Waarom zou je een videoconferentie of elearning mogen opnemen van de AVG?

Een lezer vroeg me:

Sinds de coronacrisis zitten we met z’n allen massaal in videovergaderingen, maar ook werkoverleg en online trainingen (elearning). Het valt me op dat de organisatoren dat vaak opnemen, en ik vroeg me af of dat wel in de haak is? Dat gebeurde bij ‘ouderwetse’ vergaderingen of trainingen ook lang niet altijd, dus echt nodig lijkt het niet. En toestemming wordt zelden gevraagd. Kun je hier je juridisch licht eens over laten schijnen?
Het gebruik van videotools voor overleg, kennisoverdracht en vergaderen is natuurlijk alomtegenwoordig, maar roept ook veel vragen op. Ik denk dat je in het algemeen wel kunt zeggen dat je daaraan moet meedoen, als het onderwerp van het overleg of de meeting sowieso al een verplicht nummer voor je was.

Het is al discutabel of je verplicht kunt worden je camera aan te zetten. Jezelf in beeld brengen is heel wat anders dan alleen maar meeluisteren. Ik zie daar niet meteen het nut van in, tenzij het bijvoorbeeld (in de context van een training) gaat om een oefening of presentatie. Dan wil je vaak ook zien hoe iemand het brengt of het doet, en dan is video dus essentieel.

Het opnemen van een overleg of training kan handig zijn, zeker bij elearning waarbij niet iedereen op hetzelfde tijdstip aanwezig kan of wil zijn. Dan kun je de opname achteraf terugkijken. Ik denk dat dát prima te rechtvaardigen is als een eigen belang (dat van de organisator en/of de deelnemers), mits je maar zorgt dat de opname dan ook echt alleen voor terugkijken wordt ingezet. Niet delen dus met derden, en wissen nadat de cursus is afgelopen.

Bij een vergadering vind ik dit iets minder logisch, is er werkelijk iemand die een vergadering wil terugkijken? Je zou zeggen dat notulen (of liever nog een actielijst) genoeg zijn om de essentie van de vergadering te achterhalen.

Dan heb je nog grapjassen die denken dat je onder de grondslag toestemming werkt, omdat je videoconferencingtool bovenin de uitzending zegt “Door deel te nemen geeft u toestemming voor opname”. (Ja ik kijk naar jou, Microsoft Teams.) Dat heeft natuurlijk nul betekenis die tekst, want dat is niet hoe toestemming onder de AVG werkt. Maar zelfs als er wél rechtsgeldig toestemming is: die kan de deelnemer op ieder moment intrekken, zonder gevolgen en zonder beperkingen (“nee sorry Jaap, je intrekking kan pas als hoofdstuk 3 klaar is”). Nogmaals, wie denkt op toestemming te kunnen varen, die schendt de AVG – of heeft een nieuwsbrief.

Arnoud

6 reacties

 1. Incidenteel vind ik het wel prettig om (aan beide kanten) achteraf welles-nietes te voorkomen, net zoals ik incidenteel een geluidsopname maak om achteraf de gemaakte afspraken ter gezamenlijke accordering uit te typen. Waarbij ik het dan wel zowel bij maken van de ‘bel’ afspraak en in het gesprek zelf vraag of men bezwaar heeft.

  Terzijde over toestemmingen, vandaag viel me bij een bepaald schoonmaakbedrijf op dat je bij maken van een afspraak bij het web form moet aanvinken

  Ik geef toestemming aan schoonmaakbedrijf Bla om mijn gegevens conform de AVG / GDPR te verwerken.
  zonder enige verdere duiding hoe wat waarom. Mooie toestemming. Maar de privacy policy verduidelijkt gelukkig dat dat vinkje niet nodig is want:
  wij veronderstellen dat onze leveranciers, medewerkers, klanten, website bezoekers ons uitdrukkelijk toestemming hebben verleend indien zij [..] bij ons diensten afnemen [..] en / of dat aangegeven hebben te willen gaan doen

  Die hebben het in ieder geval goed begrepen 😉

  De toestemmingsvragen zijn en blijven helaas soms paniekvoetbal en soms een schaamlap: kijk ons eens mooi aan die stomme brusselse wet (ga toch boevenvangen) voldoen door een OK-vinkje te vereisen voor je een afspraak kunt maken.

 2. Ik heb eerder met veel belangstelling gelezen dat het opnemen van telefoongesprekken is toegestaan, mits jij deelnemer aan zo’n gesprek bent. Én dat jij er eigenlijk ook geen toestemming voor zou vragen, of het zou aanhalen.

  Wat is dan precies het verschil tussen een telefoongesprek en een (teams)vergadering, met dien verstande dat je enkel het geluid opneemt?

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.