Rechter: Nintendo hoeft klanten geen kans te geven om pre-orders te annuleren

Nintendo is niet verplicht om een mogelijkheid te maken om pre-orders te annuleren, aldus Tweakers onlangs. De Duitse rechter bepaalde aldus in een proefproces van Duitse en Noorse consumentenorganisaties. Kern van de zaak is of je het “Ik doe afstand van mijn ontbindingsrecht”-vinkje ook mag inzetten bij een pre-order die pas veel later geleverd wordt. Het doet wat vreemd aan, maar ik denk dat het wel klopt.

De aanschaf van een online game is juridisch gezien een stukje dienstverlening. Bij dergelijke overeenkomsten heb je in principe altijd het recht deze binnen 14 dagen te annuleren. Alleen, en dat is uniek in consumentenrechtland, het is mogelijk om afstand van dat recht te doen. Bij de aanschaf van fysieke goederen kan dat bijvoorbeeld niet.

Die afstand moet uitdrukkelijk gebeuren (dus niet in de algemene voorwaarden) en mag ook nog eens alleen gevraagd worden als de levering binnen die 14 dagen zal gebeuren. Dit om te voorkomen dat iemand de dienst afneemt en hem daarna annuleert. Want bij een bestelling van een fysiek goed stuur je die dan gewoon terug, maar een dienst kun je niet op die manier ongedaan maken.

Bij een pre-order bestel je iets (een game, in dit geval) maar de levering zal nog wel even op zich laten wachten. Je zou dan als jurist met boerenverstand zeggen dat die mogelijkheid van afstand niet opgaat: de levering van de pre-order vindt niet plaats in de 14 dagen.

Toch wel, zegt nu de Duitse rechter. Bij een pre-order neem je namelijk twéé diensten af. Ten eerste, de aflevering van een niet-speelbare executable. En ten tweede de activatie van je game op de datum van verschijning. En die eerste dienst krijg je binnen de 14 dagen geleverd, zodat je dan rechtsgeldig gevraagd (geëist, want je moet het vinkje zetten) kunt worden om afstand van je annuleringsrecht te doen. En de betaling is dan niet meer annuleerbaar, ook niet als je dan heel slim zegt, ik wil van die tweede overeenkomst af.

Nee, deze begrijp ik ook niet helemaal. Ik lees dat er al hoger beroep is ingesteld, maar in de tussentijd kan Nintendo dus gewoon doorgaan met deze praktijk.

Wat ik niet begrijp: hoezo is een pre-order hier nuttig? Als ze de game al kunnen leveren, waarom kan ik ‘m dan niet gewoon nu al kopen? En oh ja, er lijkt niets te veranderen qua prijs als je pas na de pre-order bestelt, dus waarom zou je überhaupt pre-orderen?

Arnoud

16 reacties

 1. Je kan het spel al 2 a 3 maanden van te voren bestellen. De praktijk is dat het spel dan nog niet af is en compleet geleverd kan worden. Pas een dag of 2 voor de release is er een ‘day 1 patch’, die het spel volledig maakt. Vervolgens wordt op het release moment het spel vrijgegeven om te spelen.

  Het geheel zit met encryptie in elkaar, dus de download die je van tevoren krijgt zou het betreffende spel kunnen bevatten. Maar het kan ook een random stuk aan bytes zijn. Of alleen het introfilmpje. Zonder decryptie sleutel hebben ze naar mijn inzicht nog niets geleverd omdat ze niet kunnen bewijzen of aantonen dat ze iets geleverd hebben anders dan random bytes.

  Als ik hem met de fysieke wereld zou vergelijken is dat ze eerst een klein doosje leveren met de afstandsbediening, op slot. Vervolgens leveren ze 3 maanden later de bijbehorende TV. Die kan je vast installeren en ophangen. Maar zonder afstandsbediending doet hij niets. Pas nog eens 2 dagen later krijg je de sleutel van je afstandsbediening, en kan je de TV aanzetten en gebruiken. En dan gaat de bol.com vervolgens zeggen dat er geen retourrecht meer is omdat er sprake is van een 1-2 levering van een totaalproduct en de afstandsbediening al 2 maanden geleden geleverd is.

 2. En oh ja, er lijkt niets te veranderen qua prijs als je pas na de pre-order bestelt, dus waarom zou je überhaupt pre-orderen?

  Omdat je dan vaak pre-order bonussen ontvangt. Dit zijn meestal nietszeggende in game items die anders niet verkrijgbaar zijn of tegen betaling. Denk aan een unieke skin voor je karakter, wat extra in game geld, een extra wapen, dat soort dingen. 9 van de 10 keer dus dingen waar je vrij weinig aan hebt, maar toch zijn er veel mensen die er voor vallen.

 3. Als reactie op de laatste vraag. In het geval van een kleine (of “indie”) developer is pre-order vaak een vorm van financiële steunbetuiging, een teken van vertrouwen in het eindproduct van iemand die gedurende het ontwerpproces vaak krap bij kas zit. Bij grotere games gaat een pre-order vaak gepaard met speciale extraatjes: een extra level, skin, wapen, cosmetische gimmicks, etc. Ik vind het zelf ook niks, maar er valt een rationele keuze voor te maken.

   1. Prima, maar wat krijg je dan eigenlijk, als je pre-orderd, ten opzichte van iemand die dit niet doet? En wat komt er nog? Pre-preorderen (of zelfs prepreprepre-?)? Het is leuk dat je als consument vrij bent om te pre-orderen, maar dan moet er wel een juridisch verschil zijn met een echte bestelling. Als het een echte bestelling is, noem het dan ook gewoon zo ipv van een BS markeetingwoord met een willekeurig aantal ‘pre’ s.

    Om de door Arnoud gerherformuleerde analyse van de Duitse rechter te volgen: de eerste dienst krijg je inderdaad geleverd, en daarvoor zou je inderdaad afstand kunnen doen van je annuleringsrecht. Maar het is een ‘bogus’ dienst. Welke consument gaat er immers willens en wetens een niet-speelbare executable bestellen? Je kunt moeilijk afstand doen van het recht een dienst te annuleren die volgens geen enkele redelijke definitie echt een dienst is.

    En ja, de consument is gemakkelijk misleidt. “There’s a sucker born every minute”. Maar juist daar hebben we het consumentenrecht voor.

 4. Onjuist. Deze uitspraak maakt niet dat Nintendo dit mag doen, maar dat Nintendo dat in deze casus mag doen.

  Artikel 6:230p onder g BW luid: “de levering van digitale inhoud die niet op een materiële drager is geleverd, voor zover de nakoming is begonnen met uitdrukkelijke voorafgaande toestemming van de consument en de consument heeft verklaard dat hij daarmee afstand doet van zijn recht van ontbinding.”

  Het lijkt mij duidelijk dat uit de zinsnede “voorzover de nakoming is begonnen” volgt dat de nakoming moet zijn begonnen en dat er een herroepingsrecht is zolang de nakoming niet is begonnen.

  Het zelfde gaat op met art. 6:230p onder d BW:

  “een overeenkomst tot het verrichten van diensten, na nakoming van de overeenkomst, indien: 1°. de nakoming is begonnen met uitdrukkelijke voorafgaande instemming van de consument; en 2°. de consument heeft verklaard afstand te doen van zijn recht van ontbinding zodra de handelaar de overeenkomst is nagekomen;”

  Wederom de zinsnede “de nakoming is begonnen ” betekend dat de nakoming daadwerkelijk moet zijn begonnen, al gaat het hier niet om een dienst.

  We komen uit op art. 6:230o onder f, onder 6° “de levering van audio- en video-opnamen en computerprogrammatuur waarvan de verzegeling na levering is verbroken;”

  En dan mag je herroepen zolang niet geleverd is en na levering nog eens 14 dagen de tijd hebt.

   1. Zou je het dan op garantie kunnen gooien? Nintendo zegt dat er al geleverd is en de gebruiker zegt dat het spel het niet doet. Nintendo heeft de mogelijkheid om het spel direct werkend te maken bij de gebruiker door de bestanden te decrypted, indien dat niet mogelijk is omdat er nog een day-1 patch nodig is, dan kunnen ze of die direct aan de gebruiker geven of ze hebben bewust iets defects gekocht. Ik weet niet of een leverancier de kans gegeven moet worden om iets te repareren als ze bewust en moedwillig defecte producten verkopen. Maar als je, bijvoorbeeld meer dan een maand voor de release de garantie klacht indient, dan kan je de leverancier een maand de tijd geven om de boel te fixen. (Zullen ze niet doen, want is nog voor de release) Vervolgens zou je koop kunnen ontbinden via de garantie.

    De enige uitweg die ik op deze redenatie kan bedenken, is dat ze zeggen dat de garantie alleen maar geldig is tussen de 3 en 24 maanden na leveren en niet daarvoor en daarna. (aangenomen dat je 3 maanden van te voren pre-ordered). Dit lijkt mij ook niet rechtsgeldig. Garantie gaat immers in op moment van levering, en ze zeggen juist dat er nu geleverd wordt ipv bij release.

 5. Wat ik niet begrijp: hoezo is een pre-order hier nuttig? Als ze de game al kunnen leveren, waarom kan ik ‘m dan niet gewoon nu al kopen? En oh ja, er lijkt niets te veranderen qua prijs als je pas na de pre-order bestelt, dus waarom zou je überhaupt pre-orderen?

  Omdat je het dan tijdens release meteen kan spelen en niet eerst nog de hele game hoeft te downloaden. Dat kan een voordeel zijn als de game zo populair is, dat de download servers overbelast raken, of als je een trage internetverbinding hebt. Of wanneer je een wedstrijdje doet met je vrienden, wie er het verst is gekomen de eerste ochtend op school :). Verder snap ik ook niet waarom je een game zou pre-orderen als je niet al 100% zeker weet dat je hem wil. Daarom vind ik het niet meer dan normaal dat Nintendo geen annuleringen accepteert.

  1. Verder snap ik ook niet waarom je een game zou pre-orderen als je niet al 100% zeker weet dat je hem wil.

   Is dat niet exact de reden waaom je 14 dagen bedenktijd hebt? Je bestelt iets en je krijgt er achteraf spijt van/hebt je bedacht/ontdekt dat het toch niets voor je is/etc..

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.