Dronter gezin al jaren bedreigd vanwege geografische coördinaten

Veel mensen die digitaal opgelicht zijn, komen in hun zoektocht naar het postadres van een internetsite vaak uit bij de coördinaten 52°30 0 N, 5°45 0 E. Dat meldde de NOS onlangs. En dat is vervelend voor een gezin uit Dronten, want dat is waar hun huis staat. De coördinaten blijken de algemene plaatsbepaling van Nederland te zijn, deze Dronters wonen dus exact in het midden van het land. Maar het lastige is dus dat allerlei databases dit geven als de locatie van degene die je zocht, in plaats van “geen idee, maar ergens in dit land”. Wat is daar nu aan te doen?

Het verhaal deed me denken aan een zaak uit 2016 in Amerika, waar een stel uit Kansas vergelijkbare problemen had:

As any geography nerd knows, the precise center of the United States is in northern Kansas, near the Nebraska border. Technically, the latitudinal and longitudinal coordinates of the center spot are 39°50?N 98°35?W. In digital maps, that number is an ugly one: 39.8333333,-98.585522. So back in 2002, when MaxMind was first choosing the default point on its digital map for the center of the U.S., it decided to clean up the measurements and go with a simpler, nearby latitude and longitude: 38°N 97°W or 38.0000,-97.0000.
En natuurlijk woonden de eisers in deze zaak exact op die locatie. Er is geschikt, en het midden van de VS ligt nu in een meertje daar in de buurt. De Dronters met ditzelfde probleem hopen dat het midden van Nederland nu het Markermeer gaat worden, wat inderdaad de makkelijke oplossing zou moeten zijn.

Maar het probleem is wel iets fundamenteler. Er zijn dus kennelijk hele hordes systemen die deze coördinaten opvatten als gewoon een locatie, in plaats van als een default “we weten het niet”. Wie had er ooit het onzalige idee dat je een land kon aanduiden als een GPS locatie van een plekje in dat land?

Nou, dat blijkt dus de CIA te zijn geweest. Die publiceren het World Factbook, en daarin staat onder Geographic coordinates opgegeven “52 30 N, 5 45 E” en dat is de Haringweg in Dronten. Echt fout is dat niet perse te noemen, want ik zie in Maps wel hoe je dat soort van het midden van het land kunt noemen. Maar gezien het beoogde gebruik was het Drontermeer of voor mijn part het gemeentehuis van Dronten een minstens zo goede keuze.

Dit lijkt ergens een probleem van valse precisie te zijn, want je wekt de indruk dat deze coördinaten de straat zijn die je zoekt, maar het gaat alleen om het land waar je moet wezen, bepaald niet hetzelfde antwoord.  Maar het is lastig één actor in de keten aan te wijzen die het fout doet. De CIA heeft een algemene locatie zodat je het land met de grootste zekerheid vindt. Sites die dit herpubliceren, doen dit ook om over Nederland wat te melden. Diensten die beweren IP-adressen naar locaties te vertalen, gaan in goed vertrouwen af op de databases die ze hanteren. En daar is het ergens ooit misgegaan, want in plaats van (null) is daar dus die algemene locatie in gekomen. Maar om nu te zeggen dat dat een fóut is?

Arnoud

23 reacties

 1. Geen fout, wel een designfout. Dit is meer inband error signaling going bad. Eigenlijk zou je een derde waarde (nauwkeurigheid) nodig hebben. Je zou nog wel kunnen stellen dat een coordinaat die anno 2021 zo netjes op een rond aantal minuten eindigt bij voorbaat verdacht is.

  Het Rijksdriehoek-coordinatenstelsel lost dit soort-van-elegant soort-van-op door het nulpunt buiten Nederland te plaatsen (en bovendien, nu ze toch bezig waren, op zo’n manier dat je ook kan zien als iemand per ongeluk de X en Y heeft verwisseld). Je weet dus dat (0,0) betekent “weet ik niet” en niet “Onze Lieve Vrouwentoren Amersfoort” (het echte nulpunt) omdat (0,0) niet tot de verzameling van geldige waarden behoort.

  1. (0,0) in het Rijksdriehoekstelsel is ergens in Frankrijk. Geen idee of daar een Menhir of een Boulangerie staat, maar het is geen eenduidig “we weten niet waar” punt.

   Het probleem zit hem in informatie-verkopers die niet (willen) weten wat ze niet weten. De enige praktische oplossing is als toko’s als de CIA een coordinaat opgeven die in een meer ligt, en dan maar hopen dat een dergelijk wijziging doordruppelt

   1. maar het is geen eenduidig “we weten niet waar” punt.

    De scope van het RD-stelstel is “het Nederlandse grondgebied”, dus feit dat het in Frankrijk ligt maakt dat het netjes buiten de verzameling van geldige waarden ligt, en daarmee geschikt als ‘error’.

    Ik snap niet wat een meertje oplost. Een meertje ligt ook gewoon op een kavel met een eigenaar. En als ik onderzoek doe naar de visstand in een bepaalde regio dan is een meertje misschien wel juist super onhandig.

    1. Als ik bezig ben met die coördinaten vertalen naar locaties (“u moet daar zijn”), hoe weet ik dan dat ik fout zit als er een Franse locatie uit het systeem komt?

     Het meertje is ook maar een patch inderdaad, het lost het probleem op dat men bij de verkeerde voordeur aanbelt en gaat klagen of met geweld verhaal gaat halen. Natuurlijk kan men ook de eigenaar van een meer zoeken, maar “mijn laptop ligt midden in jouw meer” is een minder sterk statement dan “Volgens Find my iPhone ligt mijn 11 bij jou binnen”.

     1. Als je een locatie vind met 0 aan het eind op beide coordinaten, moet er een belletje gaan rinkelen, zowel in het geval van (0,0) als in het geval van Dronten.

      En zeker als de minuten dan ook nog eens precies een halve graad en driekwart graad zijn (zoals in Dronten). Dan kun je er gif op innemen dat er iets niet klopt. En iemand die dat niet ziet, werkt met gereedschap dat zijn verstand te boven gaat, zo simpel is het.

      Maar ja, Dunning-Kruger komt roet in het eten gooien.

      1. Nee, bij Apple werken superslimme mensen. Als die in het product “Find my iPhone” een locatiefunctie inbouwen en die komt met dat adres, hoezo ben ík dan dom dat ik daar op afga? Ik mag toch redelijkerwijs vertrouwen op de kwaliteit en juistheid van een top-dienstverlener als Apple?

       1. Als jou iPhone zegt dattie daar ligt, dan is dat zo, ook al is het precies in het midden van nederland. Jouw iPhone kijkt naar de echte GPS coordinaten, die zegt niet dattie “in nederland” ligt. Misschien niet het beste voorbeeld om dit probleem te ondersteunen? 🙂

       2. Ik blijf erbij: als je zulke ronde getallen krijgt aangeleverd, en dat niet herkent, gebruik je gereedschap dat je pet te boven gaat.

        En dat ze van een betrouwbare leverancier komen is geen argument: dat is een verklaring waarom je ze zonder nadenken gebruikt hebt, maar niet een rechtvaardiging.

         1. Ja flauw. Dan maak je je er wel heel makkelijk vanaf. Natuurlijk weet jij niet waar dat adres vandaan komt. Des te meer reden dat je dan de politie belt, ipv er met een dreigende houding zelf op af te gaan.

          Dat dat interface dat zegt, maakt nog niet dat het waar is, en nog veel minder dat je de bewoners van dat adres mag lastigvallen.

          En trouwens, je verplaatst nu zelf de doelpalen van je casus: je zegt zelf in je blog dat er coordinaten gegeven worden, niet dat er door een doorgaans betrouwbare partij een adres wordt geleverd.

     2. Als ik bezig ben met die coördinaten vertalen naar locaties (“u moet daar zijn”), hoe weet ik dan dat ik fout zit als er een Franse locatie uit het systeem komt?

      Jouw code die RD-coordinaten afhandelt, zal – als het goed is – alleen locaties binnen Nederland geven, of een fout. Dat weet je omdat de RD-standaard dat vermeldt. Als je eerst een RD-naar-bijvoorbeeld-WGS84 of ETRS89 conversie doet, dien je te checken of je wel binnen de landsgrenzen blijft. Alleen RD-coordinaten binnen de landsgrenzen zijn geldige waarden (alleen al omdat de transformatieformule te onnauwkeurig wordt).

 2. Ik weet niet wanneer de CIA die coordinaten bepaald heeft maar ik kan me voorstellen dat dat niet iets is dat je elk jaar reviewed. Aangezien de CIA ouders is dan de Flevopolder, was het ooit misschien wel een hele rustige plek 🙂

   1. Ik denk niet dat dat relevant is, ze hebben gewoon een methode gebruikt om het midden te bepalen, en hebben er niet naar gekeken of dat midden in het dorp of een meer ligt. Als de flevopolder er niet was geweest denk ik dat ze dezelfde coordinaten zouden hebben gebruikt.

    Je weet het niet zeker natuurlijk, het blijft de CIA. Misschien heeft dat gezin wel een geheime afluisterpost van de CIA onder de kelder waar ze niets van af weten, en vragen ze zich alleen af waarom al die rioolwerkers die ze elke dag een put in zien kruipen toch allemaal donkere zonnebrillen en een maatpak dragen.

 3. Er is een aardige discussie over hoe je nou het middelpunt van Nederland kunt vaststellen: daar zijn heel veel opties voor: zwaartepunt, middelpunt omschreven cirkel of rechthoek, en dan kan die rechthoek de kleinst passende zijn, of juist een met noord-zuid en oost-west lijnen, en zo zijn er veel plekken die claimen het middelpunt van Nederland te zijn. Ik woon op een steenworp afstand van de zendmast in IJsselstein (vaak onjuist aangeduidt als de zendmast Lopik, officieel de Gerbrandytoren). Die locatie is gekozen omdat daarmee een behoorlijk optimale dekking van Nederland kon worden bereikt — en is dus in die zin ook een centraal punt, en bovendien vrij opvallend gemarkeerd met zo’n gigantische paal.

   1. De laatste jaren krijg ik steeds meer het gevoel dat precies 150 man/vrouw denken dat een bepaald gebouw in Den Haag het onbetwiste middelpunt van Nederland of zelfs van het hele universum is, terwijl juist heel Nederland het middelpunt zou moeten zijn…

   2. Ik denk toch dat we als we die eilandjes meenemen iets moeten doen met gewicht naar gelang oppervlakte van het gebied. De Caribische landsdelen zijn in totaal iets minder dan 1% van het oppervlak van ons land, en liggen circa 8000km van ons vandaan (Bonaire dan, Saba en St Eustatius maar 7000 km, maar die zijn veel kleiner dan Bonaire). Dus het gewogen middelpunt van ons land wordt hierdoor zo’n 80 km west-zuid-westwaarts getrokken. Dan lig je dus nog niet in de Oceaan, zelfs nog niet in de Noordzee.

    Vanaf Dronten kom je dan overigens ongeveer precies uit op het Binnenhof ;-). Weten we eindelijk waarom dit nu plots Nederlandse gemeentes moesten worden.

 4. ‘Maar het probleem is wel iets fundamenteler. Er zijn dus kennelijk hele hordes systemen die deze coördinaten opvatten ….’

  Het probleem is nog veel fundamentele: er zijn hele hordes mensen die deze coördinaten opvatten ….

  ‘Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity’

 5. Even een willekeurige geo-ip service geprobeerd (www.maxmind.com) en die geeft onder de resultaten keurig het zinnetje “Latitude and Longitude are often near the center of population. These values are not precise and should not be used to identify a particular address or household.”

  Maar ja, lezen is moeilijk. Ik denk dat @cg (“er zijn hele hordes mensen…”) de spijker op zijn kop slaat.

  Overigens kwam ik bij het opzoeken van de locatie van mijn eigen ip-adres uit midden in het Westerkanaal in Amsterdam (Zeeheldenbuurt, NW van A’dam CS), terwijl ik echt in Fryslân woon. 🙂

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.