Breng jij de ethiek en regelgeving in AI in de praktijk?

“AI en ethiek, daar heb ik nou altijd al wat mee willen doen.” Wellicht een goed voornemen dat je bekend voorkomt? Dan moet je je echt inschrijven voor mijn online cursus AI In de Praktijk die op 1 februari van start gaat. Tien weken, eigen tijd, geheel online en met unieke inhoud, oefeningen en game element.

Groot nieuws voor Juinen! Minister Hekking kent een enorme subsidie die onze gemeente kan gebruiken om een wereldspeler in artificial intelligence te worden. Burgemeester Van Tuyl en wethouder van AI mevrouw Oebema roepen alle burgers op om ideeën te pitchen.” Zo begon in oktober de aankondiging van het initiatief Juinen AI Wereldstad, waarmee het kleine plaatsje de ambitie op zich nam om in de World City AI Ranking van de UNOGAI mee te doen tegen technologiereuzen als Seattle, Toronto en Diamniado.

Ondertussen is er in Juinen veel gebeurd. De gemeente beheert haar discussieforum nu met AI-moderatoren, die ongewenste berichten automatisch en snel weghalen. De yogastudio gebruikt AI voor cursussen op maat. De slimme kassa helpt bakker Bakker om meer winst te maken, zelfs in deze crisistijd. Toch zien we ook protesten en tegengeluiden, zoals van vaste reaguurder Wim Billing die zijn berichten steevast weggehaald ziet. En de milieubeweging heeft grote moeite met de opwarming van de rivier door het AI datacentrum dat de gemeente gebouwd heeft.

Al deze zaken roepen juridische en ethische vragen op, die typisch zijn voor het werk van een AI jurist of compliance officer. Want pak de wet er maar eens bij; daar staat geen eenduidig antwoord in. Ga er dus maar aan staan hoe dit op te lossen. Dat is wat je bij mijn cursus leert.

We werken met het Ethisch Kader voor AI dat de Europese Commissie een tijdje terug formuleerde. Drie uitgangspunten en zeven vereisten waar AI aan moet voldoen. Elke week leer je op creatieve wijze over een van die vereisten, inclusief online oefeningen. En daarna ga je in een simulatie aan de slag met mensen uit Juinen die van jou willen horen hoe het zit.

Rode draad daarbij is dat jouw handelen de score van Juinen in de WCAIR beïnvloedt. Ben je te streng, dan zal Juinen nooit de AI wereldstad worden. Maar al te makkelijk alles goedkeuren levert natuurlijk ook weer minpunten op en kan tot diskwalificatie leiden.

Geïntrigeerd? Mooi. Lees gerust nog even het programma door, maar wacht niet te lang met inschrijven.

Arnoud

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.