Wat als ik in het wintertijduur te hard rijd?

Een lezer vroeg me:

Gisternacht reed ik om 03:15 (zomertijd) oftewel 02:15 (wintertijd) over de A2 langs een flitspaal. Ik reed keurig 100 maar bedacht me, als ik te hard had gereden dan was ik geflitst en dan had er dus 02:15 op de boete gestaan. Maar om 02:15 (zomertijd) was ik nog op het werk, en daar zijn beelden en logs van (een datacenter). Had ik daarmee dan onder de boete uit gekund?

Leuk geprobeerd, maar nee.

Ik dacht eerst dat het antwoord makkelijk zou zijn: de tijd van de overtreding zal wel in UTC vastgelegd zijn, en dan is corrigeren voor wintertijd triviaal. Maar dat viel dus tegen, want op alle voorbeelden van verkeersboetes die ik kan vinden staat gewoon “02:15” zonder tijdzone-aanduiding. En toen las ik dat in 2013 de trajectcontrole bij de zomertijd misging, de klok werd niet verzet waardoor iedereen foute boetes kreeg. Dus eh, kennelijk is het wel mogelijk, dit theoretisch scenario.

Maar desondanks, nee je komt er niet mee onder de boete uit. Deze specifieke optie kende ik nog niet, maar dat verkeerscontrolesystemen fouten maken met de tijd van de overtreding komt vaker voor. Mensen gaan dan in beroep (Wet Mulder, meestal, maar ook in het strafrecht) en dan wordt de foute tijd aangepast door de officier en gaat de zaak gewoon verder.

Een fout als deze is volgens de leerboekjes een vormfout, de overtreding is immers niet begaan op het tijdstip dat er staat. Maar in de praktijk moet je het als officier wel héél bont maken wil je op een vormfout je zaak verliezen. Zeker als het gaat om triviale details zoals wanneer het feit precies begaan is, tenzij het tijdstip van de overtreding natuurlijk raakt aan de kern.

In geval van een verkeersovertreding als deze is het tijdstip hier niet relevant. Ja, er zijn stukken op de A2 waar de maximumsnelheid tijdsafhankelijk is, maar dan gaat het om 06:00-19:00 en of het nu 01:15, 02:15 of 03:15 was, je zit altijd binnen hetzelfde vak. Er is geen plek op de A2 waar het voor de snelheid van belang is of je er om 01:15, 02:15 of 03:15 reed.

De discussie over tijd wordt pas relevant als het gaat om zo’n tijdvakgrens. Want als je 130 rijdt om 19:02 en het systeem zegt dat je dat deed om 07:02, dan kan dat het verschil maken tussen wel of niet strafbaar zijn (pardon, onderwerp zijn van een administratieve boete, het is bestuursrecht immers). Dat is dus wat er misging in 2013 op de A2, dat zijn onterechte boetes want er was geen strafbaar feit begaan.

Maar dit zijn héél zeldzame situaties. De hoofdregel is en blijft: de tijd deed er niet toe, het gaat erom of het feit begaan is. Dus zelfs als de flitscameraklok werkelijk 100% verkeerd stond en je kunt aantonen dat je op het vermelde tijdstip werkelijk ergens anders was, dan nog krijg je de boete en die moet je gewoon betalen – als je op enig ander tijdstip wel die fout hebt begaan.

Arnoud

12 reacties

 1. Je moet ook de officier geen kans geven op die correctie. Dus niet lachend binnen komen en zeggen dat de tijd niet klopt. Maar een beetje ontwijkende antwoorden geven (of niet antwoorden; dat mag) als de rechter iets vraagt. En dan wachten totdat je het laatste woord krijgt, want dan mag de officier de tenlaste legging niet meer aanpassen.

  Of zijn deze regels de laatste 30 jaar veranderd?

   1. Lang geleden had een vriend een bon gekregen voor verkeerd parkeren. Alleen stond er bord 90A ipv 90B op de dagvaarding. Doordat pas tijdens het laatste woord naar voren te brengen is hij vrijgesproken. Was rond 1988 oid.

    Als op de bon staat 2:15, of rond die tijd gaat een en ander niet werken denk ik.

 2. Het is inmiddels al flink wat jaren zo dat tijds apparatuur zich automatisch calibreert aan tijdsignalen vanuit Mainflingen (nabij Frankfurt) waar al sinds 1973 deze signalen worden uitgezonden. Ik mag hopen dat flitscamera’s zich inmiddels ook zelfstandig calibreren aan dat tijdssignaal.

 3. Het wordt pas leuk bij trajectcontroles, als je om 2:59 zomertijd het meetvak inrijd, en er om 2:01 wintertijd weer uitrijd.

  Aan de andere kant, het is veel simpeler om alle metingen die (deels) in dat tijdvak vallen gewoon te negeren, er zijn veel te weinig mensen die speciaal daarvoor de weg op gaan en te hard rijden. Dan hoef je als OM het ook niet uit te leggen of te verdedigen.

  In de praktijk zal zo’n snelheidscontrole wel vaker af en toe uit staan voor onderhoud, en ook wel op tijdstippen waasop er meer auto’s te hard rijden.

 4. In de familie meegemaakt dat een bon teniet gedaan werd door een foute tijd.

  In dit geval een parkeerbon waarop de tijd een uur in de toekomst stond. Met bon naar het politie bureau gereden en op tijdstip op de bon laten zien dat de auto niet stond waar de bon zei dat de overtreding was begaan. Hoefde niet eens voor te komen, bezwaar werd gegrond verklaard op basis van de verbaliserende agent dat op het tijdstip de auto ergens anders was.

  Ik denk dat een belangrijk verschil is dat die bon handgeschreven was en dat er met zo’n flitser een foto is die ondanks de verkeerde tijd toch bewijs is. Als de bon met foute tijd het enige bewijs is dan blijft er weinig over. Als een agent de tijd al niet goed kan noteren…

   1. Daar zeg je wat, het had inderdaad wel uitgemaakt.

    Hij had namelijk een parkeerbonnetje uit de automaat getrokken die geldig was ca 20 minuten voor de tijd op de bon (toen kwam hij bij zijn auto en zag de bon) tot een kwartier erna. Daarmee is de tijd natuurlijk essentieel geworden en kan de OvJ niet meer zeggen ‘of op enig moment gedurende die dag’.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.