Ziggo zet particuliere abo’s automatisch om naar zakelijke op basis van KvK-data, mag dat?

Hitcom / Pixabay

Ziggo lijkt sommige klanten met een particulier abonnement automatisch om te zetten naar een zakelijk abonnement, gebaseerd op Kamer van Koophandelnummers die klanten hebben opgegeven. Dat meldde Tweakers woensdag. “[W]e zien in uw klantgegevens dat u een KvK-nummer heeft. Grote kans dat u uw Ziggo-diensten zakelijk gebruikt. Daarom registreren we u vanaf juni als zakelijke klant”. Wat niet iedere klant even servicegericht vond, dus ik kreeg veelvuldig de vraag: mag dat?

Het is verre van netjes om zo onaangekondigd meteen door te pakken en mensen over te zetten naar een ander aanbod, dat zeg ik er meteen bij. Maar of het juridisch ook rammelt, dat is een veel lastiger discussie. (Juridisch en ethiek zouden meer met elkaar te maken moeten hebben.) De kern is of deze overeenkomsten consumenten- dan wel zakelijke contracten zijn.

In het Gruber-arrest bepaalde het Hof van Justitie dat een ‘gemengde’ overeenkomst eigenlijk niet kan: je bent óf zakelijk óf als consument aan het contracteren, ook al heeft je overeenkomst trekken van beiden of ook al profiteer je met beide petten op. Gruber had dakpannen gekocht waarmee zowel het dak van zijn woning als zijn bedrijfsgebouw gedekt moesten worden (zo’n boerderij die in één gebouw beide functies verenigt), en nadat de geleverde pannen tegenvielen, beriep hij zich op consumentenrecht als bescherming. De leverancier zei natuurlijk dat Gruber als ondernemer had gekocht, waardoor andere regels zouden gelden.

Het Hof concludeert kort gezegd dat als je overeenkomst ook maar een deel zakelijk is, hij helemaal als zakelijke overeenkomst wordt aangemerkt. Pas als het zakelijk gebruik “onbetekenend” is, mag je toch nog spreken van een consumentenovereenkomst. En let wel: als jij stelt dat je een consumentenovereenkomst hebt, dan moet jij bewijzen dat je consument bent – oftewel dus dat eventueel zakelijk gebruik onbetekenend weinig gaat zijn.

Onduidelijk is vooralsnog hoe Ziggo de ondernemers-op-privé-abo op het spoort is gekomen: ik dacht eerst dat ze adressen uit de KVK hadden gematcht – “op uw adres staat een bedrijf ingeschreven, dat zult u wel zijn dus u gaat over”. Maar ik lees vooral dat men KVK nummers vraagt bij inschrijving en dan nu dus eindelijk eens zegt “maar dan bent u dus ondernemer, als u dat invult bij uw abonnementsaanvraag”. Ik moet zeggen dat ik die laatste conclusie iets redelijker vind dan de eerste. Je kunt prima huisgenoten hebben met een onderneming, of als bestuurslid van een stichting bij de KVK vermeld staan met je privéadres. Dat maakt je natuurlijk nog geen ondernemer.

Kan het juridisch? Natuurlijk staat nergens in de consumentenvoorwaarden “bent u ondernemer, dan zetten we u over zodra we het merken”. Maar wat er wel staat, is dat zo’n consumentencontract alleen is voor de klant die als consument contracteert. Voor mij zou de formele route dus zijn dat de zakelijke klant die een privéabonnement neemt, zich niet aan de voorwaarden houdt en dus uit het contract gezet mag worden. Of althans: dat aangezegd mag krijgen, waarna hij bewijs gaat leveren dat de internetdienst privé is en niet zakelijk.

Hoe je dat doet, hangt nogal af van de aard van je bedrijf. Ben je zelfstandig metselaar, dan denk ik dat je zakelijk gebruik inderdaad zeer onbetekenend zal zijn – offertewerk en de boekhouder mailen, zeg maar. Een zelfstandig jurist of programmeur die vanuit huis werkt, daar lijkt het verhaal me een heel stuk lastiger. En ik ken weinig ondernemers met aparte vlans voor het zakelijk en privé gebruik van het netwerk, laat staan met logs die duidelijk de conclusie “onbetekenend” kunnen laten zien. Dus juridisch is hier weinig van te maken.

Arnoud

27 reacties

 1. Ik kan me ook voorstellen dat mensen dat KvK-veld op het inschrijfformulier hebben zien staan en gedacht hebben “ik heb een KvK-nummer dus ik vul dat in”, zonder dat ze het voor de onderneming gebruiken. Een gevalletje dat een aanzienlijk deel van de mensheid niet kritisch nadenkt over welke informatie een provider nodig heeft en blind alle velden invult.

  1. Er zijn op Tweakers al meerdere mensen die aangeven het KVK-nummer nooit doorgegeven te hebben, zelfs mensen die al 10+ jaar een abonnement bij Ziggo hebben en pas dit jaar een bedrijf gestart zijn. Wat Ziggo vertelt klopt dus niet, ze hebben wel degelijk andere bronnen.

 2. Andersom komt ook voor. Ik ben al ruim 15 jaar klant bij Ziggo, maar binnen 1 maand nadat ik mijn KvK nummer had (als freelancer, dus op mijn prive adres) kreeg ik van Ziggo een email dat voor mij een zakelijk abonnement interessant kon zijn. Ik heb nooit mijn KvK nummer opgegeven (en zeker niet bij het aangaan van het abonnement bij Ziggo indertijd want toen had ik nog geen KvK nummer). Op Tweakers werd ook nog geopperd dat het mogelijk komt omdat mensen bij Vodafone klant zijn geweest en daar hun KvK nummer hadden achtergelaten (en door de samenvoeging die gegevens gelinkt worden), maar ik ben nooit klant geweest bij Vodafone.

 3. Ik heb ooit een andere ASDL genomen omdat de provider hun toch al rommelige factuur veranderd had, waarbij er geen btw meer op vermeld stond. Mocht ik die formeel niet meer aftrekken, dacht ik. (Hoewel in ruim 20 jaar nooit gecontroleerd.) Toen mocht dat nog, later niet meer, omdat iedereen internet had en je zulke dingen dan niet zakelijk mag aftrekken.

  Bij navraag bij de belastingdienst bleek tot mijn stomme verbazing dat het vermelden van de btw bij consumentenfacturen niet eens verplicht is. Terwijl het op elk lullig kassabonnetje wel staat. Vind ik nog steeds heel raar.

  Zakelijk gebruik van een gewone privé bankrekening mag zeker ook niet? Wel altijd zo gedaan, en velen met mij, hoorde ik wel eens. Als eenmanszaak dan natuurlijk, niet met een bv, dat is iets anders.

  Gelukkig met pensioen nu, heb ik al dat gezeur lekker niet meer.

 4. Uit de discussies bij Tweakers blijkt dat er vrij veel mensen zijn die zeer zeker weten dat ze Ziggo op geen enkele manier voorzien hebben van een KVK-nummer: vaak zijn mensen al jaren klant en beginnen dan pas een bedrijfje, waarna ze soms al binnen een maand na start worden lastiggevallen door Ziggo. Sommigen zijn gewoon bestuurslid bij een VVE geworden, en worden ineens gebeld. En dan denk ik dat je wel eens een serieus AVG-probleem kunt hebben met op deze manier “verrijken” van je klantenbestand, zeker omdat er in praktijk commerciele handelingen worden bedreven op basis van die gegevens (“we hebben een betere aanbieding vooor U”). Volgens mij heeft de AP hier al een mening over gepubliceerd, zeker als het om ZZPers gaat (zie https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/nieuws/ap-scherm-woonadressen-zzp%E2%80%99ers-af-handelsregister).

  Zelf heb ik mijn bedenkingen of Ziggo op deze manier mag handelen. Volgens mij staat er nergens in de algemene voorwaarden (https://cdn.vodafoneziggo.nl/content/dam/ziggo/products/prijswijzigingen/prijswijziging21/05042022%20Algemene%20Voorwaarden%20Ziggo_mei%202022.pdf) dat zakelijk gebruik van het consumentenproduct verboden is. Als je bewust een overeenkomst als consument aangaat, dan zou wellicht de accountant van de ZZPer hier wat van moeten vinden in het kader van belastingwetgeving, maar geef je daarmee Ziggo een vrijbrief om maar ongeremd ACTIEF te controleren of je nog steeds consument bent? Waarom zou Ziggo hier bewust moeten sturen op het “zakelijk gebruik” van die internetverbinding? Zeker omdat hier een stukje rechtsongelijkheid ontstaat: als gewone werknemer van een bedrijf kan ik mijn internetverbinding gewoon declareren bij mijn werkgever, maar als je als DGA exact hetzelfde werk doet met exact dezelfde verbinding, dan dwingt Ziggo je hiervoor tot een zakelijk contract.

 5. Ik had altijd begrepen (in het kader van de diverse varianten van Windows licenties (home, professionnal etc)) dat het formeel gesproken gewoon namen zijn die de leverancier aan zijn zijn producten geeft, en dat die geen beperkingen aan de gebruikersgroep inhouden.

  De vraag is dan ook eerder: Mag Ziggo zakelijke gebruikers wel uitsluiten van een abonnement dat ze zelf labelen als ‘particulier’? Zolang het gebruikpatroon van de betreffende zakelijke gebruiker netjes valt binnen een te verwachten gebruikspatroon voor een particulier, zie ik niet in waarom een zakelijke gebruiker niet een abbonnement met de naam ‘particulier’ zou mogen nemen.

  Natuurlijk, als er een conflict komt kan de zakelijke gebruiker zich niet beroepen op wettelijke beschermingsregels voor particulieren.

  Ik weet ook niet of het Gruber arrest wel zo relevant is. Dat bepaalt slechts hoe een overeenkomst geinterpreteerd dient te worden, maar geeft verder geen rechtsgrond aan Ziggo om nieuwe overeenkomsten te weigeren aan bepaalde klassen van klanten of om bestaande overeenkomsten te her-kwalificeren (met waarschijnlijk een financiele consequentie).

  1. Ja, dit. Als ik een lunch bij de supermarkt koop tijdens een werkdag, is het zakelijk, maar op mijn vrije dag niet. De AH maakt dat niet uit, de belastingdienst wel als ik beide probeer af te trekken. Daarnaast, hoe zit het met reflexwerking? Een ZZPer in een woonhuis tegenover een telecomprovider met miljoenen klanten lijkt me precies waar de reflexwerking voor bedoeld is.

 6. Ik lees in het artikel dat de wijziging uitsluitend wordt gemaakt als klanten zelf hun KvK-nummer hebben opgegeven. Als dat inderdaad zo is, en er dus geen sprake blijkt te zijn van “oops foutje bedankt we hebben toch gematcht met de KvK”, dan lijkt het me niet onterecht. Als je je KvK-nummer opgeeft dan impliceert dat toch heel sterk dat het een zakelijk karakter heeft.

  Overigens lijkt het mij dat zelfs een zelfstandig metselaar niet kan zeggen dat het zakelijk Internetgebruik “onbetekenend” is; als zelfstandig ondernemer moet je verplicht je belastingzaken digitaal afhandelen, en het voldoen aan een wettelijke plicht kan je, naar mijn idee, niet “onbetekenend” noemen. Ook het versturen van rekeningen en offertes zijn essentiele bedrijfsprocessen, zelfs al is zo’n metselaar er wellicht maar enkele uren per week mee bezig. “Onbetekenend” kan je het dan niet meer noemen.

  1. Dat is dus niet zo. Er zijn op Tweakers al meerdere mensen die aangeven het KVK-nummer nooit doorgegeven te hebben, zelfs mensen die al 10+ jaar een abonnement bij Ziggo hebben en pas dit jaar een bedrijf gestart zijn. Ziggo haalt haar informatie dus (in ieder geval deels) ergens anders vandaan.

   1. Als dat inderdaad zo is, dan is Ziggo aan het jokkebrokken. Ik zou wel een slag om de arm houden, want ik zie twee verschillende soorten meldingen: mensen die zeggen dat ze sinds ze een KvK-inschrijving hebben door Ziggo worden gecontacteerd met aanbiedingen of vragen over omzetten, en daarnaast mensen waarbij het abo automatisch (d.w.z zonder dat er eerst contact is opgenomen door Ziggo) wordt omgezet van particulier naar zakelijk. Ik denk dat het zou kunnen dat Ziggo het gehele klantenbestand door aan het spitten is om die omzetting te maken, en dat beide dus waar zijn: Bij sommige mensen wordt het automatisch omgezet, en andere mensen krijgen een vraag of aanbieding van Ziggo. Het is zeer wel mogelijk dat dit afhangt van het al of niet zelf opgegeven hebben van het KvK-nummer. De vraag hier ging om alleen die eerste groep waarbij het abo automatisch is omgezet.

    Sowieso is het in alle gevallen natuurlijk niet netjes en klantvriendelijk van Ziggo.

 7. Heb hetzelfde meegemaakt. Bij mij werd letterlijk gezegd dat ze ‘gezien’ hadden dat op ons adres een KVK inschrijving is en dat we dus zouden moeten overstappen naar zakelijk internet (weet 100% zeker dat we bij het afsluiten geen KVK nummer hebben doorgegeven). Nu staan het Ziggo abonnement en de KVK inschrijving op naam van twee verschillende personen (met dezelfde achternaam) maar dat weerhoudt ze er niet van om al een aantal keer geprobeerd te hebben om het abonnement om te zetten.

  Zal de volgende keer eens vragen waarom ze mij lastig vallen met een KVK inschrijving die niet van mij is…

  1. Maar is het bij jou dan automatisch, zonder mededeling vooraf, omgezet naar zakelijk, of heb je een vraag, bericht of aanbieding gekregen om het om te zetten? Zoals ik hierboven al zei lijkt het alsof Ziggo tegelijkertijd met twee dingen bezig is, dus zowel ongevraagd overzetten alsmede mensen vragen of ze willen overstappen. Dat laatste gebeurt dan blijkbaar op basis van informatie van de KvK, dat eerste op basis van het zelf opgegeven hebben van een KvK-nummer.

 8. Voor mij zou de formele route dus zijn dat de zakelijke klant die een privéabonnement neemt, zich niet aan de voorwaarden houdt en dus uit het contract gezet mag worden.

  Wat als de consument daar niet mee instemt? Afsluiten mag niet, artikel 7:6a Tw (tenzij de abonnee bedrog heeft gepleegd). Ziggo zou het contract via de rechter kunnen laten aanpassen (art. 6:258 BW), maar dat kan alleen bij onvoorziene omstandigheden welke van dien aard zijn dat de wederpartij naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid ongewijzigde instandhouding van de overeenkomst niet mag verwachten. Ziggo kan toch geen kant op?

 9. Als partij “met aanzienlijke marktmacht” kun je de consument onheus behandelen, zonder groot risico op verlies van marktaandeel. De ACM zou eens moeten kijken naar dit “beleid” van Ziggo.

 10. Een zelfstandig jurist of programmeur die vanuit huis werkt, daar lijkt het verhaal me een heel stuk lastiger.

  Ik ken meerdere zzp-er programmeurs en buiten de Corona tijd om werken die vrijwel allemaal voornamelijk op locatie bij het bedrijf dat ze inhuurt. Thuis wat doen komt altijd wel eens voor, maar is in mooi latijn de minimis.

  Ik gruwel al als ik hoor dat jij dan dus moet gaan bewijzen dat je iets niet doet (meer dan minimaal zakelijk gebruik), dat is per definitie niet mogelijk. Ook bevreemd het mij dat je een consumenten contract hebt en dat Ziggo dat eenzijdig aanpast, het lijkt mij dat als Ziggo het contract opbreekt zij degenen zijn die moeten bewijzen dat ze daar een grond voor hebben. En dat ‘bewijzen’ dat je een consument bent pas speelt als je een consumenten recht claimt en Ziggo dat in twijfel trekt.

  En wat gebeurt er als ik, zonder KvK inschrijving de buurman die een eigen bedrijf heeft via mijn draadloos netwerk laat verbinden? Is mijn verbinding dan zakelijk?

  Hoe dan ook totaal achterlijke wetgeving als ik deze blogpost lees.

   1. Waarom moet het voor je eigen bedrijf zijn? Ziggo noemt het “zakelijk” maar lijkt daarmee te bedoelen dat je niet als consument handelt, waarbij het begrip consument hetzelfde wordt ingevuld als in bijvoorbeeld de EU-richtlijn consumentenrechten. Uit je blog denk ik op te kunnen maken dat je het hiermee eens bent, omdat je anders het Gruber-arrest niet kunt aanhalen.

    Brussel EEX (waar Gruber over gaat) heeft het niet over “zakelijk” maar over “bedrijfs- of beroepsmatig”, recentere Europese richtlijnen voor consumentenbescherming hebben het over “bedrijfs- of beroepsactiviteit”. Als werknemer handel je toch beroepsmatig, en ben je dus geen consument?

    1. Mijn werkgever – en de twee werkgevers daarvoor – vergoeden mijn internetverbinding volledig. Ik gebruik die verbinding meer (data en tijd) voor thuiswerken dan voor privé gebruik. Er is dus blijkbaar sprake van een flinke dubbele standaard, waarbij het niet om het gebruik gaat, maar om jouw status als werkenmer of zelfstandige. Bij hetzelfde gebruik ben ik beschermd en een zzp-er niet, dat klopt van geen kant.

     Wat ik misschien niet helemaal duidelijk maakte: als mijn buurman (een zzp-er) gebruik maakt van mijn verbinding, dan ben ik volgens de wet nog steeds consument. Wat let mijn buurman om mij een consumenten verbinding af te laten nemen en mij een vergoeding te geven voor zijn (zakelijk) gebruik? Dat zijn de constructies die je mogelijk maakt door niet naar feitelijk gebruik maar een papieren situatie te kijken.

     Dan hebben we ook nog de zzp-er die gebruik maakt van de consumenten verbinding van de partner die in loondienst is bij zijn of haar werkgever en die mogelijk ook net als ik de verbinding vergoed krijgt.

     Dit terwijl er een heel simpele en duidelijke regel zou kunnen zijn: als een contract door een natuurlijk persoon aangegaan als kostenpost in een bedrijf wordt afgetrokken dan is deze zakelijk en anders niet. Is het contract door een rechtspersoon aangegaan dan is het altijd zakelijk.

     1. Dit terwijl er een heel simpele en duidelijke regel zou kunnen zijn: als een contract door een natuurlijk persoon aangegaan als kostenpost in een bedrijf wordt afgetrokken dan is deze zakelijk en anders niet. Is het contract door een rechtspersoon aangegaan dan is het altijd zakelijk.

      Die regel vind ik niet zo simpel. Ziggo heeft geen inzage in mijn belastingaangifte en dat wil ik graag zo houden. Het aftrekken gebeurt pas na afloop van het belastingtijdvak, en kun je met kwade wil rekken door de aftrek niet in je aangifte te claimen en bij de definitieve aanslag in bezwaar te gaan. Dan ben je jaren verder.

      1. En dan nog heeft de Ziggo daar naar mijn mening helemaal niets mee te maken. Een zakelijk contract sluit je af omdat je andere voorwaarden wil; een eigen IPv4 subnet, een zakelijke lijn voor klantenservice en een fatsoenlijke SLA. Als je als ZZP’er daar allemaal geen behoefte aan hebt dan moet je simpelweg in staat zijn om een consumentenlijn af te nemen bij Ziggo.

        1. Het lijkt mij niet dat ze een lopend contract zomaar mogen beeindigen. Als ze een potentiële nieuwe klant willen weigeren is dat volgens mij wel hun goed recht maar niet onder de gronden die je noemt.

         Het lijkt mij heel sterk dat de gemiddelde zzp’er meer data verbruikt, eerder het tegenovergestelde. Buiten power-users die zich bezig houden met videobewerking of om een of andere reden werken met enorme datasets die ze perse niet in de cloud willen hebben, zie ik een zzp’er eerder minder data gebruiken. Een beetje mailen, pdfjes en fotos uitwisselen gebruikt orde van grootte minder data dan streaming audio, video en gaming. Als particulier gebruiker schiet je het maandelijks “databudget” van de gemiddelde zzp’er waarschijnlijk al voorbij als je de nieuwste patch van call of duty binnen laat halen door je Xbox. Over tv en bellen; wie belt er nog tegenwoordig, buiten bedrijven? En het is bij Ziggo onmogelijk om een abonnement zonder tv af te sluiten. Juist behalve als je een zakelijk abonnement afsluit.

     2. Er is al een simpele regel: de klant krijgt het type abbonement dat hij vraagt, en als het niet ‘correct’ is lost de klant zelf zijn problemen op met de partij die het niet correct vindt.

 11. Ziggo kan de KvK gegevens wellicht ook verkrijgen uit de partnership met Vodafone. Zelf heb ik Ziggo privé, maar mijn Vodafone zakelijk. Doordat ik de laatste op mijn privé adres heb laten registreren kan ik gebruik maken van het voordeel van de samenwerking (5 euro korting, extra kanaal (of kanalen) bij Ziggo etc). Om er gebruik van te kunnen controleert ziggo/vodafone de postcode.

 12. 12 mei 2023: Ik heb zojuist iemand van Ziggo aan de deur gehad… colportage, want ik ben niet bij Ziggo. Maar ze hadden gezien dat op dit adres een KvK nummer stond . Schrap dus maar dat ze alleen KvK nummers gebruiken als klanten dat zelf doorgaven De verkoper probeerde me over te halen het contract aan te gaan terwijl het niet eens mijn kvk registratie is maar van een huisgenoot . En dankzij die ‘zakelijke kant’ geen bedenktermijn. Prettig zaken doen ?

  J.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.