Servers van iot-maker Insteon zijn zonder aankondiging offline gehaald, mag dat?

khaase / Pixabay

Smarthomeaanbieder Insteon heeft zijn servers offline gehaald, meldde Tweakers onlangs. Het bedrijf heeft dat niet aan klanten laten weten en medewerkers van het bedrijf lijken al hun online aanwezigheid te hebben verwijderd. Vervelend: zit je dan met je slimme huis, maar omdat alle communicatie via Insteon-servers moet gaan, kun je vrijwel niets meer. Gelukkig wordt het mooi weer de komende tijd.

Oké, dat laatste viel mee: je kunt lokaal (dus in huis zelf) alles nog wel bedienen, maar als je vanaf je werk de gordijnen wilt opendoen of de afwas alvast aanzetten, dan gaat dat niet. Maar nog steeds best vervelend dus.

Het is geen technisch probleem, maar een finance issue aldus de site:

In 2019, the onset of the global pandemic brought unforeseen disruption to the market, but the company continued to move forward. … [A] sale was expected to be realized in the March timeframe. Unfortunately, that sale did not materialize. Consequently, the company was assigned to a financial services firm in March to optimize the assets of the company.
In gewoon Nederlands, ja sorry we zijn failliet. En ja, dan houdt het wel een beetje op met je dienstverlening natuurlijk. Want SaaS en clouds, dat is juridisch gewoon dienstverlening met een stekker, en die kan er gewoon uit als er niet meer wordt betaald, als de dienstverlening stopt of als het bedrijf dat doet.

Zeker bij dat laatste is er natuurlijk geen juridisch redmiddel, het bedrijf zal verdwijnen en daarmee ook alle assets waarmee de dienst geleverd zou worden. Maar ook als men zou besluiten om een afgeslankte doorstart te maken, of gewoon deze dienst eruit te gooien om de boel gezond te krijgen, dan houdt het gewoon op. Dit is een gevolg van de gebrekkige regeling in de wet (niet alleen hier, maar ook in de VS) als het gaat om ict-dienstverlening: de regels zijn dezelfde als voor zeg schoonmakers of minstrelen, als ze geen zin meer hebben dan mogen ze stoppen, en jij moet maar een ander zoeken.

Arnoud

 

 

 

12 reacties

 1. Stel je zou zo’n Insteon apparaat bij een Nederlandse winkel gekocht hebben (e.g. Mediamarkt of Bol). Kan je dan die winkel aanspreken onder de wettelijke garantie en daarmee je koop ongedaan maken? Ik neem aan dat er groot op de doos stond dat je deze apparaten op afstand kon besturen, wat nu niet meer kan. Deze situatie voelt groter en meer richting de kern van het product dan het verwijderen van OtherOS in de PlayStation.

  Het wordt wel lastig als het buiten de twee jaar is. Want volgens mij weet niemand wat de te verwachte levensduur is van een online dienst die gratis bij een product gebundeld zit.

  1. Ik denk dat je je kunt beroepen op non-conformiteit van de aankoop, maar zou niet verbaasd zijn als je daarvoor een advocaat moet inschakelen omdat de winkel moeilijk doet. Voor de verwachte levensduur van de verschillende IoT apparaten zou je uit kunnen gaan van vergelijkbare “domme”apparaten en de Internet dienst hoort bij een “slim” apparaat de hele levensduur te werken.

   1. Die levensduur redenatie zou heel ongelukkig voor sommige producenten kunnen uitpakken. Neem bijvoorbeeld een slimme lichtschakelaar. Een normale domme schakelaar die je in je muur inbouwt, kan makkelijk meer dan 10 jaar mee gaan. Om dan nu te verplichten dat de online dienst (meer dan) 10 jaar online moet blijven na de laatst verkochte schakelaar, lijkt mij zware eis.

    Het zou mij niks verbazen als sommige fabrikanten eisen dat je een account moet maken voor de online dienst waar een EULA aan zit die al dit soort dingen probeert te beperken. Dan kom je weer op de situatie die MathFox omschreef, er zit een verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen, aka de winkel doet moeilijk en je zult een advocaat nodig hebben.

    1. Vanuit mijn optiek zijn IoT apparaten (en cloud-opslag) meer een bron van problemen dan een oplossing. Gelukkig is er enige consumentenbescherming, maar die legt het probleem bij een tussenschakel, de verkoper van het product.

     En ja, mag een verkoper van een product eisen dat je na de verkoop een licentie aangaat met een derde partij om (volledig) gebruik te kunnen maken van het product?

     1. Eisen, nee. Vooraf melden dat dit een vereiste is om het product volledig te gebruiken, ja dat mag wel. Dat is dan gewoon een stukje informatie dat je nodig hebt om te beoordelen of je het product wilt kopen of niet. “Werkt alleen met Miele stofzuigers” is ook een prima aanduiding op een stofzuig-opzetstuk voor achter de radiatoren.

  2. Ik denk dat het afhangt van hoe het geadverteerd is. Als de “remote access” wordt genoemd als externe dienst dan moet je bij Insteon aankloppen. Die stopt immers met die dienst. En als die dienst gratis is dan kun je heel weinig terug verwachten.

   En de hub doet het nog gewoon dus je hebt gewoon lokaal toegang. Je mist alleen een nuttige dienst. Ik vraag mij daarbij af of het mogelijk is om die locale hub met je eigen server kunt koppelen zodat je alles alsnog extern via je server kunt aansturen. Dat is ook eigenlijk hoe ik verwacht dat een IoT apparaat werkt, namelijk zonder externe clouddienst. (Die zou optioneel moeten zijn!)

   Ik ben even verder gaan kijken en zag dat Insteon onderdeel is van Smartlabs Inc. terwijl er nog een ander SmartLabs bedrijf schijnt te bestaan. Die laatste zit in de laboratoria en wetenschap en geen slimme huizen maar daar zal wel enige tijd verwarring over ontstaan. Is wel een erg populaire naam, overigens.

   Ik ben ook eens gaan kijken of ik Insteon nog ergens kan kopen. Grappig genoeg zie ik bij Bol.com dan boeken over hoe je met Insteon (en anderten) kunt koppelen en veel van de Insteon producten zijn eigenlijk zelf-knutsel projecten die je vrijwel helemaal zelf onder controle kunt hebben. Dan is die dienst van Insteon eigenlijk maar een aparte service. Denk dus niet dat de verkoper het apparaat hoeft terug te nemen. Die dienst neem je namelijk niet af bij de verkoper.

   Waarschijnlijk valt zelfs dan alleen de Hub van $79.99 terug te geven aan de verkoper. Die is overigens uitverkocht. De website heeft nog wel de handleidingen die je kunt lezen zonder het te kopen dus die blader ik even door. 🙂 Die geeft wel aan dat bij een zelf-test ook de Insteon Servers aangeroepen worden. Dat gaat straks dus mis, dus de hub werkt niet conform verwachting.

   Maar ik weet een leuk vraagje: je koopt bij Bol een boek over de Insteon hardware en nu het bedrijf eigenlijk ophoudt te bestaan is het boek eigenlijk ook niet meer conform je verwachtingen omdat je had gehoopt dat deze bestaande technologie omschrijft en Insteon dus niet meer bestaat. Zou je je boek dan kunnen retourneren? 🙂

   1. En de hub doet het nog gewoon dus je hebt gewoon lokaal toegang. Je mist alleen een nuttige dienst. Ik vraag mij daarbij af of het mogelijk is om die locale hub met je eigen server kunt koppelen zodat je alles alsnog extern via je server kunt aansturen. Dat is ook eigenlijk hoe ik verwacht dat een IoT apparaat werkt, namelijk zonder externe clouddienst. (Die zou optioneel moeten zijn!)

    Je kunt Insteon-apparaten koppelen aan Home Assistant. Dit is open source software waarmee je smarthome / IoT producten van heel veel merken kunt bedienen en aan elkaar kunt koppelen. Home Assistant draait volledig lokaal (bijvoorbeeld op een Raspberry Pi of een vergelijkbaar mini-computer-bordje) en met een beetje handigheid kun je het ook van buitenaf bereikbaar maken of je kunt kiezen voor een abonnement op de simpelere cloud-oplossing die door de ontwikkelaars wordt aangeboden.

    Veel van de functionaliteit die de Insteon gebruikers zijn kwijtgeraakt, kunnen ze dus weer terugkrijgen door een product als Home Assistant te gebruiken. Het nadeel is wel dat het opnieuw opzetten van alle automatiseringen in een nieuw systeem best wat tijd kan kosten, zeker voor gebruikers met weinig technische kennis.

 2. Failliet door covid is te begrijpen, maar je ziet toch aankomen dat je bedrijf failliet gaat? Het is niet zoiets als een auto-ongeluk. Je ziet je winst achteruitgaan en dus weet je wat er aankomt, waardoor je ook klanten op tijd kunt inlichten.

  1. Dat is lastig, je hoopt natuurlijk nog heel lang dat je het bij kunt sturen. Die ene grote lead die nog in de lucht hangt, die grote factuur die open staat, misschien nog iets bij de bank of een creditcardlening… Plus, als je klanten zegt “pas op mogelijk ga ik failliet” dan rennen die meteen weg en dan ga je nog sneller failliet. Ik snap goed dat ondernemers niet tegen klanten zeggen dat een faillissement aanstaande is.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.