Dronter gezin al jaren bedreigd vanwege geografische coördinaten

| AE 12466 | Informatiemaatschappij | 23 reacties

Veel mensen die digitaal opgelicht zijn, komen in hun zoektocht naar het postadres van een internetsite vaak uit bij de coördinaten 52°30 0 N, 5°45 0 E. Dat meldde de NOS onlangs. En dat is vervelend voor een gezin uit Dronten, want dat is waar hun huis staat. De coördinaten blijken de algemene plaatsbepaling van Nederland te zijn, deze Dronters wonen dus exact in het midden van het land. Maar het lastige is dus dat allerlei databases dit geven als de locatie van degene die je zocht, in plaats van “geen idee, maar ergens in dit land”. Wat is daar nu aan te doen?

Het verhaal deed me denken aan een zaak uit 2016 in Amerika, waar een stel uit Kansas vergelijkbare problemen had:

As any geography nerd knows, the precise center of the United States is in northern Kansas, near the Nebraska border. Technically, the latitudinal and longitudinal coordinates of the center spot are 39°50?N 98°35?W. In digital maps, that number is an ugly one: 39.8333333,-98.585522. So back in 2002, when MaxMind was first choosing the default point on its digital map for the center of the U.S., it decided to clean up the measurements and go with a simpler, nearby latitude and longitude: 38°N 97°W or 38.0000,-97.0000.
En natuurlijk woonden de eisers in deze zaak exact op die locatie. Er is geschikt, en het midden van de VS ligt nu in een meertje daar in de buurt. De Dronters met ditzelfde probleem hopen dat het midden van Nederland nu het Markermeer gaat worden, wat inderdaad de makkelijke oplossing zou moeten zijn.

Maar het probleem is wel iets fundamenteler. Er zijn dus kennelijk hele hordes systemen die deze coördinaten opvatten als gewoon een locatie, in plaats van als een default “we weten het niet”. Wie had er ooit het onzalige idee dat je een land kon aanduiden als een GPS locatie van een plekje in dat land?

Nou, dat blijkt dus de CIA te zijn geweest. Die publiceren het World Factbook, en daarin staat onder Geographic coordinates opgegeven “52 30 N, 5 45 E” en dat is de Haringweg in Dronten. Echt fout is dat niet perse te noemen, want ik zie in Maps wel hoe je dat soort van het midden van het land kunt noemen. Maar gezien het beoogde gebruik was het Drontermeer of voor mijn part het gemeentehuis van Dronten een minstens zo goede keuze.

Dit lijkt ergens een probleem van valse precisie te zijn, want je wekt de indruk dat deze coördinaten de straat zijn die je zoekt, maar het gaat alleen om het land waar je moet wezen, bepaald niet hetzelfde antwoord.  Maar het is lastig één actor in de keten aan te wijzen die het fout doet. De CIA heeft een algemene locatie zodat je het land met de grootste zekerheid vindt. Sites die dit herpubliceren, doen dit ook om over Nederland wat te melden. Diensten die beweren IP-adressen naar locaties te vertalen, gaan in goed vertrouwen af op de databases die ze hanteren. En daar is het ergens ooit misgegaan, want in plaats van (null) is daar dus die algemene locatie in gekomen. Maar om nu te zeggen dat dat een fóut is?

Arnoud

Deel dit artikel

 1. Geen fout, wel een designfout. Dit is meer inband error signaling going bad. Eigenlijk zou je een derde waarde (nauwkeurigheid) nodig hebben. Je zou nog wel kunnen stellen dat een coordinaat die anno 2021 zo netjes op een rond aantal minuten eindigt bij voorbaat verdacht is.

  Het Rijksdriehoek-coordinatenstelsel lost dit soort-van-elegant soort-van-op door het nulpunt buiten Nederland te plaatsen (en bovendien, nu ze toch bezig waren, op zo’n manier dat je ook kan zien als iemand per ongeluk de X en Y heeft verwisseld). Je weet dus dat (0,0) betekent “weet ik niet” en niet “Onze Lieve Vrouwentoren Amersfoort” (het echte nulpunt) omdat (0,0) niet tot de verzameling van geldige waarden behoort.

 2. Er is een aardige discussie over hoe je nou het middelpunt van Nederland kunt vaststellen: daar zijn heel veel opties voor: zwaartepunt, middelpunt omschreven cirkel of rechthoek, en dan kan die rechthoek de kleinst passende zijn, of juist een met noord-zuid en oost-west lijnen, en zo zijn er veel plekken die claimen het middelpunt van Nederland te zijn. Ik woon op een steenworp afstand van de zendmast in IJsselstein (vaak onjuist aangeduidt als de zendmast Lopik, officieel de Gerbrandytoren). Die locatie is gekozen omdat daarmee een behoorlijk optimale dekking van Nederland kon worden bereikt — en is dus in die zin ook een centraal punt, en bovendien vrij opvallend gemarkeerd met zo’n gigantische paal.

 3. ‘Maar het probleem is wel iets fundamenteler. Er zijn dus kennelijk hele hordes systemen die deze coördinaten opvatten ….’

  Het probleem is nog veel fundamentele: er zijn hele hordes mensen die deze coördinaten opvatten ….

  ‘Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity’

 4. Even een willekeurige geo-ip service geprobeerd (www.maxmind.com) en die geeft onder de resultaten keurig het zinnetje “Latitude and Longitude are often near the center of population. These values are not precise and should not be used to identify a particular address or household.”

  Maar ja, lezen is moeilijk. Ik denk dat @cg (“er zijn hele hordes mensen…”) de spijker op zijn kop slaat.

  Overigens kwam ik bij het opzoeken van de locatie van mijn eigen ip-adres uit midden in het Westerkanaal in Amsterdam (Zeeheldenbuurt, NW van A’dam CS), terwijl ik echt in Fryslân woon. 🙂

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS