Mag je de claxon van je Tesla een eigen ringtone geven?

Tesla-auto’s krijgen een update waarmee gebruikers het geluid van de toeter van hun auto kunnen aanpassen, las ik bij Tweakers. Naast het geluid van de claxon als waarschuwingssignaal is het ook mogelijk om geluid af te spelen terwijl er geen bestuurder in zit, zoals bij de “summon” modus waarbij de auto naar je toe komt rijden. Het Tweakers-artikel riep de vraag op of dat nou wel mocht: “Vanwege regelgeving is gebruik van de functie vermoedelijk niet toegestaan in de EU.” En gezien onder meer scheten en kokosnootgeluiden voorgesteld worden, is dat een zeer relevante vraag.

De zogeheten Boombox-functie is beschikbaar voor auto’s die voorzien zijn van een externe speaker, zo laat Tesla-topman Elon Musk weten. Het praktisch nut wordt niet toegelicht, maar wie het een goed idee vindt auto’s scheetgeluiden te laten maken hoeft ook niet echt praktisch nut te verantwoorden lijkt me. En ach, sommige mensen zetten extra uitlaten of lampen op hun auto, dus waarom niet een ander geluid van je claxon?

Nou ja, omdat dat niet mag dus. De Regeling voertuigen, artikel 5.2.71 is duidelijk over de eis aan een auto-claxon:

Personenauto’s moeten zijn voorzien van ten minste een geluidssignaalinrichting die bestaat uit een goed werkende hoorn met vaste toonhoogte. Een samenstel van zodanige, tegelijk werkende hoorns wordt als één hoorn beschouwd.

Andere geluidssignaalinrichtingen zijn niet toegestaan in gewone auto’s. Het is dus gewoon verboden om je toeter meer dan één toon te laten produceren of de hoogte daarvan te variëren.

Voor bedrijfsauto’s (veel Tesla’s worden zakelijk aangeschaft) geldt ongeveer hetzelfde in artikel 5.3.71, maar met een extraatje:

Hybride elektrische of elektrische bedrijfsauto’s mogen zijn voorzien van een akoestisch voertuigwaarschuwingssysteem dat werkt tot het voertuig een snelheid van 25 km/h heeft bereikt.

Hierbij geldt niet de eis dat het een vaste toonhoogte moet betreffen. In theorie zou je hier dus de boombox met kokosnootgeluid in kunnen zetten. Voor particuliere Tesla’s is deze mogelijkheid er niet. Er komen regels voor kunstmatig geluid bij elektrische auto’s in het algemeen, maar dan gaat het om geluid dat grofweg lijkt op een verbrandingsmotor zodat je de auto hoort aankomen.

(Het fascineert me dat de claxon bij een trein tyfoon heet. Dit volledig buiten het onderwerp. En dan wil ik natuurlijk ook weten hoe de claxon van een vliegtuig heet.)

Arnoud

24 reacties

  1. Dat volgt verder, artikel 5.2.71 vijfde lid:

   Met uitzondering van personenauto’s in gebruik bij de in artikel 30b van het RVV 1990 bedoelde diensten, die de daar genoemde signalen mogen voeren, mogen personenauto’s niet zijn voorzien van andere geluidssignaalinrichtingen dan bedoeld in het eerste tot en met vierde lid.

  2. Dat heet stoppen met lezen wanneer het uitkomt

   Personenauto’s moeten zijn voorzien van ten minste een geluidssignaalinrichting die bestaat uit een goed werkende hoorn met vaste toonhoogte. Een samenstel van zodanige, tegelijk werkende hoorns wordt als één hoorn beschouwd.
   Ja je auto moet een geluidsignaalintrichting maar die mag maar 1 toon maken. Een langdurige scheet van 1 toonhoogte is dus toegestaan dnek ik.

 1. Volgens mij is dat deel over bedrijfsauto’s niet relevant, zie artikel 1.1:

  bedrijfsauto: voertuig op vier of meer wielen, niet zijnde een motorrijtuig met beperkte snelheid of gehandicaptenvoertuig, en ingericht voor: a. het vervoer van goederen, of b. het uitvoeren van andere werkzaamheden; in ieder geval wordt als bedrijfsauto aangemerkt een voertuig van de voertuigcategorie N en een voertuig dat blijkens het kentekenregister een bedrijfsauto is;
  Een auto is een bedrijfsauto als deze als zodanig is ingericht, niet als deze zakelijk wordt gebruikt. Voor zover ik weet maakt Tesla geen auto’s die kwalificeren als bedrijfsauto of daar eenvoudig naar toe omgebouwd kunnen worden.

 2. Bij een vliegtuig heet het waarschuwingssignaal “TCAS warming” en is (afhankelijk van fabrikant en fabricage datum) iets als een whoop-hoorngeluid en een stem die zegt “warming – climb now” (of “descend now”)

   1. Hahahaha. Maar toch nieuwsgierig:

    Vliegtuigtoeter 
    

    Vliegtuigtoeter Heeft een vliegtuig een toeter? Het is maar waar je je mee bezighoudt, maar wij konden er maar geen passend antwoord op vinden. Vliegtuigen toeteren niet naar elkaar in de lucht. Dat daarvoor geen claxon aan boord is begrepen we ook wel, maar toch… Zit er dan nergens een toeter in zo’n boeing 747? Ons kwam ter ore dat er wel degelijk een toeter zou zitten op een vliegtuig. Niet voor verkeersdoeleinden, maar om grondpersoneel te waarschuwen. Een vaag gerucht dat we maar niet bewezen kregen. Toetershop.nl ging op onderzoek uit en ondernam een uitstapje naar een parkeerterrein waar een 747 stond. Onder strenge begeleiding hebben wij zelf op de knopjes mogen drukken. Helaas geen grote rode knop met daarop “toeter”, of “claxon”, maar ergens op de middenconsole dient men een “P” en een “1” in te drukken. En toen? In ieder geval was iedereen op het parkeerterrein gewaarschuwd. Het geluid is hard en schel. Precies goed waarvoor het bedoeld is; het waarschuwen van grondpersoneel.

    On topic: Het geluid van de toeter van een motorvoertuig moet één geluid zijn. Helaas uit ervaring. wat voor geluid is niet aangegeven maar een mp3 zal het niet worden.

    Leuke uitleg, incl wat de eventuele boetes zijn!!!

    https://www.tuning-gids.nl/luchthoorn-als-claxon.htm#

 3. Hybride elektrische of elektrische bedrijfsauto’s mogen zijn voorzien van een akoestisch voertuigwaarschuwingssysteem dat werkt tot het voertuig een snelheid van 25 km/h heeft bereikt.

  Ik vermoed dat dat iets anders dan de toeter. “Tot het voertuig een snelheid van 25 km/h heeft bereikt” lijkt er op dat het een systeem is wat lawaai maakt tijdens het rijden omdat elektrische auto’s te stil zijn. Boven de 25 kmh zullen de banden wel genoeg lawaai maken.

  1. Het is ook nagenoeg hetzelfde als artikel 5.2.71 lid 3, behalve dat dat over personenauto’s gaat… Deels omdat de banden dan genoeg lawaai maken, maar ook deels omdat je bij hogere snelheden minder nut hebt van geluid. Het is voornamelijk bedoeld om aanrijdingen op een parkeerplaats of een 30 km/u zone te voorkomen. Op een autoweg zul je niet snel gebruik maken van geluid om te weten of er andere auto’s zijn, en dan is het juist fijn als ze minder geluid maken.

 4. Ik vraag mij af… Ik download het geluid van een scheet van het Internet en installeer dat in mijn Tesla. En als ik dan buiten rij, toeter ik zodra ik de auteur van die scheet passeer. Die herkent het geluid en klaagt mij aan wegens auteursrechten-schending. Kan hij dat winnen? 🙂

   1. Hoho! Het rechtmatig bezitten van een (thuis)kopie geeft je nog niet het recht om die opname onbeperkt te openbaren. Als je netjes betaalt voor een dvd, heb je bijvoorbeeld nog niet het recht om die film in een volle bioscoopzaal te vertonen. Je mag zo’n kopie meestal wel in de huiselijke kring gebruiken, maar ik denk dat het herhaaldelijk op de openbare weg aan allerlei vreemden laten horen van een opname niet onder huiselijke kring valt.

    Maar goed, bovenstaande geldt alleen als het auteursrecht uberhaupt van toepassing is en daarvoor moet er sprake zijn van een werk dat enigszins creatief en origineel is (zoek even op arrest Van Dale/Romme voor de precieze voorwaarden). Ik betwijfel sterk of de opname van een scheet daaronder valt.

    -edit Arnoud: excuses, je zat in het spamfilter en ik heb je eruit gehaald-

    1. Oehoe, interessant punt. Maar dat huiselijke kring vereiste moet je niet zo letterlijk opvatten; het geoorloofd gebruik is vooral relatief aan de reikwijdte van het originele recht. Wat je met een gekopieerde DVD mag hangt dus af van wat je met het origineel mocht. Dat hoeft niet thuis te zijn, Spotify aanzetten met een bluetooth speaker in het park is geen illegaal concert. Zelfs niet als passanten het toevallig horen.

     Aangezien er kennelijk geen expliciete voorwaarden zijn bedongen op onze scheet resteert wat je als normaal mag zien bij gebruik van soundeffects in het algemeen. Gebruik als toetergeluid voor komisch effect lijkt me daar prima onder vallen, juist als dat is om daar mensen al dan niet ongewenst mee te verrassen.

     Dat zou pas een nieuwe openbaring opleveren als je echt de grenzen opzoekt met commercieel en/of massaal gebruik. Nu weet ik natuurlijk niet wat voor onsmakelijk concert jij in gedachten hebt, maar volgens mij is het bereik en de frequente van een toeter zodanig beperkt dat je in de regel niet meer dan een huisfeest zult bereiken 😉

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.