Van wie is de IP op wat ik buiten werkuren programmeer?

Via Reddit:

“All work that you create during your employment, is owned by XYZ. Check page X for details on this as well.” Page X says “If, in connection with your employment, intellectual property rights are or become vested in results from your work (‘Work’): [… the company owns it]. Dutch Law is applicable.”
De vraagsteller is programmeur, en maakt zich nu zorgen hoe dat uitpakt als hij buiten werkuren een poker-app maakt, terwijl hij tijdens werktijd werkt aan satelliet-besturingssoftware.

Om even met die uren te beginnen: dat is dus in het geheel niet relevant voor de wet. De wet (art. 7 Auteurswet) bepaalt namelijk dat het auteursrecht op wat je voor je werk maakt, aan de werkgever toekomt. Het maakt dan niet uit of het onder werktijd was, op kantoor dan wel thuis, op de eigen laptop of de pc van de zaak of ga zo maar door. Was het je werk, dat is het enige criterium.

Wanneer is iets je werk? Nou ja, als het je opgedragen wordt in ieder geval natuurlijk. Maar als je het uit eigen initiatief doet, dan ook. Mits het dus werkgerelateerd is. En ik erken meteen dat dat een heel vaag onderscheid is: als je een generiek tooltje maakt dat óók voor werk handig kan zijn, is dat werkgerelateerd of niet, als het tooltje ook past bij je hobbyproject in het weekend?

Het contract van de vraagsteller is breder: “all work”, dus kennelijk ongeacht of het met werk te maken heeft. Maar zo makkelijk gaat dat niet: het is niet redelijk om ook de kerstkaarten of die roman op te eisen. Een rechter zal dus die term binnen het redelijke invullen: niet die kerstkaart, maar wél dat tooltje omdat er een redelijke link met je werk is.

Een redelijke link tussen een iPhone-app en satellietbesturing zie ik niet, dus die zou de werknemer zelf mogen exploiteren. Wat ik daarbij altijd wel een lastige vind: hoe zou dat uitpakken als je werkt voor een concern dat beiden doet? Stel je werkt aan software voor Samsung koelkasten en je maakt spelletjes in het weekend. Samsung heeft ergens een games divisie. Is het dan redelijk om te zeggen, dit past bij het werk? Ik neig naar nee, omdat jouw divisie dat werk niet doet. Hooguit kan het in strijd met goed werknemerschap zijn om je eigen werkgever te beconcurreren met een eigen spel, maar dat is een andere discussie.

Arnoud

10 reacties

 1. “All work” incl. de zelfgemaakte kerstkaart aan oma komt inderdaad niet door de giecheltoets. (Ook niet als je bij Hallmark werkt aan nieuwe kerstkaarten?)

  Maar de redelijkheid achteraf door de rechter laten bepalen is op z’n minst ‘gedoe’. Zeker als het niet een app is die je in je eentje maakt, maar waar je code toevoegt aan bijv. een groter opensource project en achteraf de werkgever IE claimt. Vooraf afstemmen met de werkgever lijkt me dan wel zo praktisch.

 2. Wat als je contract juist stelt dat auteursrecht van alles wat je tijdens werktijd maakt van de werkgever is. Dat is dan dus een beperking op de wet, dat lijkt mij toegestaan? Buiten werktijd is er allen een clausule dat je niet mag concurreren met de werkgever, maar daar zou dat tooltje niet onder vallen.

  1. Het criterium is niet “onder werktijd”, dus dat maakt de discussie ingewikkeld. Het mag op zich, ik zou het gevaarlijk vinden voor de werkgever – bedenk jij in het weekend tijdens de boodschappen de perfecte oplossing voor een werkprobleem, is dat ineens jouw eigendom.

   Mijn vermoeden is dat er geen criterium is dat een heldere lijn schept die voor beide partijen werkbaar is.

 3. Even een lastige variant hierop… Als ZZP’er ben ik tevens in loondienst en maak dus software voor mijn werkgever tijdens werktijd en software voor mijzelf in mijn eigen tijd. En hoewel dit totaal verschillende producten zijn kan er toch enige overlap zijn betreffende generieke functionaliteit. Denk b.v. aan een simpele ToDo-app voor mijzelf waarmee ik ook mijn werk-taken mee kan bijhouden. Wat ik voor mijzelf produceer is om mijn eigen werk beter mee te stroomlijnen en dus voor mijzelf als werkgever. Maar als ik het ook voor mijn werkgever gebruik, en dan ook alleen gebruik en niet verder ontwikkel in werktijd, heeft mijn werkgever dan IP-rechten erop?

  Overigens heb ik duidelijke afspraken hierover dus voor mij is het duidelijk, maar ik denk dat er meer ontwikkelaars zijn die naast hun werk ook een beetje ZZP’en of er een eigen bedrijf op na houden…

  1. Het is belangrijk om afspraken met je werkgever te maken over zaken als “gebruik van werk-apparatuur en accouns (denk ook aan e-mail)”, op welke werkgebieden je je als ZZP-er gaat richten (niet-concurreren met je werkgever), intellectueel eigendom zaken, etc. Je werkgever zal ook graag zien dat jij fit op je werk verschijnt en niet een chronisch slaaptekort oploopt door drie keer voltijds te werken. Met wederzijds respect voor elkaars belangen moet je er uit kunnen komen.

   1. Met mijn werkgever zijn daar goede afspraken over, hoewel enigszins simpel: voor mijn werkgever werk ik aan financiële applicaties voor desktop, mobiel en web services. Alle code die ik hierbij schrijf en in deze projecten komt is dan van de werkgever, tenzij er een aparte afspraak voor wordt gemaakt. Lijntje tussen mij is gelukkig kort.

    Wat ik thuis maak als ZZP’er blijft gewoon mijn IP, zolang het niet gerelateerd is aan de toepassingen die ik voor mijn werk gebruik. Daarbij kan er enige overlap zijn betreffende bepaalde soorten code, zoals het gebruik van JSON Web Tokens ter verificatie. Maar hierbij verschilt de data die per token wordt beheerd tussen ZZP en werk, en ook de database structuur. Veel van deze code komt gewoon uit standaard bibliotheken waardoor er geen claim op kan zijn.

    Belangrijk verschil is ook dat ik als ZZP’er meer bezig ben met techniek op gebied van WiFi en elektronica en daarnaast ook 3D modelleren en printen. Het is heel ander werk dan ik voor mijn baas doe. En dat scheelt.

 4. Ik weet niet of het uitmaakt voor welke divisie van Samsung je werkt. Je contract bepaalt je werkomschrijving en als daar staat koelkastprogrammeur dan ben je geen spelletjesprogrammeur. Zelfs als je toevallig koelkastprogrammeur van de spelletjesafdeling van Samsung bent.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.