Kun je als Nederlandse Youtuber een boete krijgen vanwege COPPA?

Een lezer vroeg me:

Per 1 januari 2020 zijn Youtube Creators zoals ik verplicht om te vertellen of de video’s voor kinderen zijn gemaakt of niet. Ik heb gehoord dat als ik dat niet goed doe, ik een boete tot 42.000 dollar kan krijgen van de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC). Mar hoe maak ik nu die afweging en kan zo’n Amerikaanse organisatie mij nu echt beboeten?

In september schikte Google voor 170 miljoen met de FTC vanwege privacyschendingen onder de COPPA wet. Deze wet verbiedt het volgen of profileren van kinderen (onder de dertien), en op Youtube gebeurde dat natuurlijk op grote schaal. Onderdeel van de schikking is dat Youtube een systeem optuigt om te voorkomen dat kinderen nodeloos gefilmd of geprofileerd worden.

In de kern komt het systeem erop neer dat kanalen gemarkeerd moeten worden als wel of niet bestemd voor kinderen. In het eerste geval schakelt Youtube de nodige features uit, waaronder dus dat profileren. Advertenties zijn dan ook niet meer gebaseerd op informatie van de bezoeker, maar enkel nog gerelateerd aan de video die je dan ziet.

Zeg je dat je kanaal niet voor kinderen is, dan blijft alles bij het oude – maar het is dus een strafbaar feit om dat te zeggen terwijl het kanaal wél voor kinderen is. De pijn van veel Youtubers zit hem dan ook in de vraag hoe je dat zeker weet. Want het gaat weliswaar om personen onder de dertien, maar die hebben ook interesse in games, makeup, dure auto’s of animatieseries.

De COPPA wet zelf spreekt van “directed” of “targeted” op kinderen. Daar is dan een hele lijst factoren bij die moet helpen:

In determining whether a Web site or online service, or a portion thereof, is directed to children, the Commission will consider its subject matter, visual content, use of animated characters or child-oriented activities and incentives, music or other audio content, age of models, presence of child celebrities or celebrities who appeal to children, language or other characteristics of the Web site or online service, as well as whether advertising promoting or appearing on the Web site or online service is directed to children. The Commission will also consider competent and reliable empirical evidence regarding audience composition, and evidence regarding the intended audience.

maar ik lees dat als “je mikt op kinderen als je dingen doet die typisch zijn om kinderen binnen te hengelen als publiek” en dat voelt een tikje een cirkelredenering. Desondanks is dit denk ik zo’n geval “I know it when I see it” als uitgangspunt, maar ik snap goed de twijfel want wat moet je met je makeup-kanaal of je Fortnitespeeltips terwijl je denkt dat je op 15, 16, 17-jarigen mikt?

Dat gezegd hebbende, dit is Amerikaanse wetgeving van een organisatie die weinig boetes uitdeelt. De kans daarop lijkt me dus minimaal, of je moet wel heel duidelijk de regels overtreden. Het meer reële risico is dat Youtube je kanaal als toch voor kinderen aanmerkt en je account schorst, waar dan geen bezwaar of beroep tegen mogelijk is. Een praktijk die men vaker pleegt.

Helaas heeft Youtube geen duidelijke richtlijnen voor wat zij als de gevarenzone zien; erger nog ze gaan AI bots inzetten om video’s te classificeren als op kinderen gericht of niet. Dat maakt het dus erg spannend.

Maar een concreet advies “doe dit en je zit safe” is er niet. Iedereen die met disclaimerteksten komt is per direct af en ontvangt geen 200 euro, overigens. Grofweg zou voor mij de eerste vuistregel zijn of je wéét dat er 13-minners meekijken (meer dan een verdwaalde klik) en of je dan denkt “nou ja prima, die kunnen/mogen dit ook”. Als je dat denkt, dan zit je in de gevarenzone.

Je kop in het zand steken (bijvoorbeeld door nooit leeftijden na te gaan) is geen optie want je hebt juridisch gezien een zorgplicht. Zijn er aanwijzingen (zoals taalgebruik, foto’s, soort vragen) dan moet je verder kijken en kan het mogelijk zijn dat je je video of kanaal op “bestemd voor kinderen” zet.

Arnoud

15 reacties

 1. Wat als je iedere video begint met wat zaken die er bij films voor zorgen dat ze automatisch een hogere leeftijdsclassificatie krijgen? Bij voorbeeld alcohol drinken, roken en vloeken voor je begint met een lego review?

  1. En daar zit nu juist de cru. Dat soort zaken kunnen er dan juist weer voor zorgen dat gedemonitzed wordt.

   Dus of je zegt dat je kanaal voor kinderen is en je loop +/- 90% van je inkomsten mis, of je gaat expres content creëren die daar buiten valt en je wordt gedemonitzed omdat je content niet ‘advertiser-friendly’ is.

 2. “I know it when I see it” als uitgangspunt, maar ik snap goed de twijfel want wat moet je met je makeup-kanaal of je Fortnitespeeltips terwijl je denkt dat je op 15, 16, 17-jarigen mikt?

  Die lijkt mij dan juist weer heel makkelijk, omdat Fortnight onder de zelfde regelgeving valt en daarom officieel ook 13+ is. Als Fortnight YouTuber kun je dus prima zeggen dat jij geen content voor kinderen maakt omdat Fortnight officieel niet voor kinderen is.

 3. COPPA is een Amerikaanse wet, maar we wijzigen onze procedures wereldwijd. Hier vind je meer informatie over COPPA-naleving. Wanneer je beoordeelt of je content misschien gemaakt is voor kinderen, moet je ook rekening houden met de juridische verplichtingen die op jou van toepassing zijn, inclusief de voor jouw land vastgelegde kinderleeftijd. Raadpleeg een jurist als je hierover nog vragen hebt.

  Zie https://support.google.com/youtube/answer/9383587?hl=nl

  Betekent dit dan niet gewoon dat de COPPA wetgeving ook meteen een globale Youtube policy is?

  1. Als alle europese youtubers hun kanaal nu eens parallel op Dailymotion draaien, dan ben je in ieder geval niets kwijt als Youtube je blokt. Plus dat meer content op het europese DailyMotion deze site aantrekkelijker maakt voor adverteerders zodat het wellicht een fatsoenlijke concurrent voor Youtube kan worden.

   En bij DailyMotion duidelijk maken dat ze niet met die Amerikaanse COPPA onzin mee moeten doen als Europees bedrijf voor Europese kanten (Zo doen de Amerikanen dat ook en het wordt tijd dat we tit for tat met ze gaan doen)

   1. Steeds meer YouTubers roepen om deze reden hun kijkers op om zich in te schrijven voor mailinglijsten die buiten YT om gaan. Juist met als argument: “als YouTube mij onterecht blokkeert of verwijderd, heb ik in ieder geval nog een alternatieve methode om mijn fans te bereiken en ze te informeren dat ze nu bij alternatieve streamingsites terecht kunnen”.

    Vorige week heb ik mij op deze manier ingeschreven voor de mailinglijst van C.G.P Grey. Hij maakt interessante filmpjes waarin hij een variëteit aan onderwerpen erg leuk geanimeerd uitlegt. Maar hij was op enig moment een dag of wat geschorst vanwege het plagiëren van……… C.G.P. Grey. Oftewel volautomatisch bijna van YouTube gegooid.

 4. Volgens de FTC kun je ook gewoon uitsluiten dat kinderen uit de VS toegang hebben tot jouw content. Geen idee of dat überhaupt lan op Youtube als je iets upload, en het zal je een berg inkomsten schelen vermoed ik. En verder vrees ik dat je dan nog steeds niet aan de Youtube regels voldoet, maar dit voorkomt in ieder geval wel die boete schat ik zo.

  7. The Internet is a global medium. Do websites and online services developed and run abroad have to comply with the Rule? Foreign-based websites and online services must comply with COPPA if they are directed to children in the United States, or if they knowingly collect personal information from children in the U.S. The law’s definition of “operator” includes foreign-based websites and online services that are involved in commerce in the United States or its territories. As a related matter, U.S.-based sites and services that collect information from foreign children also are subject to COPPA.

  Via de FTC

 5. Waar valt een vlog dan onder die juist over je video’s gaat…. een vlog over je kanaal bijvoorbeeld kan heel breed genomen worden.

  Net als een FIFA game, kan al breed genomen worden. Is volgens mijn voor alle leeftijden.

 6. Ik snap de ophef niet zo. Een van de standaard adviezen die beginners krijgen is om een doelgroep te kiezen voor hun content. Dat betekent niet dat er geen mensen buiten je doelgroep ook interesse kunnen hebben. De keuze van je doelgroep is bepalend voor de inhoud, hoe je die presenteert, maar ook voor waar je reclame maakt. De 13- doelgroep is best een bijzondere, daar zitten veel haken en ogen aan en kies je niet zomaar voor. Een makeup of game kanaal gericht op kinderen? Daar zijn er niet zoveel van… Kinderen kijken steeds vaker naar content eigenlijk bedoeld voor jongeren of (jong)volwassenen, maar dat is niet de verantwoordelijkheid van de aanbieders, maar van hun ouders, lijkt me.

  1. Had begrepen als je kindvriendelijke video’s maakt, dat je niet meer gevonden zou kunnen worden. Maar goed waar zou een informatieve video vlog onder vallen…. gaat vaak over games die ik speel, en soms een vlog waar ik mijn mening geeft over bepaalde nieuws onderwerpen.

   Zover ik begrijp, zodra ik beelden toont bijvoorbeeld in mijn video’s die niet voor kinderen bestemd is. Ondanks kindvriendelijke game, dan moet je onder volwassen content zetten?

   1. Inderdaad. Straks hebben Creators 5 kanalen omdat elke video die ze maken weer voor een andere doelgroep is (de ene keer deze, de andere keer die, de andere keer zus, de andere keer zo). Lekker handig…

    1. Als je naar denno games gaat, mijn kanaal, daar heb ik een coppa news vlog gemaakt met links….

     Want als je video’s op 18+ zet, welke video ook maakt, dan zit je gewoon save, alleen jongeren onder 18+ kunnen dan niet volgen meer.

     Check mijn video met links maar….

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.