilde scannen want geen inkt een laserprinter gekocht, sindsdien geen gezeik meer.

 6. Als je denkt dat de markt dit vanzelf oplost: kan iemand een lijstje geven van printerfabrikanten die zich niet misdragen (dus: waar cartridges van derde partijen niet actief worden geblokkeerd)? HP staat al lang bekend om dit soort praktijken, maar hoe zit het met andere merken?

  1. Je eigen cartridges willen verkopen lijkt me niets te maken te hebben met misdragen. Let wel: ik ben absoluut geen HP fan. Maar als je 3th party cartridges op de markt brengt heb je daarmee de plicht om te zorgen dat dat die goed werken in de printers waar je ze voor aanprijst. Om nu de HP van misdraging te betichten gaat mij te ver, zij beschermen hooguit hun markt. Nergens is gebleken dat HP deze software inzet om 3th party cartridges te weren, maar als je in je software communicatie met je cartridges aan past kan een klant met nep-cartridges daar inderdaad de dupe van worden. Consument: weet waar je aan begint… Ik kan alleen maar bevestigen dat 9 van de 10 printer problemen die wij tegen komen (als IT dienstverlener) te herleiden zijn naar nep-cartridges.

   1. “Je eigen markt beschermen” is iets wat ik misdragen noem. Die markt is niet van HP; die wordt gedeeld door de eigenaren van HP-printers en iedereen die maar cartridges wil aanbieden. HP is één van de aanbieders op die markt; als HP maatregelen(*) neemt die zich zelf bevoordelen t.o.v. andere (potentiële) aanbieders, dan is dat oneerlijk.

    En “dat HP deze software inzet om 3th party cartridges te weren”: het ligt er redelijk dik bovenop dat dat juist wel het geval is.

    (*) uitgezonderd natuurlijk het leveren van goedkope en/of hoge kwaliteit cartridges: dat is normale concurrentie.

      1. Wat mij irriteert is dat ze dit zomaar aangepast hebben op (een deel van de) apparaten die mensen al gekocht hadden zonder mededeling. In 2014 zat dit nog niet in de firmware, in 2015 wel. Heeft HP netjes aangegeven toen in 2015 die firmware werd uitgerold dat dan vanaf september 2016 3rd party cartridges niet meer werken?

       Bij mijn weten niet! Ze hebben dus stiekum gerommeld met de software op een apparaat dat niet hun eigendom is en hier functionaliteit uit verwijderd. Ik noem dat vernieling van andermans eigendom, maar daar zal wel nooit iemand ze voor aanpakken.

      2. Ben ik niet met je eens Arnoud. Het is juist algemeen bekend dat dat niet kan. HP heeft in alle manuals staan dat cartridges van derden mogelijk niet werken en mogelijk schade aan het toestel kunnen veroorzaken en dat mogelijk de garantie vervalt. Dat er fabrikanten in staat zijn dat soms toch te laten werken is een ander ding. Het is zelfs algemeen bekend dat je vroeg of laat tegen problemen aan loopt met nep-cartridges. Desondanks laten velen zich verleiden. HP nu doe boeman toespelen vind ik een “misdraging” 😉

       Ik vermoed zelfs sterk dat de update helemaal niet expliciet gericht is op het uitsluiten van nep-cartridges. Ik ken de achtergrond niet, maar geloof mij dat HP ook niet zit te wachten op deze negatieve berichtgeving.

        1. Dat is jouw verwachting, die heb je zelf ingevuld. Wishful thinking?? HP doet in elk geval NIETS om die verwachting te stimuleren. Iedereen weet dat HP printers bedoeld zijn voor HP cartridges. Net zoals dat iedereen weet dat roken slecht is voor de gezondheid.

         1. De datasheets van HP vermelden de artikelnummers van de toe te passen cartridges. Het zal je niet verbazen dat daar géén 123 artikelnummers bij staan. Als je dus de moeite neemt om voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten, had je ook kunnen vinden welke cartridges er EIGENLIJK in thuis horen. Ik heb voor mijn werk gelukkig weinig van doen met inkjet, maar bij laser toners werkt het net zo.

          Overigens zijn lang niet alle huismerken ineens onbruikbaar… het lijkt alleen 123 te treffen? of zitten er meer datums in die firmware? Wetende hoe 123 werkt kunnen ze NOOIT garanderen dat hun cartridges goed zijn. Elke batch wordt namelijk getenderd, en de fabrikant die het meest onder kostprijs werkt krijgt de order. D.w.z. dat elke keer als iemand cartridges besteld, deze mogelijk uit een andere fabriek komen. Hoezo gegarandeerde kwaliteit? Trouwens, hoezo garantie? “Als u niet tevreden bent over onze slecht functionerende nepcartridge krijgt u gratis nog zo’n slecht functionerende nepcartridge” is niet wat ik noem garantie…

          Kortom, niet zo’n klantvriendelijke zet van HP, maar een boycot van 123 is op zichzelf zeer terecht.

          1. Kom nou zeg … zoals al meermaals aangegeven zegt HP helemaal niet dat andere cartridges niet werken. Ze zeggen dat ze mogelijk niet werken. Als HP andere cartridges actief onmogelijk willen maken dan zeggen ze dat maar duidelijk bij de verkoop. Zo niet dan zijn het een stelletje criminelen die mijn eigendom vernielen.

           Ik ken genoeg mensen die die 123inkt cartridges al heel lang probleemloos gebruiken, met voor eisen hun prima print kwaliteit. Wellicht dat de houdbaarheid wat korter is, maar we hebben over mensen die foto’s op briefpapier afdrukken en aan de koelkast houden. Die hebben echt de originele printer inkt van hp niet nodig. Een professional zal de aanbevolen inkt en een goed papier merk gebruiken, alleen al vanwege de beschikbare kleurprofielen. Dat is helemaal de markt van 123inkt niet.

           Hoezo boycotten van 123inkt vanwege een vuile actie van HP? En een vuile actie is het zeker met die vertraging bewerkstelligen ze namelijk niet alleen dat alternatieve inkt niet meer werkt, maar tevens dat die fabrikant de schuld krijgt, er is immers ‘niets veranderd’. Terwijl het stiekum gewoon de schuld van HP is. Gelukkig komt het uitgebreid in de pers, helaas is onze slappe consumentenbond alweer klaar ermee. Dit mag HP, dus doen we niets. Dat de printer werkt op het moment dat je hem koopt en er dus verwachtingen zijn die niet worden nagekomen door doelbewuste sabotage van HP negeren ze.

           Ik blijf het verbazingwekend vinden dat dat stelletje lapswanzen bij de consumentenbond nog leden heeft. Laat ze eens wat nuttigs gaan doen voor consumenten ipv slechte reviews schrijven die vakbladen tientallen keren beter doen.

           1. …helaas is onze slappe consumentenbond alweer klaar ermee. Dit mag HP, dus doen we niets.
            Niet helemaal de juiste voorstelling van zaken. De Consumentenbond heeft aangegeven dat het toegestaan is (logisch) dat HP wijzigingen in haar hardware en software aan brengt zonder daarbij rekening te houden met eventuele andere partijen die mee liften op het succes en/of de beschikbaarheid van HP producten. Het is een ander verhaal als er in de firmware een tijdslot zoals hier besproken is is opgenomen, met als enige schijnbare doel om concurrentie te weren. Maar dat was volgens mij nog niet bekend toen de CB reageerde op de verschillende berichten dat huismerk-cartridges ineens niet meer werkten na de laatste firmware update.

          2. “Als u niet tevreden bent over onze slecht functionerende nepcartridge krijgt u gratis nog zo’n slecht functionerende nepcartridge” is niet wat ik noem garantie…
           Zo werkt garantie nou eenmaal. Ook bij HP krijg je bij een garantieclaim gewoon weer dezelfde (hopelijk gerepareerde) printer terug.

           1. Precies, met als doel dat je probleem is opgelost. Vind je een nepcartridge niet goed genoeg, want hij droogt continu de printkoppen in, en geeft geen realistische kleurweergave, dan krijg je gewoon nog zo’n flutcartridge. Ze zouden pas ballen hebben als ze je dan een originele geven zonder bijbetaling. Maar zelfs de verwachte “u krijgt uw geld terug als u uw cartridge retourneert” is er niet bij bij 123. Fijne garantie is dat…

       1. Nee Con, Er staat dat cartridges van anderen MOGELIJK niet goed werken.

        Ten eerste begrijpt iedereen dat ze dat zeggen om hun verkoop te stimuleren zonder dat dat waar is. Ten tweede begrijpt iedereen dat als het wel waar is, er twee soorten cartridges van anderen zijn: slechte kwaliteit, die niet goed werken, en goede kwaliteit, die wel goed werken.

        Iedereen begrijpt dat het om de kwaliteit, niet de oorsprong, van de cartridge gaat.

        1. Nog los van het feit dat die cartridges prima werken, totdat HP actie onderneemt om te zorgen dat ze niet meer werken. Het heeft dus niets met kwaliteit, maar alles met het handelen van HP te maken.

         Aols een cartridge die werkt opeens niet meer werkt, zonder een fysiek defect, dan is dat vrijwel zeker het gevolg van een actieve handeling van HP. Zo gaan ze nu eenmaal te werk. Maar ik vind het nogal wat: ongevraagd de software aanpassen en werkende eigendommen kapot maken. Als ze dat willen doen zou er voor installeren toestemming gevraagd moeten worden met daarbij in grote letters dat niet HP cartridges niet meer werken. En als de eigenaar installatie weigert moet het apparaat gewoon blijven werken zoals hetaltijd deed, zonder de ‘verbeteringen’ van de nieuwe firmware.

         Wat mij betreft verbieden ze deze grappen gewoon keihard, dan gaan de printer fabrikanten maar gewoon een kostprijs+ winstopslag voor hun printers vragen. Is nog beter voor het milieu ook; ik berekende vroeger de prijs en meestal was printer weggooien en nieuwe kopen goedkoper!

         1. @Elroy:

          Aols een cartridge die werkt opeens niet meer werkt, zonder een fysiek defect, dan is dat vrijwel zeker het gevolg van een actieve handeling van HP”
          Ja, het kan best een actieve handeling van HP zijn, maar het beoogde resultaat hoeft dan nog niet te zijn dat nepcartridges niet meer werken. Dat valt onder de noemer “collateral damage” en het is niet aan HP om te voorkomen dat neppers blijven werken.

          Wat mij betreft verbieden ze deze grappen gewoon keihard, dan gaan de printer fabrikanten maar gewoon een kostprijs+ winstopslag voor hun printers vragen. Is nog beter voor het milieu ook; ik berekende vroeger de prijs en meestal was printer weggooien en nieuwe kopen goedkoper!”

          Ja elroy, dat ben ik “keihard” met je eens! Dingen moeten gewoon kosten wat ze kosten, met een redelijke winstmarge voor innovatie, continuiteit en en een luizenleventje voor de directeur. Zo worden printers véél duurder en Apples véél goedkoper, en dat zou inderdaad véél duurzamer zijn, absoluut.

        2. “Nee Con, Er staat dat cartridges van anderen MOGELIJK niet goed werken.”

         Nou, dat blijkt maar weer eens zou ik zeggen. TENZIJ bewezen kan worden dat HP doelbewust nepcartridges saboteerd, blijken deze third parties non-conforme cartridges te produceren. Leg daar dan ook de verantwoordelijkheid neer, en niet bij HP. Dat deze voorheen wel werkten zegt niets over conformiteit. Hoe cartridges met de printer communiceren is namelijk aan HP en niet aan anderen. Als je zaken reverse-engineert kun je tot de onaangename conclusie komen dat het toch niet helemaal goed was… Deze website staat normaal gesproken bol van de “niet schuldig tot bewezen” meningen, die zijn nu plots erg afwezig. Nogmaals: mij lijkt dat ook HP niet op deze hausse aan negatieve nieuwsgeving zit te wachten, dus waarom aannemen dat ze dat expres doen?

          1. Dat is een zinvolle toevoeging Arnoud, jammer dat dat niet in het in je blog stond. Dat wijst inderdaad op sabotage, hoewel het artikel erg vaag is. Actief handelen om 3d party cartridges onbruikbaar te maken is een minachting van je clientèle. Beter hadden ze dat ingevoerd bij een nieuwe serie printers, met een duidelijk sticker op de doos. Hun argumentatie is echter wel correct. Net zoals iedereen nu over HP valt, krijgt HP ook een slechte naam door allerhande problemen waarvan de oorzaak ligt bij nepcartridges. Misschien is dat voor HP in een kosten-baten analyse in deze richting uitgevallen.

           Hoe dan ook is dit weer een reden om géén HP printers te kopen. Maar ach, daar had ik al lang genoeg mijn redenen voor 😉

 7. Ik vraag mij af sinds wanneer HP aan heeft gegeven dat er naast hun eigen cartridges ook cartridges van andere fabrikanten in deze printers kunnen. Volgens mij heeft HP dat nooit aangegeven en wijzen ze er gewoon op dat er HP cartridges in HP printers moeten, en geen anderen. Kan me vergissen, maar volgens mij is het niet HP die een conformiteitsprobleem heeft!

  Het probleem zit hem bij de fabrikanten van die goedkopere cartridges. Die beweren namelijk dat hun hardware conform de HP eisen zijn en nu is die conformiteit opeens weg. Dat is niet het probleem van HP maar van die andere fabrikanten. Die zullen dus deze non-conforme cartridges weer gewoon terug moeten nemen of vervangen door cartridges die wel conform zijn aan de HP standaard.

  En dat brengt het probleem weer bij de winkelier die de cartridges heeft verkocht aan de klant met de mededeling dat het prima samen werkt. Erger nog, die winkelier kan samen met deze cartridges ook de printer hebben verkocht en daarbij hebben beweerd dat deze beiden prima samen werken! Kortom, de winkelier beweert en gaat daarmee de fout in. Winkels die een HP printer hebben verkocht en daarbij hebben aangegeven dat de printer ook cartridges van derden aan kunnen zullen dus dit voor de klanten op moeten lossen.

  Maar het blijft een cartridge-probleem, niet een printer-probleem.

  En de monopolie-positie van HP? Dat vind ik nog best meevallen. Brother en andere merken doen het nog steeds best goed. De consument heeft best veel keuzes, mits ze zich goed laten informeren.

  1. Maar het blijft een cartridge-probleem, niet een printer-probleem.
   Is dat zo? De cartridges werkten eerst wel goed, maar ineens na ofwel een softwarewijziging danwel een voorgebakken instructie accepteert de printer diezelfde cartridges niet meer. Zelfs als het gaat om cartridges die al in de printer zaten en niet vervangen zijn /aan vervanging toe waren. Het zijn namelijk niet de cartridges die dienst weigeren; het is de printer die op welke gronden dan ook de cartridges plots weigert. Zoals ik al hierboven aangaf mag dat; HP kan niet gehouden worden hun producten ‘compatibel’ te laten zijn met hardware van anderen; dat is het risico van de huismerk-makers. Het is een ander verhaal als bij aanschaf al bekend was (bij HP) dat na 13-9-2016 huismerkcartridges niet meer zouden werken.

   1. “Zoals ik al hierboven aangaf mag dat; HP kan niet gehouden worden hun producten ‘compatibel’ te laten zijn met hardware van anderen; dat is het risico van de huismerk-makers.”

    Er is denk ik wel een heel groot verschil tussen:

    • 1) Een fabrikant die moeite moet doen om compatible te zijn met 3-rd party producten.
    • 2) Een fabrikant die moeite doet om de werking van het apparaat op te schorten bij toepassing van (in principe!) compatible 3-rd party producten (discussie over kwaliteit daargelaten…).
    Het zou toch wel heel vreemd zijn als er morgen ineens een palletje in de tankopening van je auto verschijnt en je dus nergens meer kan tanken, behalve bij tankstation A met speciaal aangepaste vulpistolen omdat A is overgenomen door je autofabrikant en ze vinden dat je alleen daar nog mag tanken. Dat is precies wat HP hier doet.

    1. Jouw voorbeeld verschilt niet van dat van de werkwijze van HP. Als mij bij de aanschaf van die auto vertelt was dat ik per 13-9-2016 alleen nog maar bij tankstation A zou kunnen tanken, dan had ik kunnen overwegen om die auto niet aan te schaffen. Maar dat hebben ze niet gedaan – want, kost klanten – dus dan zou ik mij nu kunnen beroepen op non-conformiteit, want de functionaliteit van mijn auto is ineens verminderd ten opzichte van de gewekte verwachting dat ik overal waar ze diesel serveren kan tanken. Ook al heeft de automaker mij niet expliciet verteld dat ik overal diesel kan tanken, is dat een verwachting die ik heb gezien bijvoorbeeld de afspraken binnen de autobranche om standaard vulopeningen te gebruiken in auto’s.

     In het geval van HP is niet gemeld dat huismerkcartridges niet gebruikt kunnen worden; sterker nog, het is duidelijk dat ze wel werk(t)en in de printers. Kennelijk staat zelfs in de handleidingen niet dat alleen merk-eigen cartridges gebruikt moeten worden (zie reactie @Eric). Het onderzoek van 123-inkt laat tevens zien dat de beperking al was ingebouwd, maar pas op een latere datum actief werd. De beperking was dus al aanwezig als de printer in of na 2015 werd aangeschaft. Dat had vermeld moeten worden; maar waarschijnlijk is dat niet gedaan omdat dat klanten had gekost. Ik zou namelijk een dergelijke beperking niet accepteren in een aan te schaffen product….

    2. Gaat toch wel mank. Je moet met een benzine auto niet verwachten dat je op diesel kunt rijden. Brandstoffen zijn generiek, en worden geproduceerd binnen bepaalde tolerantiegrenzen die door autofabrikanten worden gebruikt bij het ontwerp of de afstelling van motoren. Hoe graag 123 jouw will laten geloven dat inkt generiek is… dat is het niet.

     Dat HP doelbewust de werking opschort van nepcartridges is zeker nog niet aangetoond. Dat kan een bijwerking zijn van een verbetering in hun software, ja. Maar ik denk niet dat HP zit te wachten op deze negatieve publiciteit, en dus ook niet dat dit het doel van de aanpassing is geweest. Je zou ook tegen 123 kunnen zeggen: “hé 123, jouw cartridges werken ineens niet meer, wat is er mis met jouw cartridges. Ze voldoen niet aan mijn verwachtingen en ik wil mijn geld terug”. In plaats daarvan valt iedereen over HP. Ik vind dat erg vreemd.

     Ik lijk wel gek dat ik hier HP zit te verdedigen, want ik heb 0,0 met dit merk dat door de jaren heen steeds slechtere producten maakt. Op printing dan toch… Enig advies wat ik dan ook kan geven: koop geen HP printer meer…

   2. Tja, “het werkte eerst wel” is geen excuus. HP verkoopt printers en bijbehorende cartridges en geeft absoluut geen gatantie dat cartridges die door derden worden verkocht ook op hun printers zullen werken. Dat deze cartridges dan ’toevallig’ wel passen maakt verder niets uit. HP heeft namelijk nooit aangegeven dat deze derden-cartridges op hun printers zouden werken. Dat is gebeurd door de makers van die cartridges en de winkels die deze cartridges verkopen. Daarmee hebben de cartridge-makers en winkeliers nu dus een conformiteits-probleem.

    Vergelijken met een auto die alleen op merk X benzine rijdt is geen goed voorbeeld. Sowieso is het lastig om goede voorbeelden te vinden die vergelijkbaar zijn met deze cartridge-kwestie omdat het om zowel software als hardware gaat. Maar een mooi voorbeeld zijn natuurlijk bankpasjes.

    Stel, je hebt een bankpasje van de ING. Mooi pasje, maar je wilt er eentje met een fraaiere vorm dus ga je naar een winkel die vergelijkbare chipkaarten verkoopt en die jouw bankgegevens kan overzetten op de kaart van jouw keuze. Misschien zelfs eentje met aan de andere kant een tweede chip om bij de ABN-AMRO te kunnen chippen. Allemaal goed en aardig, totdat de ING de beveiliging van de pasjes aanpast en jouw pasje opeens niet meer werkt. Ga je dan klagen omdat de ING een monopolie heeft op ING-pasjes? Of ben je gewoon dom geweest om een pasje bij een derde partij te halen en te gebruiken?

    Gaat ook mooi op voor de OV Chipkaart…

    Omdat HP nooit heeft gezegd dat deze cartridges van derden met hun printers kunnen werken treft HP wat mij betreft ook geen blaam. Alles is gewoon conform verwachtingen, namelijk dat HP cartridges prima werken met de printer.

    1. Niks ervan ’totdat ING de beveiliging van de pasjes aanpast’. In dit gevalt is het gewoon: totdat ze besluiten dat ze het niet meer willen omdat ze zeggen een bank te zijn maar intussen stiekem meer geld verdienen met het designen van bankpasjes

  2. Wat normaal is hoeft niet vermeld te worden; als iets afwijkt van het normale moet het juist wel vermeld worden.

   Het is normaal dat verschillende producten, gekocht bij verschillende leveranciers, in combinatie gebruikt kunnen worden. Kaas van de Albert Heijn kan best met een kaasschaaf van de Blokker op brood van de Jumbo gedaan worden. Schroeven van de Praxis kunnen best in hout van de Gamma gedraaid worden, met schroevendraaiers van verschillende merken.

   Bij die schroevendraaiers wordt het al iets ingewikkelder, want daar moet gestandaardiseerd worden. Bij high-tech, zoals printercartridges, elektronica en software is standaardisatie al helemaal een grote opgave. Toch vind ik standaardisatie uiteindelijk normaal, en actief standaardisatie tegenwerken bijzonder abnormaal.

   Ik denk dat weinig mensen verwachten dat een HP-printer werkt met alle cartridges die er zijn. Ik vind het wel normaal om te verwachten dat een HP-printer een bepaalde interface naar cartridges heeft, dat die interface openbare documentatie heeft, en dat die interface niet verandert, zodat derden betrouwbare cartridges voor HP-printers kunnen maken. Zo niet, dan frustreert HP de normale situatie dat verschillende producten, gekocht bij verschillende leveranciers, in combinatie gebruikt kunnen worden.

   1. Ik denk niet dat dat ooit een normale situatie is geweest op de inkjet markt. En HP producten, en ook printers van andere fabrikanten, zijn niet bepaald Open Source. Ze staan bol van de patenten. Het zou wel een aardig idee zijn om een open source printer te bedenken, en die beschikbaar te stellen aan fabrikanten. Maar dat zal weinig levensverwachting hebben omdat alles al gepantenteerd is, en omdat mensen uiteindelijk gaan verwachten dat ze de verf van de Gamma als inkt kunnen gebruiken… Die is namelijk véél goedkoper… Belachelijk dat je die niet je je printer kunt kiepen…

    1. Maar er zijn open-source printers! Zie Makezine

     Ze zijn alleen niet erg compact of mooi om te zien. Er zijn ook open-source 3D printers maar daarvan is de vorm minder interessant omdat mensen met 3D printers knutselaars zijn. Mensen met een normale (2D) printer willen alleen documenten en foto’s afdrukken en daarbij mag het apparaat niet veel ruimte kosten. Het lieft nog een apparaat met ingebouwde fax en scanner want dat is reuze handig. (Ook al verstuurt vrijwel niemand nog een fax…)

 8. Kom onderstaande tegen in de handleiding van een officejet 8610 tegen die ik net vers van HP heb gehaald.

  Problemen met de afdrukkwaliteit oplossen 1. Controleer of u originele HP-inktcartridges gebruikt. Inktcartridges van HP zijn ontworpen voor en getest op HP-printers, zodat u altijd bent verzekerd van fantastische resultaten. OPMERKING: HP kan de kwaliteit of betrouwbaarheid van materiaal dat niet van HP is, niet garanderen. Onderhoud of herstellingen aan de printer die nodig zijn door het gebruik van dergelijk materiaal, worden niet gedekt door de garantie. Als u meent dat u originele HP-inktcartridge hebt aangeschaft, gaat u naar: http://www.hp.com/go/anticounterfeit
  Hier zou ik dan een tekst verwachten “Uw printer werkt ALLEEN met HP cartridges” Vervolgens de link gevolgd die daat staat. http://store.hp.com/NetherlandsStore/Merch/Offer.aspx?p=b-supplies-ink

  Daar wordt ook niet gezegd “Uw printer werkt ALLEEN met HP cartridges” Wel is een stukje “De waarheid achter inkt” waarbij ze duidelijk maken dat HP echt beter is.

  Ze geven daarmee dus duidelijk een keuze. Slechte, waardeloze navullers of fantastische waanzinnige super inkt van HP. Ik verwacht dus als consument dat ik de keuze kan maken en dat de machine dat ondersteund want er staat niet “Probeer nu tot 13 september en kom er zelf achter hoe slecht al die andere rommel is” of zoiets.

  1. Nee, het is heel simpel eigenlijk. HP geeft geen garantie over de werking van producten van derden. HP maakt een kleine firmware-update en POEF! De cartridges van derden werken niet meer. Niet het probleem van HP…

   De fabrikanten die dus deze cartridges maken zullen nu dus aan de slag moeten om hun cartridges bij te werken en mogelijk moeten ze de huidige cartridges terugnemen uit de winkels en klanten aanbieden om cartridges om te ruilen. Dit is immers hun probleem, niet dat van HP.

   1. Het lijkt niet te gaan over de vraag of HP aanpassingen mag maken die huismerkcatridges uitsluiten (ja, dat mag, ben ik met je eens), maar over de vraag of die beperking al eerder is aangebracht maar niet is gecommuniceerd met kopers. In dat laatste geval lijkt HP informatie verzwegen te hebben die wel van belang had kunnen zijn voor een koper om een gedegen beslissing over wel/niet HP printer kopen te kunnen nemen.

    1. Daar gaat het wel om Charles.

     HP mag zoveel features maken aan hun combinatie printer/cartridge als nodig zijn om hun klanten te geven wat ze verwachten, en als andere cartridgeleveranciers ook met die printer willen kunnen werken moeten ze zich maar aanpassen.

     Maar HP mag niet het gebruik van andere cartridges saboteren zonder dat daar een technische reden voor is.

     Maar hier is het gewoon: we doen het omdat we het kunnen en we zo meer winst maken. Dat is gewoon de arrogantie ten top.

     1. Ik heb mij volgens mij niet duidelijk uitgedrukt. Ik ben van mening dat HP (zoals @Wim ten Brink al opmerkt) geen rekening hoeft te houden met derden bij aanpassingen aan hun hard- en/of software. Dat zou de omgekeerde wereld zijn…. Maar omdat het hier niet om een (neven?)effect van een firmware update lijkt te gaan (wat HP je wel wil doen geloven schijnt) maar om een eerder in software al ingebouwde beperking die pas na een bepaalde datum actief wordt heeft HP klanten willens en wetens een product verkocht dat tijdens de verkoop al een gebrek had; dat dat gebrek niet meteen zichtbaar was doet er niet toe, maar is een gevolg van het feit dat het in software pas na datum X actief werd. Dat geeft aan dat er inderdaad geen technische reden voor de beperking is, en dat zou je kunnen betitelen als ‘sabotage’…

      Wat de reden voor de beperking is doet er eigenlijk niet toe. Of dat nou winst maken, gewoon lekker dwars liggen of wat anders is, het blijft een – behoorlijk – stomme zet van HP.

      1. Ik vind het gevoelsmatig belachelijk dat het mag, maar juridisch mag het waarschijnlijk wel: ‘we verkopen vanaf nu alleen printsystemen waar zowel inkt als printer essentiele componenten zijn’.

       Behalve natuurlijk het achteraf aanpassen. Klanten moeten altijd kunnen kiezen het apparaat te laten zoals het was, en dan met huismerkinkt te werken.

       En bovendien is het zakelijk waarschijnlijk een stomme beslissing, maar goed, dat moeten ze zelf weten.

    2. Ja, maar het is toch niet aan HP om de kopers van andere merken cartridges te informeren over de aanpassingen die ze maakten? Hoe kan het de verantwoording zijn van HP indien die andere fabrikanten (en winkeliers) hun klanten voorliegen over dat hun cartridges gewoon altijd zullen werken met de HP printers? Die fabrikanten hebben duidelijk verzwegen dat HP mogelijk aanpassingen kan doen aan de firmware die ervoor zouden kunnen zorgen dat de cartridges niet meer werken.

     HP zegt gewoon dat je HP cartridges moet kopen omdat ze de werking van andere cartridges niet garanderen en dat is voorlichting genoeg, lijkt mij.

     1. Die andere fabrikanten hebben het risico geaccepteerd dat HP aanpassingen kan doen die als bijeffect hebben dat hun cartridges niet meer werken. Ze hebben niet het risico geaccepteerd dat HP aanpassingen zou doen met het doel hun cartridges te blokkkeren, just because they can.

       1. Dan kan je nog je klanten adviseren om de firmware niet te updaten. Door de achterbakse manier waarop HP het nu heeft gedaan is dat niet mogelijk, de update is meer dan een jaar terug al uitgerold.

        Ik ben in ieder geval klaar met de firma HP ik zal mijn kennissen kring voortaan van andere printers en scanners voorzien. Ik stem met mijn voeten.

     2. het is toch niet aan HP om de kopers van andere merken cartridges te informeren over de aanpassingen die ze maakten?
      Dat heb ik ook niet beweerd. Ze hadden wel kopers moeten informeren over de beperking dat hun printer na een bepaalde datum geen huismerkcartridges meer zou accepteren. We hebben het hier natuurlijk niet over slijtage als gevolg van gebruik of iets dergelijks, maar een kunstmatig aangebrachte beperking van de werking van bepaalde printertypes.
      HP zegt gewoon dat je HP cartridges moet kopen omdat ze de werking van andere cartridges niet garanderen en dat is voorlichting genoeg, lijkt mij.
      Nee, ze zeggen niet eens dat je merkcartridges moet kopen. Ze geven aan dat zij niet verantwoordelijk zijn voor een verslechterde werking en/of vermindering van kwaliteit van hun apparatuur als er geen HP-cartridges worden gebruikt.

 9. Ik snap sowieso niet waarom mensen cartidges kopen, tenzij ze een dure professionele photoprinter hebben staan. Verreweg de meeste mensen hebben (als ze al een printer hebben) een A4 printertje staan die tussen de 40 en 60 euro kost, nieuw inclusief cartridges. Daar zitten dan meestal 4 cartridges in (Cyan, Magenta, Yellow en Black) die tussen de 10 en 20 euro per stuk kosten. Dat maakt het goedkoper om de printer gewoon weg te gooien als hij leeg is en een nieuwe te gaan halen. Erg triest, maar waar. Het is voor foto afdrukjes kosteneffectiever om ze even op te sturen naar ah.nl en ze een dag later op te halen.

  Dit is wel gelijk de reden waarom fabrikanten dit doen: de printers moeten zo goedkoop geleverd worden dat ze daar of geen winst, of zelfs verlies op maken. Ze verdienen het geld met de cartridges. Natuurlijk hebben ze het zelf zover laten komen, maar ze komen er nu ook niet meer onderuit; als HP zijn printers 20 euro duurder maakt, koopt iedereen een Canon, Epson of een Brother. Dus eigenlijk hebben ze bedrijfstechnisch de keus om of te zorgen dat mensen originele cartridges kopen, of stoppen met printers maken. Persoonlijk heb ik dan liever het eerste, hoe belazerd het ook is, want ik heb liever keus met originele cartridges, dan geen keus in printers en keus in inkt.

   1. In mijn geval printe ik te weinig. Zo’n mini cartridge ging nog net, maar die grote kon ik vaak weggooien omdat de koppen verstopt raakten door verdrogen. Ik kocht dan ook vrijwel ieder jaar een nieuwe printer en was goedkoper uit.

    Tegenwoordig heb ik een dure photoprinter staan. Gekgenoeg is de inkt voor deze printer goedkoper dan voor die goedkope printers 😉

    1. Tegenwoordig heb ik een dure photoprinter staan. Gekgenoeg is de inkt voor deze printer goedkoper dan voor die goedkope printers ?

     Dat is niet gek, dat is gewoon hoe het spel werkt. Voor mijn werk doe ik veel in laser printers, maar daar geld hetzelfde. 500 euro verschil in aankoopprijs heb je soms al binnen 2 cartridges terugverdient. Als je 100 vel print per maand natuurlijk nauwelijks relevant. Maar print je 5000 vel per maand is dat een mooie auto na 5 jaar afschrijving…

   2. No offense, maar het feit dat retail cartridges groter zijn en/of met meer inkt gevuld zijn heeft niets te maken met het feit dat nieuwe cartridges voor de gemiddelde consumenten printer net zo duur of duurder zijn als een nieuwe printer inclusief cartridges. En dan is het dus kosten efficienter om gewoon een nieuwe printer te halen. Dat het niet duurzaam is klopt, dat geef ik ook al aan. Het goedkoopst en meest duurzaam is je fotos gewoon opsturen naar een lab en ze laten afdrukken. Heb je nog betere kwaliteit ook.

    Persoonlijk heb ik een grote A3+ professionele fotoprinter staan. Daar zijn de cartridges goedkoper van als bij de goedkope A4 printers zoals Elroy ook al aangeeft, gaan ze langer mee en de printer heeft een veel hogere afdrukkwaliteit. Maar gezien de kosten van de printer zelf is dat alleen interessant als je regelmatig groot wilt afdrukken. En ook dan is objectief gezien een fotolab nog steeds goedkoper op hetzelfde formaat. (hoge kwaliteit fotopapier op A3+ kost al gauw meer dan 100 euro voor 50 vel en in sommige gevallen zelfs maar 25 vel!)

    1. No offense, maar het feit dat retail cartridges groter zijn en/of met meer inkt gevuld zijn heeft niets te maken met het feit dat nieuwe cartridges voor de gemiddelde consumenten printer net zo duur of duurder zijn als een nieuwe printer inclusief cartridges.

     Natuurlijk wel… Als jij een printer koopt met cartridges voor zeg 250 vel voor 100 euro, en een nieuwe set cartridges voor zeg 2500 vel kost 250 euro, betaal je in het eerste geval 40 cent, en in het tweede geval maar 10 cent per pagina. Je moet sowieso eigenlijk niet kijken naar de prijs van een printer, maar naar de prijs van de cartridges per pagina. De aanschafprijs van een printer is een schijntje afgezet tegen de kosten van de cartridges. Als je investeert in een iets duurdere printer, heb je helemaal geen 123 nodig om net zo goedkoop te printen.

    1. Ben nog steeds geen duidelijk verhaal tegen gekomen over Refill-akties op orginele HP-printcassettes. Ook daar is de keuze beperkt : Of de HP cassettes laten refillen met verf van onbekende kwaliteit, of vullen met HP-verf (verkrijgbaar ??) onder de zelfde kwaliteit. Want de kwaliteit van de printkop doet het aan het einde van de vulling nog altijd goed! Heb nog nooit een versleten printkop meegemaakt, a.h. “Einde van een gefinggeerde lege vulling van HP-cassettes ” !! Na refill moeten deze HP-casettes vaak/altijd ge-reset worden, en moet de kwaliteit vd refill-verf ook voldoen aan de standaard kwaliteit, zoals b.v. bij benzine van de verschillende brandstof-maatschappijen. Of heeft ook hier HP de vinger ertussen, door een (fill)- reset te boycotten, en daarmee de werking hierna te blokkeren, ook bij gebruik van HP-cassettes , en derden ? Opmerking : Omgerekend kost de inkt/verf van HP zo,n 4000€ / liter en is daarom een printer zo “goedkoop” , Dus Refill aantrekkelijker !

 10. Als ze het vooraf keurig melden, dan zie ik er in principe juridisch niks mis mee. Er zijn genoeg producten die niet compatibel zijn met de concurrent. Dat is op zich niet erg, de markt lost dat vanzelf op.

  Dat vind ik te kort door de bocht. Je vergelijkt nu een situatie waar de fabrikant vermoedelijk iets bewust beperkt, met een situatie waar de fabrikant er gewoon geen moeite voor doet en het aan derde partijen overlaat. Dat zijn twee heel verschillende situaties, met verschillende consequenties.

  1. Helemaal eens, Sven. Gevoelsmatig is er een groot verschil tussen bewust beperken zonder technische reden en niet actief meewerken. Niet actief meewerken zullen de meeste mensen accepteren, immers, van HP kan niet verwacht worden dat ze hun concurrenten steunen.

   Maar echt dwarsliggen is wat anders: ze frusteren daarmee hun klanten. Lijkt me geen goede lange-termijn strategie.

   Je bent toch als bedrijf wel diep gezonken als je dat doet.

   1. Is dat niet al precies wat ze gedaan hebben bij de introductie van chips op cartridges? Die zijn ook bedoeld om 3e partijen en hervullen van cartridges te voorkomen. (chip zegt leeg dus cartridge is leeg). De winst zit in de inkt, dus ga je er voor zorgen dat alleen je eigen cartridges verkocht worden.

    Jaren 90 voorbeeld: In een Nintendo passen ook alleen Nintendo cartridges en in een Sega alleen Sega cartridges.

    1. ‘Chip zegt leeg dus cartridge is leeg’ is natuurlijk wel keihard een oneerlijke handelspraktijk.

     En ‘de winst zit in de inkt’ is ook geen goede reden, maar een drogreden. Die situatie hebben ze eerst zelf gecreerd, dan kun je je daar niet op beroepen als een natuurwet.

     1. Gedeeltelijk mee eens. Het is wel de markt die er om vraagt. 9 van de 10 verkochte printers is van het “lowbudget but financed by ink” type. Je kunt dus slecht stel,len dat er geen vraag naar is. Maar ja, mensen zitten nu eenmaal graag voor een dubbeltje op de eerste rang. Tegen mijn klanten die ik “betrap” op het gebruik van neptoners zeg ik altijd: “Wat denk je dat je hebt bespaart op je toner nadat je de rekening van mijn bezoek hebt gekregen?”. Echt 9 van de 10 printerstoringen is te herleiden tot het gebruik van nepcartridges.

 11. Misschien een keer pleiten voor een ander marketing model: je koopt niet langer een printer en printer-inkt: je koopt het maken van afdrukken, a x cent per stuk; je kunt eventueel een abonnement met een vooraf bepaalde prijs (en kwaliteit) afspreken. Dan is het aan de fabrikant zelf te bepalen hoe hij de dienst levert. Kan in potentie heel veel schelen in dit soort misleidende en uiterst irritante trucjes van fabrikanten.

  Als eerste stap kun je verplichten dat fabrikanten een prijs per afdruk voor een printer adverteren (bij een bepaald volume), en ook verplicht worden dat waar te maken over een periode van x jaar.

  1. Jeroen, je kunt me bellen, want dat verkoop ik 😉 Iets genuanceerder, maar inderdaad leveren wij een “supply abonnement” voor een vastgesteld aantal jaren voor een vastgesteld aantal afdrukken en voor een vastgesteld bedrag. De printkosten zijn daarmee vaak maar half zo hoog als voor een “normale” printer met “normale” cartridges. Uiteraard werkt dat model niet voor low-budget inkjets en zul je iets meer moeten investeren, of leasen. De winst is soms in de orde van grote van een leuke auto. Al vanaf zo’n 500 pagina’s per maand zéér zinvol!

 12. Waar ik eigenlijk niets over hoor is de reden waarom HP deze update heeft gedaan. Daar kan een goede reden voor bestaan, naast natuurlijk het uitschakelen van de concurrentie.

  Zo is algemeen bekend dat de cartridges van HP en andere fabrikanten een chip bevatten voor technische doeleinden. Het meest logische doel van deze chip is om aan de printer allerlei gegevens door te geven zoals de datum waarop deze gefabriceerd is, hoeveel inkt de cartridge bevat en ook hoe vaak hij al is gebruikt en dus hoeveel inkt er nog over zou moeten zijn. Die chip zal zich daarvoor bijwerken en mogelijk wordt de chip-software ook weer bijgewerkt door de printer, indien een oudere cartridge wordt gebruikt. Hoe dan ook, die chip heeft ook functionele toepassingen.

  Omdat HP de specificaties van deze chips niet vrijgeeft moeten andere fabrikanten deze dus ‘reverse engineeren’, wat lang niet altijd 100% goed gaat. Maar dat is niet het probleem van HP want het is gewoon een gesloten standaard.

  Nu kan het zijn dat de firmware update van HP er nog een extra functie bij aan plakt, of nog een extra stukje gegevens toevoegt aan de chip. Mogelijk zelfs dat de firmware update zelfs de software op de chip aanpast om iets beter te werken. Zou allemaal prima kunnen. En de chip van HP ondersteunt deze aanpassingen vanuit de printer gewoon. Maar de cartridges van andere fabrikanten zijn onbekend met de mogelijkheden van deze chip-updates en dus is er geen garantie betreffende hoe de cartridge erop reageert. Waarschijnlijk dat de printer het probeert en vervolgens meldt dat de cartridge defect is.

  HP hoeft verder ook niet deze aanpassingen door te communiceren omdat ze geen afspraken hebben hierover met de andere fabrikanten.

  1. Natuurlijk hoeft HP dat niet toe te lichten, juridisch gezien. Het enige dat ik juridisch gezien vind, is dat HP vooraf expliciet moet zeggen “Let op: werkt alleen met onze cartridges” op de doos of zo. Het voelt nu een beetje alsof ze dat wel weten, maar het niet zeggen zodat je de printer gewoon koopt en dan achteraf toch maar HP cartridges koopt in plaats van een concurrerende printer. Dát is waar de regels over misleidende handelspraktijken tegen geschreven zijn.

   1. Maar waarom zou iemand aannemen dat een HP printer werkt met cartridges van een ander merk? HP is niet degene die dat beweert en geeft dus geen valse voorlichting. Ze zeggen alleen dat je HP gebruikt bij HP printers. een beetje alsof je verwacht dat de vulling van je Pelican ballpen past in je Parker pen.

    Nou ja, balpennen hebben in ieder geval geen chip die controleert of je de juiste vulling gebruikt… 😀

    Diegenen die beweren dat je cartridges van derden in je HP printer kunt stoppen zijn de fabrikanten en verkopers van die cartridges. Zij zijn dan ook verantwoordelijk voor de valse voorlichting, niet HP. Wie is er dan misleidend bezig?

    1. Het is algemeen bekend dat je voor inkjetprinters op allerlei plekken cartridges kunt laten navullen en/of onofficiële cartridges kunt kopen. Hoe dat ooit begon, weet ik niet, maar anno 2016 doet dat er niet meer toe. Zo werkt het, net zoals je overal hoesjes voor je iPhone of Samsung Galaxy kunt kopen van allerlei merken. Natuurlijk weet je dat de kwaliteit minder zal zijn maar dat is jouw keuze als consument.

     1. net zoals je overal hoesjes voor je iPhone of Samsung Galaxy kunt kopen van allerlei merken. Natuurlijk weet je dat de kwaliteit minder zal zijn maar dat is jouw keuze als consument.

      Hmm, ga jij ook bij Samsung klagen als het hoesje waarop staat dat hij geschikt is voor je Samsung niet blijkt te passen?

     2. Maar zoals het algemeen bekend is dat je huismerk-cartridges kunt kopen en cartridges opnieuw kunt laten vullen is het ook bekend dat de huismerk-cartridges lang niet altijd goed functioneren en dat de printer-fabrikant ook maatregelen kan nemen om huismerk-cartridges te blokkeren. Dit is een kat-en-muis spel dat al jaren gaande is. HP heeft nu gewoon actie ondernomen die een groot deel van de huismerk-cartridges waardeloos maakt, wat een risico is die de consument had kunnen weten indien ze door de fabrikanten en verkopers van die cartridges hierover waren ingelicht! Die hadden ook kunnen waarschuwen dat je geen firmware-updates op je printer moet uitvoeren als je huismerk-cartridges gebruikt omdat die updates de werking van de cartridges kan blokkeren.

      Vergel;ijken met de mobiele telefoons kan ook. Je kunt je mobieltje rooten en je eigen besturings-systeem erop zetten. Maar als er dan iets mis gaat en je een dure baksteen overhoudt dan is dat het risico van de consument die ging rooten, niet die van de fabrikant die het toestel met originele software heeft geleverd. Er is gewoon een punt waarop de fabrikant niet meer verantwoordelijk is voor dingen die fout gaan.

      Okay, zelfs als er sprake is van opzet dan kan HP er nog steeds een geldige reden voor hebben. Mogelijk kregen ze te vaak te maken met defecte printers van gebruikers die huismerk-cartridges gebruikten. Om dat dus tegen te gaan heeft de update dus voorkomen dat gebruikers hun eigen printers beschadigen met “slechte” cartridges.

      Ik zou sowieso niet weten waarom HP het zou moeten toelaten dat derden cartridges maken voor hun printers. Het gebeurt no omdat het kan, maar ik zie niet in waarom het zou moeten…

      1. Dat van die maatregelen twijfel ik serieus over. Ik denk niet dat de gemiddelde consument weet of verwacht dat HP printers ineens gaan zeggen “Invalid cartridge please replace”. Dat deden ze namelijk nooit. Ja, je printkwaliteit kon minder zijn en dát kun je de generiekhandelaren aanrekenen, maar dat het ineens gewoon geweigerd werd, dát zag niemand aankomen volgens mij.

       Niemand zegt dat HP het actief moet toelaten. Als HP in het volgende model een palletje anders doet, dan is dat haar keuze en dat alle generieke cartridges dan niet meer passen, jammer dan. Maar dit is niet een palletje omdat de HP cartridges dan sneller heen en weer kunnen (of whatever), dit is een softwarematig palletje met één functie: de concurrent uitschakelen.

       1. Ik vind “Dat deden ze anders nooit” maar een bar slecht excuus. Je zou 100 keer zwart kunnen rijden in het OV om bij de 101e keer betrapt te worden bij een controle en dan zeggen: “Dat deden ze anders nooit” simpelweg omdat je nog niet eerder was gecontroleerd.

        Even dit artikel erbij pakken want het is een blog uit 2013. Het bevat een stappenplan voor een huismerk-cartridge die dus kennelijk niet wordt herkend. Toen waren dus al mogelijke problemen bekend. Maar goed, verder terug in de tijd…

        Het is 2005 en HP klaagt twee bedrijven aan voor het navullen van cartridges! Dat resulteerde in een schikking. Maar goed, dat ging weer om de samenstelling van de inkt.

        Maar in 2012 was er op Radar deze discussie over slecht-werkende huismerk-cartridges. Daar meldt ook iemand keurig netjes dat “HP doet natuurlijk hun uiterste best om compatible cartridges tegen te gaan“. Tja, en dan blijkt dat “deden ze anders nooit” echt een flut-excuus is. Ze doen dit namelijk al heel lang! Daarom zit er zelfs een chip op de cartridge!

        Op SeniorenNet staan er ook tips over het gebruik van huismerk-cartridges en ook daar wordt aangegeven dat je bij deze cartridges soms problemen kunt verwachten. En dat een reset van de printer dit zou kunnen verhelpen. In het commentaar weer iemand die aangeeft problemen te hebben gehad met huismerk-cartridges en weer gewoon is teruggegaan naar de merk-cartridge wat het probleem weer oploste. En nog veel meer problemen met huismerk-cartridges.

        Het verbaast mij dan ook dat mensen omdanks al deze verhalen gewoon huismerk-cartridges blijven kopen.

        1. Het hele verhaal komt erop neer: je wist dat je met huismerkcartridges een risico liep dat ze niet werkten, of dat de printkwaliteit slechter was. Het was verre van zeker dat dat met alle huismerkcartridges zo was, maar inderdaad, je wist dat je een groter risico op problemen had.

         Daarom probeerde je 3 of 4 bronnen van huismerkcartridges, tot je er een gevonden had die wel goede printkwaliteit leverde, en die soepel door het apparaat herkend werd.

         Met een beetje zoekwerk was dus het door HP geidentificeerde probleem (sommige huismerkcartridges zijn inferieur) opgelost,

         De problemen die jij aanhaalt zijn incidenten. ‘Deden ze anders nooit’ is dus wel correct.

         Ze gaven wel eens problemen/slechte kwaliteit, maar ronduit weigeren alleen omdat het niet het juiste merk is, dat deden ze inderdaad nooit (of toch heeeeeeeeeeeeel zelden)

         Als zo huismerkding slechter print dan een originele: prima. Als hij niet goed past en lekt, prima, eigen schuld. Als hij de printer kapot maakt: prima, eigen risico. Maar alleen weigeren omdat het niet een officiele versie is: niet prima.

       2. Ik denk niet dat de gemiddelde consument weet of verwacht dat HP printers ineens gaan zeggen “Invalid cartridge please replace”. Dat deden ze namelijk nooit.
        Dit is pertinent niet waar. Ik heb meerdere klanten gehad met enorm vage problemen met hun afdrukken die niet verdwenen met nieuwe nepcartridges, maar wel vanzelf weer verdwenen met originele. Dat varieert van vlekken, af en toe een witte pagina tussendoor, witte scherp afgelijnde brede strepen (onderbrekingen dus eigenlijk) verticaal over de print tot Cyaan, Magenta, Yellow en Black strepen van pak hem beet een centimeter breed en scherp afgelijnd over de lengte van een pagina. Scherp afgelijnd wil hierbij zoveel zeggen als “bewust aangebracht vanuit driver danwel firmware”.

        …dit is een softwarematig palletje met één functie: de concurrent uitschakelen.
        Is dat inmiddels bewezen? Dat het min of meer expres was blijkt uit jouw link naar het NOS artikel, maar wat de reden ervoor is nog steeds niet bekend naar mijn idee. Het kan nog steeds een ongelukkig neven effect zijn.

 13. En nog iets. Laten we het vergelijken met het openbaar vervoer en de OV Chipkaart. Je koopt een kaart en kunt daarmee dus met het OV door Nederland heen reizen.

  Stel nou dat de AH ook OV chipkaarten gaat maken en verkopen die werken met de chip-automaten in het OV. Dat zou in principe zo kunnen omdat die kaarten makkelijk te produceren zijn. Je reistegoed koop je daarbij ook bij de AH en niet bij de OV organisaties. De reisorganisaties verdienen er niets aan en bovendien is de AH dan 20% goedkoper. Wat krijg je dan? Iedereen koopt dan de AH-kaart…

  Maar dan worden de OV automaten aangepast zodat de AH kaarten weer geweigerd worden. Wiens schuld is dat dan? Zijn de OV organisaties dan hun monopolie-positie aan het misbruiken omdat zij als enige kaarten mogen verkopen voor het OV? Of is het de AH die gewoon fout bezig is, de OV organisaties veel geld kost door gemiste omzet en nu opeens een waardelose kaart produceert en klanten klagen omdat de kaart niet meer conform verwachtingen werkt? (Namelijk, ze kunnen niet meer met de bus ergens heen.)

  1. Haha, denk dat AH daar zijn vingers niet aan gaat branden… 123ov.nl al geregistreerd? Waarschijnlijk is dat makkelijker dan een inktcartridge reverse-engineeren. Maar dat is meer iets voor een andere blog 😉 Maar eigenlijk vind ik deze analogie beter dan die van het smartphonehoesje (sorry Arnoud!)

   1. Als AH het niet doet dan misschien iemand anders. Sowieso is er een interessante markt voor valse OV-chipkaarten, ook al is dat illegaal. (De OV-markt is op dat punt beter beschermd dan de printer-markt.) Op WebWereld is hier een artikel over te vinden van 5 jaar geleden, hoe mensen voor € 17,50 een valse chipkaart konden kopen met € 150,00 aan reistegoed. Maar goed, daar was duidelijk sprake van oplichting en de mensen die de chipkaarten kochten wisten dat ze meededen aan dit bedrog.

    Is een huismerk-cartridge eigenlijk niet ook een vorm van bedrog? Heeft HP namelijk geen patent en copyright op het ontwerp van de cartridge en de functionaliteit ervan? Waarom mogen andere fabrikanten deze cartridges eigenlijk namaken? 😀

    1. Auteursrechten op een functioneel ontwerp? Gelukkig niet. De vorm zal je wel moeten kopieren vanwege de functie. Patenten zullen ze vast hebben, maar daar is omheen te ontwerpen.

     Een patent wellicht op de vorm? Lijkt me niet, tenzij je kan aantonen dat de vorm innovatief is en een voordeel biedt (niet zijnde het buiten de deur houden van alternatieve inkt aanbieders).

    2. Het is alleen bedrog als die huismerk-cartridges makkelijk te verwarren zijn met HP merk-cartridges.

     Waarom andere fabrikanten de cartridges mogen namaken? Omdat we in een vrij land leven (voor zover dat nog zo is). Omdat er niets op tegen is. Omdat een vrije markt een groot goed is. Je stelt de vraag verkeerd om. Toegestaan is de default; verboden heeft een goede reden nodig.

  2. Hmm, laat ik deze analogie eens afbreken.

   Bussen, treinen e.d. zijn eigendom van de vervoersbedrijven. Als reiziger mag je daar dus alleen gebruik van maken met toestemming van deze bedrijven. Deze bedrijven geven alleen tijdelijke toestemming per reis, onder voorwaarde dat je een geldig vervoersbewijs hebt (dus: ingecheckt met een officiële OV-chipkaart). Vervoersbedrijven mogen de voorwaarden opstellen, dus zij mogen ook definiëren wat een officiële OV-chipkaart is. Goedkope klonen van de AH gaan dat natuurlijk niet worden. Gebruikers van zulke klonen zijn daarmee natuurlijk in overtreding. Het is daarmee nog een open vraag of AH in overtreding is. Aannemende dat AH geen overeenkomst met vervoersbedrijven heeft zou ik zeggen: nee, maar het is wel willens en wetens faciliteren van andermans overtreding.

   Nu printers. Analogie van vervoersbedrijven zal wel HP zijn. Welk eigendomsrecht van HP zou volgens deze analogie bestaan? Volgens mij bestaat dat eigendomsrecht niet. De printer is geen eigendom van HP, maar van de gebruiker van de printer, en die is bij de aankoop niet akkoord gegaan met bijzondere voorwaarden. HP heeft dus niets te zeggen over wat de gebruiker met de printer doet. Als de gebruiker goedkopere cartridges installeert is de gebruiker niet in overtreding. Aanbieders van alternatieve cartridges zijn ook niet in overtreding, en faciliteren ook niet andermans overtreding.

   1. Het eigendomsrecht van HP is de firmware-update die de thuismerk-cartridge uitschakelt. Tel daarbovenop de updates van de printer driver en diverse functies die HP allemaal biedt inclusief het printen via de Cloud. (Handig, kan ik vanaf mijn werk printen naar mijn printer thuis…)

    Sowieso, als je de firmware-upgrade niet uitvoert blijven je oude cartridges gewoon werken.

    HP moet wel ervoor zorgen dat de printer tijdens zijn levensduur gewoon doet waarvoor het bedoeld is, namelijk afdrukken. Als huismerk-cartridges problemen veroorzaken en een printer dus defect kunnen maken dan zal HP daar wat tegen moeten doen. Het blokkeren van huismerk-cartridges is dan een geldige oplossing.

    Aanbieders van huismerk-cartridges zijn mogelijk wel in overtreding omdat HP patenten kan hebben op de chip, op de vorm van de cartridge en de samenstelling van de inkt. Dat geeft HP nog een andere reden om deze cartridges te blokkeren.

    1. Sorry om in herhaling te vallen, maar het wordt toch eens tijd om beter te gaan lezen.

     Sowieso, als je de firmware-upgrade niet uitvoert blijven je oude cartridges gewoon werken.
     Dat is dus niet zo. 123inkt heeft achterhaald dat het zelfs bij printers uit 2015 gebeurt die nooit een update hebben gehad en/of nooit aan het internet gekoppeld zijn geweest. Dat betekent dat de uitschakeling van huismerkcartridges waarschijnlijk al in de firmware vanaf 2015 zit, met een tijdslot er op zodat pas per 13-9 j.l. word afgedwongen dat alleen maar HP cartridges geaccepteerd worden. Dat heeft dus niets te maken met eventuele latere updates of technische aanpassingen aan de firmware om ’te voorkomen dat inferieure cartridges uw printer beschadigen’ of iets dergelijks. Het lijkt puur een maatregel om concurrenten uit te sluiten. Dat de problemen optreden na de laatste firmware update kan toeval zijn, of (voor liefhebbers van complottheorieën) expres zo getimed zijn om het idee te wekken dat het met die laatste update is gedaan.

     1. Meh!

      123inkt heeft achterhaald dat het zelfs bij printers uit 2015 gebeurt die nooit een update hebben gehad en/of nooit aan het internet gekoppeld zijn geweest.
      Leuk dat ze dit beweren maar hoe weet de printer dan dat het tijd is om de huismerk-cartridges te blokkeren? Hebben ze dan een interne klok of zo die in de fabriek is gelijk gezet en die op een batterij loopt en jarenlang blijft doorlopen? Lijkt mij veel moeite…

      Als die huismerk-blokkade via een timer is geregeld dan heeft de printer of via het Internet de datum/tijd opgehaald of de gebruiker heeft deze handmatig ingesteld. In beide gevallen had de huismerk-fabrikant hiermee kunnen experimenteren om te zien of hun cartridges over enkele jaren nog steeds zouden werken of niet. Immers, als de datum over Internet wordt opgevraagd dan kun je dat verzoek dus zien in de datastream over het Internet. Als het een handmatige instelling is dan zou je de cartridges hebben kunnen testen door gewoon een datum in de toekomst in te voeren. Dus aangezien de huismerk-fabrikant sowieso al met reverse engineering bezig was om het protocol te achterhalen waarmee printer en cartridge met elkaar communiceren hadden ze dit ook even snel kunnen uitzoeken.

      Lijkt mij sowieso logisch dat je dit altijd even uittest. Zoniet, dan zit er een fout in je product omdat die niet conform de verwachtingen werkt. Immers, het datum-slot zou hem in de toekomst blokkeren. Fout dus van de fabrikantv

      Vervolgens vraag ik mij dan af hoe dit dan zit met printers uit 2014. En printers uit 2013. Of mijn HP printer uit 2012. Zit daar dan geen tijdslot op? Betreft het alleen modellen uit 2015 of gaat het om alle printers die in 2015 zijn verkocht? Ik vind het sowieso vreemd dat 123inkt dit zo makkelijk heeft ontdekt. Dan wil ik graag weten waarop ze dit baseren.

      123inkt.nl reageert op geblokkeerde HP printers.

      Dus maar even nagelezen wat 123inkt er zelf over zegt. En 123inkt zegt niets over “printers uit 2015 gebeurt die nooit een update hebben gehad”. Dat staat er niet! Er staat juist: “Printerfabrikanten voeren regelmatig firmware-updates uit waarvan gesteld wordt dat die de werking van de printer verbeteren of beveiligingsissues verhelpen.” Ofwel, de firmware update heeft schuld.

      En kennelijk heeft deze keer de firmware een tijdslot voor huismerk-cartridges toegevoegd die deze per 13 september 2016 zou blokkeren.

      En 123inkt geeft ook aan dat ze het probleem hebben kunnen oplossen en nu nieuwe chips gaan gebruiken in hun cartridges en daarmee het probleem weer oplossen. Klanten moeten alleen even de nieuwe chips aan hun cartridges bevestigen die op dit moment nog geproduceerd moeten worden en daarmee is 123inkt weer conform de verwachtingen.

      Totdat HP het geintje weer herhaalt en dat recht hebben ze eigenlijk wel. Klanten die dit willen voorkomen moeten dan maar geen firmware-updates uitvoeren. Die updates dwingen het namelijk af dat je HP cartridges moet blijven gebruiken…

      Ik zag ook bij VARA’s Kassa-site dat dit niet de eerste keer is dat een firmware-update de huismerk-cartridges blokkeert. Ook toen wist 123inkt een uitweg te bieden. En een der reacties geeft een andere oplossing: koop in het vervolg een Canon printer…

      1. Dat staat er niet! Er staat juist: “Printerfabrikanten voeren regelmatig firmware-updates uit waarvan gesteld wordt dat die de werking van de printer verbeteren of beveiligingsissues verhelpen.” Ofwel, de firmware update heeft schuld.
       Toch echt beter gaan lezen, want het artikel gaat verder met:
       De diverse printertypes waarbij het probleem speelt hebben voor het laatst op 22 maart 2016 een firmware-update gehad (met firmware die al ontwikkeld was in 2015). Ook de testprinters uit de opslag van 123inkt.nl die geen netwerktoegang hadden, en dus niet konden updaten, vertonen het probleem. Sterker nog, ook printers met oudere firmware-versies dan de update van maart 2016 vertonen het probleem sinds 13 september.
       (emphasis mine) Ik neem aan dat er in de communicatie tussen printer en driver in het OS een datum/tijd meegestuurd wordt door de printer driver. Op die manier kan de printer dus vrij simpel aan de juiste datum komen. Niets handmatigs instellen of interne klok of via Internet updaten nodig.

       Dus aangezien de huismerk-fabrikant sowieso al met reverse engineering bezig was om het protocol te achterhalen waarmee printer en cartridge met elkaar communiceren hadden ze dit ook even snel kunnen uitzoeken.
       Het protocol reverse-engineeren is wat anders dan de firmware uitpluizen. Als je het protocol kunt achterhalen heb je helemaal geen interesse in de firmware, want die kennis heb je dan niet nodig. En ik vermoed dat er niet eerder (niet uitgezocht) sprake is geweest van een dergelijk tijdslot in de firmware van printers, en dat dat de reden is dat ze dat ook niet getest hebben bij het ontwikkelen van de huismerk-chips. Zal vanaf nu wel anders zijn.

    2. Het eigendomsrecht van HP is de firmware-update die de thuismerk-cartridge uitschakelt. Tel daarbovenop de updates van de printer driver en diverse functies die HP allemaal biedt inclusief het printen via de Cloud. (Handig, kan ik vanaf mijn werk printen naar mijn printer thuis…)

     Eh, dat snap ik niet. Dat zijn toch helemaal geen dingen waar HP rechten aan kan ontlenen? Als deze verandering met een firmware-update meegekomen zou zijn, dan zou dat juist een schending van het eigendomsrecht van de eigenaar van de printer zijn geweest: die mag bepalen wat er wel/niet met de printer mag gebeuren, en die geeft natuurlijk geen (geïnformeerde) toestemming voor zo’n verlies aan functionaliteit. En die “diverse (online) functies” zijn een vorm van dienstverlening die in dit verhaal niet van toepassing is: printen met alternatieve cartridges werkt ook niet meer als je gewoon wilt printen zonder online services. Cartridges zijn geen “tickets” voor online diensten.

     Sowieso, als je de firmware-upgrade niet uitvoert blijven je oude cartridges gewoon werken.

     Dat is in dit geval blijkbaar niet zo. Blijkbaar bevatte de oude firmware al een datum en een instructie “stop vanaf dat moment met accepteren van alternatieve cartridges”.

     HP moet wel ervoor zorgen dat de printer tijdens zijn levensduur gewoon doet waarvoor het bedoeld is, namelijk afdrukken. Als huismerk-cartridges problemen veroorzaken en een printer dus defect kunnen maken dan zal HP daar wat tegen moeten doen. Het blokkeren van huismerk-cartridges is dan een geldige oplossing.

     Nee, als huismerk-cartridges, door een fout van de cartridge-leverancier, schade aan de printer veroorzaken, dan is HP daar niet voor aansprakelijk. Het blokkeren van huismerk-cartridges is geen geldige oplossing. Aan de andere kant: als huismerk-cartridges geen fouten bevatten, dan moet de printer tijdens zijn levensduur gewoon blijven afdrukken. En dat gebeurt nu juist niet: door de ingebouwde blokkade werkt het printen niet meer. Dit is een ingebouwd defect in de printer, en HP moet daar wel voor aansprakelijk gesteld worden.

     Aanbieders van huismerk-cartridges zijn mogelijk wel in overtreding omdat HP patenten kan hebben op de chip, op de vorm van de cartridge en de samenstelling van de inkt. Dat geeft HP nog een andere reden om deze cartridges te blokkeren.

     Als je me echt boos wilt maken, dan moet je patenten gaan verdedigen. Maar dat is nu niet aan de orde: er wordt niet door HP met patenten gezwaaid om huismerk-aanbieders te vervolgen. Ze verlagen zich tot doelbewuste technische sabotage.

 14. Linkje van HP zelf: http://www8.hp.com/us/en/hp-news/press-release.html?id=2335831 (18-9-2016)

  Lijkt er dus op dat deze functionaliteit vanaf eind 2015 ingebakken is en anders met een firmware update mee kan komen (zoals nu dus gebeurd is). 3rd party cartridges werken als ze een HP security chip hebben (maar dat heeft natuurlijk geen enkele 3rd party cartridge want een HP security chip kost waarschijnlijk meer dan een nieuwe cartridge van HP zelf).

  Waarschijnlijk naar aanleiding van een aantal rechtszaken die begin 2015 aangespannen zijn, onder andere in Nederland: http://www8.hp.com/us/en/hp-news/press-release.html?id=1880171 (9-1-2015) Kunnen we achterhalen of daar al uitspraken over gedaan zijn?

  1. Dit is het eerste bewijs dat ik zie dat HP bewust de concurrentie een hak wil zetten over de rug van zijn eigen klanten. Dit is zeer laakbaar. Hadden ze op de doos van die printers gezet “Deze printer werkt alleen met cartridges met een HP Securitychip” dan hadden ze wat mij betreft volkomen gelijk gehad. Nu zetten ze hun eigen klanten in hun hemd. Dat is een schande!

   Anderszijds heb ik nog steeds moeite met de aanname dat het algemeen bekend is dat HP printers ook met nepcartridges moeten kunnen werken. Mijns inziens is dat niet zo. Reverse engineeren zal vroeg of laat problemen opleveren. Iedereen die reverse engineert weet dat er in de aannames die hij maakt om tot een werkend geheel te komen hiaten zitten. Dat zij die hiaten verzwijgen voor het koopvee snap ik, maar dat is niet het probleem van HP.

   1. De grote massa weet niet eens wat reverse engineeren is.

    Maar ik ken een aantal computerclubs voor ouden van dagen, waar ze iedereen aan de 123inkt cartridges helpen. Dat soort informatie is dan weer wel degelijk algemeen bekend. Dat die werken door reverse engineering en dat blijven werken daardoor geen garantie is, dat weten die mensen echt niet.

   1. “3577” is een kort geding tussen HP en Digital Revolution, het bedrijf achter 123inkt, over reclameuitingen inzake hergebruik van (toner en inkt) cartridges. Een winstje op punten voor HP.

    “13401” is een octrooizaak tussen dezelfde partijen die gaat over de chip op inkt en toner cartridges. HP claimt inbreuk op een van de conclusies van haar octrooi, deze conclusie is door de rechter vernietigd omdat het niet vernieuwend was. Een pijnlijk verlies voor HP.

    Corné mag boos worden:

    Als je me echt boos wilt maken, dan moet je patenten gaan verdedigen. Maar dat is nu niet aan de orde: er wordt niet door HP met patenten gezwaaid om huismerk-aanbieders te vervolgen.

   2. Ik heb ze allebei even gescand (no pun intended).

    De eerste zaak gaat over een octrooi-inbreuk: HP verliest dit. Zie ook: http://eplaw.org/nl-hp-v-digital-revolution/ en http://www.ie-forum.nl/artikelen/nieuwheidsgebrek-octrooi-hp-wegens-afwezigheid-structurele-verschillen-met-stand-van-de-techniek. Geen idee wat een Paulsen-cartridge is, trouwens.

    De tweede gaat over een uiting van Digital Revolution (aka 123inkt) waarin ze de woorden ’totally rebuild’ gebruiken. Wat naast de schrijnende taalfout ook nog eens niet waar was (ze hergebruiken niets maar gebruiken nieuwe cartridges van een goedkope fabrikant). Een rectificatie wordt geëist en toegekend. Zie ook: http://www.itenrecht.nl/artikelen/toners-zonder-enig-hergebruikt-onderdeel-zijn-niet-039-totally-rebuild-039

    Vooral de eerste zaak is relevant. HP kan zich niet beroepen op een octrooi en probeert nu hetzelfde te bereiken op een onderhandse manier.

    1. Met andere woorden als ze roepen in hun persbericht dat ze het doen om hun intellectuele eigendom te beschermen, dan liegen ze. Dat intellectuele eigendom is immers al afgeschoten in een rechtzaak.

     En het is zoals iedereen al vermoed gewoon doodordinaire bescherming van een niet (meer) werkend verkoopmodel. HP mag wat mij betreft dan dezelfde kant op als die bedrijven die zeggen dat ik legaal aan mijn online content kan komen, terwijl het legale aanbod mijn wensen (lees smaak) nauwelijks dekt. En vroeger op DVD vaak niet eens met engelse subtitles kwam, daarvoor moest je wel naar de downloads.

     Waar mogen ze van mij dan heen? De afgrond in met hun bakken met lobby geld. Zodat nieuwe innitiatieven een kans krijgen zonder doodgeprocedeerd te worden of opeens geconfronteerd te worden met wettelijke beperkingen door politici die toevallig en geheel ongerelateerd een donatie van de zittende bedrijven hebben gekregen.

     https://pbs.twimg.com/media/Bv6QX1YCUAAzgwh.jpg

     1. Je eerste paragraaf klopt niet. Die rechtszaak gaat over 1 octrooi. Misschien hebben ze er nog wel 100.

      Ten tweede: hun intellectueel eigendom is breder dan (1 of 100) octrooien. Alle designkeuzes, alle know-how, alle interne geheimen, is allemaal intellectueel eigendom. Misschien niet wettelijk beschermbaar IE, maar wel IE.

      Maar het is nogal een ronkende marketingzin ‘om ons intellectueel eigendom te beschermen’. Mensen denken nogal gauw: O, maar dan is het goed. Dat klopt niet. a) Niemand weet precies wat het inhoudt. Ik ben IE expert, en ik zie niet in hoe hun actie bij kan dragen aan de bescherming van hun IE b) zelfs als het wel bijdraagt aan de bescherming van hun IE, dan is het nog geen voldoende verantwoording. Je mag niet zomaar alles doen omdat het nu eenmaal is om je IE te beschermen (je mag ook niet iedereen aan de ingang van je huis in elkaar laten slaan om daardoor potentiele inbrekers af te schrikken)

      (Ik weet dat Arnoud niet vindt dat ‘intellectuele eigendom’ een correct woord is voor het bovenstaande, maar ik ben het daar niet mee eens)

      1. Specifiek in jouw context klopt het: ze willen hun auteursrechten, merken, octrooien en dergelijke beschermen. Dan is IE een prima afkorting. Waar het mij om gaat met mijn bezwaar is de pretentie dat IE iets is náást die specifieke rechten. Alsof je intellectuele creaties een vorm van eigendom kennen, het is van jou, punt. En dat daarnaast eventueel een auteursrecht op die creaties kan liggen.

      2. Als ze er nog 100 hebben, waarom dan geen rechtzaak, maar deze actie? Nu weet je al dat binnen niet al te lange tijd de cartridges gewoon weer werken. Als je echt een IE zaak had dan had je 123inkt al lang uit de markt gehad.

       Ik vermoed dat ze niet willen procederen omdat ze nu nog kunnen dreigen met octrooien, maar ze bang zijn dat ze bij een rechtzaak net als dit ene octrooi ongeldig gevonden worden.

       1. Goh, daar zijn vele redenen voor 1) Omdat een rechtszaak best wel tijd en geld kost en dit gewoon sneller gaat. 2) omdat uit de eerdere rechtszaak gebleken is dat digital revolution terugvecht, en dat HP lang niet zeker is dat al hun octrooien een tegenaanval overleven (en het probleem is: als ze eenmaal in een land onderuit zijn gehaald, dan wordt het risico veel groter dat dat in andere landen ook gebeurt. En daar zittten ze niet op te wachten. Ze hebben nu een mooi papiertje met ‘octrooi’ erop, met de aanname van geldigheid Daar kun je mooi mee bluffen. Na een verloren nietigheidsactie in een land wordt dat papiertje in de andere landen ‘octrooi dat zomaar eens niet geldig zou kunnen zijn’. Dat willen ze wellicht niet. 3) Omdat er een andere mananger op dat stoeltje zit 4) omdat het een het ander niet uitsluit.

 15. Ik bedenk mij opeens iets…

  Wat nou als het probleem niet is veroorzaakt door HP? Ik vind de datum van 13 september een beetje arbitrair en zou eerder een dag aan het begin of einde van een maand verwachten. Waarom is 13 september dan zo belangrijk?

  En dan komt het. Aangezien het een beperkt aantal soorten huismerken zijn met dit probleem zou het kunnen zijn dat deze merken allemaal gebaseerd zijn op hetzelfde reverse-engineering onderzoek van een of andere onderzoeker. Immers, HP heeft er geen gegevens over vrij gegeven dus heeft een onderzoeker het protocol moeten ontsleutelen. En wat nou als daar een fout bij is gemaakt en men een houdbaarheids-datum heeft mee gekopieerd als ‘random data’? Ofwel, de cartridges die ze onderzochten hadden allen toevallig 13 september 2016 als einde houdbaarheidsdatum en het onderzoek heeft dit niet als dusdanig erkent en nu zit deze houdbaarheids-datum in alle cartridges van 123inkt en die andere fabrikanten.

  Zou een blunder zijn van jewelste, toch? Dan ligt de oorzaak van het probleem dus ook niet bij HP maar bij de huismerk-fabrikanten. Ik lach mij een breuk indien dit uiteindelijk het probleem blijkt te zijn! 😀

 16. Het merk handelt als eigen merk en zorgt voor upselling, althans dat wilt HP. Mensen houden het dan niet alleen bij het kopen van printers maar breiden hun aankopen uit met de inkt. Nu kan het zo zijn dat de consumenten dit niet willen tolereren en dus overstappen naar een ander merk. Wie weet is HP dan toch niet sterk genoeg als merk om zo’n manoeuvre uit te halen.

  -Edit Arnoud: linkspam verwijderd-

 17. In een blogpost zegt HP nu firmware te gaan maken die de oude cardridges weer accepteert:

  We updated a cartridge authentication procedure in select models of HP office inkjet printers to ensure the best consumer experience and protect them from counterfeit and third-party ink cartridges that do not contain an original HP security chip and that infringe on our IP.
  […]
  As a remedy for the small number of affected customers, we will issue an optional firmware update that will remove the dynamic security feature. We expect the update to be ready within two weeks and will provide details here.

  1. Hmm. Leuk bedacht. We maken je het eerst onmogelijk. Maar daarna wel mogelijk als jij weet hoe je een firmware kunt flashen en door twintig hoepels kan springen. Want die firmware is optioneel, dus je krijgt hem niet vanzelf (zoals je de gemene firmware kreeg).

 18. Ook ik gebruikte cartridges van inktsetje en kon vanaf 13 september niet meer printen. Heb het programma gereset maar geen resultaat. De originele cartridges geplaatst maar nog wordt de zwarte tekst niet afgedrukt. Heeft iemand een tip voor dir probleem? Ik heb met hp gebeld . De medewerkster opperde het idee dat het misschien aan mijn firewall zou kunnen liggen. Hier heb ik helemaal niets aan veranderd. Wie heeft een oplossing voor mij? ik vertik het om een nieuwe printer te kopen want de cartridges die ik net heb gekocht passen niet in een andere printer. Ik hoop op positief nieuws!!!

  1. Dus als je een Word document afdrukt met tekst in rood, groen, blauw en zwart, komen alleen de gekleurde woordjes op het papier en de zwarte niet? Misschien handig om te vermelden om welk type printer het gaat.

  1. Ik zou zeggen van niet. Die printer is jouw eigendom en ze maken functionaliteit waarvoor je hebt betaald onbruikbaar. Ik zou dat het opzettelijk en wederrechtelijk onbruikbaar maken van een goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort noemen. En dat mag niet volgenst artikel 350 van het Wetboek van strafrecht. Staat zelfs max 2 jaar gevangenis op.

 19. 123inkt mag huismerkcartridges voor HP-printers blijven verkopen

  Gezien bovenstaande uitspraak in hoger beroep snap ik prima waarom HP via deze truuk probeert te voorkomen dat 123inkt hiermee door kan gaan. Ze hebben immers geen patent/octrooi meer op hun cartridges.In de kwestie met Samsung had Samsung nog wel een octrooi.

  Dit is een beetje hinderlijk omdat er nu sprake lijkt te zijn van ongelijkheid van HP en Samsung als het gaat om de bescherming van hun producten. Het blijft een rare kwestie…

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.